Category Archives: Predavanja

Tukidid i ideja povijesti – poziv na predavanje

Share

Pozivamo Vas na gostujuće predavanje pod naslovom “Tukidid i ideja povijesti” koje će prof. dr. Neville Morley sa Sveučilišta u Exeteru (UK) održati u petak 27. listopada 2017. u 11.30 h u predavaonici A-201 Filozofskog fakulteta u Zagrebu (I. Lučića 3).

Za studente diplomskog studija stare povijesti gostujući će profesor održati i istraživački seminar o primjeni metodologije društvenih znanosti u staroj povijesti.

Predavanje o Ivanu Lučiću

Share

Predavanje prof. dr. Brune Kuntić-Makvić pod naslovom “Otkrivanje Ivana Lučića” u sklopu ciklusa tribina Susreti s klasičarima u organizaciji Hrvatskog društva klasičnih filologa održat će se u četvrtak 12. svibnja 2016. u 18 h u Knjižnici Augusta Cesarca (Šubićeva 40/II) u Zagreb.

350 godina De Regno ... plakatic Susreti s klasicarima  12 5 2016

Poziv na dva gostujuća predavanja o grčkoj epigrafiji

Share

Pozivamo vas na dva predavanja o grčkoj epigrafiji koja će održati prof. dr. Mario Lombardo sa Sveučilišta u Salentu:

The so-called psephisma of Lumbarda and some aspects of Greek settlement in Dalmatia, u četvrtak 1. listopada 2015. u 18 h u Arheološkom muzeju u Zagrebu;

The Greek inscription from Vranjic: text, context and interpretation between certainties and guesses, u petak 2. listopada 2015. u 12.30 h na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (predavaonica A-201).

prijedlog plakata_Lombardo_Psefizma_Scena AMZ_ispravak

cisp lombardo copy

Prof. dr. Mario Lombardo je od 1967. do 1987. bio na Scuola normale superiore u Pisi, prvo kao dodiplomski i poslijediplomski student, a potom kao docent grčke povijesti, i od 1982. kao izvanredni profesor grčke epigrafije i grčkih starina. Od 1987. podučava i radi na Sveučilištu u Lecce (od 2007. Sveučilište u Salentu) kao redovni profesor grčke epigrafije i grčke povijesti. Od 2009. pročelnik je Odsjeka za studij kulturne baštine i od 2012. član Akademskog senata. Od 2002. također je i profesor grčke epigrafije i grčkih starina u Talijanskoj arheološkoj školi u Ateni. Većinu svojeg istraživanja i publikacija posvetio je grčkoj kolonizaciji i odnosu između Grka i domaćih stanovnika u Maloj Aziji, na Siciliji, u južnoj Italiji i na jadranskim obalama. Bio je znanstveni voditelj nekoliko nacionalnih i međunarodnih projekata na ove teme. Član je znanstvenih uredništava nekoliko časopisa u području grčke povijesti i predsjednik međunarodnog znanstvenog odbora Međunarodnog kongresa o istraživanju Velike Grčke koji se svake godine održava u Tarantu.

 

Update: Arheološki muzej u Zagrebu objavio je video predavanja o lumbardskoj psefizmi.

ORIENTALIA ANTIQVA: poziv na predavanja Valentina Gasparinija

Share

Pozivamo vas na predavanja dr. sc. Valentina Gasparinija sa Sveučilišta u Erfurtu, koja će biti održana u okviru projekta Orientalia antiqua. Istraživanja o povijesti starog Istoka:

I HAVE NOT WALKED THE DARK FUNERARY ROAD TO ACHERON. Post-mortem hopes in the Isiac cults, u utorak, 15. 9. 2015. u 12.30h, u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu,

i

THE BODY IN PIECES. The fragment as a means of experiencing the divine, u srijedu, 16. 9. 2015. u 12.30h, u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Prijenos uživo bit će dostupan na poveznici: https://connect.srce.hr/orientalia/

Valentino Gasparini

ORIENTALIA ANTIQVA: poziv na predavanja Richarda Veymiersa

Share

U sklopu ciklusa Orientalia antiqua pozivamo vas na predavanja:

À la (re)découverte du temple d’Isis à Pompéi
24. studenoga 2014. u 17.00 sati
Medijateka Francuskog instituta u Zagrebu

Jouer, chanter et danser pour IsisGlumiti, svirati, pjevati i plesati za Izidu
(konsekutivan prijevod na hrvatski jezik)
25. studenoga 2014. u 12.30 sati
Konferencijska dvorana Knjižnice Filozofskog fakulteta

Dr. sc. RICHARD VEYMIERS (Sveučilište u Liègeu), povjesničar, povjesničar umjetnosti i arheolog, bavi se istraživanjem antičke religije, napose egipatskih kultova u helenističko i rimsko doba. S prof. dr. Laurentom Bricaultom (Sveučilište u Toulouseu) priređuje časopis Biblioteca Isiaca. Objavio je knjigu Hileôs tôi phorounti. Sérapis sur les gemmes et les bijoux antiques (Bruxelles, Académie royale de Belgique, 2009).

Richard Veymiers 24.11.14 Richard Veymiers 25.11.14

ORIENTALIA ANTIQVA: gostovanje Laurenta Bricaulta

Share

IMG_7721

Prof. dr. Laurent Bricault održao je tri predavanja u Zagrebu i jedno ponovio u Splitu u sklopu ciklusa Orientalia antiqua u organizaciji našeg Centra:

27. svibnja 2014.
Isis, Sarapis, Cyrus and John: Between Healing Gods and Thaumaturgical Saints
Konferencijska dvorana Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu

28. svibnja 2014.
La gens Isiaca sur les monnaies grecques et romaines
Centre de réussite universitaire Filozofskog fakulteta u Zagrebu (dvorana A-107, 1. kat)

Isis et les siens, de Memphis à Rome
Medijateka Francuskog instituta u Zagrebu, Preradovićeva 5

29. svibnja 2014.
The Gens Isiaca in Graeco-Roman Coinage
Centar Studia Mediterranea Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu (Poljana kraljice Jelene 1/III)

 

 
Prof. dr. LAURENT BRICAULT profesor je antičke povijesti na Université de Toulouse II – Jean Jaurès. Istražuje povijest religija antičkoga svijeta, napose egipatske kultove, te se bavi numizmatikom. Autor je kultnih izdanja: Myrionymi. Les épiclèses grecques et latines d’Isis, de Sarapis et d’Anubis (1996), Atlas de la diffusion des cultes isiaques (2001), Recueil des Inscriptions concernant les Cultes Isiaques – Tomes 1, 2 et 3 (RICIS, 2005), Isis, Dame des flots (2006), Isis, la dame du Nil, (2008), Les Cultes isiaques dans le monde gréco-romain (2013). Urednik je znanstvenog časopisa Bibliotheca Isiaca.

Laurent Bricault zg

ORIENTALIA ANTIQVA

Share

Istraživanja o povijesti Starog Istoka – Studia Facultatis Philosophicae Universitatis Zagrabiensis

 
Katedra za staru povijest Odsjeka za povijest Filozofskog fakutelta Sveučilišta u Zagrebu u ljetnom semestru akademske 2013-2014. godine pokrenula je istraživanja iz povijesti Starog Istoka, pod nazivom “Orientalia antiqua”. Studije podrazumijevaju cikluse predavanja, radionica i okruglih stolova u kojima će sudjelovati istaknuti profesori inozemnih sveučilišta, stručnjaci za povijest drevnog Egipta, istočnog Levanta, Sirije, Anadolije, Mezopotamije, Irana. Svoja će znanja i iskustva kroz različite sadržaje predstaviti studentima koji slušaju kolegije stare povijesti na preddiplomskoj i diplomskoj razini, ali i ostaloj zainteresiranoj publici. Time će istodobno nadopuniti nastavu iz kolegija stare povijesti te će unaprijediti i popularizirati orijentalističke znanosti u Hrvatskoj. Dugoročno je planirana suradnja Filozofskog fakulteta, Katedre za staru povijest Odsjeka za povijest, s institucijama pozvanih predavača, koja bi se očitovala u zajedničkim znanstvenim skupovima i publikacijama.

Diomedove ptice

Share

plakat_Scena AMZ_J_Marohnic_Diomedove ptice

Povodom izložbe Let u prošlost: ptice u arheološkoj baštini u Arheološkom muzeju u Zagrebu dr. sc. Jelena Marohnić održala je predavanje Diomedove ptice: jadranske pučinske ptice u grčkoj mitologiji.

Najava predavanja:

Pučinske se ptice na obali rijetko viđaju pa su ih i u antici i danas dobro poznavali samo mornari. Većini su ljudi daleke i nepoznate, i stoga odličan materijal za mit. Istražit ćemo kako su i koje jadranske pučinske ptice ušle su u grčku mitologiju kao ptice trojanskog junaka Diomeda, zabilježene kod brojnih grčkih i rimskih pisaca. Odredit ćemo mjesto ovoga mita unutar sustava grčke mitologije usporedbom s mitovima o Meleagrovim, Ahilejevim i Memnonovim pticama. Na temelju objavljenih podataka o ornitofauni jadranskih pučinskih otoka vrednovat ćemo rezultate potrage za Diomedovim pticama u prirodi koja traje još od srednjeg vijeka i predložiti koje su vrste ptica inspirirale priče grčkih moreplovaca.

Članak Diomedove ptice (pdf) objavljen je u Vjesniku za arheologiju i povijest dalmatinsku.

Audio i video prilozi uz članak:
Glasanje kaukala (mp3)
Glasanje bluna (link na video)
Obrušavanje bluna (link na video)

Sedmi topuski seminar

Share

Topusko, 23. i 30. kolovoza 2013.

Usporedno s arheološkim istraživanjem na lokalitetu Školski park, u  petke, 23. i 30. kolovoza održan je sedmi topuski seminar u okviru kontinuiranog programa terenske nastave za studente iz istraživačke ekipe i diplomande stare povijesti.

Oba prijepodneva prof. dr. Bruna Kuntić-Makvić vodila je obilazak lokaliteta i spomenika u gradu za studente koji su ove godine prvi puta bili u Topuskom. Obilasci su, kao i seminari, bili otvoreni i za javnost.

Predavanja su se održala u Narodnoj knjižnici i čitaonici Topusko, Trg bana J. Jelačića 1.

U petak, 23. VIII. 2013. na programu su bila dva predavanja:

  • 16 h Marina Šegvić, prof., Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Tko se liječio u rimskim toplicama u Topuskome?
  • 16.45 h Prof. dr. Bruna Kuntić-Makvić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Običaji u toplicama 19. stoljeća

U petak, 30. VIII. 2013. na programu je bilo jedno predavanje i jedna prezentacija:

  • 16 h Lazo Čučković, prof., kustos Gradskog muzeja Karlovac: Karlovačka arheološka baština u europskom kontekstu
  • 16.45 h Dr. sc. Jasmina Osterman, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Rezultati sondiranja u Školskom parku 2013. godine

Arheološka ekipa primila je u posjet zainteresiranu javnost u večernjim terminima 22, 26. i 28. kolovoza od 19 do 20 h u prostorijama NK Topusko, te im pokazala nalaze i objasnila postupke.

Najavu događaja i nekoliko fotografija istraživanja objavila je Turistička zajednica Topusko.