logo

Filozofski fakultet

Sveučilišta u Zagrebu

Otvorena rasprava ‘Rađanje njemačkog idealizma’ povodom promocije knjige Ljudevita Frana Ježića ‘Razvoj Fichteova jenskog sustava transcendentalne filozofije u kontekstu pokantovskih rasprava’

Krug mladih urednika ”Filozofskih istraživanja” i Udruženje studenta filozofije Filozofskog fakulteta pozivaju sve zainteresirane na otvorenu raspravu Rađanje njemačkog idealizma povodom promocije knjige Ljudevita Frana Ježića Razvoj Fichteova jenskog sustava transcendentalne filozofije u kontekstu pokantovskih rasprava. Rasprava i promocija održat će se u četvrtak, 24. studenog 2016. godine, s početkom u 18:00 sati, u Konferencijskoj dvorani na II. katu Knjižnice Filozofskog fakulteta. Gosti promocije su: Kristijan Gradečak, mag. phil., dr. sc. Ljudevit Fran Ježić, poslijedoktorand, te dr. sc. Igor Mikecin, izv. prof. Detalji pod opširnije.

OPŠIRNIJE:

Krug mladih urednika »Filozofskih istraživanja« i Udruženje studenta filozofije Filozofskog fakulteta pozivaju sve zainteresirane na otvorenu raspravu Rađanje njemačkog idealizma povodom promocije knjige Ljudevita Frana Ježića Razvoj Fictheova jenskog sustava transcendentalne filozofije u kontekstu pokantovskih rasprava. Rasprava i promocija održat će se u četvrtak, 24. studenog 2016. godine, s početkom u 18:00 sati, u Konferencijskoj dvorani na II. katu Knjižnice Filozofskog fakulteta.

Ako njemački idealizam ne promatramo kao skup idealističkih postavki ili sustava nego kao skup filozofskih pokušaja promišljanja i suočavanja s izazovima proizašlih iz Kantovih kritika u pokantovskim raspravama – u karakterističnom prostoru i vremenu zbivanja žive misli koja započinje prevrednovanje povijesnog konteksta i filozofiranja uopće – onda tematiziranja pitanja kako je nastao jedan od najvećih filozofskih pokreta Zapada zadobiva osebujnu dimenziju i zanimljivosti i važnosti koja zaslužuje da je se, uz predstavljanje jednog novog priloga razumijevanju misaonih previranja »klasičnog njemačkog idealizma«, nanovo otvori i o njoj zbori.

Gosti promocije su: Kristijan Gradečak, mag. phil., dr. sc. Ljudevit Fran Ježić, poslijedoktorand s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te dr. sc. Igor Mikecin, izv. prof. s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Voditelji večeri su Hana Samaržija i Luka Perušić, mag. phil., asistent na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.