9. 5. 2020.

Studentske aktivnosti

Studenti našega odsjeka svoje slobodno vrijeme ne provode samo na nastavi i u knjižnici. Nešto više o njihovim aktivnostima pročitajte u nastavku.

Kroatisti svoje slobodno vrijeme ne provode samo u knjižnici. Klub studenata kroatistike „SKUP“ okuplja studente kroatistike i organizira događanja i susrete na kojima se studenti druže, razmjenjuju ideje i sklapaju prijateljstva koja traju cijeli život.

Među brojnim aktivnostima Kluba posebno se ističe, sada već tradicionalni, godišnji Susret kroatista u prirodi, poznatiji kao Kroatistički roštilj, tj. Kroštilj. Međutim, Kroštilj je puno više od roštilja. Na Kroštilju studenti i profesori zajedno ostvaruju zabavni program koji tradicionalno obiluje samoironijom, a često potraje i do jutra. Kroštilj je izvrsna prilika za brucoše da upoznaju studente starijih godina s kojima će moći raspravljati o nedoumicama vezanima za studij. Zadnjih godina kroatistika je ostala bez pravog grill-majstora, stoga se očekuje da će netko iz redova brucoša postati novi MasterChef kroatistike.

O dobrom odnosu studenata i profesora svjedoči i emotivno zadnje predavanje profesora Damjanovića u poznatoj dvorani Filozofskoga fakulteta D-VII. Video o tom događaju možete pogledati na ovoj poveznici

Također, studenti kroatistike izdaju časopis Jat u kojemu mladi kroatisti mogu objaviti svoje literarne radove, prijevode i studije. Jat je časopis u kojemu studenti mogu razviti akademski stil pisanja i upoznati se s akademskim diskursom, ali može značiti i odskočnu dasku pri afirmaciji mladih književnika i prevoditelja.

Odsjek za kroatistiku u više je navrata vodio svoje studente na terensku nastavu. Studenti su posjetili franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini, ozaljsku tvrđavu i Dubrovnik. Na terenskoj nastavi studenti prolaze ulicama kojima su hodali velikani hrvatske filologije i likovi hrvatskih književnika.

Mladi kroatisti svoja istraživanja mogu prezentirati i na međunarodnoj studentskoj konferenciji K(r)onferenciji. Prva se K(r)onferencija održala u akademskoj godini 2018/2019. s temom Brisanje granica. K(r)onferencija se ističe svojim temama koje potiču slaviste na razmišljanje izvan čvrsto definiranih okvira. K(r)onferenciju posjećuju i strani slavisti te se na dvodnevnoj konferenciji stvaraju prijateljstva. Radovi će izloženi na prvoj K(r)onferenciji uskoro biti objavljeni u obliku zbornika.

Studenti uređuju i satiričke stranice na društvenim mrežama. Posjetite Facebook stranice Obožavatelja kroatistike

brucosi1

skup1

skup2

Ponešto o "drugoj strani kroatistike", onoj koja ne uključuje samo uobičajene oblike učenja i polaganja ispita, možete pogledati u kratkoj prezentaciji koju je naša studentica Petra Tafra pripremila za prethodne Dane otvorenih vrata Fakulteta. Prezentaciju možete preuzeti ovdje.