Demonstracija izrade noh maske

Dragi studenti japanologije,
pozivamo Vas da nam se pridružite na događanju koje Etnografski muzej organizira u suradnji s Veleposlanstvom Japana.

Demonstracija izrade noh maske
Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, Zagreb 23. studenog 2015. u 17:30 sati

Noh maske su nezaobilazni element u tradicionalnom japanskom noh kazalištu koje potječe još iz 14. stoljeća. Maske se rezbare od japanskog čempresa/cedra (hinoki) i premazuju prirodnim bojama. Masku u pravilu nosi samo glavni lik u drami, no maske ponekad nose i sporedni likovi kako bi im se dala obilježja spola, starosti, staleža i dr. ( više na: http://www.britannica.com/art/Noh-theatre )

Izradu noh maske demonostrirat će Hideta KITAZAWA drvorezac specijaliziran za izradu maski i šintoističkih hramova.
Na Tokijskom sveučilištu za agronomiju i tehnologiju diplomirao je šumarstvo 1991. godine, nakon čega je sa svojim ocem Ikkyou Kitazawom nastavio s učenjem drvoreza. Maske je počeo izrađivati 1993. godine pod vodstvom majstora Michihiko Ito. Primio je mnoge nagrade a 2014. godine gradonačelnik grada Katsushika (Tokio) dodjeljuje mu titulu majstora drvoreza. Svoje radove izlagao je u Japanu i izvan njega, njegove festivalske nosiljke i prijenosni hramovi (o-mikoshi) koriste se u svim dijelovima regije Kanto, a maske koriste mnogi noh i kyogen umjetnici. Hideta Kitazawa aktivno surađuje i sa stranim izvođačima kako bi, osim tradicionalnih, stvorio i suvremene maske. Suradnja s kazalištima Nohgaku i Yugen pronijela je njegove maske do Pekinga, Londona, Pariza. Suvremene maske nastaju kao kombinacija stoljetnih tehnika i preciznog majstorstva.

Budući da je broj mjesta ograničen, molimo Vas da Vaš dolazak potvrdite na e-mail: zjelavic@emz.hr do 17. studenog 2015.
Izlaganje će se održati na engleskom jeziku bez prevođenja. Ulaznica gratis!

Upisi

Upisi u slobodne studije sinologije i japanologije održavat će se od 15. do 30. listopada 2015. godine, od 9 do 14 sati. Za sve detaljne informacije o postupku upisa treba se javiti u Info-centar Filozofskog fakulteta: 01/4092-013, 01/4092-203. E-mail adresa: info-centar@ffzg.hr

Obavijest za studente 1. i 3. godine studija

Prof. Lakić sutra, 14. listopada, neće održati predavanja iz kolegija Uvod u japansku književnost 1 i Japansko čitanje i pisanje 3. Idući tjedan predavanja će se održati prema rasporedu, uz nadoknadu propuštenih predavanja u četvrtak ili petak, ovisno o dostupnosti učionica.

O detaljima nadoknade više na predavanju iduću srijedu.

Poziv na radionicu

U četvrtak 17. rujna MIONOKAI JAPAN održat će interaktivtnu radionicu s tradicionalnim japanskim instrumentima u velikoj dvorani Filozofskog fakulteta (D7) u Zagrebu. Radionica je zamišljena kao prezentacija i demonstracija tradicionalnih japanskih instumenata, kota i shamisena. Neki će polaznici dobiti priliku malo zasvirati na instrumenitima.

Ulaz je otvoren za sve.

Interaktivna radionica tradicionalnih japanskih insturmenata s ansamblom MIONOKAI JAPAN
Četvrtak, 17.09.2015. u 14:00h
Filozofski fakultet u Zagrebu, dvorana 7
Ulica Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb

Prijave za razredbeni ispit

Prijave za razredbeni ispit primaju se u Studentsko službi Filozofskog fakulteta od 14. do 21. rujna 2015. godine od 9 do 14 sati. Kandidati će trebati priložiti obrazac prijave (podiže se u Info-centru Filozofskog fakulteta), potvrdu o završetku studija ili o upisanom V. semestru, domovnicu i rodni list (izvornik ili presliku) te uplatnicu s uplaćenim troškovima prijave i upisa (u iznosu od 250 kn).

Za ak. god. 2015./2016. predviđena je upisna kvota od 30 studenata. Školarina za prvu godinu studija iznosi 2000 kn, plativo semestralno (1000 kn pri upisu u zimski, odnosno u ljetni semestar). Na drugoj i trećoj godini studija školarina će se stupnjevati prema uspjehu na studiju pri čemu će prvih pet studenata biti oslobođeno školarine, sljedećih 15 će I dalje plaćati 2000 kn, a posljednjim 10 će školarina biti povišena na 3000 kn godišnje.

Dodatne informacije o prijavama za razredbeni ispit mogu se dobiti u Informativnom centru na telefon (01) 6120-013 i 6120-203 ili na e-mail adresu:
info-centar@ffzg.hr .

Prijemni ispit

Razredbeni ispit za slobodni trogodišnji studij japanologije održat će se 23. i 24. rujna 2015. godine u 18 sati. Prvi dan održava se pismeni (u dvorani D 1) i dio usmenog ispita (u sobi B 102, prvih 10 kandidata na listi) a drugi dan samo usmeni (B 102, ostatak kandidata). Ispit se sastoji od eseja na engleskom jeziku na temu po izboru iz japanske kulture i motivacijskog razgovora. Pravo upisa na slobodni studij japanologije imaju osobe koje su redovno upisale najmanje V. semestar sveučilišnog studija na nekom od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ili su već diplomirale na nekom četverogodišnjem sveučilišnom studiju.

Prijave za razredbeni ispit zaprimaju se od 14. do 21. rujna. Kandidati će trebati priložiti obrazac prijave (u privitku), potvrdu o završetku studija ili o upisanom V. semestru, domovnicu i rodni list (izvornik ili presliku) te uplatnicu s uplaćenim troškovima prijave i upisa (u iznosu od 250 kn).
Iznos školarine, način plaćanja i upisne kvote također će biti objavljene u narednih nekoliko dana.

Prijava za slobodni studij

Dinner with students from Japan

Dear all,

The students at Gakushuin Women’s College will be arriving at Zagreb this summer as well.

Prof. Takafumi Nakajima and his students would like to have dinner and talk with you Japanology students (and former students) on August 19th (Wed) at the restaurant “Vinodol” from 18hr.

If you would like to join them, please inform Prof. Nakajima of it.

Here is Prof. Nakajima’s mail address:

takafumi.nakajima@gmail.com

Best regards,

Hazuki Mori