logo

Filozofski fakultet

Sveučilišta u Zagrebu

Otvorena rasprava Svijet bez autoriteta? povodom promocije knjige Gorana Sunajka Metafizika i suverenost

Krug mladih urednika ‘Filozofskih istraživanja’ i Udruženje studenta filozofije Filozofskog fakulteta pozivaju sve zainteresirane na otvorenu raspravu Svijet bez autoriteta? povodom promocije knjige Gorana Sunajka Metafizika i suverenost. Rasprava i promocija održat će se u ponedjeljak, 2. svibnja 2016. godine, s početkom u 17:30 sati, u Konferencijskoj dvorani na II. katu knjižnice Filozofskog fakulteta. Gosti promocije su: dr. sc. Lino Veljak, prof., dr. sc. Marija Selak, doc. i dr. sc. Goran Sunajko, doc. Detalji pod opširnije.

OPŠIRNIJE:

Krug mladih urednika »Filozofskih istraživanja« i Udruženje studenta filozofije Filozofskog fakulteta pozivaju sve zainteresirane na otvorenu raspravu Svijet bez autoriteta? povodom promocije knjige Gorana Sunajka Metafizika i suverenost. Rasprava i promocija održat će se u ponedjeljak, 2. svibnja 2016. godine, s početkom u 17:30 sati, u Konferencijskoj dvorani na II. katu knjižnice Filozofskog fakulteta.

Povijest filozofije prati čovjekovo nastojanje oko egzistencije lišene autoriteta jednako kao i njegovu razumsku težnju prema autoritetu koji tu egzistenciju tek potvrđuje. U napetosti između jedne i druge tendencije koje čovjeka »razvlače« na dvije strane, pokušava se pronaći modus po kojem one ne bi bile u proturječju. Upravo takvo nastojanje pokazuje kako se, osobito novovjekovna filozofija, gradi na subjektiviranju čovjeka koji svoju egzistenciju gradi spram autoriteta, ali mu se uslijed praktičnih događaja neprestano i iznova javlja zahtjev za autoritetom kojeg ne može prevladati. Stoga je današnji globalizirani svijet više no ikad upućen na pitanje kraja ili ponovne uspostave autoriteta.

Dr. sc. Lino Veljak, prof. s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, priložit će raspravi temu »O djelu Metafizika i suverenost«; dr. sc. Marija Selak, doc. s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, priložit će raspravi temu »Je li demokracija danas moguća?«, a dr. sc. Goran Sunajko, doc. s Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, odnosno s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, priložit će raspravi temu »Svijet bez suverena ili vraćanje konceptu suverenosti?«, nakon čega će biti uspostavljen dijalog s posjetiteljima.

Voditelj večeri je Luka Perušić, mag. phil., asistent na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.