logo

Filozofski fakultet

Sveučilišta u Zagrebu

Predstavljanje knjige Damira Barbarića ”Skladba svijeta: Platonov Timej”

Udruženje studenata filozofije Filozofskog fakulteta u suradnji s Krugom mladih urednika časopisa Filozofska istraživanja organiziraju predstavljanje knjige Damira Barbarića Skladba svijeta: Platonov Timej u četvrtak, 14. prosinca 2017., s početkom u 18.00 sati, u Konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2. kat Knjižnice Filozofskog Fakulteta, Ivana Lučića 3, Zagreb). Gosti promocije su: dr. sc. Damir Barbarić, dr. sc. Igor Mikecin i dr. sc. Petar Šegedin, a voditelj susreta je Bernard Špoljarić. Više o predstavljanju knjige pod opširnije.

OPŠIRNIJE:

U razlici prema znanstvenom prikazu strukture kozmosa koji pojedine dijelove svog predmeta zahvaća u okviru fizike, kemije, matematike i drugih pojedinačnih znanosti, filozofijska kozmologija izložena u Platonovu Timeju ističe se obuhvatnošću svojeg pristupa, jer Timej sadrži filozofijsko poimanje koje u svakom svojem dijelu smjera na cjelinu kozmosa, koji se razumije kao savršeno živo biće. Barbarićeva interpretacija Platonovog Timeja, koja već i svojim naslovom Skladba svijeta nedvosmisleno upućuje na jednorođenu cjelinu otjelotvorenog umskog poretka, nastoji upozoriti upravo na mogućnost i potrebu cjelovitog pristupa u istraživanju kozmosa, kakav se u uzornom obliku nalazi u Platonovoj kozmologiji. Osim novog prijevoda na hrvatski jezik, Damir Barbarić nam u Skladbi svijeta donosi izvorni grčki tekst Platonova Timeja kao i uvod te filološki i filozofski komentar. Imajući u vidu važnost Timeja ne samo za Platonovu filozofiju nego i u cjelokupnoj povijesti filozofije posebna nam je čast pozvati vas na ovo predstavljanje.

„Jer uzimajući u sebe smrtna i besmrtna živa bića i ispunivši se njima, ovaj svijet ovdje tako je, vidljivo živo biće koje obuhvaća vidljiva živa bića, postao slikom onog umnog, bog osjetilni, najveći, najbolji, najljepši i najsavršeniji, koji je jedno nebo, ovo ovdje jednorođeno.“

Facebook stranica događaja nalazi se ovdje:

https://www.facebook.com/events/516015972100011/

Studentice i studente preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija posebno pozivamo da posjete predstavljanje, ali i sve druge zainteresirane za knjigu, te vas svakako pozivamo da informaciju o održavanju  podijelite s drugima.

Udruženje studenata filozofije
Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu