logo

Filozofski fakultet

Sveučilišta u Zagrebu

Ukrajinska Galicija

Katedra za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavlja knjigu Ukrajinska Galicija (prijevodi s ukrajinskoga) uredio Jevgenij Paščenko, Knjižnica Ucrainiana Croatica Knjiga 12. Detalji pod opširnije.

OPŠIRNIJE:

O knjizi će govoriti:
dr. sc. Damir Agičić
dr. sc. Ivana Vidović Bolt
dr sc. Jevgenij Paščenko

Petak 11.12. u 12.00 sati, Konferencijska dvorana,drugi kat  Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Ime Galicija u hrvatskome pojmovniku o Ukrajini kao da je poznato, prebiva u sluhu, a u isto je vrijeme obavijeno maglovitom predodžbom o dalekoj, neznanoj regiji. Iako se taj naziv obvezno javlja u školskoj lektiri povezanoj s Krležinim prikazom ratnih strahota, on kao da nestaje iz memorije, a može asocirati i na neki srodan španjolski smjer. Međutim, osim Krležina uvođenja Galicije u hrvatsku društvenu memoriju, regija ima mnogo dublje korijene u povijesnoj povezanosti Ukrajine i Hrvatske. Sve zajedno upućuje na neophodnu potrebu prikazati pojam, lik, povijesne i suvremene konture ukrajinske Galicije, što je i namjera ove knjige, koja je još jedan korak na Putu kroz Ukrajinu, ostvaren knjižnicom Ucrainiana Croatica. Knjiga je zamišljena kao zbirka znanstvenih tekstova kojima bi se proširilo znanje o regijama, određena problematika kojih zanima i hrvatskog recipijenta.

Knjiga je pripremljena u dogovoru sa znanstvenim institucijama koje su partneri Filozofskog fakulteta, odnosno Katedre za ukrajinski jezik i književnost pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. To su, prema ugovorima o suradnji – Nacionalno sveučilište Ivan Franko, Institut etnologije Nacionalne akademije znanosti Ukrajine, a također Institut Ivana Franka, Institut ukrajinologije Ivan Kryp’’jakevyč Nacionalne akademije znanosti Ukrajine – sve u Lavovu.

Tekstove su preveli studenti diplomskoga studija ukrajinskog jezika i književnosti prevoditeljsko-kulturološkoga smjera.

Ukrajinska Galicija – SADRŽAJ

Ukrajinska Galicija – NASLOVNICA