Književno-glazbena večer povodom obilježavanja stote godišnjice smrti pjesnika Endrea Adyja

Povodom obilježavanja stote godišnjice smrti mađarskog pjesnika Endrea Adyja Katedra za hungarologiju Sveučilišta u Zagrebu i Mađarski institut u Zagrebu srdačno vas pozivaju na književno-glazbenu večer ansambla Misztrál te predstavljanje dvojezičnog izbora iz pjesnikove lirike pod naslovom ”U srcima mladih živim” koje će se održati 21. studenoga u 19.00 sati, Mađarski institut u Zagrebu (A. Cesarca 10).

„…duša sam, živjeti želim!“ Kronika posljednjih mjeseci Miklósa Radnótija.

Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj poziva vas na pjesničku večer u sklopu Mađarske tribine, kojoj je suorganizator Mađarsko kulturno društvo „AdyEndre“, a pokrovitelj Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom „…duša sam, živjeti želim!“ Kronika posljednih mjeseci Miklósa Radnótija u izvedbi Pétera Lóránta Tótha, dobitnika nagrade „Radnóti” i „Latinovits”.

Program će se održati u subotu, 16. studenog 2019. u 18:00 sati u prostorijama MKK „Ady Endre”, (Martićeva 8, 10000 Zagreb).

Radnóti_pozivnica

Gostovanje kazališta iz Budimpešte

Srdačno pozivamo sve studente hungarologije na kazališnu predstavu “Od dana mrtvih do Cvjetnice” koju će izvesti Udvari Kamaraszínház iz Budimpešte u nedjelju, 20. listopada 2019. u 18.00 sati u Mađarskom kulturnom društvu Ady Endre, Martićeva 8.

Jednočinka se odigrava u međuratnoj Subotici nakon trianonskog raskida. Drama koja se oslanja na stvarne događaje i dnevnik jednog subotičkog Mađara u svom je žanru jedinstvena jer kroz život jedne žene i tri muškarca životno i na svakodnevni način govori o Trianonu, srpskoj aneksiji Južnih pokrajina, te o oslobođenju 1941. godine. U jednakoj mjeri prikazuje naše vrline i mane, svijetle i tamne strane našeg nacionalnog karaktera.

 

Početak nastave kod pojedinih nastavnika

Profesori će u zimskom semestru nastavu na obje razine početi (prema službenom rasporedu studija hungarologije) od ovih datuma:

Dr. sc. Orsolya Žagar Szentesi: od 7.10.

Dr. sc. Kristina Katalinić: od 30.9.

Dr. sc. Sándor Bene: od 7.10.

Gabriella Kiss: od 9.10.

Ana Sekso Milkovic: 30.9. (II. godina), 7.10. (I. godina)

Dr. sc. H. Varga Márta: od 14.10.

Jolán Mann: od 10.10.