logo

Faculty of Humanities and Social Sciences

University of Zagreb

 International information

 Student mobility

 Academic mobility

 Međunarodni projekti
Novosti / obavijesti / prezentacije

2nd CfP (Un)doing Nationalism – 3rd AARC PhD Conference, September 20-22, 2018,  Klagenfurt/Austria

Konferencija „Language.Literature.Politics. 1918-2018. (Un)doing Nationalism and Resistance“ održat će se u rujnu ove godine na Alpen-Adria-Universität Klagenfurt.

Konferencija je prvenstveno namijenjena doktorskim studentima i mladim znanstvenicima, ali je otvorena svima.xxx

Posebno naglašavamo mogućnost da doktorskim studentima organizatori pokriju trošak puta i smještaja (detaljnije u privitku).

2nd CfP_Language Literature Politics – (Un)doing Nationalism Resistance_Universität Klagenfurt Sept 20-22 2018

Transnational Cooperation Activity Dissemination, Sustainability and Impact in Erasmus+ Stratregic Partnerships in Higher Education, 16.-17. svibnja Bonn, Njemačka

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU i DAAD – German Academic Exchange Service-a Iva Čaleta Pleša iz Ureda za znanost i projekte sudjelovala je na dvodnevnoj Erasmus+ aktivnosti na temu diseminacije, održivosti i utjecaja u Erasmus+ Strateškim partnerstvima u visokom obrazovanju.

U prilogu izvještaj, tablica s popisom predstavljenih projekata i Impact alat.

Izvjestaj_TCA Bonn_16.-17.5.2018._CaletaPlesa

good practice_ incl. padlet links

Imapct tool

Radionica: „Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za Individualnu stipendiju: čitanje projektnog prijedloga iz perspektive evaluatora“, Zagreb, 15. lipnja 2018.

Agencija za mobilnost i programe EU organizira radionicu pod nazivom „Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za Individualnu stipendiju: čitanje projektnog prijedloga iz perspektive evaluatora“.

 Radionica će se održati 15. lipnja 2018. godine u prostorima Agencije za mobilnost i programe Europske unije (dvorana Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u prizemlju), Frankopanska 26, Zagreb, s početkom u 10:00 sati.

Radionica je namijenjena prvenstveno iskusnim istraživačima (doktori znanosti, odnosno istraživači s više od 4 godine istraživačkog iskustva koji namjeravaju prijaviti Marie Skłodowska – Curie projekt 2018. godine.

Cilj radionice je predstaviti koncept projektne prijave Individualne stipendije te sudionike upoznati s viđenjem projektnog prijedloga iz perspektive evaluatora. Kroz praktične savjete te uvid u koncept projektnog prijedloga, sudionici će moći primijeniti naučeno kako bi prepoznali prednosti i nedostatke vlastitih projektnih prijedloga.

Radionicu će voditi dr. sc. Mihaela Perić, dugogodišnja evaluatorica Marie Skłodowska – Curie individualnih projektnih prijedloga te dr. sc. Branka Bernard, prijašnja nacionalna osoba za kontakt za Marie Sklodowska – Curie akcije s dugogodišnjim iskustvom znanstvenog projektnog upravljanja.

U cilju učinkovite pripreme za sudjelovanje na radionici kroz praktičan zajednički rad, prijavljeni sudionici će mailom primiti e-learning materijale, koji obuhvaćaju prezentacije te poveznice na dodatne materijale. Raspored dostave e-learning materijala je:

 • 7. lipnja – Pozdrav i predstavljanje treninga, pregled i osnove MSCA stipendija
 • 8. lipnja – Pisanje prijave: IMPACT- zašto je učinak najvažniji dio prijave
 • 9. lipnja – Pisanje prijave: EXCELLENCE – kandidata, mentora i prihvatne institucije
 • 11. lipnja – Pisanje prijave: IMPLEMENTATION – ekosustav uspješnog projekta
 • 12. lipnja – Tehnička pravila i dokumentacija
 • 13. lipnja – Kad i kako napisati ETHICS samo-procjenu

Kako bi bili primljeni na radionicu, sudionici će trebati odgovoriti na nekoliko pitanja, čiji su odgovori pokriveni materijalima za učenje. Prijavljenim sudionicima testove će dostavljati treneri radionice. Prijavljeni sudionici koji neće proći zadane materijale, neće moći sudjelovati na radionici 15. lipnja 2018.

Rok za prijavu na radionicu je utorak, 5. lipnja 2018. Budući da je broj mjesta na radionici ograničen, molimo Vas da se što prije prijavite na radionicu putem sljedeće poveznice.

Mogućnost sudjelovanja na radionici bit će odobrena prijaviteljima prema redoslijedu zaprimanja potpune prijave. U slučaju popunjenosti kapaciteta, organizator zadržava pravo odbiti prijavitelje koji, u skladu s uputama trenera, nisu dostavili odgovore na kratke testove.

Program radionice MSCA IF 2018

Radionica „Odgovorno istraživanje i istraživački integritet te otvorena znanost u MSCA projektima“

U okviru Obzor 2020. programa, a prvenstveno u okviru Marie Sklodowska – Curie akcija stavljen je veliki naglasak na odgovorno istraživanje i istraživački integritet kao i na inicijativu Otvorene znanosti. Kako bi hrvatske korisnike upoznali sa specifičnostima ovih inicijativa te s mogućnostima kako ove inicijative najbolje uvrstiti u projektne prijedloge, Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s hrvatskim poglavljem Marie Curie Alumni Association-a organizira jednodnevnu radionicu.

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na radionicu „Odgovorno istraživanje i istraživački integritet te otvorena znanost u MSCA projektima“ koja će se održati u petak, 25. svibnja 2018. godine u hotelu Palace, Strossmayerov trg 10, Zagreb, s početkom registracije u 8:30 sati.

Radionica je namijenjena istraživačima, predstavnicima visokih učilišta, znanstvenih instituta, istraživačkih centara i drugih znanstvenih organizacija te predstavnicima industrije i privatnog sektora koji su zaineresirani za sudjelovanje u Marie Sklodowska – Curie akcijama.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice ovdje. Prijave su otvorene do utorka 22. svibnja 2018. godine.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na e-mail sandra.vidovic@mobilnost.hr.

Prijedlog_programa_radionice RRI_OS

Mapping Digital Future

Tema pete po redu godišnje konferencije u organizaciji Odsjeka za interdisciplinarna istraživanja u društvenim i humanističkim znanostima, “Alexandru Ioan Cuza” University of Iasi, Romania je Mapping Digital Future i održat će se 23. i 24. svibnja 2018.

Rok za predaju sažetaka je produžen do 15. travnja.

https://conferencephss.com/call-for-papers/

Više informacija o konferenciji na https://conferencephss.com/

Registration open – Conference “Young researchers in a highly skilled landscape”

We are proud to announce that the Ministry of Science and Education of Republic of Croatia is organizing a conference titled „Young researchers in a highly skilled landscape“. The aim of the conference is to create a platform for an open dialog on public policies in the area of research and innovation with a special emphasis on highly skilled young researchers in current and future framework programme. We find it especially important to spotlight the young researchers and their crucial role in regards to mobility, competitiveness and innovation within Horizon 2020 and to the future framework programme for the period 2021-2027.

The conference will be held on June 18th and 19th 2018 in Zagreb with a dinner hosted by the Ministry of Science and Education on June 18th 2018.

The idea is to have panel discussions relating to the future framework programme for the period 2021 – 2027 in relation less and more R&D intensive regions, missions, the roles of envisioned pillars, internationalisation of scientific career and working condition for researchers, evaluation practices on European and national levels relating to R&D, mobility programmes on national, regional and European level, brain circulation and development of transversal skills. We will also use this opportunity to present the newly formed Marie Curie Alumni Association – Croatian Chapter!

The deadline for registration is May 12th 2018 at the following link.

Please find attached a draft of the agenda and the official memo by the State Secretary.

We kindly ask You to share this invite with your colleagues.

We are looking forward to Your attendance.

Invite

Agenda_Conference

The EU Guide to Science Communication

https://www.youtube.com/playlist?list=PLvpwIjZTs-Lhe0wu6uy8gr7JFfmv8EZuH

How to give a science flash talk:

https://www.scidev.net/global/communication/practical-guide/flash-talk-science-video-guide.html

 Web stream radionica za projekte Erasmus+ Capacity Building

Radionica za prijavu projekata Erasmus+ Capacity Building in the field of Higher Education će se održati 22. 1. 2018. preko web stream-a u organizaciji EACEA.

………………..

Objava Javnog poziva za iskazivanje interesa

Agencija za mobilnost i programe EU objavila je Javni poziv za iskazivanje interesa za nezavisne stručnjake za ocjenjivanje projektnih prijedloga u okviru programa Erasmus+ 2014. -2020. za sljedeća područja:

 1. područje odgoja i općeg obrazovanja te strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, rok za prijavu 22. prosinca 2017.
 2. područje visokog obrazovanja, rok za prijavu 29. prosinca 2017.

Tekst natječaja i prijavni obrasci nalaze se na:

http://www.mobilnost.hr/hr/natjecaji/objava-javnog-poziva-za-iskazivanje-interesa-za-nezavisne-vanjske-strucnjake-za-ocjenjivanje-projektnih-prijedloga-u-okviru-programa-erasmus-2014-2020-za-podrucje-odgoja-i-opceg-obrazovanja-te-strukovnog-obrazovanja-i-osposobljavanja/

http://mobilnost.hr/hr/natjecaji/objava-javnog-poziva-za-iskazivanje-interesa-za-nezavisne-vanjske-strucnjake-za-ocjenjivanje-projektnih-prijedloga-u-okviru-programa-erasmus-2014-2020-za-podrucje-visokog-obrazovanja/

Info dan EU programi – natječaji u 2018. – prezentacije

Info dan EU programi – natječaji u 2018. održan je u ponedjeljak 18. prosinca od 13 do 15.30 sati u Konferencijskoj dvoranu na II katu Knjižnice.

Na informativnom danu predstavljeni su natječaji u 2018. godini u okviru nekoliko europskih programa. Izv. prof. dr. Nives Mikelić Preradović i doc. dr. sc. Petra Bago s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti predstavile su Erasmus + projekt DigiLing: Trans-European e-Learning Hub for Digital Linguistics i iskustvo pisanja projektnog prijedloga Rural 3.0 – Service Learning for the Rural Development.

digiling-2017.12.18-ffzg-eu_programi

EU programi_natjecaji u 2018

Info radionica za HRZZ natječaj Izobrazba novih doktora znanosti

Info radionica povodom otvorenog natječaja Hrvatske zaklade za znanost „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“  održat će se u ponedjeljak 11. prosinca 2017. s početkom u 9.30 sati u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14 (aula Rektorata Sveučilišta u Zagrebu). Prijave na:

https://docs.google.com/forms/d/1jGn5HwCuz00BxKh6r-3Ccxaz4G6oN_mvGKJar0R1DC8/viewform?edit_requested=true

Poziv na info radionicu 

Obzor 2020. – obavijesti

Prosljeđujemo obavijest o najnovijim mogućnostima pridruživanja projektnim konzorcijima za neke od tema Obzor 2020. programa 13. Europe in a changing world – inclusive, innovative and reflective societies 2018-20 i 16. Science with and for society 2018-20 te prezentacije s info dana u Bruxellesu i Hrvatskoj.

1) Ako ste zainteresirani za ulazak u konzorcij za nove teme natječaja MIGRATION, TRANSFORMATION i GOVERNANCE radnog programa 13. Europe in a changing world – inclusive, innovative and reflective societies 2018-20 preporučam da pogledate prezentacije i ukoliko imate potrebne ekspertize da se javite sljedećim koordinatorima. Neki od njih eksplicitno su naveli da žele uvrstiti partnerske institucije iz Hrvatske u konzorcij:

Flash presentation session
01. Dr. Julia Muraszkiewicz, Trilateral Research Ltd.
02. Dr. Aisling Tuite, Waterford Institute of Technology
03. Carmen Bobeanu, BEIA Consult International
04. Ourania Xylouri, Athens Lifelong Learning Institute
05. Alexandru Stan, IN2 Digital Innovations
06. Alicja R. Sadownik, Western Norway University of Applied Sciences
07. Belen Chinchilla, University of Cadiz
08. Dr. Halleli Pinson, Ben-Gurion University
09. Prof. Lynn Jamieson, University of Edinburgh
10. Monica Florea, SIVECO Romania

Koordinator iz Francuske CNRS MIGRATION-01-2019: Understanding migration mobility patterns: elaborating mid and long-term migration scenarios zainteresiran je za suradnju s hrvatskim timovima koji se bave temom migracija pa molimo da se direktno javite s iskazom interesa kolegici Marini Pražetina u Agenciju za mobilnost i programe EU na marina.prazetina@mobilnost.hr

Video snimka i prezentacije s info dana Europske komisije u Bruxellesu nalaze se ovdje:

Information session presentations
01. Calls MIGRATION, TRANSFORMATIONS, GOVERNANCE
02. Mid-term evaluation process
03. SSH integration in Horizon 2020
04. Video recording of the morning session

Informacije o održanom info danu u Hrvatskoj nalaze se ovdje.

2) Ako ste zainteresirani za ulazak u konzorcij za nove teme radnog programa 16. Science with and for society 2018-20 otvorena je prijava za umrežavanje koje će se održati 29.1.2018. u Bruxellesu http://www.sisnetwork.eu/about/brokerage-events/

Sveučilište u Strasbourgu traži partnere za H2020 – SwaftS/gender equality za temu SwaftS-09-2018-2019 : Supporting research organisations to implement gender equality plans s rokom prijave 10. travnja 2018. http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/wp/2018-2020/main/h2020-wp1820-swfs_en.pdf  Traže organizacije koje financiraju istraživanja, akademske partnere i organizacije zainteresirane za gender equality, uključujući EU13 zemlje.

Detalji pod: 2017 Consortium search-academics_SwafS0920182020

Ukoliko tražite koordinatore ili partnera za neku od tema ovog programa i želite da ga proslijedimo na mrežu NCP kolega u EU molim da popunite Science with and for Society partner search form 2018 i pošaljete na marina.prazetina@mobilnost.hr

Science with and for Society partner search form 2018

Video-konferencija za Hrvatsko-švicarski program istraživanja 2017. – 2023.

Povodom otvorenog poziva na natječaj za Hrvatsko-švicarski program istraživanja 2017. – 2023. Hrvatske zaklade za znanost i Švicarske nacionalne zaklade za znanost održat će se video-konferencija će se održati u četvrtak, 30. studenog 2017. godine s početkom u 10 sati, u dvorani broj 13 (u prizemlju) Sveučilišta u Zagrebu, ulica kralja Zvonimirova 8, Zagreb u sklopu koje će predstavnik Švicarske nacionalne zaklade za znanost Timothy Ryan održati prezentaciju Hrvatsko-švicarskog programa istraživanja 2017.-2023

Video-konferenciji možete pristupiti i dislocirano u slijedećim dvoranama:

 • Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Ruđera Boškovića 32, Split
 • Fakultet organizacije i informatike, Pavlinska 2, Varaždin (vijećnica)
 • Medicinski fakultet, Braće Branchetta 20/1, Rijeka
 • Sveučilište u Osijeku, Trg sv. Trojstva 3, Osijek (II kat)

Dolazak se potvrđuje registracijom na: https://docs.google.com/forms/d/10yA-jnyYvHh2cNK-9CYrNphrE3iGk6w0DnmJ6_VLN9Y/viewform?edit_requested=true do 28. studenog 2017. godine do 12 sati.

Poziv na CSRP videokonferenciju 30.11.2017

Postdoktorski program u Latviji

Latvijska Državna agencija za razvoj obrazovanja provodi postdoktorski program do 2020. godine. Program je namijenjen svim znanstvenicima i znanstvenicama koji su stekli doktorat znanosti prije najviše 5 godina od datuma otvaranja natječaja, a htjeli bi provoditi jednu od sljedećih aktivnosti na javnim ili privatnim istraživačkim institucijama odnosno u privatnom sektoru u Latviji:

 

– primijenjeno i temeljeno istraživanje

– jačanje vještina (trening)

– transfer znanja i tehnologija

– stjecanje intelektualnog vlasništva

– međunarodna mobilnost i umrežavanje

Informacije

http://viaa.gov.lv/eng/post_doc_research_aid/call_for_proposals/

Obzor 2020. Info dan

Agencija za mobilnost i programe EU organizira Nacionalni informativni dan za područje Europa u promjenjivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva programa Obzor 2020.

Info dan će se održati u petak 17. studenog 2017. u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, s početkom u 10:00 sati.

Sudjelovanje je besplatno, a prijava je moguća na: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfrdSPkrU3lY24esNcBpdG0gUkRe5fjuxDyTAi-jjz8P8CvUA/viewform do srijede 15.11.2017. Zbog ograničenog broja mjesta registracija je obavezna.

 Na informativnom danu predstavnica iz Europske komisije predstavit će teme novog radnog programa za 2018.-2020. za područje Europa u promjenjivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva, grupirane u 3 nova natječaja:

 1. MIGRATION
 2. SOCIOECONOMIC AND CULTURAL TRANSFORMATIONS IN THE CONTEXT OF THE FOURTH INDUSTRIAL REVOLUTION
 3. GOVERNANCE FOR THE FUTURE

Preliminarni program možete vidjeti na: http://www.obzor2020.hr/userfiles/Info%20dan%20program%20rada.pdf

Veseli nas obavijestiti Vas da će na nacionalnom informativnom danu biti predstavljen projekt ACCOMPLISSH – Accelerate co-creation by setting up a multi-actor platform for impact from Social Sciences and Humanities u kojem je Filozofski fakultet partner. Projekt će predstaviti voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Mislava Bertoša s Odsjeka za lingvistiku.

Informativni dan MSCA RISE

U okviru europskog okvirnog programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020., aktivnost Marie Sklodowska – Curie uskoro će biti objavljen natječaj za projekte za aktivnost Research and Innovation Staff Exchange (RISE).

Novi radni program Marie Sklodowska – Curie akcija za razdoblje od 2018. do 2020. godine, dodatno naglašava suradnju akademskog i poslovnog sektora s ciljem ojačavanja globalne pozicije Europske unije u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama. Marie Sklodowska- Curie akcije (MSCA) promoviraju međunarodnu i međusektorsku suradnju organizacija, mobilnost istraživača i ostalih osoba uključenih u inovacijske i istraživačke aktivnosti.

U suradnji s europskom Izvršnom agencijom za istraživanje (REA), Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizira promociju međunarodne i međusektorske suradnje kroz projektne prijedloge razmjene osoblja u području istraživanja i inovacija (RISE).

Informativni dan za RISE aktivnost održat će se u petak 17. studenog 2017. godine u Hotelu Dubrovnik, Gajeva 1, s početkom u 10 sati.

Cilj održavanja informativnog dana je upoznavanje sa specifičnim mogućnostima koje se nude u okviru razmjena osoblja u području istraživanja i inovacija, pravilima natječaja, povezivanja privatnog i akademskog sektora.  Dugogodišnja evaluatorica MSCA, dr. sc. Mihaela Perić prenijet će svoja iskustva u evaluaciji RISE projekata i savjete za uspješan projektni prijedlog. Kao primjeri dobre prakse, predstavit će se RISE projekti A_MADAM i Papabuild. Također te će se predstaviti studija Europske komisije o sudjelovanju poslovnog sektora u Marie Sklodowska – Curie akcijama.

Draft agenda RISE info day_17.11.2017.

Radni jezik informativnog dana je engleski i hrvatski jezik te nije predviđen simultani prijevod.

Radionica je prvenstveno namijenjena predstavnicima visokih učilišta, znanstvenih instituta, istraživačkih centara i drugih znanstvenih organizacija, predstavnicima industrije i privatnog sektora, istraživačima i administrativnom osoblju uključenom u postupak pisanja i prijave projektnih prijedloga.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća na:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfu1pbA5JBtym2xSGi3hThcbl7AOte4Vd1T6VoDlotViEV8NQ/viewform

Prijave su otvorene do utorka 14. studenog 2017. godine.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na e-mail sandra.vidovic@mobilnost.hr

Ukratko o aktivnosti RISE možete naći na:

https://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/about/research-innovation-staff-exchange_en

ITN-Mreže za inovativno osposobljavanje – korisni dokumenti

ITN – MSCA – workshop

nedostaci itn projekata

Net4Mobility_TipsTricksBrochure_ITN_eformat

prednosti ITN projekata

SV_ITN WORKSHOP 2017

Stručna rasprava Urbane revitalizacije – potreba ili prilika

U sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske organizira se stručna rasprava pod nazivom Urbane revitalizacije – potreba ili prilika.

Skup će se održati u srijedu 18. listopada 2017. u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14) u 9.30 sati.

Pozdravne će riječi uputiti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Guillaume Colin i predstavnik ministarstva kulture RH, nakon čega će uslijediti uvodna izlaganja četvero stručnjaka te panel rasprava sa čelnicima velikih hrvatskih gradova s moderatorom dekanom Akademije likovnih umjetnosti red. prof. art. Aleksandrom Battistom Ilićem.

Nakon ručka bit će održana radionica na temu “Kakav razvoj, koja vrsta financiranja te koja vrsta partnerstva između javnoga i privatnoga sektora?” koju će voditi francuski stručnjak Jean-Philippe Lefevre.

Skup će moderirati prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

 Ljubazno molimo svoj dolazak potvrditi na e-mail:unizginfo@unizg.hr

Tribina_Urbane revitalizacije_potreba ili prilika_18102017

Radionica za prijavu CEEPUS mreža

Nacionalni ured za CEEPUS u Hrvatskoj (Central European Exchange Program for University Studies) pri Agenciji za mobilnost I programe EU organizira radionicu za prijavu mreža u program CEEPUS.

Radionica će se održati u ponedjeljak 23. listopada od 14 do 16 sati u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38.

Prijave su obavezne do 16. listopada na https://goo.gl/forms/cYttvPivnbzFdyS82

Organizator radionice je Nacionalni ured za CEEPUS u Hrvatskoj, a vodit će je prof. dr. sc. Vladimir Mrša, dugogodišnji CEEPUS koordinator mreže „For Safe and Healthy Food in Middle-Europe“, te Stručnjak u programu CEEPUS.

Mreže su temelj mobilnosti u CEEPUS-u, Srednjoeuropskom programu međusveučilišne razmjene (www.ceepus.info), a čine ih najmanje 3 visoka učilišta (odjela, odsjeka ili katedri) iz minimalno tri različite zemlje sudionice programa. Svake godine rok za prijavu novih mreža ili obnovu postojećih je 15. siječnja. Prijavu podnosi nositelj mreže, dok partneri prilažu dodatnu dokumentaciju.

Po pozitivnoj evaluaciji svaka mreža dobiva kvote za odlaznu i dolaznu mobilnost u idućoj akademskoj godini (2018./2019.). Prolaznost na prošlogodišnjoj prijavi mreža bila je visokih 79%.

Na radionici će se proći projektna prijava i pritom dotaći osnovnih postavki samog programa. Radionica je prvenstveno namijenjena zainteresiranima za ulogu nositelja prijave mreže (koordinatorima mreža), no također, dobrodošli su i predstavnici  onih visokih učilišta koja se žele priključiti nekoj od postojećih mreža u ulozi partnera.

Za sva dodatna pitanja slobodno se obratite na tanja.veljak@mobilnost.hr

 

Stručni skup Novi izazovi i veće odgvornosti pri zaštitu podataka u znanstveno-istraživačkom radu

Stručni skup će se održati u srijedu 18. listopada 2017. godine s početkom u 9:30 sati na Kampusu Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Auli magni (3. kat nove zgrade), Ilica 242 u Zagrebu.

Cilj skupa je ukazati na važnost zaštite podataka u znanstveno-istraživačkom radu, u kontekstu Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (EU) 2016/679 koja će se primjenjivati u Republici Hrvatskoj od 25. svibnja 2018. godine. Ova vrlo aktualna tema na skupu će biti obrađena iz perspektive zakonske regulative te njezine primjene u praksi.

Pozivnica i program nalaze se u prilogu ovog e-maila. Detaljnije informacije o skupu i link za prijavu pronađite na mrežnoj stranici Skupa.

18.10. 2017. _Stručni skup_GDPR_Pozivnica i program

Radionica “Social Competencies and Interpersonal Relationships: from the Individual to the Context”

U nastavku poruke prosljeđujemo poziv na sudjelovanje na radionici Social Competencies and Interpersonal Relationships: from the Individual to the Context koja će se održati 5.,6. i 7. veljače 2017. u Milanu, Italija.

Rok za prijavu je 15. listopada 2017.

Više informacija na: Call-for-Applications-ISSBD-RW-Milan

Radionica Mogućnosti prijave projektnog prijedloga u okviru MSCA ITN

Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizira promociju međunarodne i međusektorske suradnje kroz projekte doktorskih studija i osposobljavanja u okviru Mreža za inovativno osposobljavanje (ITN – Innovative Training Networks) Marie Sklodowska – Curie akcija.

Radionica Mogućnosti prijave projektnog prijedloga u okviru Mreža za inovativno osposobljavanje (ITN) održat će se u četvrtak 19. listopada 2017. godine u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, Zagreb, s početkom u 8:30 sati.

Radionicu se organizira u okviru Net4Mobility mrežnog projekta Obzor 2020. nacionalnih osoba za kontakt za Marie Sklodowska – Curie akcije te će biti međunarodnog karaktera i na engleskom jeziku.

Cilj radionice je upoznati sudionike s mogućnostima i pravilima natječaja ITN-a, postupkom evaluacije projekta, pružiti praktične savjete pri izradi projektnih prijedloga.

Radionicu će voditi prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dugogodišnja evaluatorica Marie Skłodowska – Curie projektnih prijedloga te Sandra Vidović, nacionalna osoba za kontakt za Marie Skłodowska – Curie akcije. Profesor Gordan Lauc, predstavit će svoja iskustva uključivanja u konzorcije, postupka pisanja projekta te provedbe GlySign projekta, prvog Europskog industrijskog doktorata u Hrvatskoj.

Radionica je prvenstveno namijenjena predstavnicima visokih učilišta, znanstvenih instituta, istraživačkih centara i drugih znanstvenih organizacija, predstavnicima industrije i privatnog sektora te istraživačima i administrativnom osoblju uključenom u postupak pisanja i prijave projektnih prijedloga.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem poveznice ovdje. Prijave su otvorene do ponedjeljka 16. listopada 2017. godine.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, slobodno se obratite na e-mail sandra.vidovic@mobilnost.hr.

draft programe ITN workshop

Hrvatska zaklada za znanost – najava natječaja

Hrvatska zaklada za znanost objavila je najave za natječaje za sljedeće programe:

 1. Hrvatsko – švicarski istraživački program 2017. – 2023.

Hrvatsko-švicarski istraživački program otvorit će se početkom listopada 2017. godine. U okviru programa financirat će se zajednički istraživački projekti, koji će omogućiti znanstvenicima iz Hrvatske da zajedno u konzorciju sa znanstvenicima iz Švicarske provode istraživačke aktivnosti, s ciljem rješavanja specifičnih problema u svim znanstvenim područjima. Istraživanja će se provoditi na hrvatskim i švicarskim znanstveno-istraživačkim institucijama. Na natječaj se mogu prijaviti svi hrvatski znanstvenici zaposleni na javnim sveučilištima, javnim znanstvenim institutima i na Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Vrijednost pojedinog projekta koji će se financirati ovim natječajem iznosit će najviše 400.000 CHF, a taj će se iznos ravnomjerno raspodijeliti na hrvatske i švicarske partnere.
Natječaj će biti otvoren početkom listopada 2017. godine, te će biti otvoren najmanje 90 dana.
Navedeni natječaj provodi Švicarska nacionalna zaklada za znanost putem elektroničkog sustava za prijavu mySNF (www.mysnf.ch).
Do otvaranja natječaja HRZZ neće objavljivati dodatne informacije.

2. Program Istraživački projekti 2017.

Sljedeći natječaj za program „Istraživački projekti“ raspisat će se početkom studenoga 2017. godine. Istraživačkim se projektima financiraju temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o određenome području i koja su usmjerena na bolje razumijevanje predmeta istraživanja, kao i primijenjena istraživanja koja se provode s jasnim tehnološkim, gospodarskim ili društvenim ciljevima.

Na natječaj se mogu prijaviti svi znanstvenici zaposleni na znanstvenim organizacijama koje su upisane Upisnik znanstvenih organizacija koji se vodi pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a koje ispunjavaju minimalne uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti, uvjetima za reakreditaciju znanstvenih organizacija i sadržaju dopusnice (NN 83/10). Voditelj projekta može prijaviti projektni prijedlog isključivo u onom području ili područjima za koje je akreditirana znanstvena organizacija u kojoj je zaposlen. Jedan znanstvenik može istovremeno sudjelovati na dva projekta HRZZ-a: kao suradnik na dva projekta ili kao  voditelj jednog projekta i suradnik na jednom projektu (za natječaje IP i UIP).

Svi voditelji i suradnici projekata HRZZ-a koji završavaju do 16. rujna 2018. godine mogu prijaviti projektni prijedlog na natječaj Istraživački projekti u 2017. godini jer se ti projekti neće uključiti u navedeno ograničenje sudjelovanja jednog znanstvenika na dva projekta HRZZ-a.

Do otvaranja natječaja HRZZ neće objavljivati dodatne informacije.

3.       Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti 2017.

 Svrha ovog natječaja je razviti cjelovit i stabilan program financiranja razvoja karijera doktoranada, omogućiti mentorima da u svoja znanstvena istraživanja uključe doktorande koji žele sudjelovati u istraživačkom radu te usmjeriti njihovu karijeru prema vrhunskoj znanosti. Konačni cilj natječaja je izobrazba novih doktora znanosti koji će karijeru nastaviti u kompetitivnim istraživanjima i/ili gospodarstvu. Ovim Projektom financirat će se ukupan trošak bruto plaće doktoranda, koji će za vrijeme trajanja Projekta izraditi doktorat ali i usvojiti znanja o temeljnim postavkama znanstvenog rada i istraživanja. Na natječaj će se moći prijaviti znanstvenici u stalnom radnom odnosu na znanstvenim organizacijama u Republici Hrvatskoj izabrani u znanstveno ili znanstveno-nastavno zvanje koji su doktorski rad obranili najmanje 4 godine prije roka za prijavu na natječaj. Prijavitelji na ovaj natječaj moraju biti voditelji ili suradnici na znanstvenim projektima Zaklade, UKF-a, različitim EU (FP7, Obzor 2020.) i drugim međunarodnim kompetitivnim projektima koji traju najmanje 18 mjeseci od roka prijave. Na natječaj se mogu prijaviti znanstvenici iz svih znanstvenih područja, a može se podnijeti prijava samo za jednog doktoranda. Isto tako prijavitelji trebaju uzeti u obzir da se s jednog projekta može prijaviti samo jedan kandidat za mentora.

Natječaj će se otvoriti do kraja 2017. godine, a svi detalji vezani uz natječaj bit će objavljeni na mrežnim stranicama Hrvatske zaklade za znanost.

Pisanje projektnog prijedloga u okviru Europskog istraživačkog vijeća (ERC) – PRIJAVA

U četvrtak 28.09.2017. održat će se radionica Pisanje projektnog prijedloga u okviru Europskog istraživačkog vijeća (ERC) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu s početkom u 10 sati. Radionicu će, uz ostale govornike, voditi i izv. prof. dr. sc. Vernesa Smolčić, hrvatska astrofizičarka i dobitnica prestižnog ERC Starting grant-a, a predstavit će se i članovi njenog istraživačkog tima – poslijedoktorand Ivan Delvecchio i doktorand Krešimir Tisanić.

Vernesa Smolčić, prva je znanstvenica u Hrvatskoj koja je od Europskog istraživačkog vijeća dobila čak milijun i pol eura za svoj projekt “Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za sljedeću generaciju pregleda neba
Diplomirala je fiziku na PMF-u u Zagrebu, doktorirala na Sveučilištu u Heidelbergu, radeći disertaciju na Institutu Max Planck za astronomiju, a napravila je i dva postdoktorata u Njemačkoj (European Southern Observatory) i Sjedinjenim Američkim Državama (California Institute of Technology).

Odnedavno je postala i ambasadorica Zadovoljna akademije, a više informacija o njenom obrazovanju i radu možete pronaći na poveznici.

Rok za prijavu je četvrtak, 21.09.2017.  Broj sudionika je ograničen. Potvrde o sudjelovanju  i konačan program slat će se po završetku roka za prijavu.

Prijave na: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSec42oRz6qSrm6GGXUyh7Ao1xrDN_yBEHYAxIbLslH12HfQhg/viewform

HERA Info dan - prezentacije

Prezentacije s info dana HERA održanog u ponedjeljak 11. rujna na Filozofskom fakultetu u Zagrebu:

Dulibic_HERA info dan

GudeljHERAprezentacijaZg[Read-Only]

HERA_Info_dan_11_09_2017

MusMig za FFZG-LK

Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju – poziv na javno savjetovanje

Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodi javno savjetovanje o Prijedlogu ključnih elemenata Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju“.

Poziv je planiran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali  2014. – 2020. /Europski socijalni fond/, a cilj je unapređenje kvalitete stručne prakse kao obveznog ili izbornog dijela studijskog programa kroz razvoj modela učenja kroz rad (work based learning) te povećanje zastupljenosti stručne prakse kao obveznog ili izbornog dijela studijskog programa omogućavanjem stjecanja radnog iskustva studentima.

Svi zainteresirani se mogu aktivno uključiti u savjetovanje te dostaviti svoje primjedbe i prijedloge uz pomoć elektroničke aplikacije e-Savjetovanja: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=5971

Savjetovanje je otvoreno do 7. listopada 2017.

Tekst prijedloga ključnih elemenata Poziva: Savjetovanje s javnošću o Pozivu na dostavu projektnih prijedloga -Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju-

Radionica Etička pitanja, odgovorno istraživanje i istraživački integritet u MSCA i Obzor 2020. projektima, 12. rujna 2017., Zagreb 

Poludnevna radionica će se održati 12. rujna 2017. godine u prostorima Agencije za mobilnost i programe Europske unije (dvorana Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u prizemlju), Frankopanska 26, Zagreb, s početkom u 9:30 sati. Trajanje radionice predviđeno je do 13 sati.

Radionicu će voditi izv. prof. dr. sc. Zvonimir Koporc, dugogodišnji stručnjak za etička pitanja u Obzor 2020. projektima. Na radionici će biti predstavljeni primjeri etičkih pitanja projekata iz područja društveno-humanističkih znanosti i iz područja prirodnih znanosti. Također, na radionici će se prezentirati The Responsible Research and Innovation Toolkit, mrežni portal vezan za odgovorno istraživanje i istraživački integritet.

Događanje je namijenjeno svim korisnicima i prijaviteljima Obzor 2020. projekata: istraživačima, akademskoj zajednici, poslovnom sektoru, organizacijama civilnog društva te administrativnom osoblju uključenom u proces prijave projekata u Obzor 2020. programu. Program radionice dostavljamo u privitku.

Također, radionica je namijenjena prijaviteljima MSCA Individualnih stipendija, kako bi prije roka prijave mogli riješiti potencijalne nedoumice te uskladiti etička pitanja projektnog prijedloga s uvjetima naznačenima u prijavnim dokumentima!

 Sudjelovanje je besplatno, a broj sudionika ograničen. Prijave su otvorene do petka, 8. rujna 2017. godine, do 15 sati, odnosno do popunjavanja kapaciteta dvorane. Stoga molimo zainteresirane sudionike da svoje prijave izvrše što prije putem sljedeće poveznice https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeG2l6S976CiyS2oFJBHA63_Hi2ragvTDciJM6xNqnkW5pZkw/viewform

Program etička pitanja i RRI 2017

HERA Info dan

Pozivamo Vas na Informativni dan u ponedjeljak 11. rujna  s početkom u 10 sati u Konferencijskoj dvorani na II katu Knjižnice povodom objavljenog natječaja za projekte u okviru programa HERA Humanities in the European Research Area na temu Public Spaces: Culture and Integration in Europe.

Na informativnom danu mr. sc. Jelena Đukić, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju i NCP za prograa HERA Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavit će otvoreni natječaj i uvjete sudjelovanja hrvatskih znanstvenika, izv. prof. dr. sc. Jasenka Gudelj s Odsjeka za povijest umjetnosti podijelit će svoje iskustvo ocjenjivanja HERA projekata te će biti predstavljena dva HERA projekta: dr. sc. Ljerka Dulibić, viša znanstvena suradnica iz Strossmayerove galerije starih majstora, HAZU predstavit će projekt TransCultAA – Transfer of Cultural Objects in the Aple Adria Region in the 20th century i prof. dr. sc. Vjera Katalinić i dr. sc. Lucija Konfic s Odsjeka za povijest hrvatske glazbe, HAZU predstavit će projekt MusMig: Music Migration in the early modern age.

Program HERA info dan, 11.9.2017. Filozofski fakultet

Prijaviti se možete na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/c6r9FdyQULHJiFIU2

Za dodatne informacije slobodno se obratite na icaleta@ffzg.hr

How to prepare a competitive application for an Erasmus Mundus Joint Master Degree?

Poljska Erasmus + agencija Foundation for the Development of the Education System (FRSE) u suradnji s Education, Audiovisual and Culture Executive Agency organizira trening za prijavu Erasmus Mundus združenih diplomskih studija u Varšavi 10. listopada 2017. Za hrvatske sudionike predviđena su do 3 mjesta. Prijave su otvorene do 17. rujna. U nastavku prosljeđujemo poruku.

Dear Colleagues,

as a follow-up of the “save the date” email we would like to inform you that the registration for a training session “How to prepare a competitive application for an Erasmus Mundus Joint Master Degree” is open now at https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EMJMD_Warsaw. The event is scheduled for the 10th of October 2017 while the registration will last until the 17th of September. Polish NA will approve applications on a first-come, first-served basis taking into account geographical balance. Therefore, we reserve the right not to accept all the applications.

Enclosed please find the final agenda.

The session will be held at the Hotel Mercure Warszawa Centrum, Złota street 48/54 in Warsaw, Poland. The participation is free of charge. Lunch and coffee breaks during the event will be offered by Polish NA. Travel and accommodation need to be covered by participants themselves.

Please circulate this message to your HEIs which are interested in joint programmes. In case a representative of your NA would like to attend the meeting, please register using the above web address.

Should you have any questions, do not hesitate to email us at he@erasmusplus.org.pl or me directly at joanna.jozwik@frse.org.pl.

2017-10-10_agenda

Akcijski plan za mobilnost istraživača za razdoblje od 2017. do 2020. godine

Ministarstvo znanosti i obrazovanja usvojilo je novi Akcijski plan za mobilnost istraživača za razdoblje od 2017. do 2020. godine čiji je cilj jačanje ljudskih potencijala u znanosti, poticanje mobilnosti i međunarodne suradnje hrvatskih znanstvenika.

Više o tome na: https://mzo.hr/hr/ministarstvo-znanosti-obrazovanja-usvojilo-novi-akcijski-plan-za-mobilnost-istrazivaca-za-razdoblje

akcijski_plan_za_mobilnost_istrazivaca_2017-2020_final

Training on citizen engagement in Policy relevant Science, Technology and Innovation

Zajednički istraživački centar u okviru aktivnosti za proširenje i integraciju (E & IA) organizira tečaj “Training on citizen engagement in Policy relevant Science, Technology and Innovation “, koji će se održati u Sarajevu, BiH, 12.-13. listopada 2017. Više informacija o samom tečaju nalazi se u prilogu. Broj mjesta je ograničen na 25 sudionika. Zainteresirane osobe se pozivaju da dostave svoj životopis i popratno pismo na mail adresu                                       jrc-sts@jrc.ec.europa.eu.

Krajnji rok za prijavu je 20 kolovoza 2017.

JRC Training on citizen engagement_Sarajevo

Priopćenje Europske komisije o revidiranoj EU agendi za visoko obrazovanje

Europska komisija je 30. svibnja objavila strateški dokument po nazivom Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Commitee and the Commetee of the Regions on a renewed EU agenda for higher eduaction. U navedenom dokumentu su predstavljeni prioriteti kojima se želi prilagoditi visoko obrazovanje današnjem svijetu i pomoći oblikovati budućnost Europe.

Cijeli članak možete pročitati na: https://ec.europa.eu/education/news/20170622-commission-new-agenda-higher-education_en

Priopćenje možete preuzeti s https://ec.europa.eu/education/sites/education/files/he-com-2017-247_en.pdf

Izvještaj s Erasmus+ mobilnosti na Sveučilištu u Manchesteru

Izvjestaj_UoM_Erasmus+mobilnost

Informativni dan Obzor 2020. Širenje izvrsnosti i sudjelovanja

Agencija za mobilnost i programe EU organizira informativni dan posvećen horizontalnoj aktivnosti programa Obzor 2020. Širenje izvrsnosti i sudjelovanja.

Informativni dan održao se 16. svibnja 2017. (utorak) s početkom u 8:30 sati u dvorani Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Frankopanskoj ulici 26.

U programu Obzor 2020. formulirane su specifične mjere i aktivnosti za širenje izvrsnosti i proširenja sudjelovanja institucija u manje razvijenim regijama EU koje zaostaju za ostatkom EU u pogledu znanstvene izvrsnosti. Horizontalna aktivnost Širenje izvrsnosti i sudjelovanja usredotočena je na izgradnju kapaciteta za istraživanje i inovacije institucija iz svih znanstvenih područja koje imaju potencijal za dosezanje znanstvene izvrsnosti, a time i zadovoljavanja međunarodnih standarda izvrsnosti i poboljšavanja inovativnih učinaka nacionalnih gospodarstava.

Mjere širenja izvrsnosti provode se kroz tri tipa natječaja, Teaming (izgradnja novih ili unaprjeđenje postojećih centara izvrsnosti), ERA Chair (izvođenje strukturnih promjena unutar institucije uz pomoć vrhunskih istraživača odabranih na međunarodnim natječajima) i Twinning (umrežavanje i prijenos znanja s vrhunskim institucijama iz određenih znanstvenih područja).

Prezentacije s informativnog dana moze preuzeti s http://www.obzor2020.hr/obzor2020-novosti-pregled/informativni_dan_sirenje_izvrsnosti_i_sudjelovanja_svibanj_ampeu__

Registration now open!

Conference ”20 years of MSCA in Croatia and future perspectives for researchers’ mobility”

Zagreb, June 19th and 20th 2017

 

We are pleased to announce the opening of registration for conference ”20 years of MSCA in Croatia and future perspectives for researchers’ mobility” which will take place in Zagreb from June 19th to June 20th 2017.

Ministry of Science and Education of Republic of Croatia and Agency for Mobility and EU programmes are organizing this event on June 19th and 20th in Zagreb to celebrate successful 20 Years of Marie Sklodowska Curie Actions which will also include a closing conference for The New International Fellowship Mobility Programme for Experienced Researchers in Croatia – NEWFELPRO.

Throughout these 20 years, Marie Curie Sklodowska Actions financed over 100.000 researchers who are a part of a global MSCA alumni network. MSCA is most important European Union programme for fostering researchers’ mobility, excellence in research and career development providing excellent working conditions. MSCA present a unique mobility instrument on a global level and seek to break the mobility obstacles between academic and non-academic sector.

As NEWFELPRO ends with December 31st 2017, we are organising a celebration of NEWFELPRO’s success along with the celebration of 20 years of Marie Curie Sklodowska Actions. NEWFELPRO financed 76 researchers and their research projects. It is also a first COFUND which has been implemented in Croatia and South East Europe region which, considering it being the 100th Marie Sklodowska Curie COFUND, bares enormous importance and the needed impetus in the area of research, development and innovation.

You may register for conference at the following link.  Please note that the registration form includes additional questions in regards to Horizon 2020 and MSCA which should not take more than a couple of minutes to answer.

Deadline for registration is May 25th 2017. The number of attendees is limited and the conference will be invite only.

 

Save the date_Conference ”20 years of MSCA in Croatia and future perspectives for researchers’ mobility”

We are pleased to announce the conference ”20 years of MSCA in Croatia and future perspectives for researchers’ mobility” which will take place in Zagreb from June 19th to June 20th 2017.

Ministry of Science and Education of Republic of Croatia and Agency for Mobility and EU programmes are organizing this event in order to celebrate successful 20 Years of Marie Sklodowska Curie Actions which will also include a closing conference for The New International Fellowship Mobility Programme for Experienced Researchers in Croatia – NEWFELPRO.

Throughout these 20 years, Marie Curie Sklodowska Actions financed over 100.000 researchers who are a part of a global MSCA alumni network. MSCA is most important European Union programme for fostering researchers’ mobility, excellence in research and career development providing excellent working conditions. MSCA present a unique mobility instrument on a global level and seek to break the mobility obstacles between academic and non-academic sector.

As NEWFELPRO ends with December 31st 2017, we are organising a celebration of NEWFELPRO’s success along with the celebration of 20 years of Marie Curie Sklodowska Actions. NEWFELPRO financed 76 researchers and their research projects. It is also a first COFUND which has been implemented in Croatia and South East Europe region which, considering it being the 100th Marie Sklodowska Curie COFUND, bares enormous importance and the needed impetus in the area of research, development and innovation.

Our speakers will be representatives from the European Commission, Research Executive Agency of European Commission, Ministry of Science and Education, representatives of Croatian universities, research organisations, beneficiaries of MSCA in Croatia, potential participants to the MSCA, representatives from business sector, as well as other policy making actors across the European Union and wider. This celebration event is very important for internationalisation and promotion of Croatian science and its integration in European Research Area. It would be our honour to have you as our guest.

The official RVSP invite will follow soon.

MSCA conference_preliminary agenda

 

Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja

Stručna rasprava Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja, dvanaestoga u nizu događanja u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske održat će se u srijedu 12. travnja 2017. u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Trg maršala Tita 14) u 11 sati, a raspravljat će se o učincima dobro promišljene i usmjerene kulturne politike na rast gospodarstva Republike Hrvatske.

Pozdravne će riječi uputiti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, a uvodno će izlaganje o navedenoj temi održati dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske. Voditelj stručnoga skupa je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, a panel raspravu će moderirati doc. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, voditeljica poslijediplomskog sveučilišnog specijalističkog interdisciplinarnog studija Intelektualno vlasništvo.

Ljubazno molimo dolazak potvrditi na e-mail:unizginfo@unizg.hr

Strucna rasprava_Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja

                                     Marie Sklodowska-Curie aktivnosti – info dan, 11. travnja 2017.

Informativni dan Marie Sklodowska Curie aktivnosti održan je u utorak 11. travnja  s početkom u 10 sati u Konferencijskoj dvorani na II katu Knjižnice.

Na informativnom danu predstavljene su mogućnosti u okviru programa i dosadašnja iskustva Filozofskog fakulteta, otvoreni natječaj za individualne stipendije te iskustva NEWFELPRO stipendista: doc. dr. sc. Ivana Zagorac s Odsjeka za filozofiju i izv. prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin s Odsjeka za povijest.

Prezentacije:

FFZG MSCA IF_SV

MarieCurie na Filozofskom_11.4.2017.


 

                                MSCA RISE informativni dan, 1. ožujka 2017.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizira promociju međunarodne i međusektorske suradnje u vidu razmjene osoblja u području istraživanja i inovacija (RISE – Research and Innovation Staff Exchange). Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na RISE informativni dan koji će se održati u srijedu, 1. ožujka 2017. godine, u dvorani Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Frankopanska 26, u Zagrebu, s početkom u 9,30 sati.

Razmjena iskustva i znanja u međunarodnoj i međusektorskoj suradnji te mobilnost osoba uključenih u inovacijske i istraživačke aktivnosti posebni su fokus Marie Sklodowska – Cure akcija. Ovogodišnji natječaj za razmjenu osoblja u području istraživanja i inovacija otvoren je do 5. travnja 2017. godine, a za njega je unutar proračuna za Marie Sklodowska-Curie akcije predviđeno 80 milijuna eura.

Cilj ovog informativnog dana je upoznavanje sa specifičnim mogućnostima i pravilima natječaja, postupkom evaluacije projekta. Praktične savjete za pisanje projekta nadopuniti će primjer uspješnog RISE projekta.

Informativni dan prvenstveno je namijenjen predstavnicima visokih učilišta, znanstvenih instituta, istraživačkih centara i drugih znanstvenih organizacija, kao i privatnim poduzećima.

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice ovdje. Prijave su otvorene do ponedjeljka 28. veljače 2017. godine.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na e-mail sandra.vidovic@mobilnost.hr.

 

MSCA RISE 2017 info dan preliminarni program

    

 

                                         Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poziva svu zainteresiranu javnost da se aktivno uključi u javno savjetovanje o Prijedlogu ključnih elemenata Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Provedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira na razini visokog obrazovanja” (tekst prijedloga u privitku). Poveznica na savjetovanje: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=4515

Javno e-savjetovanje će biti otvoreno do 23. siječnja 2017. godine.

Radi pune primjene HKO-a u visokom obrazovanju ovom operacijom omogućit će se izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija uz korištenje smjernica i metodologija razvijenih kroz ESF projekt „Potpora radu HKO sektorskih vijeća i ostalih dionika u procesu provedbe HKO-a“ te modernizacija i/ili izrada novih studijskih programa/programa cjeloživotnog učenja usklađenih sa novo izrađenim standardima kvalifikacija.

Projekti će se moći financirati u iznosu do 100% prihvatljivih troškova (min iznos 0,5 mil HRK; max iznos 2 mil HRK).

Prihvatljive aktivnosti uključuju, osim gore navedenih, i unapređenje postupka osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja i razvoj nastavne djelatnosti u visokom obrazovanju (detaljnije u privitku).

Prijedlog ključnih elemenata Poziva _Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja_

Lista projekata odobrenih za financiranje u okviru prethodnog HKO natječaja u visokom obrazovanju (2015).:

Unapređivanje kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira

                                              MSCA ITN – prezentacije od Europske komisije

Sredinom prosinca održan je u Briselu Dan koordinatora Marie Sklodowska Curie aktivnosti Mreže za inovativno osposobljavenje te dostavljamo prezentacije koje Vam mogu pomoći u sastavljanju projekta.

Podsjećamo da Agencija za mobilnost i programe EU pruža uslugu čitanja projektnih prijedloga. Djelatnici Agencije nisu u mogućnosti ulaziti u znanstveni sadržaj projektne prijave, te će se komentari dati na strukturu prijave kao i na sadržaj vezan uz neznanstvene kriterije evaluacije. Projektne prijedloge možete dostaviti zaključno do četvrtka 5. siječnja 2017. godine na sandra.vidovic@mobilnost.hr

U cilju uspješne prijave potrebno je predati dokument Institutional support ovjeren od strane čelnika institucije i ispuniti obrazac Suglasnost za prijavu projekta. Ljubazno molimo dokumentaciju poslati na icaleta@ffzg.hr najkasnije do 4. siječnja 2017.

Za sve dodatne informacije, slobodno se obratite na icaleta@ffzg.hr

Suglasnost za prijavu projekta

Communication_final

EU_IPR_Helpdesk_ITN_Coordinators_Day

Finance_ITN 2017_final

Open Access

Recruitment_final

 

Radionica Etička pitanja: zaštita osobnih podataka u istraživačkim projektima programa Obzor 2020.

Poludnevna radionica će se održati 14. prosinca 2016. godine u prostorima Agencije za mobilnost i programe Europske unije (dvorana Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u prizemlju), Frankopanska 26, Zagreb, s početkom u 9:30 sati.

Radionicu će voditi izv. prof. dr. sc. Zvonimir Koporc, dugogodišnji stručnjak za etička pitanja u Obzor 2020. projektima. Izlagat će gđa Sanja Silaj Zeman, načelnica Službe za  međunarodnu suradnju, EU i pravne poslove u Agenciji za zaštitu osobnih podataka, kao i gđa Marija Pušić koja će predstaviti uspostavljanje i dostavljanje evidencija u Središnji registar Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Događanje je namijenjeno svim korisnicima i prijaviteljima Obzor 2020. projekata: istraživačima, akademskoj zajednici, poslovnom sektoru, organizacijama civilnog društva te administrativnom osoblju uključenom u proces prijave projekata u Obzor 2020. programu.

Sudjelovanje je besplatno, a broj sudionika je ograničen. Prijave su otvorene do ponedjeljka 12. prosinca 2016. godine do 12 sati, odnosno do popunjavanja kapaciteta dvorane. Stoga molimo zainteresirane sudionike da svoje prijave izvrše što prije putem sljedeće poveznice ovdje!

Program Etička pitanja i zaštita osobnih podataka

 

                                                      Erasmus + radionica Od ideje do projekta

Povodom objavljenog natječaja za Erasmus+ projekte, aktivnosti Strateška partnerstava, Jačanje kapaciteta ustanova visokog obrazovanja, Udruživanje znanja, pozivamo Vas na radionicu Od ideje do projekta koja će se održati u utorak 13. prosinca 2016. u Konferencijskoj dvorani na II katu Knjižnice Fakulteta od 10 do 13 sati.

Radionica je namijenjena nastavnom i nenastavnom osoblju.

Program_Erasmus+ radionica za nastavno i nenastavno osbolje_13.12.2016. od 10 do 13 sati

Broj mjesta je ograničen a prijaviti se možete na: http://wp.ffzg.unizg.hr/obzor2020/prijava-radionica-erasmus-za-nastavnike/

 

                                                      Informativni dan za studente: Erasmus+ projekti i Društvene inovacije

Informativni dan Erasmus+ projekti i Društvene inovacije održat će se u srijedu 14. prosinca 2016. od 10 do 13 sati u Konferencijskoj dvorani na II katu Knjižnice Fakulteta.

U okviru Erasmus+ programa aktivnost Transnacionalne inicijative mladih moguće je prijaviti projekt s partnerima iz zemlje članice EU i zajedno stvarati sljedeće inicijative:

–          uspostavljanje mreža društvenih poduzeća, udruga, klubova

–          razvoj tečaja i treninga za edukaciju o poduzetništvu (posebno društveno poduzetništvo i upotreba ICT-a)

–          medijska pismenost, aktivnosti senzibiliziranja i stimuliranja društvenog angažmana među mladima (npr. debate, konferencije, događaji, konzultacije)

–          aktivnosti za lokalnu zajednicu (npr. pomoć starijima, manjinama, imigrantima, osobama s posebnim potrebama)

–          umjetničke i kulturne aktivnosti (kazališne predstave, izložbe, glazbeni performansi, forumi)

Aktivnost Transnacionalne inicijative mladih predstavit će gospođa Božena Lukač, viša stručna savjetnica iz Agencije za mobilnosti i programe Europske unije.

Nakon toga će gospođa Mirna Karzen, suosnivačica i predsjednica Social Innovation Lab-a, održati predavanje i vježbu na temu Društvene inovacije.

Program_Erasmus+ radionica za studente_14.12.2016. od 10 do 13 sati

Broj mjesta je ograničen te ljubazno molimo zainteresirane studentice i studente da se prijave do petka 9. 12. do 14 sati na: http://wp.ffzg.unizg.hr/obzor2020/info-dan-erasmus-projekti-i-drustvene-inovacije/

 

                                             Informativni dan Otvorena znanost na Filozofskom – prezentacije

Prezenatcije s informativnog dana održanog 29. studenog od 10 do 14 sati u Konferencijskoj dvorani na II katu Knjižnice.

Obzor2020_OpenAIRE-2016-Macan

HED_biblioteka_otvoreno dostupne knjige_Potkonjak_Rubić

Projekt Dabar i nova pitanja koja otvara pohrana ocjenskih radova_MelinscakZlodi_Salopek

Otvorenost i etička pitanja_HebrangGrgic

Otvorena filologija_Jovanovic

 

Raduje nas pozvati Vas na informativni dan o otvorenoj znanosti koji će se održati u utorak 29. studenog s početkom u 10 sati u Konferencijskoj dvorani na II katu Knjižnice Fakulteta.

Strategija Europe 2020. za pametan, održiv i inkluzivan rast naglašava ulogu znanja i inovacija u generiranju rasta. Veći pristup znanstvenim publikacijama, podacima i rezultatima istraživanja pomaže nastavku rada na novim istraživanjima i poboljšanju kvaliteti rezultata, izbjegava ponovan trud čime se stvara bolja učinkovitost, pospješuje inovaciju, uključuje građane i društvo u znanstveni proces čime se povećava transparentnost. Europska komisija smatra da istraživanja financirana javnim sredstvima moraju biti dostupna javnosti za informaciju i daljnju upotrebu. Stoga je u Pravila sudjelovanja u programu Obzor 2020. uvela obavezu objave rezultata istraživanja javnosti čime znanost postaje otvorena.

O Otvorenoj znanosti na Filozofskom govorit će izv. prof. dr. sc. Neven Jovanović s Odsjeka za klasičnu filologiju, doc. dr. sc. Ivana Hebrang Grgić s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti, doc. dr. sc. Sanja Potkonjak i doc. dr. sc. Tihana Rubić s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju,  dr. sc. Bojan Macan s Instituta Ruđer Bošković i Marijana Glavica, Iva Melinščak Zlodi i Željka Salopek iz Knjižnice Filozofskog fakulteta.

Program Otvorena znanost, 29.11.2016. Filozofski fakultet

Plakat_Otvorena znanost 29.11.2016.

 

                                          Informativni dan: EU programi – natječaji u 2017. – prezentacije

Prezenatcije s informativnog dana održanog 9. studenog od 10 do 12 u Konferencijskoj dvorani na II katu Knjižnice.

EU programi_natjecaji u 2017

Prezentacija iskustva sudjelovanja u međunarodnom projektu – D. Ajduković

ACCOMPLISSH – ACcelerate CO-creation by setting up a

 

Symposium Life in Piazza, Contemporary histories of Europe in artistic and creative  interdisciplinary performative practice, 9.-11.11. Birmingham City University

The symposium will be developing new ideas and thinking through inter-disciplinary collaborative research practice bringing  together Performing Arts, Sociology, Literature, Cultural and Urban Studies about lives and presence of town square – piazza  in representation of European culture as one of the most cherished values of European citizenship.

The aim is to investigate if and how life of piazza through performance events and everyday performativity felicitates shared European culture.  The interdisciplinary project will engage with questions of what takes place in ‘piazza’ in the past and present and will look at the borders around urban spaces and banlieue in relation to group identity.  It will be also looking at positioning the issue of new migrations within landscape of European public space, and existing borders outside the EU and within our cities and metropolitan areas.

Life in Piazza_poster

 

                                        Informativni dan: EU programi – natječaji u 2017.

U srijedu 9. studenog s početkom u 10 sati u Konferencijskoj dvorani na II katu Knjižnice Fakulteta održat će informativni dan na temu sudjelovanja u europskim programima istraživanja, obrazovanja, kulture.

Bit će predstavljeni natjčaji u 2017. godini te primjeri uspješnih projekata u kojima Filozofski fakultet sudjeluje kao partner.

Prijaviti se možete putem sljedeće poveznice: http://wp.ffzg.unizg.hr/obzor2020/ ili na icaleta@ffzg.hr

Program_info dan_EU natječaji u 2017._9.11. od 10 do 12

                                 Upitnik o području programa Obzor 2020. – Europsko istraživačko vijeće

Kolegica Nina Sertić, nacionalna kontakt osoba za Europsko istraživačko vijeće (ERC) prikuplja informacije o interesu znanstvene zajednice za ERC. Molimo Vas da izdvojite par minuta te ispunite Upitnik o području programa Obzor 2020. – Europsko istraživačko vijeće kako bi dobili opće informacije o poznavanju ERC-a kao i o prošlim i potencijalnim prijaviteljima. Svi dobiveni podaci su povjerljivi i koristit će se isključivo u informativne svrhe.                      

                                  Erasmus + Central European Joint Infoday on Centralised Actions

Erasmus+ info dan za centralizirane aktivnosti održat će se u Budimpešti 15. i 16. studenog 2016. U mnoštvu sličnih događanja, Agencija za mobilnost i programe EU preporuča sudjelovanje na ovom info danu jer se radi o kombinaciji info dana i kontakt seminara za visoka učilišta iz Austrije, Slovačke, Mađarske i Hrvatske, a gostovat će i predstavnici Erasmus+ ureda iz Egipta, Ruske Federacije i Uzbekistana. Uz primjere uspješnih projekata predstavit će se preporuke i trikovi za uspješnu prijavu. Također, predviđeno je i vrijeme za umrežavanje, odnosno traženje partnera („Marketplace“). Radni jezik info dana engleski jezik, a korisno je poznavanje njemačkog jezika u govoru.

Rok za prijavu je 2. 11. 2016. Broj sudionika je ograničen.

Više informacija o info danu i prijava na: http://tka.hu/international_events/6223/central-european-joint-infoday-on-centralised-actions-cooperation-with-partner-countries-in-the-erasmus-programme-15-16-november-2016-budapest

                                        Erasmus + aktivnost Jačanje kapaciteta u visokom obrazovanje – radionica

Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta organizira radionicu za prijavu Erasmus+ aktivnosti Jačanje kapaciteta u visokom obrazovanju (Capacity Building in HE) koja će se održati u petak 21. 10. 2016.  u prostoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (Donje Svetice 38) u Zagrebu s ciljem pravovremene pripreme potencijalnih prijavitelja.  Aktivnost „Jačanje kapaciteta u visokom obrazovanju“ predstavlja nastavak programa Tempus, Alfa i Edulink i namijenjena je potpori modernizacije, dostupnosti i internacionalizacije visokog obrazovanja u partnerskim zemljama (treće zemlje) kroz suradnju s europskim visokim učilištima (konzorcijski projekti). Radionica je namijenjena potencijalnim prijaviteljima, ali i iskusnim korisnicima/prijaviteljima koji žele podijeliti svoja iskustva.  Na radionici će se potencijalni prijavitelji moći upoznati s prijavnom dokumentacijom i primjerima dobre prakse.

Primjeri prošlogodišnje prijavne dokumentacije dostupni su ovdje.

Prezentacije s Radionice za prijavu Erasmus + aktivnosti Jačanje kapaciteta u visokom obrazovanju objavljene na mrežnim stranicama Agencije: http://www.mobilnost.hr/hr/informativne-i-promotivne-aktivnosti/radionica-za-prijavu-erasmus-aktivnosti-jacanje-kapaciteta-u-visokom-obrazovanju/ (pri dnu stranice).

 Projektna dokumentacija za natječaj 2017. će uskoro biti dostupna ovdje: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/capacity-building-in-field-higher-education-2017_en

 

                              Etička pitanja u Obzor 2020. projektima  – radionica

Agencija za mobilnost i programe EU organizira radionicu pod nazivom „Etička pitanja u Obzor 2020. projektima“!

Poludnevna radionica će se održati 30. rujna 2016. godine u prostorima Agencije za mobilnost i programe Europske unije (dvorana Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u prizemlju), Frankopanska 26, Zagreb, s početkom u 9:30 sati.

Radionicu će voditi izv. prof. dr. sc. Zvonimir Koporc, dugogodišnji stručnjak za etička pitanja u Obzor 2020. projektima. Događanje je namijenjeno svim prijaviteljima Obzor 2020. projekata, istraživačima, akademskoj zajednici, poslovnom sektoru, organizacijama civilnog društva te administrativnom osoblju uključenom u proces prijave projekata u Obzor 2020. programu.

Sudjelovanje je besplatno, a broj sudionika je ograničen. Prijave su otvorene do četvrtka 29. rujna 2016. godine do 12 sati, odnosno do popunjavanja kapaciteta dvorane. Stoga molimo zainteresirane sudionike da svoje prijave izvrše što prije putem sljedeće poveznice ovdje!

Etička pitanja u Obzor 2020. projektima

                                   ERC Newsletter za srpanj 2016

U Novostima za mjesec srpanj Europskog znanstvenog vijeća možete pročitati zanimljive članke o istraživanjima o sportu i migraciji koje ERC financira u okviru svojih programa, znanstvenoj komunikaciji: upotreba različitih komunikacijskih kanala poput bloga, Twitera i stripova u cilju upoznavanja javnosti s rezultatima istraživanja, intervju s ministrom obrazovanja, kulture i znanosti Nizozemske koja je ove godine dobila 500-tu stipendiju Europskog znanstvenog vijeća.

ERC-Newsletter-July-2016

 

                               Europski socijalni fond – natječaji u najavi

Europski socijalni fond usmjeren je na povećanje zaposlenosti, borbu protiv diskriminacije, socijalno uključivanje osjetljivih skupina, pomoć i usluge. Potiče ulaganja u ljudske resurse kroz cjeloživotno učenje, inovacije i poduzetništvo, razvoj informatičkog društva. Bavi se prilagodbama gospodarskim promjenama, produktivnijom organizacijom rada, unaprjeđenjem ciljanih znanja i vještina, zapošljavanjem i obukom. Podupire otvaranje pristupa tržištu rada kroz modernizaciju i jačanje institucija, veće uključivanje žena nacionalnih manjina i mladih putem aktivnih mjera za zapošljavanje.

Provodi se kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali koji obuhvaća sljedeće prioritetne osi:

1. Zapošljavanje i mobilnost radne snage

2. Socijalno uključivanje

3. Obrazovanje i cjeloživotno učenje

4. Dobro upravljanje

5. Tehnička pomoć

U nastavku prosljeđujemo najavu natječaja za 3. i 4. kvartal 2016. godine te prezentacije s održanog Info dana o ESF-u.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava

 • „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja“
  • Objava: 3. kvartal 2016.
  • Prijavitelji: institucije tržišta rada i dionici na nacionalnoj i lokalnoj razini, organizacije civilnog društva, socijalni partneri, poduzetnici
  • Ciljna skupina: nezaposleni, pripadnici ranjivijih skupina sukladno Županijskim strategijama za razvoj ljudskih potencijala

Ministarstvo socijalne politike i mladih

 • „Uključivanje marginaliziranih skupina na tržište rada”
  • Objava: 3. kvartal 2016.
  • Prijavitelji: organizacije civilnog društva, privatne i javne institucije, jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave, lokalne i regionalne razvojne agencije, međunarodne i međuvladine organizacije
 • „Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom“
  • Objava: 3. kvartal 2016.
  • Prijavitelji: organizacije civilnog društva
 • „Socijalno uključivanje mladih“
  • Objava: 3. kvartal 2016.
  • Prijavitelji: organizacije civilnog društva, ustanove u području socijalne skrbi, JL(R)S
 • „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici“
  • Objava: 4. kvartal 2016
  • Prijavitelji: organizacije civilnog društva, privatne i javne institucije, jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave, lokalne i regionalne razvojne agencije, međunarodne organizacije
 • „Društveno poduzetništvo“
  • Objava: 4. kvartal 2016
  • Prijavitelji: organizacije civilnog društva, javne i privatne ustanove, privatne firme, jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave

Ministarstvo kulture

 • „Umjetnost i kultura za mlade“
  • Objava: 3. kvartal 2016.
  • Ciljna skupina: Mladi od 15-24, posebno mladi u nepovoljnom položaju
  • Prijavitelji: organizacije civilnog društva (iz područja kulture i umjetnosti), ustanove u kulturi, jedinice lokalne i regionalne samouprave

 

 • „Umjetnost i kultura 54+“
  • Objava: 3. kvartal 2016.
  • Ciljna skupina: starije osobe, umirovljenici i nezaposleni stariji od 54
  • Prijavitelji: organizacije civilnog društva (iz područja kulture i umjetnosti, udruge u području socijalnih djelatnosti), ustanove u kulturi, jedinice lokalne i regionalne samouprave

Ministarstvo zdravlja

 • „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 1“
  • Objava: 3. kvartal 2016.
  • Prijavitelji: organizacije civilnog društva, javne ustanove i institucije u zdravstvenom sektoru, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanove na polju zaštite zdravlja i sigurnosti na radu

Ministarstvo turizma

 •  „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“
  • (planiraju se 3 poziva)
  • Prijavitelji: ustanove za obrazovanje odraslih, udruge u sektoru turizma i ugostiteljstva
  • Ciljna skupina: nezaposleni (dugotrajno nezaposleni i radno neaktivne osobe), osobe s invaliditetom, mlađi od 25, stariji od 54 godine, stručnjaci u turističko-ugostiteljskom sektoru

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

 • „Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja“
  • Objava: 4. kvartal 2016.
  • Prihvatljivi prijavitelji: visoka učilišta, znanstvene organizacije, javne ustanove zadužene za razvoj/provedbu obrazovnih politika u partnerstvu s odgojno-obrazovnim ustanovama; ustanovama za obrazovanje odraslih; nevladinim organizacijama; studentskim organizacijama; strukovnim komorama i udruženjima; tijelima državne uprave; jedinicama regionalne i lokalne samouprave; poslodavcima i udruženjima poslodavaca; sindikatima
 • Internacionalizacija visokog obrazovanja – razvoj studijskih programa na stranim jezicima u prioritetnim područjima i združenih studija“
  • Objava: 4. kvartal 2016.
  • Prihvatljivi prijavitelji: visoka učilišta, znanstvene organizacije, javne ustanove zadužene za razvoj/provedbu obrazovnih politika
 • „Programska, stručna i financijska potpora obrazovanju učenika pripadnika romske nacionalne manjine“
  • Objava: 4. kvartal 2016.
  • Prihvatljivi prijavitelji: osnivači odgojno obrazovnih institucija na razini pred tercijarnog obrazovanja u partnerstvu s dječjim vrtićima i osnovnim školama
 • „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini“
  • Objava: 3. kvartal 2016.
  • Prijavitelji:  osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove, jedinice lokalne i regionalne samouprave
 • Unapređenje pismenosti u svrhu promocije cjeloživotnog učenja“
  • Objava: 3. kvartal 2016.
  • Prijavitelji osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove
 • Podrška obrazovanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe obrazovanja, usmjerene unapređenju vještina i kompetencija polaznika u svrhu povećanja zapošljivosti
  • Prijavitelji: ustanove za obrazovanje

INFO dan o ESF – 1_Ministarstvo rada i mirovinskog sustava – OPULJP 2014-2020

INFO dan o ESF – 2_Ministarstvo rada i mirovinskog sustava – Zapošljavanje

INFO dan o ESF – 3_Ministarstvo socijalne politike i mladih – EU fondovi

INFO dan o ESF – 4_Ministarstvo kulture – Umjetnost i kultura

INFO dan o ESF – 5_Ministarstvo zdravlja – Prezentacija Zagreb

INFO dan o ESF – 6_Ministarstvo turizma – Prezentacija_Zagrebačka županija

INFO dan o ESF – 7_Ministarstvo obrazovanja – ESF_Obrazovanje

 

                                Obzor 2020. RRI informativni dan i radionica – prezentacije

Informativni dan i radionica za horizontalnu aktivnost Obzora 2020. „Znanost s društvom i za društvo“, o provedbi Obzor 2020. projekata, otvorenom pristupu, otvorenoj znanosti, rodnoj dimenziji, etici, sudjelovanju javnosti, znanstvenoj edukaciji; odgovornom istraživanju i inovacijama (RRI – Responsible Research and Innovation) te novim natječajima održala se u petak  3. lipnja 2016. u auli Rektorata na Sveučilištu u Zagrebu, Trg maršala Tita 14 s početkom u 9:30 sati u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Sve održane prezentacije možete preuzeti na mrežnim stranicama Obzora 2020. putem sljedeće poveznice.

  

                                Radionica “Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za Individualnu Stipendiju u okviru Marie Skłodowska – Curie akcija“ – prezentacije

Pored korisnih dokumenata koji su navedeni u uvodnoj prezentaciji o pravilima IF-a, preporučamo dokumente vezane uz diseminaciju podataka i javni angažman:

•             “Exploitation and Dissemination of Results”: https://www.iprhelpdesk.eu/FS-Plan-for-the-exploitation-and-dissemination-of-results

•             “Outreach and Communication Activities”: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/documents/documentation/publications/outreach_activities_en.pdf

Mnoge strane institucije žele ugostiti znanstvenika u okviru Marie Sklodowska – Curie stipendija. Objedinjene informacije o iskazima interesa stranih institucija za ugošćavanje znanstvenika u okviru individualnih stipendija dostupne su na mrežnim stranicama Obzor 2020. (ovdje).

Na radionici je bilo nekoliko upita vezano uz etička pitanja u projektnim prijedlozima, i to prvenstveno vezano uz anketno ispitivanje u društvenim znanostima. Na Info dan horizontalne aktivnosti Znanost s društvom i za društvo ekspert za etička pitanja u projektima Obzor 2020. dr. sc. Koporc objasnio je kako su sve ankete koje se provode putem internet obrazaca u principu pseudoanonimne jer je lako moguće doći do IP adrese. Ako se unutar projekta predviđa takva vrsta ispitivanja, tada bi projekt bio upućen na etičku procjenu. U tome slučaju, preporučamo da se u uvodu ankete objasni u koju svrhu se prikupljaju podaci, tko će imati pristup podacima, na koji način i koliko dugo će se podaci čuvati te ostale potrebne parametre koji bi ujedno činili i izjavu o pristanku sudjelovanja u anketnom ispitivanju. Prezentaciju dr. sc. Koporca možete vidjeti na http://www.obzor2020.hr/userfiles/4._Koporc_Etika%20u%20O2020..pdf

Za više informacija, osim spomenute prezentacije, preporučamo i sljedeće dokumente:

•             H2020 Online Manual’s Section on Ethics: http://ec.europa.eu/research/participants/docs/h2020-funding-guide/cross-cutting-issues/ethics_en.htm

•             “Guidance How to Complete your Ethics Self-Assessment”: http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/grants_manual/hi/ethics/h2020_hi_ethics-self-assess_en.pdf

•             “Research, Risk-Benefit Analyses and Ethical Issues: A Guidance Document for Researchers Complying with Requests from the European Commission Ethics Reviews”: http://ec.europa.eu/research/swafs/pdf/pub_research_ethics/KI3213113ENC.pdf

Za sve dodatne informacije o natječaju i pisanju projektne prijave slobodno se obratite na icaleta@ffzg.hr ili kolegici Sandri Vidović, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za Marie Skłodowska-Curie akcije na sandra.vidovic@mobilnost.hr

MSCA – evaluacijski kriterij – objašnjenje

MSCA IF prednosti i nedostaci

MSCA_radionica_MP_2016

Net4Mobility_TipsTricksBrochure_IF_eformat

STARMAS

prezentacija IF SV

 

                                    Prezentacije s Info dan EU fondovi i programi održanog u srijedu 27. travnja na Filozofskom fakultetu

EU fondovi i programi_CaletaPlesa

EU info dan_FFZG_prezentacija

Europe Engage FFZG info dan

FFZG_Potocnik

Kreativna Europa – Kultura FFZG

                                Prezentacije s Info dana Obzor 2020. održanog u ponedjeljak 7.12. 2015. na Filozofskom fakultetu

2015_12_07_Japunčić_Obzor 2020._FFZG_final

2015_12_7_Ključarić_FFZG

2015_21_07_Prazetina_O2020_FFZG

abumatran_project_public

ENTRANS – FF

ARIaT_annotated template H2020_innovation

Opportunities Document for SSH_01.12.2015-3

 

                         Obzor 2020.

DOGAĐANJA

 • Europska komisija 26. studenoga 2015. organizira Dan koordinatora namijenjen koordinatorima uspješnih projekata u Obzoru 2020. koji su pozvani pripremiti ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Cilj ovog događaja je objasniti detalje vezane uz pripremu i potpis ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava (grant agreement). Preliminarni program dostupan je ovdje. Događaj će se moći uživo pratiti i na Internetu pri čemu nije potrebna prethodna registracija. Poveznica za praćenje putem interneta, koja će se aktivirati na dan događaja, dostupna je ovdje.
 • Poziv na završnu konferenciju projekta FLAGSHIP koja će se održati 16. prosinca 2015. u CEPS (Centre for European Policy Studies) u Bruxellesu. Registracija je do 11. prosinca 2015. ovdje.
 • Nakon održane konferencije Net Futures 2015 o budućnosti interneta, sljedeća Net Futures 2016 konferencija održat će se od 20. do 21. travnja 2016.

OTVORENI PRISTUP:

JAVNE KONZULTACIJE:

 

                                       Prezentacije s Informativnog dana Obzora 2020.

Prezentacije s Informativnog dana Obzora 2020. za Društveni izazov 6 „Europa u promjenjivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva održanog u četvrtak 12. studenoga 2015. godine u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu možete preuzeti sa sljedeće poveznice:

http://www.obzor2020.hr/obzor2020-novosti-pregled/prezentacije-info-dan

Na Informativnom danu predstavnica Europske komisije, Sylvie Rohanova prezentirala je novi radni program Društvenog izazova 6 i integriranje društvenih i humanističkih znanosti u Obzoru 2020. Hrvatski znanstvenici predstavili su iskustva evaluacije i uspješnih prijava Obzor 2020. projekata. Na kraju informativnog dana predstavljeni su rezultati prvih natječaja, mogućnosti umrežavanja putem COST akcija te administrativni i financijski aspekti provedbe EU i Obzor 2020. projekata.

                                          Prezentacije s Informativnog dana o Europskom istraživačkom vijeću

Informativni dan o Europskom istraživačkom vijeću (European Research Council) održan je u utorak 10. studenoga u prostorima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Prezentacija doc. dr. Elisabeth Renney, ERC Scientific Department, LS7 Panel Coordinator

Zagreb-presentation-151110

Prezentacije hrvatskih znanstvenica koje su dobile ERC potporu za istraživanja

Presentation1b

Tolic

                                             Informativni dan Erasmus+ – Suradnja s partnerskim zemljama u visokom obrazovanju

Agencija za mobilnost i programe EU organizira Informativni dan Erasmus+ – Suradnja s partnerskim zemljama u visokom obrazovanju koji će se održati 19. studenoga 2015. u prostoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (Donje Svetice 38) u Zagrebu u cilju informiranja potencijalnih prijavitelja o aktivnostima za visoko obrazovanje usmjerenim prema trećim zemljama odnosno partnerskim zemljama u sklopu natječaja za program Erasmus+ za 2016. godinu.

Svrha otvaranja aktivnosti programa Erasmus+ prema partnerskim zemljama jest jačanje međunarodne dimenzije visokog obrazovanja kroz suradnju visokih učilišta iz Europske unije s onima iz partnerskih zemalja. Kroz projekte individualne mobilnosti s partnerskim zemljama studenti te nastavno i nenastavno osoblje iz partnerskih država dobit će priliku za mobilnost prema Europskoj uniji.

Sljedeće aktivnosti pridonijet će tome:

 1. Aktivnost Jačanje kapaciteta u visokom obrazovanju predstavlja nastavak programa Tempus, Alfa i Edulink te je namijenjena potpori modernizacije, dostupnosti i internacionalizacije visokog obrazovanja u partnerskim zemljama kroz konzorcijske projekte.
 2. Aktivnost Erasmus Mundus združeni diplomski studiji omogućuje financiranje provedbe združenih diplomskih studija s naglaskom na stipendiranje studenata iz partnerskih zemalja.
 3. Aktivnosti Jean Monnet potiču izvrsnost u poučavanju ili istraživanju Europskih integracija u cijelom svijetu, zapošljivost studenata, mladih istraživača i profesora te dijalog između akademske zajednice i javnosti radi donošenja javnih politika temeljenih na dokazima.
 4. Aktivnost Udruživanje znanja (Knowledge Alliances) potiče aktivnu primjenu trokuta znanja kroz jačanje poduzetničkih vještina studenata, transfer znanja i inovacija između visokih učilišta i poduzeća.

Za sudjelovanje na Informativnom danu potrebno je ispuniti prijavni obrazac do 12. studenoga 2015. godine.

Program događanja dostupan je na poveznici.

U Vodiču za program Erasmus+, DIO A  – OPĆE INFORMACIJE O PROGRAMU ERASMUS +, Tko može sudjelovati u programu možete vidjeti koje su to partnerske zemlje.

 

                                        Informativni dan Obzora 2020. za Društveni izazov 6, 12. studenoga

Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizira nacionalni informativni dan europskog programa za istraživanja i inovacije Obzor 2020. za Društveni izazov 6, Europa u promjenjivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva u četvrtak 12. studenog 2015. u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14 s početkom u 9:30.

Informativni dan obuhvatit će prezentaciju radnog programa Društvenog izazova 6 za 2016. – 2017. predstavnika Europske komisije, prezentacije evaluacije Obzor 2020. projekata i uspješnih Obzor 2020. projekata hrvatskih prijavitelja, aspekte provedbe i usluge potpore nacionalnih osoba za kontakt. Program Informativnog dana dostupan je ovdje.

Sudjelovanje je besplatno, ali je obavezna prijava putem sljedeće poveznice najkasnije do 9. studenoga ili do popunjena kapaciteta dvorane.

                                              Publikacija Europske komisije o otvorenom pristupu

European Commission Policy on Open-Access to Scientific Publications and Research Data in Horizon 2020

                                               Nova inicijativa Europske komisije – “The Seal of Excellence”

Oznaka kvalitete “pečat izvrsnosti” dodjeljivat će se obećavajućim projektima podnesenima u okviru programa Obzor 2020. koji ne dobiju sredstva zbog proračunskih ograničenja premda su dobili visoke ocjene u postupku ocjenjivanja. Novom inicijativom pečata izvrsnosti omogućit će regijama da prepoznaju oznaku kvalitete dodijeljenu obećavajućim prijedlozima te omogućiti lakši pristup drugim izvorima financiranja kao što su europski strukturni i investicijski fondovi te drugi nacionalni ili regionalni programi ulaganja. U pilot-fazi pečat izvrsnosti namijenjen je prijedlozima malih i srednjih poduzeća (MSP) podnesenima u okviru instrumenta MSP-ove programa Obzor 2020. Više informacija ovdje.

                                                  Obzor 2020. – objavljeni radni programi za 2016.-2017.

Europska komisija objavila je radne programe za razdoblje 2016. -2017. za okvirni program za inovacije i istraživanje Obzor 2020.

http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/news/horizon-2020-work-programme-2016-2017-published        

 

                                                   Konferencija Trust:European Research Co-Creating Resilient Societies

Konferencija Trust: European Research Co-Creating Resilient Societies održat će se od 29. do 30. listopada 2015. u Bruxellesu u organizaciji Europske komisije (DG RTD) i Net4Society projekta u suradnji sa Science Europe i HERA-om. Tijekom konferencije bit će predstavljeni i natječaji novog radnog programa za 2016.- 2017. godinu za izazov 6. Europa u promjenjivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva Okvirnog programa za istraživanje i inovacije EU Obzor 2020.

Registracija se nalazi na: http://www.trust-conference.eu/en/181.php

Prvi dan konferencije bit će sniman i dostupan putem video streama.

Science and Policy: What’s on the EU’s agenda?

Pregled aktivnosti europskih institucija, najvažnijih znanstvenih konferencija i sastanaka te novosti Zajedničkog istraživačkog centra možete pronaći u dokumentu “Science and Policy: What’s on the EU’s agenda?” na poveznici.

Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za individualnu stipendiju u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija? – produljen rok za prijavu

Rok za prijavu na jednodnevnu radionicu i dostavu nacrta projektnog prijedloga  produžen je do 3. lipnja 2015.

Nova verzija Vodiča za prijavitelje za individualne stipendije Marie Sklodowska – Curie akcija

Europska komisija objavila novu verziju Vodiča za prijavitelje za individualne stipendije Marie Sklodowska – Curie akcija.

Novu verziju Vodiča možete preuzeti ovdje.

Izmjene navedene u Vodiču pogledajte u dokumentu.

Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za individualnu stipendiju u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija? – radionica 

Dvije iste jednodnevne radionice pod nazivom „Kako napisati uspješnu projektnu prijavu za individualnu stipendiju u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija“! u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije održat će se 9. i 10. lipnja 2015. godine u prostorima Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Frankopanska 26, Zagreb, Dvorana Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Radionica je namijenjena iskusnim istraživačima (doktorima znanosti odnosno istraživačima s više od 4 godine istraživačkog iskustva) te administrativnom osoblju koje je uključeno u izradu Marie Sklodowska-Curie projektnog prijedloga. Cilj radionice je povećati stopu uspješnosti hrvatskih prijavitelja u ovom prestižnom europskom programu financiranja znanstvenog istraživanja, koji je dio programa Obzor 2020., te pružiti praktične savjete pri izradi projektnih prijedloga. Program radionice dostavljamo u privitku.

Radionice će voditi dr. sc. Branka Bernard, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za Marie Skodowska-Curie akcije i dr. sc. Mihaela Perić, dugogodišnja evaluatorica Marie Curie individualnih projektnih prijedloga.

Uvjet za sudjelovanje je poslati sažetak projektnog prijedloga (na 4 stranice) koji će sadržavati sljedeće dijelove:

•             Excellence (2 stranice odnosno poglavlja a. Quality, innovative aspects and credibility of the research te b. Clarity and quality of transfer of training for the development of the researcher in light of the research objectives),

•             Impact  (1 stranica odnosno poglavlje Impact of the research and training on the Experienced Researcher’s career) i

•             Implementation (1 stranica odnosno dijelovi poglavlja work plan, management structure and procedures, institutional environment, competences, experience and complementarity of the participating organisations).

Obrazac za sažetak projektnog prijedloga možete pronaći ovdje.

Sažetke projektnih prijedloga na engleskom jeziku treba poslati na sljedeću adresu: sandra.vidovic@mobilnost.hr najkasnije do 1. lipnja 2015.

Zbog ograničenog broja mjesta, savjetuje se što ranija prijava na radionicu putem sljedeće poveznice.

Mogućnost sudjelovanja na radionici bit će odobrena prijaviteljima prema redoslijedu zaprimanja potpune prijave. Prioritet imaju iskusni istraživači koji prijavljuju Marie Sklodowska-Curie projekt u 2015. godini. Po isteku roka za prijavu ili po popunjavanju mjesta na radionici, svi prijavitelji bit će obaviješteni o datumu sudjelovanja na radionici odnosno o mjestu na rezervnoj listi.

Program radionice možete pogledati na poveznici.

 

                                  Projekti dvojne namjene – Strukturni fondovi

U srijedu 6. svibnja 2015. u organizaciji Europske agencije za obranu i Ministarstva obrane održan je seminar o korištenju strukturnih fondova Europske unije u projektima dvojne namjene.

Prezentacije sa seminara možete pronaći ovdje:

1 – EDA_Presentation_ESIF Seminar_Zagreb

2 – EC_Presentation_ESIF Seminar_Zagreb

3 – EY_Presentation_ESIF Seminar Zagreb

4 – Croatian Operational Programme for Competitiveness and Cohesion

5 – Coratian Smart Specialisation Strategy_DRAFT

1 – EY_Coaching session_Zagreb

2 – EDA_ESIF Brochure

3 – Project Fact Sheet template

OP Central Europe_full version_2014-2020

OP Central Europe_Synthesis of 2014-2020

 

                        Računovodstveno praćenje FP7 i Obzor 2020. projekata

U petak, 17. travnja u Agenciji za mobilnost i programe EU održan je informativni dan pod nazivom: “Računovodstveno praćenje FP7 i Obzor 2020. projekata“.

Prezentacije s informativnog dana možete pronaći u nastavku

Financijska pravila u Obzor 2020. programu

Računovodstveno praćenje FP7 i Obzor 2020. projekata

Sustav administrativnog i financijskog praćenja FP7 i ostalih projekata u Centru za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci

 

Informativna radionica “Mogućnosti korištenja sredstava dostupnih iz strukturnih fondova i     programa Europske unije za financiranje projekata istraživanja, razvoja i inovacija”

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s Agencijom za mobilnost i EU programe organizira informativnu radionicu pod nazivom “Mogućnosti korištenja sredstava dostupnih iz strukturnih fondova i programa Europske unije za financiranje projekata istraživanja, razvoja i inovacija”

Vrijeme i mjesto održavanja: 10. travnja 2015. u 11 sati, Konferencijska dvorana Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38

Cilj radionice je predstaviti prioritetna područja u koja Republika Hrvatska planira ulagati u sljedećem razdoblju, kao i ciljeve povezane s financiranjem sustava znanosti navedene u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija te Operativnom programu Ulaganje u ljudske potencijale, ali i načine i mogućnosti financiranja iz programa Obzor 2020.

Sudjelovanje je potrebno prijaviti na adresu elektroničke pošte Zeljka.Goricki@mzos.hr najkasnije do 8. travnja 2015. godine.

http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13714&sec=193

 

                                       Informativni dan- EU programi

Prezentacije s jučerašnjeg Informativnog dana na kojemu su predstavljeni EU programi možete pronaći u nastavku.

 HERA

Radni_programi_Obzor2020

MSCA

M.Tadić,Iskustvo EU projekti

Financijska pitanja Obzor2020.

D. Tončinić, Iskustvo rada EU projekti

 

                                                Informativni dan – EU programi

Pozivamo sve zainteresirane djelatnike Fakulteta na Informativni dan na temu EU fondova, koji će se održati 23. ožujka 2015. u Konferencijskoj dvorani Knjižnice fakulteta u terminu od 9:30 do 13:30 sati.

Na informativnom danu bit će predstavljeni programi Uključiva, inovativna i promišljena društva, Znanost u društvu i za društvo, MSCA – Marie Sklodowska-Curie akcije, HERA – Humanističke znanosti u Europskom istraživačkom prostoru, te financijska pravila Obzora 2020.

Info dan-program

 

 MSCA RISE – Informativni dan

Prezentacije s informativnog dana MSCA RISE  u okviru programa Obzor 2020. dostupne su na navedenoj poveznici:

http://www.obzor2020.hr/obzor2020-novosti-pregled/rise_informativni_dan

 

Upravljanje intelektualnim vlasništvom u istraživanju i razvoju – Društvene i humanističke znanosti te umjetničko područje

Radionica pod nazivom Upravljanje intelektualnim vlasništvom u istraživanju i razvoju-Društvene i humanističke znanosti te umjetničko područje u sklopu europskog projekta BISTEC – Building innovation support through efficient cooperation network u  organizaciji Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije održat će se u srijedu, 11. ožujka 2015. na Sveučilištu u Zagrebu, Ulica kralja Zvonimira 8, vijećnica 304, III. Kat.

Cilj radionice je pravilno upravljanje intelektualnim vlasništvom u ranim fazama istraživanja i razvoja kao neophodno za kasnije faze istraživanja, transfer tehnologije i komercijalizaciju nastalih rezultata.

Radionica je namijenjena prvenstveno starijim istraživačima, koji imaju iskustva u vođenju projekata i upravljanju intelektualnim vlasništvom, te djelatnicima pravnih službi fakulteta.

Više informacija o radionici i prijavnicu pronađite na poveznici http://cirtt.unizg.hr/?p=1521

Program

 

  Kreativnost kao pokretač društva –kreativnost i inovativnost za uspješnije društvo

Okrugli stol pod nazivom Kreativnost kao pokretač društva-kreativnost i inovativnost za uspješnije društvo  održat će se sutra,  4.ožujka 2015. godine u 11 sati na Sveučilištu u Zagrebu, aula Rektorata, Trg Maršala Tita 14, Zagreb.

Okrugli stol organizira se u okviru programa Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske.

Tema okruglog stola je uloga kreativnosti i inovativnosti u postojećim sustavima obrazovanja te načini na koji kreativni resursi utječu na promjene u gospodarstvu  i društvu.

Za sudjelovanje je potrebna prijava na mail adresu odgojpaznje@gmail.com

Pozivnica

 

FP7 i Obzor 2020. – Sprečavanje financijskih pogrešaka

Prezentacije s radionice Sprečavanje financijskih pogrešaka pri provedbi istraživačkih projekata u okviru programa FP7 i Obzor 2020.dostupne su na navedenoj poveznici:
http://www.obzor2020.hr/obzor2020-novosti-pregled/financijske_pogreske_fp7_o2020

 

Obzor 2020. – PIC  i Legal Name

Za prijavu projekata u okviru programa Obzor 2020. potrebno je navesti PIC (Participant Identification Code) naše institucije.  Filozofski fakultet je registriran u bazu podataka Europske komisije te nasljeđuje PIC broj iz Sedmog okvirnog programa. Ako ste pozvani sudjelovati kao partner u projektu, koordinatoru je potrebno dati sljedeće informacije:

Legal name: SVEUCILISTE U ZAGREBU FILOZOFSKI FAKULTET

PIC: 999500805

Erasmus+: mogućnosti za visoko obrazovanje – prezentacije s Informativnog dana

Erasmus+ novi je okvirni program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje 2014. – 2020. Erasmus+ zamijenit će sedam postojećih programa: Program za cjeloživotno učenje (s njegovim potprogramima Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius i Grundtvig), Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i program suradnje s industrijaliziranim državama i teritorijima). Program po prvi put uvodi i podršku području sporta.

Prezentacije s Informativnog dana Erasmus+: mogućnosti za visoko obrazovanje možete naći na sljedećoj poveznici:

http://www.mobilnost.hr/prilozi/05_1390817390_ERA+Visoko_obrazovanje_Info_dan_program.pdf

Obzor 2020. – prezentacije s informativnog dana

Informativni dan za područje društvenih i humanističkih znanosti, 6. društveni izazov „Uključiva, inovativna i promišljena društva“ i „Znanost u društvu i za društvo“ održan je u petak 31. siječnja 2014. u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Sve održane prezentacije možete preuzeti ovdje.

 

Europa 2020. Europska strategija za pametan, održiv i uključiv rast

Strategija_Europa 2020_eu_hr

Obzor 2020.

Na nacionalnom portalu novog Okvirnog programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. http://www.obzor2020.hr/ dostupne su informacije o otvorenim natječajima programa Obzor 2020., tematskim područjima programa i informativnim danima, financijskim i pravnim pitanjima, a na raspolaganju vam uvijek stoje i nacionalne osobe za kontakt.

U nastavku šaljemo pregled događanja iz područja društvenih i humanističkih znanosti. Detalje je moguće  pronaći putem sljedećih poveznica:

Ako ste zainteresirani ubuduće primati informacije o društvenim i humanističkim znanostima u Obzoru 2020. i održavanju informativnog dana, a još se niste prijavili, molimo vas da ispunite formular ovdje .

 

Obzor 2020. Marie Sklodowska Curie Akcije –  informativni dan

 Informativni dan Obzor 2020. – Marie Sklodowska Curie Akcije održan je 17. prosinca 2013. na Sveučilištu u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Prezentacije možete preuzeti ovdje

Obzor 2020. Marie Sklodowska-Curie Akcije, dr. sc. Branka Bernard, NCP Obzor 2020. Marie Sklodowska-Curie Akcije

Marie Sklodowska-Curie Akcije

PH – Croatia – MSCA – 17122013, g. Paul Harris, European Commission, DG Education and Culture

NEWFELPRO_prezentacija projekta, Aleksandra Čolić Kovač, voditeljica projekta i Damir Šoh, assistent projekta

H2020_financial_issues, Ana Grdović, NCP za financijska pitanja

H2020_Legal aspects, Manda Jupančić, NCP za pravna pitanja

**********

Portal Strukturni i investicijski fondovi

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je novi portal www.strukturnifondovi.hr , a  u ovaj Vladin projekt uključena su i druga ministarstva i institucije u sustavu upravljanja i provedbe EU fondova. Sada u tri klika možete do svih informacija o EU fondovima.

**********

ERASMUS+ novi program Europske unije za obrazovanje, mlade i sport

Trenutni programi Europske komisije za financiranje područja obrazovanja, stručnog osposobljavanja, mladih i sporta kao što je Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Grundtvig, Leonardo da Vinci i Comenius), Erasmus Mundus, Tempus, Mladi na djelu i drugi međunarodni programi će završiti svoje razdoblje krajem 2013. godine. Predložen je novi program nazvan Erasmus+ koji će ih zamijeniti (od 1. siječnja 2014.)

Erasmus+ program će poticati aktivnosti u obrazovanju, stručnom usavršavanju, mladih i sporta u svim sektorima cjeloživotnog učenja (visoko obrazovanje, strukovno obrazovanje, obrazovanje odraslih, škole, aktivnosti mladih itd.)

26. lipnja 2013. Irsko predsjedništvo Vijeća Europske unije objavilo je da su europske institucije odgovorne za dogovaranje novog programa postigle konsenzus koji otvara put da se novi Erasmus+ program usvoji na jesen 2013.

Erasmus+ će biti integrirani program što znači da će biti više utemeljen oko ključnih aktivnosti nego oko sektora obrazovanja.

Dijagram prikazuje predloženu strukturu Erasmus programa.

Više informacija o Erasmus+ programu dostupno je ovdje.

Dodatne informacije. 

**********

Održan Dan Europskog socijalnog fonda

Povodom Dana Europskog socijalnog fonda na Cvjetnom trgu 3. lipnja 2013. godine održan je sajam projekata financiranih kroz program pretpristupne pomoći IPA na kojem je dvadesetak dobitnika bespovratnih sredstava iz IV. komponente Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala predstavilo svoje projekte.

Prezentacije stručnih predavanja možete preuzeti ovdje.

**********

Horizon časopis Europske unije za istraživanje i inovacije

Europska komisija je nedavno pokrenula online časopis za istraživanje i inovacije pod nazivom Horizon. Časopis objavljuje Opća uprava za istraživanje i inovacije (DG Research and Innovation), a cilj mu je ponuditi informacije o prioritetima, postignućima i učincima istraživanja financiranih sredstvima Europske unije. Uz članke koje pišu samostalni novinari u ime Europske komisije, časopis nudi i prostor za goste koji žele izraziti svoje mišljenje. Časopis je dostupan na engleskom jeziku na poveznici http://horizon-magazine.eu/ .

 **********

EUčionica

Europski edukacijski forum u sklopu projekta EUčionica 2 od 15. travnja 2014. počinje s provedbom svoje besplatne Virtualne učionice pisanja EU projekata. Tekstovi i zadaće će se objavljivati jedanput tjedno na stranicama EUčionice. Sudionici će redovitim praćenjem tekstova, predavanja i pisanjem kratkih zadaća kroz razdoblje od 2 mjeseca završiti s konceptom razrađenog projektnog prijedloga i potvrdom pohađanja tečaja.

U suradnji s Europskim edukacijskim forumom, kurikulum, predavanja i zadatke piše Ana Fresl, direktorica konzultantske firme Projekt jednako razvoj d.o.o., koja će podijeliti svoje znanje i osmogodišnje iskustvo pripreme i provedbe više od 200 EU projekata i koja je obrazovala više od 4.000 osoba o fondovima EU i metodologiji pripreme i provedbe EU projekata.

Više informacija i prijavu za sudjelovanje u Virtualnoj učionici možete pronaći putem sljedećeg linka:

http://www.vecernji.hr/vijesti/upute-virtualnu-ucionicu-clanak-534408

**********

Brošura “Communicating EU Research & Innovation – a guide for project participants”

Europska komisija objavila je brošuru “Communicating EU Research & Innovation – a guide for project participants”.

Svrha brošure je pomoći sudionicima Sedmog okvirnog programa za istraživanje i razvoj (FP7) pri diseminaciji projektnih rezultata, što je obaveza svakog korisnika ovog programa.

Brošura je objavljena na mrežnim stranicama Participant portala.

**********

Akcijski plan podizanja apsorpcijskog kapaciteta RH za sudjelovanje u Okvirnim programima za istraživanje EU 2013. – 2015.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je Akcijski plan podizanja apsorpcijskog kapaciteta Republike Hrvatske za sudjelovanje u Okvirnim programima za istraživanje Europske unije 2013. – 2015. Plan sadrži mjere koje obuhvaćaju sve bitne aspekte implementacije Okvirnih programa za istraživanje EU u svijest i stvarnost hrvatske znanstvene zajednice, od mjera za poboljšanje administrativne potpore i postupaka u smislu pomaganja i rasterećenja znanstvenika pri njihovim prijavama i vođenjima projekata, preko mjera nagrađivanja uspješnih znanstvenih prijava i prijavitelja pa do mjera povezivanja projektne uspješnosti i znanstvenih karijera. Akcijski plan nalazi se u prilogu.

MZOS – Akcijski plan podizanja apsorpcijskog kapaciteta RH za sudjelovanje u Okvirnim programima za istraživanje EU 2013. – 2015.