Časopis Čemu – opće informacije

4__emu

.

.

.

Časopis Čemu stručni je časopis filozofske tematike interdisciplinarnog usmjerenja (osim filozofskih, pokriva i teme koje se odnose na srodne humanističke i društvene znanosti), prvi put osmišljen i ostvaren 1994. godine. Izlazi jedanput godišnje, a kreiraju ga studenti Filozofskog fakulteta i ostalih društveno-humanističkih studija Sveučilišta u Zagrebu. Čemu ima i međunarodnu komponentu jer se, uz radove zagrebačkih studenata, izdaju radovi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije, a od 14. broja i Nizozemske, Njemačke te Švicarske, čime se nastoji potaknuti komunikacija i suradnja izvan lokalno-nacionalnih okvira. Rad na izdavanju isključivo je volonterske naravi, a sam časopis se ne prodaje, već se dijeli knjižnicama i zainteresiranim studentima. Uz sadržaj i uvodnik, časopis je podijeljen na nekoliko većih cjelina:

– Eseji i ogledi (studentski radovi koji ne spadaju u temu broja)
– Tema broja (studentski radovi koji problematiziraju temu)
– Prijevodi uz temu (prijevodi relevantnih tekstova stranih autora vezanih uz temu broja)
– Prijevodi (prijevodi stranih suvremenih i klasičnih autora koji ne spadaju u temu broja, ali su zanimljivi i vezani uz studij filozofije)
– Razgovori (do dva razgovora s istaknutim domaćim i stranim filozofima)
– Prikazi i recenzije (pregled i kritički osvrt na nedavno objavljena filozofska djela u Hrvatskoj i u svijetu)
– Tematski blok

Stvaranjem časopisa ostvaruju se stvaralački i znanstveno-teorijski potencijali. Njime se nastoji motivirati studente te ih potaknuti na napredovanje i samostalan znanstveno-istraživački rad.

Internetske stranice časopisa (http://www.ffzg.hr/cemu) redovito se obnavljaju. Sadrže arhivu studentskih radova, prijevoda i razgovora s istaknutim profesorima filozofije te prikaze i recenzije svih dosadašnjih izdanja.2__emu

Comments are closed.

BizStudio by Sketch Themes