logo

Faculty of Humanities and Social Sciences

University of Zagreb

 International information

 Student mobility

 Academic mobility

 Međunarodni projekti
Erasmus Intenzivni program

U okviru natječaja Programa za cjeloživotno učenje za aktivnost Erasmus Intenzivni program u ožujku 2011. Sveučilištu u Zagrebu Filozofskom fakultetu odobrena su dva Intenzivna programa za financiranje.

Erasmus Intenzivni programi su  kraći obrazovni programi u kojim se u multinacionalnom okruženju obrađuju specifične, interdisciplinarne teme koje nisu sastavni dio nastavnog plana i programa i traju od dva do šest tjedana.

Program Information and communication technology in supporting the educational process

Odsjek za informacijske znanosti organizira Erasmus Intenzivni program pod nazivom Information and communication technology in supporting the educational process od 10. do 23. rujna 2011. Program se izvodi na engleskom jeziku, a partneri u programu su: Sveučilište Aberta, Portugal,  Sveučilište Hacettepe, Turska i Sveučilište u Ljubljani, Slovenija.

Intenzivni program obuhvaća sljedeće tematske blokove: Libraries and e-learning; Quality management in e-learning; Assessment in e-learning; Intellectual property rights in the digital age; Information literacy, Service E-learning, Psychology and LIS environment, New media and virtual worlds as educational platform.

Uz obavezna predavanja, studenti i profesori s partnerskih ustanova zajedno s našim studentima razgledat će Zagreb, posjetiti Muzej grada Zagreba, Muzej krapinskih neandertalaca, nacionalni park Plitvička jezera i grad Zadar.

Koordinatorica i kontakt osoba projekta je dr. sc. Mihaela Banek Zorica, doc. s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta. Više informacija o programu na: http://infoz.ffzg.hr/erasmusip/

Program Digital technologies in cultural landscape research

Drugi Erasmus Intenzivni program DITECUR – Digital technologies in cultural landscape research organizira Odsjek za arheologiju i održava se od 30. siječnja do 11. veljače 2012. godine. Program se izvodi na engleskom jeziku, a partneri u programu su: Sveučilište u Zadru, Hrvatska, Sveučilište u Ljubljani, Sveučilište Primorska u Kopru, Slovenija, Sveučilište u Beču, Austrija i Sveučilište u Nitri, Slovačka.

Riječ je o dvotjednom programu na kojem će studenti s navedenih sveučilišta stjecati znanja o primjeni zračne fotografije i GIS-a u istraživanju kulturnih krajolika, prije svega pri analizi i interpretaciji arheoloških lokaliteta.

Koordinatorica i kontakt osoba projekta je dr. sc. Rajna Šošić Klindžić, viši asistent s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta. Više informacija o programu na: http://www.ffzg.unizg.hr/ditecur/ i na https://www.facebook.com/pages/Ditecur/224534740960081

* * * * * * * * * * *

Filozofski fakultet kao partner sudjeluje u još nekoliko Erasmus intenzivnih programa:

LibCMASS – Library, Information and Cultural Management

Filozofski fakultet, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti kao partner sudjeluje treću godinu za redom u Erasmus intenzivnom programu LibCMASS – Library, Information and Cultural Management. Glavni cilj programa je stvoriti jedinstveni intenzivni obrazovni program i okruženje za učenje pogodno za stjecanje znanja i vještina vezanih uz suvremene izazove s kojima se suočava vođenje knjižnice, muzeja, arhiva i centara informacijske tehnologije.

Koordinatorska institucija je State University of Library Studies and Information Technologies (Sofija, Bugarska), a ostali partneri na projektu su Hacettepe University, Department of Information Management (Ankara, Turska), IUT Université Paris Descartes (Pariz, Francuska), University of Szeged, Library and Human Information Science (Segedin, Mađarska).

Program se u 2012. godini održao na Filozofskom fakultetu. Koordinatorica i kontakt osoba na projektu je dr. sc. Ana Barbarić, doc. s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti. Više informacija o program na: http://libcmass.unibit.bg/Zagreb2012/

TRAMEGS – Translocal methodologies in gender studies

Filozofski fakultet, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju je sudjelovao kao partner u programu Translocal methodologies in gender studies (program se održao od 3.-14. lipnja 2013.).

Cilj je intenzivnog programa „Translokalne metodologije u rodnim studijima“ ojačati metodološku opremljenost doktorskih studenata u interdisciplinarnom polju rodnih studija. Program se bavi rješavanjem empirijski složenih kvalitativnih istraživačkih problema, te razvojem translokalnih, međudisciplinarnih, participativnih i aktivističkih metoda. Program se održava u dvije etape i na dvije lokacije. Prvi dio se odvija  na  kampusu Joenesuu, Sveučilišta Istočne Finske, a  drugi dio na istraživačkoj postaji Mekrijärvi. U prvom dijelu programa planirani su: intenzivna nastava, otvorene radionice, grupni rad, individualni rad sa studentima i posjet istraživačkom institutu. Drugi dio programa obuhvaća zajedničku radionicu u kojoj sudjeluju istraživači, predavači i studenti polaznici programa. U radionici se prezentiraju i testiraju granice istraživačkih projekta, funkcionalnosti dizajna istraživanja, etička, epistemološka i metodološka pitanja.

Koordinatorska institucija je University of Eastern Finland, a ostale partnerske institucije su University of Latvia, University of Udine, University of Trieste i University of Vilnius.

Program je odobren za financiranje i u natječaju za 2013. godinu, koordinatorska institucija će biti Latvijsko sveučilište. Koordinatorica i kontakt osoba programa je dr. sc. Sanja Potkonjak, asistentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju. Više informacija o programu na: http://www.uef.fi/fi/tramegs/etusivu

Bioetika u kontekstu II.: Autonomija, dostojanstvo i život kao osnovice bioetike i medicinske etike

Odsjek za filozofiju kao partner sudjeluje u Erasmus intenzivnom programu Bioetika u kontekstu II.: Autonomija, dostojanstvo i život kao osnovice bioetike i medicinske etike. Cilj ove ljetne škole je otvoriti raspravu o pojmovima autonomije, dostojanstva i života kao pojmovima koji su ključni za bioetiku i čije razmatranje doprinosi individualnom i socijalnom samorazumijevanju.

Koordinatorska institucija je Sveučilište u Hagenu (Fernuniversität Hagen), a ostali partneri su Kretsko Sveučilište (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Aristotelovo sveučilište u Solunu (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) i Sveučilište Sv. Klimenta Ohridskog u Sofiji (Софийски университет “Св. Климент Охридски”).

Koordinator i kontakt osoba programa su prof. dr. sc. Ante Čović i doc. dr. sc. Hrvoje Jurić s Odsjeka za filozofiju. Više informacija o programu dostupno je na: http://www.fernuni-hagen.de/bioethik/en/2013/