Odsjek za germanistiku Filozofski fakultet Sveuilite u Zagrebu
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Opis kolegija: Uvod u studij njemačkog jezika Ispis

Naziv kolegija: Uvod u studij njemačkog jezika

Izvođač/ica: dr. sc. Slađan Turković, doc.

ECTS bodovi: 4

Jezik: njemački

Trajanje: jedan semestar

Status: obvezatni

Oblik nastave: predavanje, 2 sata tjedno

Uvjeti upisa: nema

Ciljevi: sustavno usvajanje gramatičkoga nazivlja s težištem na fleksijskoj morfologiji, vrstama riječi i sintaksi

Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: U sklopu ovoga kolegija daje se sustavan pregled temeljnoga gramatičkoga nazivlja u sklopu njemačke gramatičke tradicije. Težište kolegija je na prikazivanju i tumačenju kategorija i definicija s područja klasifikacije vrsta riječi, fleksijske morfologije i sintakse njemačkoga jezika. Imajući u vidu činjenicu da je riječ o kolegiju koji se nudi u sklopu studija germanistike za studente s hrvatskim materinskim jezikom, tematizira se i hrvatska gramatička terminologija i kontrastivno supostavlja njemačkoj gramatičkoj terminologiji.

Korištene metode: predavanje, frontalna nastava

Sadržaj: 1. Što je gramatika? Što je jezik/komunikacija 2. Riječ: (tipološke) definicije i značajke 3. Vrste riječi u njemačkom i hrvatskom 4. Glagol: morfološke osobine 5. Glagolski aspekt u njemačkom i hrvatskom 6. Imenica: morfološke osobine 7. Član u njemačkom jeziku 8. Što je sintaksa? 9. Dijelovi rečenice u njemačkom i hrvatskom 10. Red riječi u njemačkom i hrvatskom 11. Značenje glagolske valencije za tvorbu rečenice 12. Vrste rečenica 13. Zavisnosložena rečenica u njemačkom i hrvatskom

Literatura: Glovacki-Bernardi, Zrinjka: Gramatika njemačkog jezika - osnove. 3. izd. Zagreb: Školska knjiga, 2017. - Fleischer, Wolfgang, G. Helbig und G. Lercher: Kleine Enzyklopädie Deutsche Sprache. Frankfurt am Main et. al.: Peter Lang, 2002.

Studentske obveze i kontrola uspjeha: redovito pohađanje nastave, pismeni i usmeni ispit