Demonstracija izrade noh maske

Dragi studenti japanologije,
pozivamo Vas da nam se pridružite na događanju koje Etnografski muzej organizira u suradnji s Veleposlanstvom Japana.

Demonstracija izrade noh maske
Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, Zagreb 23. studenog 2015. u 17:30 sati

Noh maske su nezaobilazni element u tradicionalnom japanskom noh kazalištu koje potječe još iz 14. stoljeća. Maske se rezbare od japanskog čempresa/cedra (hinoki) i premazuju prirodnim bojama. Masku u pravilu nosi samo glavni lik u drami, no maske ponekad nose i sporedni likovi kako bi im se dala obilježja spola, starosti, staleža i dr. ( više na: http://www.britannica.com/art/Noh-theatre )

Izradu noh maske demonostrirat će Hideta KITAZAWA drvorezac specijaliziran za izradu maski i šintoističkih hramova.
Na Tokijskom sveučilištu za agronomiju i tehnologiju diplomirao je šumarstvo 1991. godine, nakon čega je sa svojim ocem Ikkyou Kitazawom nastavio s učenjem drvoreza. Maske je počeo izrađivati 1993. godine pod vodstvom majstora Michihiko Ito. Primio je mnoge nagrade a 2014. godine gradonačelnik grada Katsushika (Tokio) dodjeljuje mu titulu majstora drvoreza. Svoje radove izlagao je u Japanu i izvan njega, njegove festivalske nosiljke i prijenosni hramovi (o-mikoshi) koriste se u svim dijelovima regije Kanto, a maske koriste mnogi noh i kyogen umjetnici. Hideta Kitazawa aktivno surađuje i sa stranim izvođačima kako bi, osim tradicionalnih, stvorio i suvremene maske. Suradnja s kazalištima Nohgaku i Yugen pronijela je njegove maske do Pekinga, Londona, Pariza. Suvremene maske nastaju kao kombinacija stoljetnih tehnika i preciznog majstorstva.

Budući da je broj mjesta ograničen, molimo Vas da Vaš dolazak potvrdite na e-mail: zjelavic@emz.hr do 17. studenog 2015.
Izlaganje će se održati na engleskom jeziku bez prevođenja. Ulaznica gratis!

Upisi

Upisi u slobodne studije sinologije i japanologije održavat će se od 15. do 30. listopada 2015. godine, od 9 do 14 sati. Za sve detaljne informacije o postupku upisa treba se javiti u Info-centar Filozofskog fakulteta: 01/4092-013, 01/4092-203. E-mail adresa: info-centar@ffzg.hr

Obavijest za studente 1. i 3. godine studija

Prof. Lakić sutra, 14. listopada, neće održati predavanja iz kolegija Uvod u japansku književnost 1 i Japansko čitanje i pisanje 3. Idući tjedan predavanja će se održati prema rasporedu, uz nadoknadu propuštenih predavanja u četvrtak ili petak, ovisno o dostupnosti učionica.

O detaljima nadoknade više na predavanju iduću srijedu.