logo

Filozofski fakultet

Sveučilišta u Zagrebu

Poziv na tribinu

Hrvatsko bioetičko društvo, u suradnji s Centrom za istraživanje društva i Projektom KrONOPLJA, poziva u četvrtak, 30. ožujka 2017. godine na tribinu Pravni aspekti uzgoja, proizvodnje i upotrebe konoplje. Tribina će se, s početkom u 17.00 sati, održati u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta. Detalji pod opširnije.

OPŠIRNIJE:

GOSTI TRIBINE:
Gordan Masnjak (Projekt KrONOPLJA, Zagreb): Uvodno predavanje
Vjeran Skurjeni (Centar za istraživanje društva, Zaprešić): Projekt Hrvatska – zemlja zdravlja
Vladimir Gredelj (odvjetnik, Bjelovar): Temeljna ljudska prava na život i zdravlje iznad su legitimnog interesa države da zaštiti građane od zloupotreba kanabisa

MODERATORICE TRIBINE:
• Mirna Petak
• Nikolina Ćavar

ORGANIZATOR TRIBINE:
• Hrvatsko bioetičko društvo

SUORGANIZATORI TRIBINE:
• Centar za istraživanje društva, Zaprešić
• Projekt KrONOPLJA

SPONZOR
• Herbioplus

MEDIJSKI POKROVITELJI TRIBINE:
• Reggae.hr
• Drumtidam.info
• Radio Student
• H-alter.org

Tribina

PRAVNI ASPEKTI
UZGOJA, PROIZVODNJE I UPOTREBE KONOPLJE

Hrvatsko bioetičko društvo, u suradnji s Centrom za istraživanje društva i Projektom KrONOPLJA, poziva vas u četvrtak, 30. ožujka 2017. na tribinu „Pravni aspekti uzgoja, proizvodnje i upotrebe konoplje“. Tribina će se, s početkom u 17.00 sati, održati u Konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (II. kat Knjižnice Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3).

Prvi put otvaramo javnu raspravu o pravnim aspektima problematike konoplje, apelirajući na promjene na tom planu.

Važnost ove tribine leži u jedinstvenoj prilici za postavljanje pitanja pravnom stručnjaku, odvjetniku Vladimiru Gredelju, što bi, zbog njegova dosadašnjeg djelovanja, koje ga je dovelo u središte borbe za ljudska prava u pogledu korištenja konoplje, moglo ostaviti traga u hrvatskom pravu i pravosudnom sustavu. U nastavku na započetu liberalizaciju regulacije u Hrvatskoj, vrijeme je za daljnje pomake. Dok mnoga osobna prava pojedinaca bivaju zanemarena, a osnovne potrebe – kao što su, između ostalog, potreba za hranom i za lijekom – i dalje ostaju nezadovoljene, promicanje svijesti o konoplji i isticanje njezina značaja od iznimne je važnosti za cjelokupno društvo. Pitanja poput prava svakog pacijenta na odabir najprikladnijeg lijeka za provođenje individualnog plana liječenja te važnost zakonskog omogućavanja uzgoja konoplje u medicinske svrhe samo su mali dio problema o kojima će biti više govora na tribini.

Uz naglasak na iskorištavanju cijelog potencijala biljke, čega će se dotaknuti i voditelj Projekta KrONOPLJA, Gordan Masnjak, bit će najavljene nadolazeće zakonske promjene u vezi konoplje.

Uz interdisciplinaran pristup i analizu šireg društvenog konteksta, donosimo i jednu svježu perspektivu, koju će prezentirati predsjednik Centra za istraživanje društva, Vjeran Skurjeni. Kroz prizmu konoplje kao biljke od nacionalnog interesa, bit će predstavljen projekt Hrvatska – zemlja zdravlja. Raspravljat će se o novoj pravnoj regulativi konoplje, o mogućnostima rasterećivanja pravosudnog sustava, kao i o mnogim pozitivnim implikacijama što proizlaze iz slobodnog uzgoja konoplje.

Predviđeno je da tribina traje do 19.45 sati, kada se Knjižnica Filozofskog fakulteta zatvara.

Pridružite nam se u raspravi! Svi su dobrodošli!