Razredbeni ispit

Prijave za razredbeni ispit primaju se u Studentskoj službi Filozofskog fakulteta od 12. do 16. rujna 2016. godine od 9 do 14 sati. Kandidati će trebati priložiti obrazac prijave (podiže se u Info-centru Filozofskog fakulteta), potvrdu o završetku studija ili o upisanom V. semestru, domovnicu i rodni list (izvornik ili presliku) te uplatnicu s uplaćenim troškovima prijave i upisa (u iznosu od 250 kn).

Za akademsku godinu 2016./2017. predviđena je upisna kvota od 30 studenata. Školarina za prvu godinu studija iznosi 2000 kn, plativo semestralno (1000 kn pri upisu u zimski, odnosno u ljetni semestar). Na drugoj i trećoj godini studija školarina će se stupnjevati prema uspjehu na studiju pri čemu će prvih pet studenata biti oslobođeno školarine, sljedećih 15 će i dalje plaćati 2000 kn, a posljednjim 10 će školarina biti povišena na 3000 kn godišnje.

Dodatne informacije o prijavama za razredbeni ispit mogu se dobiti u Informativnom centru na telefon (01) 4092-013 i 4092-203 ili na e-mail adresu: info-centar@ffzg.hr .

Razredbeni ispit za ak. god. 2016/2017

Razredbeni ispit za slobodni trogodišnji studij japanologije održat će se 28. i 29. rujna 2016. godine u 18 sati. Prvi dan održava se pismeni (u dvorani D 1) i dio usmenog ispita (u sobi B 102, prvih 10 kandidata na listi) a drugi dan samo usmeni (B 102, ostatak kandidata). Ispit se sastoji od eseja na engleskom jeziku na temu po izboru iz japanske kulture i motivacijskog razgovora. Više o ispitu na stranici koja sadrži informacije o ispitu.

Demonstracija izrade noh maske

Dragi studenti japanologije,
pozivamo Vas da nam se pridružite na događanju koje Etnografski muzej organizira u suradnji s Veleposlanstvom Japana.

Demonstracija izrade noh maske
Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, Zagreb 23. studenog 2015. u 17:30 sati

Noh maske su nezaobilazni element u tradicionalnom japanskom noh kazalištu koje potječe još iz 14. stoljeća. Maske se rezbare od japanskog čempresa/cedra (hinoki) i premazuju prirodnim bojama. Masku u pravilu nosi samo glavni lik u drami, no maske ponekad nose i sporedni likovi kako bi im se dala obilježja spola, starosti, staleža i dr. ( više na: http://www.britannica.com/art/Noh-theatre )

Izradu noh maske demonostrirat će Hideta KITAZAWA drvorezac specijaliziran za izradu maski i šintoističkih hramova.
Na Tokijskom sveučilištu za agronomiju i tehnologiju diplomirao je šumarstvo 1991. godine, nakon čega je sa svojim ocem Ikkyou Kitazawom nastavio s učenjem drvoreza. Maske je počeo izrađivati 1993. godine pod vodstvom majstora Michihiko Ito. Primio je mnoge nagrade a 2014. godine gradonačelnik grada Katsushika (Tokio) dodjeljuje mu titulu majstora drvoreza. Svoje radove izlagao je u Japanu i izvan njega, njegove festivalske nosiljke i prijenosni hramovi (o-mikoshi) koriste se u svim dijelovima regije Kanto, a maske koriste mnogi noh i kyogen umjetnici. Hideta Kitazawa aktivno surađuje i sa stranim izvođačima kako bi, osim tradicionalnih, stvorio i suvremene maske. Suradnja s kazalištima Nohgaku i Yugen pronijela je njegove maske do Pekinga, Londona, Pariza. Suvremene maske nastaju kao kombinacija stoljetnih tehnika i preciznog majstorstva.

Budući da je broj mjesta ograničen, molimo Vas da Vaš dolazak potvrdite na e-mail: zjelavic@emz.hr do 17. studenog 2015.
Izlaganje će se održati na engleskom jeziku bez prevođenja. Ulaznica gratis!