Odsjek za germanistiku Filozofski fakultet Sveuilite u Zagrebu
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Njemačko-hrvatska terminološka baza podataka Ispis

Naziv projekta: Njemačko-hrvatska terminološka baza podataka

Nositelj projekta: Odsjek za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Sudionici na projektu: Odsjek za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti te Odjel za digitalnu knjižnicu u sklopu knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Početak projekta: Studeni 2014

Opis projekta: Uspostava njemačko-hrvatske digitalne baze podataka odgovor je na suvremene potrebe za digitalnim i internetskim rječnicima. U izradu njemačko-hrvatske terminološke baze podataka uključeni su nastavnici i studenti Odsjeka za germanistiku te nastavnici i studenti Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti. Dvojezična njemačko-hrvatska baza podataka u prvoj će fazi obuhvaćati terminologiju s područja ekonomije, prava, politike, povijesti i zaštite okoliša. Navedena područja poklapaju se s kurikularno predviđenim sadržajima kolegija Terminologije i jezici struka na diplomskom prevodilačkom studiju na Odsjeku za germanistiku. Cilj je projekta uputiti studente u osnove terminološkog, terminografskog i leksikografskog rada te bazu podataka staviti na raspolaganje studentima i nastavnicima Filozofskog fakulteta za potrebe nastavne, znanstvene i prevodilačke djelatnosti. Ova dvojezična baza podataka koncipirana je tako da u perspektivi može poslužiti kao osnova za trajnu nadogradnju i nadopunjavanje na hrvatskom i njemačkom jeziku, a isto tako se može proširiti i na druge jezike te na druga tematska i stručna područja. Osim didaktičke i istraživačke funkcije, izrada dvojezične ili višejezične terminološke baze podataka ima i praktičnu funkciju jer je konačni cilj ovog projekta da se zainteresiranim institucijama i javnosti ponudi jezično i informacijski stručno sastavljena, pouzdana dvojezična ili višejezična digitalna terminološka baza podataka.

Sudionici na projektu u akademskoj godini 2014/15: Dražen Ančić, Manuela Batinić, Lina Cvitković, Tea Cvitković, Lucija Čavlek, Helena Dobrosavljević, Marija Havidić, Karlo Hlišć, Paula Igaly, Tiffany Krsnik, Iva Labazan, Jerko Močnik, Dajana Nježić, Marija Penzar, Natalija Slaviček, Jelena Štritof, Silvio Tukić, Nives Vlatković.

Voditeljica projekta: Marija Havidić

Koordinatorica na Odsjeku za germanistiku: Snježana Rodek, viša lektorica