Književni prevoditelj u vašem kvartu: Lea Kovács

Znate li da je barem 80% svih knjiga objavljenih u Hrvatskoj nastalo prevođenjem sa stranih jezika?
Program Književni prevoditelj u vašem kvartu želi vam približiti autore tih prijevoda, ljude odgovorne za vaš užitak u pročitanome tekstu. Na prvom ovogodišnjem susretu Lea Kovács predstavit će nam svoj prijevod romana SOTONSKI TANGO Lászla Krasznahorkaia i ispričati nam što ju je privuklo književnom prevođenju.


Datum održavanja: ponedjeljak, 19. veljače 2018. u 18 h                                       Mjesto: Kinoteka caffe bar, Kordunska 1, Zagreb                                                             

Sotonski tango prvi je roman Lászla Krasznahorkaia objavljen 1985. godine, kojim se ovaj autor svrstao u sam vrh mađarske i svjetske književnosti. Godine 1994. kultni mađarski redatelj Béla Tarr, s Krasznahorkaiem kao scenaristom, snimio je sedmoipolsatni film istoimena naslova koji također postaje remek-djelom filmske umjetnosti. Krasznahorkai je među ostalim dobitnik nagrade Man Booker za cjelokupni književni opus.

Novi izborni kolegij: MAĐARSKA ARHITEKTURA I URBANIZAM 19. STOLJEĆA

Poštovani studenti diplomskoga studija,

U ljetnom će se semestru na Katedri za hungarologiju održavati izborni kolegij MAĐARSKA ARHITEKTURA I URBANIZAM 19. STOLJEĆA koji iznosi 3 ECTS boda i polaže se izradom seminarskog rada. (MAU19_opis kolegija)

Kolegij nudi temeljnu sintezu i glavni okvir za upoznavanje s izgrađenim okolišem formativnog razdoblja mađarske arhitekture: predstavlja glavne protagoniste i ključne primjere graditeljskih ostvarenja koja ilustriraju arhitektonski i urbanistički diskurs 19. stoljeća. Kolegijem će biti predstavljena i tema hrvatsko-mađarskih arhitektonsko-povijesnih veza, odnosno refleksija utjecaja onodobne mađarske arhitekture i urbanizma na prostor Hrvatske.

Kako je izbornost kolegija na razini cijeloga Sveučilišta u Zagrebu, te se očekuju i studenti drugih studija, molimo sve zainteresirane buduće polaznike da se prije početka nastave jave i na e-mail adresu boris.dundovic@gmail.com.

Za daljnje informacije o kolegiju i o početku nastave, pratite obavijesti na stranicama Katedre.

Veselimo se vašem odazivu!

Srdačno,
—prof. dr. sc. Mladen Obad Šćitaroci (nositelj kolegija) i Boris Dundović (izvođač kolegija)

MAU19

Obavijest i iskaz interesa za izborni kolegij “Hrvatsko-mađarske književne veze”

Prof. dr. István Lukács sa Sveučilišta ELTE (Budimpešta) u ljetnom semestru tekuće akademske godine održat će izborni kolegij s naslovom “Hrvatsko-mađarske književne veze”. Nastava će se organizirati u obliku blok-predavanja u jednom tjednu, predvidljivo u svibnju.
Molim sve zainteresirane studente diplomskog studija da se jave do 23. 1. na mejl ozagar@ffzg.hr i da tako iskažu svoj interes za kolegijem.
Vaša preliminarna prijava / iskaz interesa vrlo nam je važna u planiranju tehničkih okvira izvedbe ovog izbornog kolegija!

Mađarska tribina

Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj poziva vas na predavanje u
sklopu Mađarske tribine, kojoj je suorganizator Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“,
a pokrovitelj Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.
Predavač:
Doc. dr. sc. Orsolya Žagar Szentesi
predstojnica Katedre za hungarologiju
Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Naslov:
MAĐARSKI JEZIK U HRVATSKOJ
Predavanje će se održati u subotu, 9. prosinca 2017. s početkom u 18 sati u prostorijama
MKK „Ady Endre”, (Martićeva 8, 10000 Zagreb)
Poslije predavanja u sklopu skromnog domjenka, pružit će se prilika za neformalne razgovore i prijateljsko druženje.

Gostujuće predavanje s temom iz zajedničke povijesti

Pozivamo studente na predavanje mađarskog povjesničara dr. sc. Béle Makkaija (Reformatorsko sveučilište Károli Gáspár, Budimpešta) pod naslovom

Fiume/Rijeka, a népek és kultúrák “Bábele” az Osztrák-Magyar
Monarchiában (történelem, gazdaság, közélet és kultúra)

Fiume/Rijeka – „Kula babilonska“ naroda i kultura u Monarhiji
(povijest, gospodarstvo, javni život i kultura)

koje ćemo održati 23. listopada s početkom od 13.15 sati u dvorani A 217.
Predavanje će se odvijati na mađarskom jeziku, stoga je osobito namijenjeno studentima III. godine, kao i svim studentima diplomskog studija.

Studentima koji u tom terminu imaju nastavu po rasporedu na našem studiju
dolazak je obavezan.

————–

Profesor Makkai sljedeći će tjedan održati još jedno predavanje u prostorijama
Mađarskog kulturnog kruga „Ady Endre“ (Martićeva 8.), pod naslovom

A horvátországi magyarság az Osztrák-Magyar
Monarchiában

(Mađari u Hrvatskoj u doba Monarhije)

koje će se održati 25. listopada u 18.00 sati kao dio niza znanstveno-popularnih predavanja u sklopu serije priredaba Magyar Tribün

Mađarska tribina

Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj poziva vas na predavanje u sklopu Mađarske tribine, kojoj je suorganizator Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“, a pokrovitelj Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Predavač: Dr. sc. Franciska Ćurković-Major s Katedre za hungarologiju Filozofskogfakulteta Sveučilišta u Zagrebu, docentica u mirovini

Naslov: Balade Jánosa Aranya – danas

Predavanje će se održati u subotu, 14. listopada 2017. s početkom u 18 sati u prostorijama MKK „Ady Endre”, (Martićeva 8, 10000 Zagreb)

Poslije predavanja u sklopu skromnog domjenka, pružit će se prilika za neformalne razgovore i prijateljsko druženje.

Raspored dolazaka gostujućih profesora

Gostujuća profesorica Márta H. Varga i vanjska suradnica Jolán Mann u zimskom semestru dolaze prema sljedećem rasporedu:                                                                        Márta H. Varga:                                                                                                             16.-17.10.2017.
30.-31.10.2017.
13.-14.11.2017.
27.-28.11.2017.
11.-12.12.2017.
08.-09.01.2018.
22.-23.01.2018.
05.-06.02.2018.
19.-20.02.2018.

Jolán Mann:                                                                                                                 12-13.10.2017.                                                                                                             26-27.10.2017.                                                                                                                      09.-10.11.2017.
30.11-1.12.2017.
14-15.12.2017.
11.-12.01.2018.
25.-26.01.2018.