Predavanja iz kolegija Mađarsko-hrvatske književne veze

Obaviještavamo sve studente koje zanima kolegij Mađarsko-hrvatske književne veze (bez obzira što kolegij nisu službeno upisali preko studomata) da će profeosor Lukács István predavanja održati sljedeći tjedan (23.-25. 05. 2018.) – u prizemlju knjižnice, u dvorani za sastanke – prema sljedećem rasporedu:                                                                                 ponedjeljak 15.00 – 18.00                                                                                                    utorak 9.00 – 12.00                                                                                                            srijeda 9.00 – 12.00

 

Odgoda predavanja iz Mađarske arhitekture i urbanizma 19. stoljeća (11. 4. 2018.)

Poštovani studenti,
Zbog neodgodivih obaveza nastavnika, predavanje iz kolegija Mađarska arhitektura i urbanizam 19. stoljeća predviđeno za 11. travnja 2018. neće biti održano. Termin nadoknade koji svima odgovara dogovorit će se na prvom sljedećem predavanju.
Za konzultacije i hitna pitanja se do tada možete javiti na uobičajeni nastavnikov e-mail.

Predstavljanje mađarsko-hrvatskog frazeološkog rječnika

Pozivamo sve studente na predstavljanje mađarsko-hrvatskog frazeološkog rječnika Szívvel-lélekkel / Dušom i srcem koje će s eodržati u ponedjeljak, 26. ožujka 2018. s početkom u 19.00 sati, u Mađarskom institutu u Zagrebu (Augusta Cesarca 10).

Rječnik su sastavili lektorica Gabriella Kiss i studenti diplomskog studija Hungarologije.

Frazeološki rječnik

 

Obavijest o početku nastave u tjednu od 26. veljače do 2. ožujka

Lektorica Gabriella Kiss zbog službene odsutnosti sljedeći tjedan neće držati nastavu. Od 6. ožujka sate će držati po rasporedu.

Predavanja i seminari iz Fonologije mađarskog jezika (prva godina) počinnu 5. ožujka, a iz Suvremenog mađarskog jezika II. i IV. (druga i treća godina) 6. ožujka.

Jezične vježbe na prvoj godini (kod prof. Sekso i prof. Katalinić) održat će se sljedeći tjedan prema rasporedu.

Predavanja i seminari dr. sc. Sándora Benea počinju sljedeći tjedan (26.2.) prema rasporedu.

Gostujuća profesorica dr. sc. Márta H. Varga  imat će predavanja sljedećih datuma:

12-13. 03. 2018., 26-27. 03. 2018., 09-10. 04. 2018., 23-24. 04. 2018., 07-08. 05. 2018., 21-22. 05. 2018., 04-05. 06. 2018.

Prof. Jolán Mann nastavu će držati ovih datuma:

8–9. 3. 2018., 22–23. 3. 2018., 5–6. 4. 2018., 19–20. 4. 2018., 3–4. 5. 2018., 7–18. 5. 2018., 7–8. 6. 2018.

 

 

 

 

Književni prevoditelj u vašem kvartu: Lea Kovács

Znate li da je barem 80% svih knjiga objavljenih u Hrvatskoj nastalo prevođenjem sa stranih jezika?
Program Književni prevoditelj u vašem kvartu želi vam približiti autore tih prijevoda, ljude odgovorne za vaš užitak u pročitanome tekstu. Na prvom ovogodišnjem susretu Lea Kovács predstavit će nam svoj prijevod romana SOTONSKI TANGO Lászla Krasznahorkaia i ispričati nam što ju je privuklo književnom prevođenju.


Datum održavanja: ponedjeljak, 19. veljače 2018. u 18 h                                       Mjesto: Kinoteka caffe bar, Kordunska 1, Zagreb                                                             

Sotonski tango prvi je roman Lászla Krasznahorkaia objavljen 1985. godine, kojim se ovaj autor svrstao u sam vrh mađarske i svjetske književnosti. Godine 1994. kultni mađarski redatelj Béla Tarr, s Krasznahorkaiem kao scenaristom, snimio je sedmoipolsatni film istoimena naslova koji također postaje remek-djelom filmske umjetnosti. Krasznahorkai je među ostalim dobitnik nagrade Man Booker za cjelokupni književni opus.

Novi izborni kolegij: MAĐARSKA ARHITEKTURA I URBANIZAM 19. STOLJEĆA

Poštovani studenti diplomskoga studija,

U ljetnom će se semestru na Katedri za hungarologiju održavati izborni kolegij MAĐARSKA ARHITEKTURA I URBANIZAM 19. STOLJEĆA koji iznosi 3 ECTS boda i polaže se izradom seminarskog rada. (MAU19_opis kolegija)

Kolegij nudi temeljnu sintezu i glavni okvir za upoznavanje s izgrađenim okolišem formativnog razdoblja mađarske arhitekture: predstavlja glavne protagoniste i ključne primjere graditeljskih ostvarenja koja ilustriraju arhitektonski i urbanistički diskurs 19. stoljeća. Kolegijem će biti predstavljena i tema hrvatsko-mađarskih arhitektonsko-povijesnih veza, odnosno refleksija utjecaja onodobne mađarske arhitekture i urbanizma na prostor Hrvatske.

Kako je izbornost kolegija na razini cijeloga Sveučilišta u Zagrebu, te se očekuju i studenti drugih studija, molimo sve zainteresirane buduće polaznike da se prije početka nastave jave i na e-mail adresu boris.dundovic@gmail.com.

Za daljnje informacije o kolegiju i o početku nastave, pratite obavijesti na stranicama Katedre.

Veselimo se vašem odazivu!

Srdačno,
—prof. dr. sc. Mladen Obad Šćitaroci (nositelj kolegija) i Boris Dundović (izvođač kolegija)

MAU19

Obavijest i iskaz interesa za izborni kolegij “Hrvatsko-mađarske književne veze”

Prof. dr. István Lukács sa Sveučilišta ELTE (Budimpešta) u ljetnom semestru tekuće akademske godine održat će izborni kolegij s naslovom “Hrvatsko-mađarske književne veze”. Nastava će se organizirati u obliku blok-predavanja u jednom tjednu, predvidljivo u svibnju.
Molim sve zainteresirane studente diplomskog studija da se jave do 23. 1. na mejl ozagar@ffzg.hr i da tako iskažu svoj interes za kolegijem.
Vaša preliminarna prijava / iskaz interesa vrlo nam je važna u planiranju tehničkih okvira izvedbe ovog izbornog kolegija!

Mađarska tribina

Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj poziva vas na predavanje u
sklopu Mađarske tribine, kojoj je suorganizator Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“,
a pokrovitelj Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.
Predavač:
Doc. dr. sc. Orsolya Žagar Szentesi
predstojnica Katedre za hungarologiju
Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Naslov:
MAĐARSKI JEZIK U HRVATSKOJ
Predavanje će se održati u subotu, 9. prosinca 2017. s početkom u 18 sati u prostorijama
MKK „Ady Endre”, (Martićeva 8, 10000 Zagreb)
Poslije predavanja u sklopu skromnog domjenka, pružit će se prilika za neformalne razgovore i prijateljsko druženje.