logo

Filozofski fakultet

Sveučilišta u Zagrebu

Poziv na simpozij ‘Bioetika i aporije psihe’

Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, u suradnji s Hrvatskim bioetičkim društvom i udrugom ”Ludruga”, organiziraju međunarodni transdisciplinarni simpozij Bioetika i aporije psihe, s namjerom da to postane redovito godišnje okupljanje znanstvenika i entuzijasta koji gaje interes za teme vezane uz psihu i mentalno zdravlje. Održat će se 23. i 24. 11. 2017. u Zagrebu, u prostoru Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Više informacija pod opširnije.

OPŠIRNIJE:

U duhu integrativne bioetike, smisao je i cilj simpozija pluriperspektivno i interdisciplinarno povezati što više raznovrsnih korpusa znanja i iskustva – u rasponu od filozofije, sociologije, antropologije i psihologije, preko kognitivne znanosti, neuroznanosti i psihijatrijske medicinske prakse, do različitih kulturnih perspektiva – u svrhu rasvjetljavanja poteškoća i aporija psihe te dolaženja do konkretnih rješenja.

Na globalnoj i lokalnoj razini prisutna je zabrinjavajuća ekstremna stigmatizacija osoba s psihičkim patnjama i mentalnim izazovima, kao i deficit interdisciplinarnog dijaloga o temi psihe u kontekstu psihijatrije i psihoterapije, što za posljedicu ima nedostatno artikuliranu definiranost fenomena psihe i poremećaja u konstelaciji, s jedne strane, odnosa uma i tijela, a s druge strane, konteksta povijesti i kulture. Neki od istaknutijih problema su tabuiziranje psihičkih patnika, ali i prakse institucionalne psihijatrije, prekomjerno propisivanje psihofarmaka i nedostatak rasprave o njihovim nuspojavama, manjak integracije perspektiva koje mogu pridonijeti psihičkom zdravlju, deficit javne rasprave o psihi i mentalnom zdravlju u vidu radionica, tribina i simpozija, ekonomska nepristupačnost psihoterapije, izostanak umjetničkih i drugih kulturnih perspektiva pri liječenju psihe te nedostatna edukacija i odgoj djece i mladih o navedenim problemima.

Stoga je, osim prijedloga konkretnih rješenja, nakana simpozija nadvladati aktualnu situaciju deficita javnih rasprava o temi psihičkog i mentalnog zdravlja.

Program simpozija sastojat će se od plenarnih izlaganja, izlaganja u tematskim sesijama, okruglog stola i kreativnih radionica.

Simpozij je otvorenog tipa, što znači da se za sudjelovanje s izlaganjem mogu prijaviti svi oni koji se bave relevantnom problematikom, a na sudjelovanje su pozvani i oni koji ne namjeravaju održati izlaganje, ali bi rado prisustvovali skupu i eventualno mu doprinosili u diskusijama. Službeni je jezik simpozija hrvatski, što podrazumijeva i srodne južnoslavenske jezike, dok će gosti koji ne govore te jezike izlagati na engleskome jeziku. Izlaganja na konferenciji trajat će u pravilu 15 minuta, s mogućnošću duljeg izlaganja (30 minuta) za pozvane plenarne izlagače.

Simpozij Bioetika i aporije psihe održat će se 23. i 24. 11. 2017. u Zagrebu, u prostoru Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku (Ivana Lučića 1a, zgrada pored Filozofskog fakulteta).

Za sudjelovanje na simpoziju nije predviđena kotizacija, no očekujemo od sudionika koji dolaze iz drugih gradova da se sami pobrinu za smještaj u Zagrebu tijekom simpozija.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje s izlaganjem, molimo vas da nam najkasnije do 1. 11. 2017. na e-mail adresu ljanes@unizg.hr pošaljete ispunjen obrazac za prijavu sudjelovanja, koji se nalazi ovdje. Želite li posjetiti skup bez prijave teme, osjećajte se dobrodošlima.