Predavanje profesora Benea u Mađarskom institutu

Povodom 350. obljetnice smrti Nikole Zrinskog Mađarski institut u Zagrebu (Augusta Cesarca 10) srdačno Vas poziva na predavanje Sándora Benea pod nazivom „O čemu pjeva Sirena? Pjesništvo Nikole i Petra Zrinskog” koje će se ordžati u petak, 28. studenoga 2014. godine u 18 sati.

 

Znanstveno-popularno predavanje o uporabi materinskog jezika kod prekograničnih Mađara

Obavještavamo sve naše studente da će profesorica Orsolya Žagar Szentesi u sklopu Mađarske tribine, čiji su organizatori Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj, MKD „Ady Endre“, a pokrovitelj Vijeće mađarske nacionalne
manjine Grada Zagreba, održati zanimljivo izlaganje pod nazivom

Gužvaba sam, ali častizok i čujemo sebe – odnosno uporaba materinjskog jezika prekograničnih Mađara u zrcalu dvojezičnosti

Predavanje će se održati u subotu, 22. studenog 2014., s početkom u 18 sati u prostorijama MKD-a „Ady Endre” (Martićeva 8, 10000 Zagreb).

Predstavljenje knjige Budimpešta – Zagreb: S povratnom kartom

U petak 21. studenog 2014. u 18.00 sati, u Mađarskom institutu u Zagrebu (Augusta Cesarca 10) bit će predstavljena knjiga Budimpešta – Zagreb: S povratnom kartom Csabe G. Kissa.

Profesor Csaba G. Kiss djelovao je na našoj katedri kao gostujući profesor iz književnosti od 1999. do 2004. godine. U svojoj knjizi eseja i putopisnih crtica govori o raznim aspektima hrvatsko-mađarskih kulturnih odnosapovijesti svakodnevice, odnosima među pojedinim akterima hrvatsko-mađarske suradnje u prošlosti i danas.

Razgovor s autorom vode Željka Čorak, Kristina Katalinić, Damir Agičić i Dinko Šokčević.