Dr. sc. Milka Jauk-Pinhak (1939.-2013.)

Milka Jauk-Pinhak

U Zagrebu je 5. veljače 2013. u 74. godini preminula dr. sc. Milka Jauk-Pinhak., dugogodišnja profesorica na našem Odsjeku.

Milka Jauk-Pinhak rođena je 14. prosinca 1939. u Skradu. Godine 1963. diplomirala je francuski i njemački na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a još za vrijeme studija zainteresirala se za indoeuropsku lingvistiku. Milka Jauk-Pinhak bila je jedan od pionira naše indologije i zagrebačke orijentalistike još od 1961. godine, kada je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu osnovan studij indologije. Od 1963. radila je kao asistent na Katedri za indologiju Filozofskog fakulteta, doktorirala je 1976., a 1977. izabrana je za docenta za indologiju.

Znanstveni rad prof. dr. sc. Milke Jauk-Pinhak obuhvaćao je nekoliko glavnih područja. Dala je ozbiljne priloge staroindijskoj tvorbi riječi, bavila se i gramatičkim opisom hindskoga jezika. Objavila je vrijedne radove o tradiciji indijske gramatike i njezine teorije. Bavila se poviješću orijentalnih studija i njihovim mjestom u kulturnoj povijesti Europe. Posebno se zanimala za autora prve sanskrtske gramatike u Europi, Filipa Vesdina, i njegov pionirski rad u indoeuropeistici. Dio je njenih radova objavljen i u inozemstvu. U svojim radovima pokazivala je velku temeljitost, znanstvenu pronicljivost i izrazit smisao za kulturno značenje indološkoga i orijentalističkoga rada u europskoj kulturnoj povijesti i u našoj sredini. Važnost i vrijednost njezina rada razabire se u punoj mjeri tek onda kad se uzme u obzir njezin prinos utemeljivanju i izgrađivanju mlade struke, brojnim predavanjima i emisijama za širu javnost i njezina suradnja pri enciklopedijskim izdanjima Leksikografskog zavoda.

Godine 1994.-1998. bila je prodekanica za nastavu na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. G. 1994. utemeljila je Katedru za hungarologiju i bila voditelj studija hungarologije

Pored svog stalnog znanstvenog i pedagoškog rada na Odsjeku za Indologiju i dalekoistočne studije, dr. Pinhak bila je od 1990. godine i  Članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  u Razredu za filološke znanosti. Doc. dr. sc. Milka Jauk-Pinhak bila je tajnik Odbora za orijentalistiku Razreda za filološke znanosti od njegova osnivanja. Doc. dr. sc. Milka Jauk-Pinhak aktivno je sudjelovala u izradi Deklaracije o znanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Posljednji ispraćaj doc. dr. sc. Milke Jauk-Pinhak bit će u ponedjeljak 11. veljače u 12.10 sati na Krematoriju u Zagrebu.

Ispiti kod prof. Bharata Singha

हिंदी दक्षता और मौखिक परिक्षाएँ

वर्ष २०१२-२०१३ के प्रथम-सत्र की परीक्षा (हिंदी भाषादक्षता व मौखिक) का विवरण  इस प्रकार है

हिंदी भाषा दक्षता – तीसरा साल (३००) – दिनांक १३ ़फ़रवरी १.३० बजे, कक्ष संख्या २०५
हिंदी भाषा दक्षता – चौथा साल (४००) – दिनांक २५ ़फ़रवरी १२.३० बजे, कक्ष संख्या १२८

मौखिक – पहला साल (१००) – दिनांक १४ ़फ़रवरी १९.१५ बजे, कक्ष संख्या १२८
मौखिक – दूसरा साल (२००) – दिनांक २१ ़फ़रवरी १९.१५ बजे, कक्ष संख्या १२८
मौखिक – तीसरा साल (३००) – दिनांक १२ ़फ़रवरी १९.१५ बजे, कक्ष संख्या १२८
मौखिक – चौथा साल (४००) – दिनांक १९ ़फ़रवरी १९.१५ बजे, कक्ष संख्या १२८