13. ožujka 2009.

u ponedjeljak Počinje posudba!!!


Dragi korisnici i budući korisnici (trećih jednostavno nema) sa zadovoljstvom vas možemo napokon pozvati u novu knjižnicu!

Zbirka za povijest smještena je na drugome katu (prolaz će još neko vrijeme biti nedostupan za korisnike pa ćete morati ulaziti na glavni ulaz kroz aulu). Raspored ostalih zbirki dobili ste službenim mailom, a s vremenom ćete sigurno popamtiti sve što vam je bitno (razni putokazi će vam olakšavati snalaženje).

Zaduživanje knjiga s otvorenog pristupa kao i razduživanje knjiga zaduženih na starim zadužnicama obavljat će se na katu pripadajuće zbirke, dakle, svi koji ste posudili knjige iz Knjižnice za povijest možete ih vratiti na drugome katu. Bit ćete razduženi na stari način.

Oni koji će htjeti posuditi knjige iz otvorenog pristupa bit će zaduženi računalno. Uskoro će krenuti i dijeljenje iskaznica. Knjige koje nisu na otvorenome pristupu već se nalaze u zatvorenome spremištu neće biti dostupne još ovaj tjedan, ali možda već idući hoće. Dođite i pitajte nas pa ćemo vam reći je li željena knjiga dostupna za posudbu. Uvjeravamo vas da će većina vaših zahtjeva biti u trenutku riješena. Za to je zadužena stara ekipa iz knjižnice pojačana kolegama i kolegicama iz povijesti umjetnosti, etnologije i arheologije.
Svi časopisi će se naručivati i posuđivati u prizemlju. Ostale detalje o posudbi možete saznati od idućeg tjedna u novoj knjižnici.

Osim knjiga na našem katu čeka vas i 15-ak računala te mnogo radnih mjesta. Za ulogiravanje u računalo trebate imati svoj elektronički identitet koji ako nemate možete dobiti u informatičkoj službi (korisničko ime i lozinka koju koristite pri pregledavanju ffzg maila, ulogiravanje u omegu i za pristupanje Internetu iz studentske sobe). Usluge koje ne prorade idući tjedan, proradit će uskoro.

I na kraju najvažnije: u prvo vrijeme vas molimo za strpljenje i razumijevanje. Kao i vama, i nama je ovakav način rada nov te će nam trebati vremena da se priviknemo. Dobre volje nam ne nedostaje i nadamo se da ćete to primijetiti.

Kao što rekosmo - vidimo se preko!
6. ožujka 2009.

Zbirka Odsjeka za povijest 2


OBAVIJEST:

Knjižnica Odsjeka za povijest preselila se u novu zgradu i postala Zbirkom Odsjeka za povijest. Knjige na otvorenom pristupu nalaze se na drugom katu.

Svečano otvorenje Knjižnice bit će u srijedu, 11. ožujka.

ZA KORISNIKE ĆE KNJIŽNICA BITI OTVORENA OD PONEDJELJKA, 16. OŽUJKA.

Radno vrijeme Knjižnice u ljetnom semestru bit će 8-16h.

(VAŽNO!!!) Korisnici Knjižnice za povijest knjige mogu vratiti od 16. ožujka ISKLJUČIVO NA DRUGOM KATU NOVE ZGRADE.

Vidimo se preko!4. ožujka 2009.

Zbirka Odsjeka za povijestDošao je dan kada je napokon odgovor na najčešće postavljano pitanje - DA, PRESELILI SMO SE! (Još nije došao dan kada ćemo moći reći da počinjemo raditi, ali i to će uskoro.)

Od veljače 2009. godine Knjižnica Odsjeka za povijest postala je Zbirkom Odsjeka za povijest. Smještena je na drugome katu nove zgrade (kroz od milja nazvani Voyager prolaz iz stare zgrade pa na lijevo odmah na početku).
Na otvorenom pristupu osigurali smo oko 6 000 svezaka, plus oko 1 000 zaduženih koji će nakon vraćanja biti pridruženi ostatku zbirke. Kroz taj će fond korisnici moći slobodno prolaziti i pregledavati ga. 95% tih knjiga bit će moguće posuditi (samozaduživanjem, kao što ste čuli), a tek manji broj je namijenjen za rad u čitaonici (knjige s crvenom oznakom, uglavnom referentna literatura).
Čitaonicu predstavljaju radna mjesta na svakome katu kao i gotovo cijelo prizemlje. Korisnicima će na raspolaganju biti puuuno računala s pristupom Internetu.
Otvorenje Knjižnice, kao što ste čuli, bit će u srijedu, 11. ožujka. Tada bi trebala proraditi čitaonica u prizemlju. A pazite sad - KNJIŽNICA BI S PUNIM KAPACITETOM TREBALA POČETI RADITI U PONEDJELJAK, 16. OŽUJKA (misli se na katove i sve). Posuđene knjige iz Knjižnice povijesti vraćat će se kod nas na 2. katu na pultu (nakon 16. 3. naravno).
Papirnatih zadužnica više nema (napokon!! riješit ćemo ih se konačno kad svi vrate stara zaduženja) već će se korisnici upisivati i posuđivati te rezervirati knjige preko sustava Koha.
Nova web stranica Knjižnice je na adresi http://knjiznica.ffzg.hr/. Dok se ne odluči što će biti sa stranicama pojedinih zbirki, na ovoj našoj staroj adresi moći ćete dobiti neke nove informacije.
Za sada toliko od nas. U istom sastavu ubrzanim ritmom nastavljamo dalje mukotrpno opterećujući svoje bicepse i tricepse.


OBAVIJESTI
U Knjižnici Odsjeka za povijest moguće je nabaviti knjigu Zrinke Nikolić Jakus Uvod u studij povijesti: historiografski praktikum.DIPLOMSKI, MAGISTARSKI, DOKTORSKI RADOVI

Popise diplomskih i magistarskih radova te doktorskih disertacija koje knjižnica posjeduje možete pronaći ovdje. Knjižnica u svojem fondu nema sve diplomske, doktorske i magistarske obranjene na Odsjeku za povijest, već samo one koji su joj dostavljeni i njih je moguće posuditi.
Ono što mi nemamo može se pronaći u arhivi Fakulteta ili u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (magisteriji i doktorati).