logo

Filozofski fakultet

Sveučilišta u Zagrebu

Marie Sklodowska-Curie akcije – Individualna stipendija

Otvoren je poziv na natječaj za individualne stipendije za 2016. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Ove stipendije su namijenjene iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat ili minimalno četverogodišnje iskustvo istraživačkog rada u punom radnom vremenu. Slijedom otvorenog natječaja organizirana je radionica „Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za Individualnu stipendiju u okviru MSCA“. Detalji pod opširnije.

OPŠIRNIJE:

Natječaj je otvoren do 14. rujna 2016. godine do 17 sati.

Više informacija o individualnim stipendijama MSCA dostupno je na stranicama Portala za sudionike (ovdje) te na stranicama Europske komisije (ovdje).

Ove stipendije su namijenjene iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat ili minimalno četverogodišnje iskustvo istraživačkog rada u punom radnom vremenu.

Cilj MSCA individualnih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog  potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost.

Slijedom otvorenog natječaja Agencija za mobilnost i programe EU organizirala je 2. lipnja radionicu „Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za Individualnu stipendiju u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija“. Prezentacije s radionice možete preuzeti s http://www.obzor2020.hr/obzor2020-novosti-pregled/kako_napisati_uspjesni_projektnu_prijavu_za_if i http://www.ffzg.unizg.hr/international/novosti-obavijesti-prezentacije/

Pored korisnih dokumenata koji su navedeni u uvodnoj prezentaciji o pravilima IF-a, preporučamo dokumente vezane uz diseminaciju podataka i javni angažman:

Mnoge strane institucije žele ugostiti znanstvenika u okviru Marie Sklodowska – Curie stipendija. Objedinjene informacije o iskazima interesa stranih institucija za ugošćavanje znanstvenika u okviru individualnih stipendija dostupne su na mrežnim stranicama Obzor 2020. (ovdje).

Na radionici je bilo nekoliko upita vezano uz etička pitanja u projektnim prijedlozima, i to prvenstveno vezano uz anketno ispitivanje u društvenim znanostima. Na Info danu horizontalne aktivnosti Znanost s društvom i za društvo ekspert za etička pitanja u projektima Obzor 2020. dr. sc. Koporc objasnio je kako su sve ankete koje se provode putem internet obrazaca u principu pseudoanonimne jer je lako moguće doći do IP adrese. Ako se unutar projekta predviđa takva vrsta ispitivanja, tada bi projekt bio upućen na etičku procjenu. U tome slučaju, preporuča se da se u uvodu ankete objasni u koju svrhu se prikupljaju podaci, tko će imati pristup podacima, na koji način i koliko dugo će se podaci čuvati te ostale potrebne parametre koji bi ujedno činili i izjavu o pristanku sudjelovanja u anketnom ispitivanju. Prezentaciju dr. sc. Koporca možete vidjeti na http://www.obzor2020.hr/userfiles/4._Koporc_Etika%20u%20O2020..pdf

Za više informacija, osim spomenute prezentacije, preporučamo i sljedeće dokumente:

Za sve dodatne informacije o natječaju i pisanju projektne prijave slobodno se obratite na icaleta@ffzg.hr ili kolegici Sandri Vidović, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za Marie Skłodowska-Curie akcije na sandra.vidovic@mobilnost.hr