Category Archives: Škole, radionice i tečajevi

Hrvatsko-američka terenska škola arheologije, antropologije i povijesti

Share

Od 25. lipnja do 16. srpnja 2017. godine na prostoru JU Nacionalnog parka sjeverni Velebit održana je četvrta po redu Hrvatsko-američka terenska škola arheologije, antropologije i povijesti, u suradnji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Wyomingu, Instituta za antropologiju u Zagrebu, Ministarstva kulture RH te speleološkog kluba Ursus spelaeus.

Ova međunarodna terenska škola u kontinuitetu traje od 2012. godine, a prvi je puta u aktivnosti škole uključen i JU Nacionalni park sjeverni Velebit. Osim na prostoru parka, američki i hrvatski studenti sudjelovali su u terenskim istraživanjima arheospeleoloških lokaliteta Abri Kontia u Limskom kanalu u Istri (paleolitik) te Baračevih pećina kod Rakovice (željezno doba, srednji i rani novi vijek). U tri tjedna trajanja škole studenti su se rotirali svaki tjedan te tako upoznali specifičnosti svakog od navedenih lokaliteta. Zahvaljujući upravi JU NPSV, studenti i nastavnici su bili smješteni u nedavno sagrađenim kućama na Alanu, namijenjenima istraživačima, ali i ostalim posjetiteljima parka. Aktivnosti škole uključene su u istraživanja različitih aspekata čovjekove prisutnosti na prostoru Velebita: Podgorja, ličke-kontinentske padine, podova, nadgorja i vršnih dijelova planine, koja u suradnji s JU Nacionalni park sjeverni Velebit Centar za interdisciplinarno istraživanje stare povijesti Zavoda za hrvatsku povijest Odsjeka za povijest Sveučilišta u Zagrebu, a pod vodstvom prof. dr. Borisa Olujića, sustavno provodi od 2006. godine. Studenti su rezultate svojeg rada predstavili na zajedničkom okupljanju pred svojim kolegama te hrvatskim i američkim nastavnicima koji su čitavo ovo vrijeme i radili s njima. Njihove su aktivnosti pojedinačno evaluirane i ocjenjivane u skladu s američkim i hrvatskim akademskim standardima.

Antički monopoly – na tlu Hrvatske

Share

Kliofest plakat.ai

Studenti 1. godine diplomskog studija stare povijesti pozivaju vas na otkrivanje antike na tlu Hrvatske kroz igranje monopolyja, u sklopu Festivala povijesti Kliofest, u subotu 14. svibnja 2016. u 10 h u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (Hrvatske bratske zajednice 4).

>> Program Festivala povijesti Kliofest

Update: fotografije.

Razvoj pisma od goveda do A

Share

Pozivamo vas na II. radionicu o razvoju pisma u okviru Festivala povijesti Kliofest (program festivala) u subotu 16. svibnja 2015. u 10.30 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Hrvatske bratske zajednice 4. radionica_razvoj_pisma

I. radionica održana je prošle godine.

Update: nekoliko fotografija.

ORIENTALIA ANTIQVA

Share

Istraživanja o povijesti Starog Istoka – Studia Facultatis Philosophicae Universitatis Zagrabiensis

 
Katedra za staru povijest Odsjeka za povijest Filozofskog fakutelta Sveučilišta u Zagrebu u ljetnom semestru akademske 2013-2014. godine pokrenula je istraživanja iz povijesti Starog Istoka, pod nazivom “Orientalia antiqua”. Studije podrazumijevaju cikluse predavanja, radionica i okruglih stolova u kojima će sudjelovati istaknuti profesori inozemnih sveučilišta, stručnjaci za povijest drevnog Egipta, istočnog Levanta, Sirije, Anadolije, Mezopotamije, Irana. Svoja će znanja i iskustva kroz različite sadržaje predstaviti studentima koji slušaju kolegije stare povijesti na preddiplomskoj i diplomskoj razini, ali i ostaloj zainteresiranoj publici. Time će istodobno nadopuniti nastavu iz kolegija stare povijesti te će unaprijediti i popularizirati orijentalističke znanosti u Hrvatskoj. Dugoročno je planirana suradnja Filozofskog fakulteta, Katedre za staru povijest Odsjeka za povijest, s institucijama pozvanih predavača, koja bi se očitovala u zajedničkim znanstvenim skupovima i publikacijama.

Sedmi topuski seminar

Share

Topusko, 23. i 30. kolovoza 2013.

Usporedno s arheološkim istraživanjem na lokalitetu Školski park, u  petke, 23. i 30. kolovoza održan je sedmi topuski seminar u okviru kontinuiranog programa terenske nastave za studente iz istraživačke ekipe i diplomande stare povijesti.

Oba prijepodneva prof. dr. Bruna Kuntić-Makvić vodila je obilazak lokaliteta i spomenika u gradu za studente koji su ove godine prvi puta bili u Topuskom. Obilasci su, kao i seminari, bili otvoreni i za javnost.

Predavanja su se održala u Narodnoj knjižnici i čitaonici Topusko, Trg bana J. Jelačića 1.

U petak, 23. VIII. 2013. na programu su bila dva predavanja:

  • 16 h Marina Šegvić, prof., Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Tko se liječio u rimskim toplicama u Topuskome?
  • 16.45 h Prof. dr. Bruna Kuntić-Makvić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Običaji u toplicama 19. stoljeća

U petak, 30. VIII. 2013. na programu je bilo jedno predavanje i jedna prezentacija:

  • 16 h Lazo Čučković, prof., kustos Gradskog muzeja Karlovac: Karlovačka arheološka baština u europskom kontekstu
  • 16.45 h Dr. sc. Jasmina Osterman, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Rezultati sondiranja u Školskom parku 2013. godine

Arheološka ekipa primila je u posjet zainteresiranu javnost u večernjim terminima 22, 26. i 28. kolovoza od 19 do 20 h u prostorijama NK Topusko, te im pokazala nalaze i objasnila postupke.

Najavu događaja i nekoliko fotografija istraživanja objavila je Turistička zajednica Topusko.

InterKras – Interdisciplinary Studies of Karstic Landscapes

Share

INTERKRAS (Interdisciplinary Studies of Karstic Landscapes) je projekt u organizaciji sedam sveučilišta iz Slovenije, Hrvatske, Italije i Slovačke financiran sredstvima EU kroz Long Life Learning Program (ERASMUS-IP) u razdoblju od 2011. do 2013. g. Glavni koordinator projekta je prof. dr. Predrag Novaković s Odsjeka za arheologiju Sveučilišta u Ljubljani, a prof. dr. Boris Olujić je koordinator za Sveučilište u Zagrebu. Cilj INTERKRAS-a je obrazovati studente za suočavanje s izazovima studiranja jadranskog krša i njegove prirodne i kulturne baštine. Program naglašava interdisciplinarnost i povezuje više disciplina: arheologiju, etnologiju, geografiju, geologiju, pejzažnu arhitekturu, pejzažnu ekologiju, itd.

Inscriptiones Latinae – Cui bono?

Share

Međunarodni ljetni tečaj
INSCRIPTIONES LATINAE – CVI BONO?
Epigrafski spomenik kao posebna vrsta povijesnog izvora
Murter, 2-9. rujna 2012.

Seminar Inscriptiones Latinae – cui bono? održan je prvi puta od 2. do 9. rujna 2012. u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, udruge Argonauta iz Murtera i Muzeja Grada Šibenika. Predavali su prof. dr. B. Kuntić-Makvić i M. Šegvić, prof. s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, A. Rendić-Miočević, prof. iz Arheološkog muzeja u Zagrebu (u miru), prof. dr. A. Kurilić sa Sveučilišta u Zadru, prof. dr. M. Hainzmann sa Sveučilišta u Grazu (u miru), dr. K. Matijević sa Sveučilišta u Trieru, T. Brajković i Ž. Krnčević iz Muzeja Grada Šibenika, dr. sc. M. Markov Podvinski i mag. oec. L. Ježina iz udruge Argonauta“. Dvanaestoro polaznika bili su nastavnici, mladi istraživači i studenti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, sa sveučilištâ Trieru, Grazu, Ljubljani, Zagrebu, Zadru, Splitu i Mostaru.

Polaznici su slušali predavanja, vježbali na pripremljenim pisanim materijalima i u živo na spomenicima s hrvatskih arheoloških nalazišta u Murteru (Colentum) i Danilu kod Šibenika (Rider). Rider je glasovit po brojnim rimskim natpisima s autohtonim imenima. Polaznici su također učili o epigrafskim elektroničkim bazama. Jezici seminara bili su hrvatski, njemački i engleski. program je uspješno ispunjen. Na kraju tečaja polaznici su odgovorili na upitnik. Ocjenjivali su, među ostalim, količinu podataka na predavanjima (4,44), kakvoću izlaganja (4,44), vježbe na pisanim materijalima (4,5), vježbe in vivo (4,6), datum tečaja (4,8) i trojezičnost (4,4).

IMG_4694