Abteilung fŘr Germanistik Philosophische Fakultńt Universitńt Zagreb
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Postimperiale Narrative... (aktuelles Projekt) Drucken

Postimperiale Narrative in den zentraleurop├Ąischen Literaturen der Moderne
Forschungsprojekt, gef├Ârdert von der Kroatischen Stiftung f├╝r Wissenschaft

Netzpr├Ąsenz: http://postimpnarrative.ffzg.unizg.hr/


U projektu Postimperijalni narativi u srednjoeuropskim knji┼żevnostima moderne istra┼żivat ─çe se preklapanja i dodiri u kulturama sje─çanja s jedne, te u strukturnim na─Źelima koja karakteriziraju zajedni─Źke kulturne, napose knji┼żevne strukture u srednjoj Europi s druge strane. U prvome planu pritom je prostor biv┼íe Habsbur┼íke monarhije, a povijesni je fokus na razdoblju zadnjih dvaju stolje─ça, tj. na razdoblju moderne u ┼íirem smislu koje je obilje┼żeno procesom konstituiranja nacija (nation building) i s time povezanim tendencijama raspada supranacionalnih dr┼żavnih tvorevina. Kompleksnu mre┼żu vi┼íesmjernih odnosa na podru─Źju Dunavske monarhije, a koju prije svega konstituiraju kulturne razlike i asimetri─Źni odnosi mo─çi, obuhva─çamo pojmom imperijalnih odnosa.
Pojam imperija preuzet je iz geopoliti─Źke povijesti i mo┼że se primijeniti na supranacionalnu Habsbur┼íku monarhiju, i na druge zna─Źajne dr┼żavne formacije tog tipa (Osmansko, Rusko, Njema─Źko carstvo), na prostore mo─çi s kojima korespondiraju transnacionalne kulture sje─çanja. U predlo┼żenom projektu ‘imperij’ shva─çamo kao kompleksni narativ, kao pripovjedni konstrukt koji se u razli─Źitim kontekstima konstituira na razli─Źite na─Źine, slu┼że─çi pritom opisu ili obja┼ínjenju odre─Ĺenih pojava ili odnosa. Shvatimo li imperij kao kompleksni pripovjedni konstrukt, pokazat ─çe se da taj konstrukt u kulturama sje─çanja kumulira razli─Źite pod-narative nastale na zajedni─Źkim iskustavima, te da je rije─Ź o supranacionalnom prostoru pro┼íirenih komunikacijskih mogu─çnosti u kojem nastaju divergentni narativi i pripovjedne strategije ┼íto se u izmijenjenu obliku perpetuiraju do danas. Inzistiranje na naratolo┼íkom kontekstu pojma imperija proizlazi iz na┼íeg stava da se nacionalne, ali i supranacionalno-imperijalne kulture mogu promatrati kao ‘pripovjedne zajednice’ koje se prije svega razlikuju po svome pripovjednom rezervoaru.
Osnova istra┼żivanja je knji┼żevnost, medij poseban po naro─Źito kompleksnoj reprezentaciji kulture sje─çanja, a time i procesa konstituiranja individualnog i kolektivnog identiteta. U tom kontekstu posebna ─çe pa┼żnja biti posve─çena pitanju na koji na─Źin procesi nacionalne homogenizacije i imperijalne te┼żnje funkcioniraju u mediju knji┼żevnosti, na koji se na─Źin pro┼żimlju i sukobljavaju te na koji na─Źin pri tom dolazi do instrumentalizacije za konkretne (politi─Źke, ideolo┼íke, esteti─Źke) ciljeve.