Odsjek za germanistiku Filozofski fakultet Sveuilite u Zagrebu
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Opis kolegija: Osnove nizozemskog jezika II Ispis

Naziv kolegija: Osnove nizozemskog jezika II

Izvođač/ica: Petra Bručić

ECTS bodovi: 2

Jezik: nizozemski i hrvatski

Trajanje: jedan semestar

Status: izborni

Oblik nastave: 2 sati vježbi tjedno + individualna nastava sa studentima

Uvjeti upisa: položen kolegij Osnove nizozemskog jezika I

Ciljevi: Utvrđivanje gradiva sadržanog u kolegiju Osnove nizozemskog jezika I. Uvježbavanje usvojenog znanja na izvornim tekstovima. Navikavanje na usmeno i pismeno komuniciranje na korektnom nizozemskom jeziku. Pomoć studentima koji imaju poteškoće u svladavanju gradiva. Razvijanje receptivne i produktivne kompetencije u govornom i pismenom izrazu. Težište je na morfološkoj i sintaktičkoj ispravnosti u sklopu standardnoga nizozemskog jezika.

Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: Uvježbavanje gradiva iz Osnove nizozemskog jezika I. Pisanje kraćih sastava.

Korištene metode: Navikavanje na usmeno i pismeno komuniciranje na nizozemskom jeziku. Slušanje, oponašanje i razumijevanje izgovora, frazeologije i načina izražavanja izvornog govornika. Usmene i pismene strukturalne vježbe. Diktati. Čitanje i tumačenje jednostavnijih tekstova na nizozemskome. Usmjerene konverzacijske vježbe. Usvajanje i uvježbavanje novog vokabulara razgovorima na određene teme.

Sadržaj: Tjedan 1-3. Komunikacija: opisati dan, navike, pričati o hobijima i sportu. Gramatika: redoslijed riječi u glavnim rečenicama s inverzijom, redoslijed riječi u zavisnoj rečenici s veznikom omdat, imperativ, vremenski prilozi. Tjedan 4-6. Komunikacija: pitati za smjer, iznijeti prijedlog, ići u kupovinu. Gramatika: redni brojevi, zavisne rečenice, veznici als, terwijl, omdat. Tjedan 7-9. Komunikacija: obiteljsko stablo, opisivanje izgleda i karaktera, izraziti čestitke, sućut, želje. Gramatika: funkcije er i daar, futur, umanjenice. Tjedan 10-13. Komunikacija: dijelovi tijela, odlazak doktoru, davanje savjeta. Gramatika: povratni glagoli, povratne zamjenice, perfekt. Tjedan 14-15. Ponavljanje i pripremanje za ispit.

Literatura: Contact!, De Leeuw et al., Amsterdam/Antwerpen: Intertaal, 2015. - Vlastiti materijal.

Studentske obveze i kontrola uspjeha: Studenti su obvezni redovito pohađati nastavu. U slučaju izostanka, može se od studenta zahtijevati da izradi pismeni rad vezan uz propuštenu nastavnu jedinicu. Studenti su dužni rješavati domaće zadaće i pripremati se za nastavu. Pismeni i usmeni ispit (čitanje, slušanje, pisanje, vokabular, gramatika).