Informacije o izvedbi nastave i o rasporedu – zimski semestar ak. god. 2020/21.

Nastava svim godinama počinje 12. listopada prema rasporedu – prije toga uvodni sastanak studenata prve godine preddiplomskog studija bit će održan 7. listopada u 14.00 sati u dvorani A 128.

Nastava će se u zimskom semestru prvenstveno izvoditi uživo u terminima i prostorijama kako je predviđeno u rasporedu – barem u prvim tjednima listopada.

Odstupanja od toga navodimo niže.

Važna napomena! Zbog dezinfekcije i prozračivanja prostorija sva predavanja koja se izvode u učionicama započinjat će 15 minuta kasnije od termina naznačenog u rasporedu.

Ako će biti pojedinačnih promjena u izvedbi nastave, o njoj će svaki nastavnik na vrijeme obavijestiti svoju grupu studenata. Ako dolazi do promjene opće situacije, za održavanje nastave vrijedit će službene upute iz dekanata.

Molimo sve studente da pažljivo prate obavijesti, i da se međusobno ponašaju solidarno u smislu djeljenja službenih informacija s katedre, kao i ustupanja nastavnih materijala onim studentima koji iz zdravstvenih razloga povremeno ne mogu fizički prisustvovati nastavi .

 Nastava online ili na miješani način:

  • Profesorica Jolán Mann, zbog izvanrednog graničnog režima Mađarske koji je trenutno na snazi, nastavu tokom listopada sigurno neće izvoditi uživo, nego će održavati on-line. O modalitetima / kanalu takve izvedbe konkretnije upute studenti će dobiti na predvanjima iz književnosti od profesora Sándora Benea.
  • Iz istih razloga, tokom semestra povremeno će vjerojatno i profesor Sándor Bene održavati nastavu on-line, uz prethodnu najavu. Prvi tjedan nastave profesor će nastavu održati uživo u dvorani, već 12.10.

Ostali nastavnici počinju s nastavom u dvoranama, i dogovorit će se sa studentima o eventualnim alternativnim načinima održavanja nastave u kasnijem dijelu semestra.

Ako netko od studenata iz zdravstvenih razloga ne može prisustvovati nastavi, o tome mora obavijestiti nastavnika – najkasnije do jutra onoga dana kada se nastava održava. Ako se radi o slučaju koji je povezan s epidemiološkom situacijom (oboljenje od koronavirusa ili potrebe samoizolacije iz nekog drugog razolga) student u svojoj obavijesti nastavniku treba to napomenuti.

Ako netko već sada zna da zbog pripadanja rizičnoj skupini neće moći uživo započeti nastavu, molimo da se javi mejlom predmetnom nastavniku i predstojnici dr. sc. Žagar Szentesi.

Raspored možete preuzeti u glavnom meniju Raspored.

Pozivnica na okrugli stol i predstavljanje knjige

U povodu Međunarodnog dana prevođenja srdačno Vas pozivamo na

Okrugli stol Hungarološka radionica književnog prevođenja: spona prostorā i vremenā

i predstavljanje knjige prijevoda Rijeka i okolica u mađarskim putopisima XIX. stoljeća

O radionici i njezinu najnovijem ostvarenju razgovarat će priređivači knjige, voditeljica radionice doc. dr. sc. Franciska Ćurković-Major i prof. dr. sc. Csaba Gy. Kiss, izdavač prof. dr. sc. Damir Agičić i student Dávid Karácsonyi, a moderirat će Lea Kovács.

Događaj će se odvijati na hrvatskom jeziku.

Vrijeme: srijeda, 30. rujna 2020. u 18 sati

 Mjesto: Mađarski kulturni institutAugusta Cesarca 10.

MJERE ZAŠTITE ZA POSJETITELJE:

  • obavezno mjerenje temperature i dezinfekcija ruku na ulazu
  • obavezno nošenje maske tijekom boravka u prostoru Instituta
  • u slučaju da imate bilo kakve simptome (temperatura, kašalj, slabost i sl.) molimo Vas da ostanete kod kuće

Okvirna obavijest o planovima izvođenja nastave s obzirom na epidemiološku situaciju

Uzimajući u obzir sve preporuke iz Dopisa iz rektorata Sveučilišta sastavnicama, kao i okolnosti da su studentske grupe na našem studiju razmjerno male (što se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji pokazuje kao prednost u organizaciji nastave u odnosu na “velike” studijske grupe), uskoro ćemo objaviti katedarske planove izvođenja i modaliteta nastave (on-line ili dvoranski) od početka nove akademske godine. Pritom vodit ćemo brigu o tome da studenti prve godine (preddiplomska i diplomska nastava) u što većoj mjeri kreću s izvedbom nastave uživo (s mogućnošću da se to u kasnijem dijelu semestra, po potrebi, prebaci na on-line platformu); kao i da se kolegiji na kojima prevladava interaktivni način rada također u što većoj mjeri budu uživo održavani. 

U nastavku tjedna objavit ćemo nešto konkretnije okvire izvođenja pojedinih kolegija i kod pojedinih nastavnika – s tim da u svijetlu promjenjljivosti opće situacije i ti će se planovi moći modificirati do početka nastave.

Pratite naše obavijesti i – čuvajmo se!

Obavijest o završnom ispitu – pismeni dio

Pismeni dio završnog ispita za studente preddiplomskog studija održat će se 14. rujna 2020. od 10 do 13 sati na fakultetu, u dvorani D1. 

Molimo sve studente da ispit obavezno prijave preko studomata kako bismo na vrijeme znali koliko će nas točno biti u dvorani. Dezinfekcija ruku na ulazu u fakultet i nošenje maske su OBAVEZNI. 

U vezi svih dodatnih pitanja slobodno pišite prof. Katalinić.  

Obavijest o završnom ispitu na preddiplomskom studiju – rujan 2020.

Pojedine sastavnice ovogodišnjeg završnog ispita održat će se prema ovom rasporedu:

– pismeni dio: 14.9.2020.

– usmeni dio: 18. 9. 2020. (eventualno 17.9.)

U drugoj polovici kolovoza otvorit će se rok u studomatu za završni ispit – bit će to datum pismenog ispita, znači, 14. 9. – za taj se datum prijavite.

Početak pojedinih dijelova ispita kao i mjesto održavanja objavit ćemo nekoliko dana prije ispita, ali okvirno bit će to u prijepodnevnim satima.

Detaljni opis ispita, koncepcija i kriterija nalazi se u dokumentu na Omegi (u kolegiju Suvremeni mađarski jezik III.). Dodatne informacije možete dobiti od profesorice Kiss (pismeni dio)  i profesorice Žagar Szentesi (usmeni dio, cijeli ispit). 

Želja nam je da ispit održimo o normalnim učionskim uvjetima na fakultetu – ali vezano za način održavanja pravovremeno ćemo vam poslat sve informacije od kraja kolovoza – ZATO pratite obavijesti i na Omegi, i na stranicama Katedre.

 

Obavijest vezano za odluku o obustavi klasičnog oblika nastave

Obavještavamo studente hungarologije da će od nastavnika pojedinih kolegija uskoro dobiti konkretnije upute o načinu rada na pojedinim premetima u izmijenjenim okolnostima koje nastupaju od 16.3. obustavom nastave u klasičnom obliku.

Svi će se nastavnici na pojedinim kolegijima javiti svojim studentima kanalima (npr. Omega, mejling lista) kroz koje uobičajeno komuniciraju sa studentima.

Međutim, svaki student i bez posebnih uputa može puno toga učiniti da predstojeći period najbolje iskoristi za samostalni i produbljeni rad, stoga potičemo studente da počnu obrađivati literaturu za ispite, odnosno čitati obaveznu lektiru za književne seminare.

Poziv na predavanje “Nikola Zrinski, kao turist”

Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj poziva vas na predavanje u okviru Mađarske tribine, kojoj je suorganizator Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“, a pokrovitelj Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.
Predavač:
Dr. sc. Sándor Bene, suradnik Instituta za književnost, Centra za filozofska istraživanja
Mađarske akademije znanosti i docent Katedre za hungarologiju Filozofskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu
Naslov:
„Nikola Zrinski, kao turist”
Predavanje će se održati u subotu, 7. ožujka 2020. s početkom u 18 sati u prostorijama
MKK „Ady Endre”, (Martićeva 8, 10000 Zagreb)
Poslije predavanja u sklopu skromnog domjenka, pružit će se prilika za neformalne
razgovore i druženje.