Poziv na dva gostujuća predavanja o grčkoj epigrafiji

Share

Pozivamo vas na dva predavanja o grčkoj epigrafiji koja će održati prof. dr. Mario Lombardo sa Sveučilišta u Salentu:

The so-called psephisma of Lumbarda and some aspects of Greek settlement in Dalmatia, u četvrtak 1. listopada 2015. u 18 h u Arheološkom muzeju u Zagrebu;

The Greek inscription from Vranjic: text, context and interpretation between certainties and guesses, u petak 2. listopada 2015. u 12.30 h na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (predavaonica A-201).

prijedlog plakata_Lombardo_Psefizma_Scena AMZ_ispravak

cisp lombardo copy

Prof. dr. Mario Lombardo je od 1967. do 1987. bio na Scuola normale superiore u Pisi, prvo kao dodiplomski i poslijediplomski student, a potom kao docent grčke povijesti, i od 1982. kao izvanredni profesor grčke epigrafije i grčkih starina. Od 1987. podučava i radi na Sveučilištu u Lecce (od 2007. Sveučilište u Salentu) kao redovni profesor grčke epigrafije i grčke povijesti. Od 2009. pročelnik je Odsjeka za studij kulturne baštine i od 2012. član Akademskog senata. Od 2002. također je i profesor grčke epigrafije i grčkih starina u Talijanskoj arheološkoj školi u Ateni. Većinu svojeg istraživanja i publikacija posvetio je grčkoj kolonizaciji i odnosu između Grka i domaćih stanovnika u Maloj Aziji, na Siciliji, u južnoj Italiji i na jadranskim obalama. Bio je znanstveni voditelj nekoliko nacionalnih i međunarodnih projekata na ove teme. Član je znanstvenih uredništava nekoliko časopisa u području grčke povijesti i predsjednik međunarodnog znanstvenog odbora Međunarodnog kongresa o istraživanju Velike Grčke koji se svake godine održava u Tarantu.

 

Update: Arheološki muzej u Zagrebu objavio je video predavanja o lumbardskoj psefizmi.