logo

Filozofski fakultet

Sveučilišta u Zagrebu

Predstavljanje knjige ”Hrvatska groblja 1914. – 1918. Karpati, Galicija, Bukovina”

Katedra za ukrajinski jezik i književnost poziva na predstavljanje knjige ”Hrvatska groblja 1914. – 1918. Karpati, Galicija, Bukovina” autora Jevgenija Paščenko. Predstavljanje knjige održat će se u srijedu, 18. siječnja 2017. god. od 13.00 do 14.30 sati u Konferencijskoj dvorani, drugi kat Knjižnice Filozofskog fakulteta. Knjiga je zamišljena kao uvod u problem traganja za mjestima prebivanja, pogibelji i pokopa brojnih vojnika iz Hrvatske na Istočnom bojištu. Rad donosi blizu 200 fotografija iz Hrvatskog državnog arhiva, identificiranih prema mjestima nastanka u zapadnoj ukrajinskoj regiji. Detalji pod opširnije.

OPŠIRNIJE:

Naslovnica

Sadržaj knjige

Knjigu će predstaviti autor
predavanjem

Istočno bojište:
100 godina poslije Krleže

Navršilo se 100 godina od dolaska Miroslava Krleže na bojište u ukrajinskoj Galiciji. Prebivanje na Istočnom bojištu, utjelovljeno u drami Galicija, zbirci novela Hrvatski bog Mars ili knjizi Davni dani, sagledano s ukrajinskog gledišta, upućuje kako je Krleža bio vrlo dobro upoznat s ukrajinskim prilikama. Sadržaj djela potvrđuje se fotografijama iz Hrvatskog državnog arhiva koje predstavljaju značajan kontekst za dublje razumijevanje piščevih promišljanja ratne stvarnosti. U godini kada se obilježava i 100 godina od pada ruskog carizma, piščev ideal boljševizma interpretiran je kao izraz hrvatskog slavizma. Posve drukčiju (realniju) viziju budućnosti nudio je Vladimir Nazor.
U predavanju će biti oslikano stanje suvremenih traganja za zaboravljenim, obnavljanim grobljima domobrana, rezultatima i perspektivama aktivnosti hrvatske ukrajinistike u težnjama da se rekonstruira povijesna prošlost.