Balkan Japan Bowl 2018、3年生3位入賞!

Studentice 3. godine japanologije osvojile 3. mjesto na Balkan Japan Bowlu 2018

Balkan Japan Bowlが3月18日にベオグラード大学にて行われました。日本学コースからは3年生(Anamarija Širola, Irena Štefančić, Marija LakićとMatea Puškarić)が参加し、Anamarija さんとMateaさんの滝桜チームが3位に入賞しました。

学生達は大会のためにKatarina先生やKamelija先生、そして日本のポップミュージックにくわしい1年生のPaula Podrugさん達と一緒に、勉強会を行っており、その努力が実りました。

今年は、江戸時代や日本文化をはじめ、政治や日本語能力試験N5-N4レベルの問題などからクイズが出題され、午後には最後まで残った3つのグループで決勝戦が行われました。

おめでとうございます!

U nedjelju, 18. ožujka 2018. godine, na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu održano je drugo po redu regionalno natjecanje u poznavanju japanske civilizacije pod imenom Balkan Japan Bowl (#balkanjapanbowl). Na natjecanju su se kolegicama i kolegama sa studija japanologije iz susjednih zemalja pridružile i četiri studentice 3. godine slobodnog studija japanologije – Anamarija Širola, Irena Štefančić, Marija Lakić i Matea Puškarić, natječući se u dva tima od kojih je tim Takizakura 滝桜 (Anamarija i Matea) osvojio treće mjesto! Prvu nagradu osvojile su kolegice iz Bosne i Hercegovine, a drugu kolegice iz Srbije. Čestitamo našim studenticama i svim drugim natjecatelji(ca)ma, te Filološkom fakultetu na uspješno održanom natjecanju.

Teme ovogodišnjeg natjecanja obuhvaćale su sedam kategorija – povijest razdoblja Edo (1603.-1868.), umjetnost i kultura (ikebana i arhitektura), društvo i znanost (biljni i životinjski svijet, poljoprivreda i ribarstvo), svakodnevni život i društvo (festivali i praznici), pop-kultura (razdoblje od 2000. do 2017., anime, manga, J-Pop i sl.), aktualna pitanja (događaji i stanja u politici, ekonomiji, međunarodnim odnosima i sl. unutar posljednjih godinu dana) te japanski jezik (JLPT razine N5-N4). Prijepodne je održano eliminacijsko natjecanje, a poslijepodne finale s najbolja tri tima.

Ovim putem želimo posebno pohvaliti studentice oba naša tima (Takizakura 滝桜 i Chishiki Senshi 知識戦士) koje su se marljivo i samoinicijativno pripremale za kviz međusobno si održavajući prezentacije o gore navedenim temama uz pomoć vanjskih suradnica na katedri za japanologiju Katarine Šukelj i Kamelije Kauzlarić. Timovima se na putu u Beograd kao gledateljica natjecanja pridružila i studentica 1. godine Paula Podrug koja je pripomogla i pripremama svojim širokim poznavanjem japanske pop-glazbe.

Još jednom čestitamo našim vrijednim studenticama na osvojenom 3. mjestu te pozivamo i ostale studentice i studente da se prijave za natjecanje sljedeće godine.

Više o samom natjecanju možete saznati ovdje.

BJB

17. Natjecanje u govorništvu na japanskom jeziku

U organizaciji Katedre za japanologiju Filozofskog fakulteta, Veleposlanstva Japana i Društva učitelja japanskog jezika u Hrvatskoj, te sponzorstva mnogih japanskih tvrtki, na Filozofskom je fakultetu 24. ožujka održano 17. Natjecanje u govorništvu na japanskom jeziku. Članovi žirija, prof.dr. Andrej Bekeš sa Sveučilišta u Ljubljani, prof. Sachiko Kurihara iz Japanske fondacije, prof. Satoshi Kusakabe, bivši predavač japanskog jezika i veleposlanik Keiji Takiguchi, nagradili su naše studentice Martinu Kolak 1. i Paulu Podrug 3. mjestom.
Čestitamo našim studenticama i zahvaljujemo svima koji su sudjelovali!

Više informacija i slika o natjecanju možete pronaći u dokumentu ili na stanicama Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj.

Pauziranje godine

Studenti koji žele pauzirati godinu dužni su o tome obavijestiti nastavnike i priložiti izjavu u kojoj navode u kojem će vremenskom roku biti odsutni i iz kojih razloga. Izjavu je potrebno predati najviše dva tjedna nakon početka nastave.

Musashino Japan Summer Program (Musashino University)

Greetings from Musashino University!

We are excited to inform you the Musashino Japan Summer Program (MJSP) will be
running once again in July 2018.

Program period: 2018 JUL 2 – 20
Intake: Max. 70 students (5 students from each school)
Application deadline: 2018 APR 15 (Sun)
Submission address: global@musashino-u.ac.jp

If you have any questions regarding the Musashino Japan Summer Program,
please do not hesitate to contact us for further information.

International Relations Office
Musashino University

See also:

- Program Info
- Application Form

Obavijest za upis u ljetni semestar slobodnih studija.

Upis u ljetni semestar za studente slobodnih studija bit će od 5. do 30. ožujka 2018.
Za upis je potrebno ispuniti upisni list (preuzima se u Info-centru). Upis se obavlja u Studentskoj službi. ​

Studenti koji plaćaju participaciju, dužni su prilikom upisa u Studentskoj službi, priložiti potvrdu o uplati preostalog iznosa participacije. ​

2018 Balkan Japan Bowl – Poziv na sudjelovanje

Dragi sadašnji i prijašnji studenti japanologije,

pozivamo vas na sudjelovanje na natjecanju u poznavanju japanske civilizacije “Balkan Japan Bowl” koje će se održati u Beogradu u nedjelju, 18. ožujka 2018. godine, uz mogućnost pokrivenih troškova prijevoza i smještaja za 3-4 studenata.

Vrijeme: 18. ožujka 2018. od 10:00 do 17:00h

Mjesto: Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu

Sadržaj natjecanja: japanska povijest, umjetnost i kultura, društvo i znanost, svakodnevni život, aktualna pitanja i naravno japanski jezik (JLPT razina N5-N4)

Uvjeti za prijavu:
- da studirate japanski jezik kraće od 6 godina na nekoj instituciji na Balkanu, a za studente koji su već završili studij, da od upisa na studij nije prošlo više od 6 godina
- da niste boravili u Japanu duže od 6 mjeseci
- da nemate japansko državljanstvo

Pitanja na natjecanju bit će na srpskom i japanskom jeziku, a dobno ograničenje za sudionike ne postoji. Natjecanje je odlična prilika ne samo da pokažete i produbite svoje znanje o Japanu, već i za druženje s kolegama iz cijele regije.

Molimo zainteresirane za sudjelovanje da se jave prof. Kauzlarić do kraja siječnja. Konačna prijava za natjecanje radi se timski nakon dogovora do 18. veljače.

Više informacija o natjecanju, uključujući video snimke prošlogodišnjeg natjecanja, možete naći na ovom linku te u pamfletu.

Veselimo se prijavama :)