Sjećanja Krležinih suvremenika / MARIJETA VUJIČIĆ (Marietta Vujicsics)

U četvrtak, 22. studenoga 2018. u 18 sati u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže, Krležin Gvozd 23, u okviru projekta Sjećanja Krležinih suvremenika, prema autorskoj zamisli Gorana Matovića, ugledna mađarska prevoditeljica i urednica svjedoči o susretima s Krležom. 
Marijeta Vujičić prevela je dramatizaciju Krležine novele iz ciklusa o Glembajevima – Sprovod u Teresienburgu pod naslovom Terézvári garnizon, koja je objavljena u Budimpešti 1990. u ediciji Madách Színház Műhelye, br. 13; praizvedena 12. X. 1990. u Budimpešti (Madách Színház) u dramatizaciji M. Belovića, te uvrštena na kazališni repertoar 1990-92. 
Zajedno sa svojim suprugom Stojanom Vujičićem ostvarila je brojne susrete s velikim književnikom u Mađarskoj i Hrvatskoj. U svojim sjećanjima piše: „Prvi moj susret s Krležom, koji sam čekala s uzbuđenjem, kao dvadesetogodišnja studentica i supruga književnika Stojana Vujičića, ostvaren je u Zagrebu sredinom kolovoza 1966, prije povratka u Budimpeštu, sa svadbenog puta iz Opatije.
“Krleža je bio sjajan kozer. Očarao me njegov humor i enciklopedijsko znanje. Bio je šarmer, pa mi se, kao mladoj ženi malo takoreći ‘udvarao’ – na mađarskom jeziku.
…Svaki detalj njihovog stana živi u mojim uspomenama: Pozlaćena salonska garnitura, gdje smo obično pili kavu, slike na zidu, Beline perle nonšalantno obješene…”
Njen suprug Stojan Vujičić je bio u prijateljskim odnosima s Krležom gotovo dva desetljeća, što potvrđuje njihova korespondencija objavljena u knjizi Pisma (Sarajevo 1988).

Nakon sjajnih Sjećanja Krležinih suvremenika koja su priredili Predrag Matvejević, Velimir Visković, Bora Ćosić, Željko Senečić, Marija Ujević Galetović, Slavko Goldstein, Irena Vrkljan, Edo Galić, Branislav Glumac, Ivan Golub, Latica Ivanišević, Vladimir Gerić, Rupprecht S. Baur, Antun Vrdoljak, Neva Rošić i Rajko Grlić memorijski niz nastavljamo svjedočanstvom Marijete Vujičić. 
Organizatori ovog projekta su Muzej grada Zagreba i Teatar poezije, a pokrovitelj Grad Zagreb.

Za ovu prigodu Slastičarnica Zagreb sudionike ovog događanja počastit će Krležinim kafe šnitama koje su promovirane na prošlogodišnjem Festivalu Miroslav Krleža.