Preminula osnivačica našeg studija dr.sc. Milka Jauk-Pinhak

U Zagrebu je 5. veljače 2013. u 74. godini preminula dr. sc. Milka Jauk-Pinhak, osnivačica i dugogodišnja predstojnica naše Katedre za hungarologiju.

Milka Jauk-Pinhak rođena je 14. prosinca 1939. u Skradu. Godine 1963. diplomirala je francuski i njemački na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njezin se znanstveni interes uskoro okrenuo prema indoeuropskoj lingvistici, pa je početkom šezdesetih godina i sama postala jednom od pionira našeg studija indologije i zagrebačke orijentalistike. Unatoč tome što po svojoj akademskoj obrazovanosti nije bila hungarolog, početkom devedesetih godina s velikim se osobnim angažmanom prihvatila osnivanja Katedre za hungarologiju. Pored toga što je izradila prvi koncept petogodišnjeg studija hungarologije, odano je radila na stvaranju uzornih strukovnih odnosa s mađarskom akademskom zajednicom. Zahvaljujući njezinom trudu u jesen 1994. počeli su dolaziti gostujući profesori i lektor iz Mađarske, čime su stvorene pretpostavke za pokretanje nastave i upisa prve generacije studenata na novoosnovani studij.

Do odlaska u mirovinu 2004. godine stajala je na čelu naše katedre brinući se za izgradnju strukovno primjereno obrazovanog vlastitog nastavničkog kadra na našem studiju. Svojim velikim iskustvom u visokom obrazovanju i općenito u akademskom životu, i nakon odlaska u mirovinu uvijek je rado pomagala mladoj nastavničkoj ekipi na studiju.

Za njezine neosporive zasluge mađarska joj je država godine 1998. dodijelila državno odlikovanje visokog ranga (Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje).

S našom dugogodišnjom kolegicom oprostili smo se 11. 2. 2013. na Mirogoju.