Najava predavanja o japanskom dizajnu

Katedra za japanologiju i Veleposlanstvo Japana u srijedu 25. veljače organiziraju predavanje pod naslovom “Jedan dizajner misli o Japanu”. Predavanje će održati g. Aleksandar Kovač, dizajner s magisterijem Kyoto Institute of Technology.
U ovom predavanju predavač će pokušati preokrenuti praksu promatranja dizajna kao koncepta globaliziranog svijeta s naglaskom na stvaralačku moć koje lokalne kulturne vrijednosti nude za poboljšanje suvremenog svakodnevnog života. Gledajući svakodnevni Japan iz perspektive dizajnera, vidjet ćemo kako nam doživljaji, kuhinja, navike i gradovi Japana sugeriraju kako uzajamno dijeljenje i prihvaćanje različitih kulturnih vrijednosti omogućuje bogatiji život.
Predavanje započinje u 18:00 sati u dvorani D6 Filozofskog fakulteta.

Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom interesantnom predavanju o dizajnu!

Najava

Predavanje o japanskoj kinematografiji

Veleposlanstvo Japana i Katedra za japanologiju u četvrtak 15. siječnja organizirali su predavanje pod naslovom “Japanski film za udaljenog promatrača”. Predavanje je održala filmologinja i velika poznavateljica japanske kinematografije, gđa Tanja Vrvilo. U svojem predavanju gđa Vrvilo je obuhvatila odrednice prvog stoljeća japanskog igranog filma, od dolaska prvog filmskog stroja u Japan do tzv. japanskog novog vala 1990-ih kada su japanski suvremeni filmovi iznova privukli pozornost na jednu od najvažnijih nacionalnih kinematografija svijeta.

U ugodnom društvu

1月9日に、北星学園大学付属高等学校の高校生と先生が日本学コースを訪問してくれました。
大学からは、3年生のスベンさん、ニナさん、ペトラさん、イゴルさんが
クロアチアの歴史や町、有名な人や、食べ物について日本語で紹介をしてくれました。
高校生も北海道や高校生活について紹介をしてくれました。
高校生と大学生は町の観光も一緒にしたそうです。
2年生も懇談会に来てくれました。とても楽しい時間でした。

(英語はダリアさんたち用のものです。クロアチア語にしてもらえると嬉しいです。)

Dana 9. siječnja profesori i učenici srednje škole Hokusei Gakuen u sklopu Hokusei Gakuen Sveučilišta (北星学園大学), posjetili su studij japanologije u Zagrebu.
Studenti treće godine japanologije, Sven, Igor, Petra i Nina, predstavili su ukratko na japanskom jeziku povijest Hrvatske, veće gradove, poznate osobe iz hrvatskog života te reprezentativna hrvatska jela. Srednjoškolski gosti zauzvrat su pričali o Hokkaidu i srednjoškolskom životu u Japanu a u međusobnom izmjenjivanju iskustava sudjelovali su i studenti druge godine zagrebačke japanologije. Nakon predstavljanja, druženje je nastavljeno uz razgledavanje Zagreba.

slika3
slika1
slika2

Obavijest o predavanju

MEXT STIPENDIJE ZA STUDENTE JAPANOLOGIJE

Predstavnici Veleposlanstva Japana održat će u srijedu 4. veljače s početkom u 17:00 sati u učionici A 209 informativno predavanje o stipendijama japanske Vlade za studente japanologije.
Stipendije pokrivaju jednogodišnji studij stručnog usavršavanja na nekom od japanskih sveučilišta, za studente japanologije.
Pozivamo sve zainteresirane se pridruže predavanju.

みなさんへおしらせ

1月のクラスは7日(水)から始まります。
9日(金)は、日本の北星(ほくせい)大学ふぞく高校のグループ十数人がザグレ ブに来て、みなさんと話し合うことになりました。

この日は、17:00から「だんわしつ」があり、「武士道について」をテーマ に話し合うことになっていましたが、「武士道」は別の時にして、次のように変 えます。

日時:1月9日(金)17:00〜18:30
場所:A205(いつもの「だんわしつ」はA217ですが、この時は広い教室 に変えます)
内容:(1)クロアチア大学の学生の発表(クロアチアの紹介)
   (2)北星大学の高校生たちの発表
   (3)ディスカッション

日本の若い人たちと日本語で話ができるいいチャンスです。どうかみなさんも参 加して下さい。

Obavijest o razredbenom ispitu

Razredbeni ispit za slobodni studij japanologije održat će se 29. rujna u dvorani D4 (esej/motivacijski razgovor) i 30. rujna u kabinetu japanologije B-102 (motivacijski razgovor) s početkom u 18 sati.  

Ispit se sastoji od eseja na temu po izboru i motivacijskog razgovora (sve na engleskom jeziku). Pravo prijave za upis na trogodišnji slobodni studij japanologije imaju osobe koje su redovno upisale najmanje V. semestar sveučilišnoga studija na nekom od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ili su već završile (diplomirale) neki četverogodišnji sveučilišni studij. 

Informacije o školarini i upisnim kvotama nalaze se na službenim stranicama Filozofskog fakulteta (informacije o školarini za 2. I 3. Godinu studija bit će objavljene naknadno). Možete ih pročitati ovdje: http://www.ffzg.unizg.hr/stuslu/.

Prijave za razredbeni postupak primaju se od 22. do 25. Rujna u Studentskoj službi od 9-14 sati (pauza je od 11-11.30). Kandidati trebaju priložiti potvrdu matičnog fakulteta o upisanom semestru ili diplomu, rodni list, domovnicu, uplatnicu s uplaćenim troškovima razredbenog postupka i formular za prijavu.
 
Dodatne informacije o prijavama i upisima mogu se dobiti u Informativnom centru na telefon (01) 6120-013 i 6120-203 ili na e-mail adresi: info-centar@ffzg.hr