Category Archives: Predavanja

Predavanje o zagrobnom životu kod Etruščana i Maja

Share

Lukasz Byrski (doktorand, Jagelonsko sveučilište, Krakov, Poljska) održat će predavanje pod naslovom “Venturing into Unknown: Realm of Dead and Afterlife in the Beliefs of Ancient Etruscans and the Maya People” u petak 24. svibnja 2019 u 12.30 h u predavaonici A-201.

Predavanje o povijesti simpozija

Share

Dr. Oswyn Murray (emeritus fellow, Balliol College, Sveučilište u Oxfordu) održat će u utorak, 21. svibnja 2019. u 11 sati, u predavaonici A-201 Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (I. Lučića 3), predavanje pod naslovom Sympotic history, o grčkom običaju simpozija.

Predavanje o Lumbardskoj psefizmi

Share

Otkriće novog ulomka Lumbardske psefizme pobudilo je novi val interesa za sadržaj spomenika i nadu da bi se mogli dobiti odgovori na neka stara pitanja: kako se naseobina zvala? koje su točne okolnosti osnutka? tko su Pil i Daz koji se spominju s Isejcima, Grcima iz Visa? kako je točno izgledala podjela zemlje? koliko je bilo naseljenika?… Novi ulomak ne uklapa se posve u predviđanja stručnjaka i donosi neka iznenađenja. U predavanju će se objasniti što točno na kamenu piše i koje su nam dvojbe preostale. Pritom će se demonstrirati metodologija čitanja kamenih natpisa.

Predavanje o Lumbardskoj psefizmi održat će se u utorak 2. travnja 2019 u 19 h u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Tukidid i ideja povijesti – poziv na predavanje

Share

Pozivamo Vas na gostujuće predavanje pod naslovom “Tukidid i ideja povijesti” koje će prof. dr. Neville Morley sa Sveučilišta u Exeteru (UK) održati u petak 27. listopada 2017. u 11.30 h u predavaonici A-201 Filozofskog fakulteta u Zagrebu (I. Lučića 3).

Za studente diplomskog studija stare povijesti gostujući će profesor održati i istraživački seminar o primjeni metodologije društvenih znanosti u staroj povijesti.

Predavanje o Ivanu Lučiću

Share

Predavanje prof. dr. Brune Kuntić-Makvić pod naslovom “Otkrivanje Ivana Lučića” u sklopu ciklusa tribina Susreti s klasičarima u organizaciji Hrvatskog društva klasičnih filologa održat će se u četvrtak 12. svibnja 2016. u 18 h u Knjižnici Augusta Cesarca (Šubićeva 40/II) u Zagreb.

350 godina De Regno ... plakatic Susreti s klasicarima  12 5 2016

Poziv na dva gostujuća predavanja o grčkoj epigrafiji

Share

Pozivamo vas na dva predavanja o grčkoj epigrafiji koja će održati prof. dr. Mario Lombardo sa Sveučilišta u Salentu:

The so-called psephisma of Lumbarda and some aspects of Greek settlement in Dalmatia, u četvrtak 1. listopada 2015. u 18 h u Arheološkom muzeju u Zagrebu;

The Greek inscription from Vranjic: text, context and interpretation between certainties and guesses, u petak 2. listopada 2015. u 12.30 h na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (predavaonica A-201).

prijedlog plakata_Lombardo_Psefizma_Scena AMZ_ispravak

cisp lombardo copy

Prof. dr. Mario Lombardo je od 1967. do 1987. bio na Scuola normale superiore u Pisi, prvo kao dodiplomski i poslijediplomski student, a potom kao docent grčke povijesti, i od 1982. kao izvanredni profesor grčke epigrafije i grčkih starina. Od 1987. podučava i radi na Sveučilištu u Lecce (od 2007. Sveučilište u Salentu) kao redovni profesor grčke epigrafije i grčke povijesti. Od 2009. pročelnik je Odsjeka za studij kulturne baštine i od 2012. član Akademskog senata. Od 2002. također je i profesor grčke epigrafije i grčkih starina u Talijanskoj arheološkoj školi u Ateni. Većinu svojeg istraživanja i publikacija posvetio je grčkoj kolonizaciji i odnosu između Grka i domaćih stanovnika u Maloj Aziji, na Siciliji, u južnoj Italiji i na jadranskim obalama. Bio je znanstveni voditelj nekoliko nacionalnih i međunarodnih projekata na ove teme. Član je znanstvenih uredništava nekoliko časopisa u području grčke povijesti i predsjednik međunarodnog znanstvenog odbora Međunarodnog kongresa o istraživanju Velike Grčke koji se svake godine održava u Tarantu.

 

Update: Arheološki muzej u Zagrebu objavio je video predavanja o lumbardskoj psefizmi.

ORIENTALIA ANTIQVA: poziv na predavanja Valentina Gasparinija

Share

Pozivamo vas na predavanja dr. sc. Valentina Gasparinija sa Sveučilišta u Erfurtu, koja će biti održana u okviru projekta Orientalia antiqua. Istraživanja o povijesti starog Istoka:

I HAVE NOT WALKED THE DARK FUNERARY ROAD TO ACHERON. Post-mortem hopes in the Isiac cults, u utorak, 15. 9. 2015. u 12.30h, u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu,

i

THE BODY IN PIECES. The fragment as a means of experiencing the divine, u srijedu, 16. 9. 2015. u 12.30h, u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Prijenos uživo bit će dostupan na poveznici: https://connect.srce.hr/orientalia/

Valentino Gasparini

ORIENTALIA ANTIQVA: poziv na predavanja Richarda Veymiersa

Share

U sklopu ciklusa Orientalia antiqua pozivamo vas na predavanja:

À la (re)découverte du temple d’Isis à Pompéi
24. studenoga 2014. u 17.00 sati
Medijateka Francuskog instituta u Zagrebu

Jouer, chanter et danser pour IsisGlumiti, svirati, pjevati i plesati za Izidu
(konsekutivan prijevod na hrvatski jezik)
25. studenoga 2014. u 12.30 sati
Konferencijska dvorana Knjižnice Filozofskog fakulteta

Dr. sc. RICHARD VEYMIERS (Sveučilište u Liègeu), povjesničar, povjesničar umjetnosti i arheolog, bavi se istraživanjem antičke religije, napose egipatskih kultova u helenističko i rimsko doba. S prof. dr. Laurentom Bricaultom (Sveučilište u Toulouseu) priređuje časopis Biblioteca Isiaca. Objavio je knjigu Hileôs tôi phorounti. Sérapis sur les gemmes et les bijoux antiques (Bruxelles, Académie royale de Belgique, 2009).

Richard Veymiers 24.11.14 Richard Veymiers 25.11.14