Obavijest studentima
Ispiti iz kolegija Nastavna praksa iz povijesti IV. i Radionica kreativne nastave povijesti II. održat će se 6. i 10. srpnja
Objavljeno: 26. lipnja 2020.

Obavijest studentima
Na sve objavljene ispitne rokove studenti povijesti će se moći prijavljivati od petka, 12. lipnja u ponoć (kada formalno završava nastava).

Za odjave s ispita vremena su različita, što studenti mogu vidjeti preko studomata.
Objavljeno: 12. lipnja 2020.

Obavijest studentima
Za dodatno objavljene ispitne termine za kolegij Metode i tehnike istraživanja povijesti 19. stojeća eventualni zainteresirani neka se prethodno jave predmetnoj nastavnici.
Objavljeno: 10. lipnja 2020.

Upute za ispit iz predmeta Europska i svjetska povijest srednjeg vijeka ljetni semestar, akademska godina 2019./2020.
Ispit iz predmeta Europska i svjetska povijest srednjeg vijeka u ljetnom ispitnom roku akademske godine 2019./2020. održavat će se u unaprijed određenim terminima i to elektroničkim putem na daljinu preko sustava Omega. Svi studenti ranijih generacija koji žele polagati ispit u ovom roku a još nisu upisani u e-kolegij na Omegi, moraju se prvo javiti dr. sc. Luki Špoljariću oko upisa.
Ispit će biti pisani, esejskog tipa, sastojat će se od tri pitanja i trajat će 45 minuta. Studenti kao i dosad biraju hoće li polagati ispit u dva dijela ili sve gradivo odjednom. Osnovna literatura je udžbenik.
Od studenta se očekuje da tekst odgovora oblikuje smisleno i sustavno. Budući da je ispit esejskog tipa s problemskim pristupom, student ne smije odgovor ponuditi u obliku natuknica. Odgovor se mora sastojati od uvodnog dijela u kojem se upućuje na ključne točke odgovora. U središnjem dijelu te se ključne točke podrobnije elaboriraju. U zaključnom dijelu daje se ukupno, po mogućnosti vlastito, viđenje na postavljeni problem.
Osim samoga sadržaja, u testu se u obzir uzima način izlaganja (je li smisleno i sustavno) i pismenost (pravopisna i gramatička pravila) te ti elementi utječu na ukupnu ocjenu.
Ocjena iz pisanog ispita javit će se svakom studentu ponaosob. Student ima pravo odbiti ocjenu te ponovno pristupiti ispitu u prvom sljedećem terminu. Studenti koji odaberu opciju polaganja ispita u dva dijela, moraju imati na umu da također moraju polagati cjelokupno gradivo u ovom roku, pa u skladu s time moraju jedan termin predvidjeti za drugi dio ispita.
Ukupna ocjena iz predmeta fomira se temeljem ocjene iz pisanog testa i ocjene iz seminara. Oni studenti koji nisu imali seminar iz predmeta, dobit će ukupnu ocjenu samo na temelju ocjene iz pisanog testa.

prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin

Objavljeno: 8. lipnja 2020.

Obavijest studentima
Prof. dr. sc. Borislav Grgin otvorio je još dva kolegija na Omegi, i to "Rumunjske zemlje u srednjem i ranom novom vijeku" (šifra za studente rumsred20) te "Srednjovjekovno plemstvo" (šifra za studente sredplem20).
Objavljeno: 4. lipnja 2020.

Sedmi Festival povijesti Kliofest u virtualnom obliku 12-15. svibnja 2020.
Ovogodišnji se Kliofest trebao održati polovicom svibnja u Zagrebu i diljem Hrvatske. Na rasporedu je trebao biti bogat program, nekoliko okruglih stolova – jedan u povodu 75. obljetnice kraja Drugoga svjetskog rata, jedan o Hrvatskoj i Europskoj uniji u povodu hrvatskoga predsjedanja, potom brojne promocije novih povijesnih knjiga, prikazivanje filmova i drugo. Zbog epidemiološke situacije glavnina programa Kliofesta odgođena je za jesen, u nadi da će se stvari normalizirati u dovoljnoj mjeri da se takva manifestacija može održati.

Unatoč svemu, organizatori su pripremili mnoge aktivnosti preko internetskih medija. Bit će tu kratki osvrti na nove knjige koje daju povjesničari i nakladnici, preporuke za čitanje, kao i nekoliko razgovora među povjesničarima o temama koje nas trenutno najviše zaokupljaju.

Nakladnici povijesnih knjiga između 12. i 15. svibnja 2020. predstavit će virtualno svoja nova izdanja, među njima i neka koja su trebala biti promovirana pred publikom. Kupci će moći iskoristiti sajamske popuste za nabavu knjiga tijekom tih nekoliko dana.

Na stranicama http://www.kliofest.org i http://www.historiografija.hr, kao i https://www.facebook.com/kliofest/ donosit će se obavijesti o svim aktivnosti tijekom virtualnog Kliofesta.
Objavljeno: 13. svibnja 2020.

Obavijest studentima
Ako netko od studenata 1. godine diplomskih studija povijesti nije siguran jesu li mu odobreni mentor i tema diplomskog rada, može mailom upitati tajništvo na dbasic@ffzg.hr.

Tajništvo Odsjeka za povijest
Objavljeno: 29. travnja 2020.

Obavijest studentima prve godine
Molim jednopredmetne i dvopredmetne studente drugog semestra da upišu na Omegi e-kolegij Europske regije i hrvatska povijest srednjeg vijeka. Lozinka glasi: regije20.

dr. sc. Ivica Prlender
Objavljeno: 21. travnja 2020.

Obavijest studentima
Mole se studenti koji su upisali Zagreb u srednjem vijeku kod Zrinke Nikolić Jakus, a koji se još nisu uključili u kolegij na Omegi, da se obavezno uključe. Šifra je agram (ili: zagreb). Na kolegiju će biti (a dijelom već i jesu) predavanja, studentske prezentacije i literatura za ispit. Ako niste u mogućnosti ili znate nekog tko nije u mogućnosti zbog poznatih nam okolnosti, a upisao je predmet, molim da javite. Mole se studenti koji imaju prezentacije na određene teme po rasporedu da pošalju svoje prezentacije. Ako ste spriječeni iz bilo kojih razloga, probajte obavijestiti nastavnicu.
Objavljeno: 1. travnja 2020.

Obavijest studentima
Molim jednopredmetne studente drugog semestra koji slušaju seminar iz kolegija Europske regije i hrvatska povijest srednjeg vijeka kod dr. sc. Silvije Pisk da se upišu u istoimeni e-kolegij na Omegi te prouče postavljene materijale i upute (lozinka glasi sredregije20).
Objavljeno: 25. ožujka 2020

Obavijest studentima
Prof. dr. sc. Borislav Grgin moli studente svoje seminarske grupe iz Europske i svjetske povijesti srednjega vijeka da mu od 30. ožujka do daljnjega šalju svoje prezentacije prema dogovorenom rasporedu i datumima, u PowerPointu putem e-maila.

Audio-predavanja iz kolegija Srednjovjekovna Venecija i Srednjovjekovno seljaštvo postavljena su i nastavit će se postavljati na Omegu. Šifre za studente su sredven20 i sredselj20.
Objavljeno: 22. ožujka 2020.

Obavijest studentima
Produžuje se rok prijave radova za Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu do utorka 30. lipnja 2020. do 16 sati. Za pristup odluci rektora vidi poveznicu.
Objavljeno: 19. ožujka 2020.

Obavijest studentima
Molim studente koji su upisani na kolegij Srednjovjekovne utvrde u Hrvatskoj i Slavoniji da se upišu u e-kolegij https://omega.ffzg.hr/user/index.php?id=3487 (lozinka je utvrde) te mi se jave na mail spisk@ffzg.hr oko daljnjih dogovora.

dr. sc. Silvija Pisk
Objavljeno: 18. ožujka 2020.

Obavijest studentima
Molimo kolege koji su upisani u seminarsku grupu kod doc. dr. Nikole Anušića da se upišu u e-kolegij
https://omega.ffzg.hr/enrol/index.php?id=3440.
Lozinka je esp12sem20
Objavljeno: 17. ožujka 2020.

Obavijest studentima
Studenti četvrtoga semestra mogu se upisati u e-kolegij Europska i svjetska povijest 19. stoljeća koristeći šifru svjetska19.
Objavljeno: 17. ožujka 2020.

Obavijest studentima
Šifre za e-kolegije (za studente) koje izvodi prof. Hrvoje Klasić su sljedeće:
Svjetska povijest nakon 1945.: spn
1968. - uzroci i posljedice: uzp
Hrvatska i svijet u 20. stoljeću. Komparatističke teme. Seminar (Klasić): seminar
Objavljeno: 16. ožujka 2020.

Obavijest studentima
Obavještavaju se polaznice i polaznici kolegija Rod kao sudbina: izabrane teme iz povijesti žena 19. i 20. stoljeća da se otvorio naš kolegij na Omegi.
Za sve informacije obratite se na mail: iograjse@ffzg.hr
Objavljeno: 16. ožujka 2020.

Obavijest studentima prve godine
Na omegi je otvoren kolegij Hrvatska povijest srednjeg vijeka (šifra hps). Studenti tamo mogu naći upute za seminarsku grupu prof. Budaka
Objavljeno: 16. ožujka 2020.

Obavijest studentima
Obavještavaju se svi studenti koji pohađaju seminarsku nastavu iz predmeta Hrvatsko društvo i kultura u 20. stoljeću kod prof. dr. Ivice Šutea da će Čitaonica HDA, zbog provođenja preventivnih mjera u svrhu suzbijanja širenja zaraze COVID-19 korona virusom, biti zatvorena od 16. do 30. ožujka.
Sve obavijesti o radu Čitaonice bit će objavljivane na mrežnim stranicama Arhiva (rubrika Novosti).
Objavljeno: 16. ožujka 2020.

Obavijest studentima
Prof.dr.sc. Borislav Grgin moli studente na njegovoj seminarskoj grupi iz Europske i svjetske povijesti srednjega vijeka (prva godina, ponedjeljak 9.30-11), a koji su trebali imati prezentacije 16. i 23. ožujka, da mu ih pošalju e-mailom na bgrgin@ffzg.hr kao PowerPoint prezentacije, najkasnije do 27. ožujka u 23.59.
Objavljeno: 15. ožujka 2020.

Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za ak. god. 2019./2020.
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za ak. god. 2019./2020. Pravo natjecanja imaju svi studenti preddiplomskih, diplomskih te integriranih preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti su dužni do četvrtka 30. travnja 2020. do 16 sati prijaviti rad na mrežnim stranicama Sveučilišta , a ispis cijelog prijavljenog rada (uključujući i potpisano obrazloženje mentora) u dva (2) primjerka dostaviti Povjerenstvu za Rektorovu nagradu Filozofskog fakulteta putem Urudžbenog ureda Fakulteta (D-01) i na e-mail adresu: rektorova@ffzg.hr.

Mentori svoje mišljenje o prijavljenom radu (najkasnije do četvrtka 30. travnja 2020. do 16 sati) unose u obrazac korištenjem šifre rada koju im nakon prijave rada dostavlja student.

Studenti mogu pristupiti aplikaciji na mrežnim stranicama Sveučilišta svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom (ako studenti ne znaju korisničko ime ili lozinku, za pomoć se mogu obratiti  administratoru korisničkih računa).

Molimo studente da nakon on-line prijave obavezno provjere status prijave u aplikaciji (pod „Pregled prijava“).

Prijedloge za nagrade u kategorijama e) i f) (uključujući sažetke te obrazloženje mentora) potrebno je do srijede 29. travnja poslati na adresu rektorova@ffzg.hr kako bi radovi pravovremeno bili prijavljeni na stranicama Sveučilišta (popis podataka potrebnih za on-line prijavu dostupan je na stranici Fakulteta).

Svečana dodjela Rektorove nagrade održat će se na Sveučilištu u Zagrebu u srijedu 1. srpnja 2020. Više informacija o natječaju dostupno je  na stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

Prilozi i poveznice:

Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za ak. god. 2019./2020.
Pravilnik o dodjeli Rektorove nagrade (pročišćeni tekst)
Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade
Kriteriji za ocjenu izvrsnosti studentskih radova
Podaci potrebni za on-line prijavu za kategorije e) i f)
Upute za on-line prijavu
Objavljeno: 12. ožujka 2020.

Obavijest studentima
Asistent Filip Šimetin Šegvić neće održati konzultacije i nastavu u četvrtak 12. ožujka 2020., zbog službene spriječenosti.
Objavljeno: 11. ožujka 2020.

Prevencija zlostavljanja i rizičnog ponašanja
Izborni kolegij "Prevencija zlostavljanja i rizičnog ponašanja" održavat će se četvrtkom u terminu od 12.30 do 14 sati na Učiteljskom fakultetu u učioni 311.
Objavljeno: 10. ožujka 2020

Obavijest studentima
Zainteresirani diplomski studenti dobrodošli su kao izborni upisati i predmet "Imperium. Retorika moći u Rimskome Carstvu" koji je službeno oglašen među fakultetskom ponudom samo kao predmet pod nositeljstvom izv. prof. dr. sc. Dina Milinovića s Odsjeka za povijest umjetnosti, dok je riječ o zajedničkom predmetu i sunositeljstvu s prof. dr. sc. Hrvojem Gračaninom. Predmet propituje ulogu i obilježja prikaza vladara i vladarske moći („carska mistika“) na primjeru Rimskoga Carstva te način kako se oni manifestiraju u umjetnosti (tekst i slika) u razdoblju od 1. do 6. stoljeća.
Nastava se održava četvrtkom od 18.30 do 20 h u u predavaonici A-126.
Objavljeno: 5. ožujka 2020

Obavijest studentima
Mole se svi studenti koji slušaju Hrvatsku povijest nakon 1945. godine da dođu u ponedjeljak u dvoranu A-001 u 12:30.
Objavljeno: 29. veljače 2020.

Obavijest studentima
Mole se svi jednopredmetni studenti prve godine povijesti da dođu obavezno u četvrtak (5. 3. 2020.) u 15.30 u A-201 na dogovor oko izbora seminarske grupe iz kolegija Europske regije i hrvatska povijest u srednjem vijeku.

dr. sc. Ivica Prlender, dr. sc. Silvija Pisk
Objavljeno: 29. veljače 2020.

Prevencija zlostavljanja i rizičnog ponašanja
Inicijalni sastanak vezan uz izborni kolegij "Prevencija zlostavljanja i rizičnog ponašanja" održat će se u srijedu 4.3.2020. s početkom u 11 sati na Učiteljskom fakultetu u uredu 320. Na tom sastanku ćemo dogovoriti termin održavanja nastave.

Ema Petričević, poslijedoktorand
Objavljeno: 28. veljače 2020.

Obavijest studentima
Dragi studentice i studenti,
"Atenjanke i Ptolemejevićke" tema su kolegija Društvene grupe u klasičnom svijetu i antička prozopografija II. u ljetnom semestru akad. g. 2019/2020. Predavanja će držati prof. dr. Bruna Kuntić-Makvić (srijeda, 9.30-11.00, A 202), a seminare dr. sc. Inga Vilogorac Brčić (srijeda, 14.00-15.30, A 202). Silab je u privitku.
Objavljeno: 27. veljače 2020.

Nagrada za najbolji rad mladih pvojesničara iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje.
HRVATSKI INSTITUT ZA POVIJEST
PODRUŽNICA ZA POVIJEST SLAVONIJE, SRIJEMA I BARANJE
A. Starčevića 8, HR-35 000 Slavonski Brod
Tel. 035 447 243 • E-mail: info@hipsb.hr

raspisuje

Natječaj za "Nagradu za najbolji rad mladih povjesničara iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje"

Radovi opsega između 10 i 40 kartica šalju se, u elektroničkom i otisnutom obliku, na adresu Podružnice, gdje se zaprimaju do 10. rujna 2020. Svi radovi moraju se, u cijelosti ili tematskim težištem, odnositi na povijest Slavonije, Srijema ili Baranje.
U obzir dolaze radovi autora koji u 2020. navršavaju 28 godina ili manje. Uz radove autori trebaju navesti: ime i prezime, datum rođenja, podatke za kontakt.
Nagrade za prvo, drugo i treće mjesto dodjeljuju se u listopadu 2020. Zainteresirane za sudjelovanje na Natječaju molimo da se o Nagradi i propozicijama detaljnije informiraju na mrežnim stranicama: www.hipsb.hr.
Objavljeno: 27. veljače 2020.

Poziv na predavanje
Jedna od vodećih europskih stručnjakinja za eko-historiju Dr.sc Andrea Kiss s TU (Technische Universität) Wien (Beč) održat će predavanje na engleskom jeziku Floods, droughts, weather and environment - and their societal impacts in medieval Hungary u sklopu serije predavanja koje se odvija na poslijediplomskom studiju predmoderne povijesti u petak 28. veljače u 18 sati u Konferencijskoj dvorani na drugom katu Knjižnice Filozofskog fakulteta. Iako je predavanje posebno namijenjeno poslijediplomskim studentima, pozivaju se svi koje zanima eko-historija u goruće vrijeme klimatskih promjena. Posebno se preporuča studentima kombinacije povijesti i geografije. U privitku je sažetak predavanja.
Objavljeno: 25. veljače 2020.

Obavijest studentima
Doc. dr. sc. Kornelija Jurin Starčević neće održati konzultacije u petak 28.02.2020. Umjesto toga, konzultacije će održati u četvrtak 27.02. 2020. u terminu od 10,00-11,00 sati.
Objavljeno: 24. veljače 2020.

Ispravak rasporeda za studente prve godine diplomskog studija povijesti modula moderna i suvremena povijest
Nastava iz kolegija Metode i tehnike istraživanja povijesti 20. stoljeća nositelja dr. sc. Ivice Šute održavat će se petkom od 09:30 do 11:00 u A202.
Objavljeno: 24. veljače 2020.

Obavijest studentima
Studenti preddiplomskog studija koji žele upisati izborni kolegije Povijest Golog otoka, a ne mogu ga upisati preko studomata, bit će upisani na prvom predavanju prof. Previšića u četvrtak 5. ožujka 2020. u 17.00 sati u D I (termin predavanja prema rasporedu).
Objavljeno: 21. veljače 2020.

Međuodsječni izborni kolegij "Čovjek i sport"
Drage studentice i studenti!

U ljetnom semestru akad. god. 2019./2020. u mogućnosti ste upisati međuodsječni kolegij 'ČOVJEK I SPORT'.

Ovaj izborni kolegij koji se održava devetu godinu za redom Vam svojim sadržajima pruža uvid u kompleksnost kulture bavljenja sportom i njegovo mjesto u čovjekovom kvalitetnom življenju od davnina. Kolegij njeguje interdisciplinarni pristup te uključuje nastavnike/ce različitih strukovno-ekspertnih profila:

povijest
povijest umjetnosti
sociologija
filozofija
lingvistika
psihologija
kineziologija

koji s različitih kutova osvjetljuju poziciju sporta u ljudskoj kulturi. S obzirom na tematski okvir, kolegij nudi opsežan uvid u različite aspekte sporta u tom smislu pokazuje se potencijalno jednako interesantnim i za one koji su za sport tek rubno zainteresirani, ali će i oni koji o sportu znadu već štošta svoje spoznaje zasigurno dobrano probuditi i zaokružiti.

Budući da je u prijašnjim izdanjima kolegij pobudio popriličan interes brojnih studenata, preporuča se pravovremena odnosno čim ranija prijava. Kolegij je sadržan u programu odnosno satnici Odsjeka za povijest (Modul 1 nosi 4 ECTS boda, Modul 2 nosi 5 ECTS boda).

Nastava će se održavati ponedjeljkom od 18.30 do 20.00 sati u dvorani A-202 te započinje u ponedjeljak 9. 3. 2020. Studenti se pozivaju na prvi nastavni termin, uključujući i one koji se eventualno neće uspjeti formalno prijaviti na kolegij.

Podrobnije informacije dostupne su u PRILOGU.
i na sustavu e-učenje OMEGA (lozinka :CISPORT)

S poštovanjem,

red. prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina,
Nositelj kolegija

mr. sc. Jelka Gošnik, v. pred.
Vanjska suradnica
Objavljeno: 20. veljače 2020.

Obavijest studentima
Zbog tehničkih problema predmet Sukob Tito - Staljin i Goli otok upisivat ce se ručno.

Mole se zainteresirani studenti da se prijave na listu u tajništvo Odsjeka za povijest (osobno) i na mail martinprevisic@gmail.com kako bi ušli na listu."
Objavljeno: 18. veljače 2020.

Obavijest studentima
Izborni predmet Progoni vještica u Europi i Hrvatskoj u srednjem i ranom novom vijeku u Rasporedu predavanja je pogreškom označen s 4 ECTS boda. Točan podatak naveden je u ECTS informacijskom paketu, predmet nosi 3 ECTS boda.
Objavljeno: 17. veljače 2020.

Ispravak rasporeda nastave za studente prve godine diplomskog studija povijesti modula srednji vijek
Nastava iz kolegija Srednjovjekovni latinski jezik II. nositelja dr. sc. Tomislava Galovića održavat će se petkom od 12:30 do 14:00 u A201,
Objavljeno: 17. veljače 2020.

Ispravak rasporeda nastave za studente prve godine preddiplomskog jednopredmetnog studija povijesti
Predavanja iz kolegija Pomoćne povijesti znanost I. nositelja dr. sc. Tomislava Galovića održavat će se petkom od 9:30 do 11:00 u A101. Termini seminarskih grupa su petak 11:00-12:30 u A202, te petak 14:00-15:30 u A202.
Objavljeno: 17. veljače 2020.

Rezultati testa
Rezultati testa na kolegiju Europske regije i hrvatska povijest u ranom novom vijeku održanog 17. veljače 2020. objavljeni su i dostupni na sljedećem linku.
Objavljeno: 17. veljače 2020.

Ocjene seminara
Ocjene iz seminara na kolegiju Europske regije i hrvatska povijest u ranom novom vijeku dostupne su na sljedećem linku.
Upis ocjena iz istog kolegija bit će u srijedu 19. veljače u 11 sati, soba C-108.
Objavljeno: 14. veljače 2020.

Obavijest studentima
Objavljen je javni natječaj za izbor učitelja hrvatske nastave (povijesti i kulture) u Njemačkoj, svi detalji natječaja su u dokumentu.
Objavljeno: 14. veljača 2020.

Obavijest studentima
Dr. sc. Luka Špoljarić neće održati konzultacije u utorak, 18. veljače.
Objavljeno: 14. veljače 2020.

Obavijest studentima
Branimir Janković neće održati konzultacije u utorak, 18. i petak, 21. veljače 2020. zbog službenog putovanja, no bit će dostupan e-mailom.
Objavljeno: 14. veljače 2020.

Obavijest studentima druge godine
Obavještavaju se studenti druge godine da će seminarske grupe iz predmeta Europska i svjetska povijest u 19. stoljeću i Europske regije i hrvatska povijest 19. stoljeća biti raspoređivane prema podjednakom broju polaznika na svim seminarskim grupama iz oba predmeta, na temelju upisa na jednu od lista na vratima kabineta (od petka, 14. veljače 2020. od 12 sati). Osim upisa na listu, studenti trebaju obavezno doći na prvi termin seminara. Molimo studente da pripadajuće kombinacije u ISVU upišu nakon što se prethodno zapišu na listu.
Objavljeno: 14. veljače 2020.

Obavijest studentima
Zbog izvanredne sjednice Odsjeka za povijest, prof. dr. sc. Zrinka Blažević će u četvrtak, 13. veljače 2020. godine, konzultacije održati od 13 do 14 sati.
Objavljeno: 11. veljače 2020.

Obavijest studentima
Umjesto u srijedu, 12.2., Tvrtko Jakovina konzultacije će održati u četvrtak, 13.2. u 13h.
Objavljeno: 11. veljače 2020.

Obavijest studentima
Rezulati testa iz kolegija Europske regije i hrvatska povijest ranog novog vijeka održanog 3. veljače 2020. dostupni su na sljedećem linku.
Objavljeno: 5. veljače 2020.

Obavijest studentima
Komemoracija za prof. dr. Marija Strechu održat će se u četvrtak 13. veljače u 11 sati u vijećnici Filozofskog fakulteta.
Objavljeno: 5. veljače 2020.

Obavijest studentima
Mole se studenti povijesti svih godina, zainteresirani za ljetnu školu Sveučilišta u Brašovu (Rumunjska), da se najkasnije do kraja veljače o.g. osobno jave prof. Grginu, C-118.
Objavljeno: 4. veljače 2020.

Obavijesti studentima
Prof. dr. sc. Borislav Grgin održat će konzultacije u utorak 11.2. od 13 do 14 sati, umjesto u ponedjeljak 10.2.
Objavljeno: 4. veljače 2020.

Obavijest studentima
Hrvoje Petrić će konzultacije održati u petak 7. veljače u 13.30 sati.
Objavljeno: 3. veljače 2020.

Obavijest studentima
Studentima dvopredmetnog diplomskog studija povijesti uneseni su rokovi koji su nedostajali. Mole se neka se hitno prijave na rokove koji su u ponedjeljak 3. veljače 2020. godine.

Ukoliko primjetite da neki rok nedostaje molimo javite e-mailom tajnici Odsjeka.
Objavljeno: 1. veljače 2020.

Obavijest studentima
Studentica koja je na jesenskom ispitnom roku zaboravila mantil krem boje u uredu profesora Grgina, može ga preuzeti u tajništvu Odsjeka za povijest
Objavljeno: 1. veljače 2020.

Obavijest studentima
Zbog sjednice Vijeća Odsjeka za povijest u ponedjeljak 3.2., pomiče se rok predaje seminarskih radova kod doc. dr. sc. Marka Šarića na 14-15:30 sati, istog dana u kabinetu C-119.
Objavljeno: 30. siječnja 2020.

Obavijest studentima
Hrvoje Petrić će konzultacije umjesto u srijedu 5. veljače održati u ponedjeljak 3. veljače u 8 sati.
Objavljeno: 29. siječnja 2020.

Rezultati testa
Rezulati testa iz kolegija Europske regije i hrvatska povijest u ranom novom vijeku održanog 27. siječnja 2020. dostupni su na sljedećem linku.
Objavljeno: 29. siječnja 2020.

Obavijest studentima
Mole se kolege Petar Miočević i Lana Sertić da se jave prof. Iveljić
Objavljeno: 27. siječnja 2020.

Obavijest studentima
Zbog nastave na Sveučilištu u Bologni od 27. siječnja 2020. prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina prve konzultacije održat će u utorak, 4. veljače 2020 u 10h.
Objavljeno: 25. siječnja 2020.

Poziv na karijerno savjetovanje.
Dragi studenti,

Želite li steći nove vještine i znanja o tome kako se uspješno zaposliti te kako upravljati svojom karijerom? Centar za razvoj karijere vas poziva na ciklus radionica i individualnog karijernog savjetovanja koje će se održavati u periodu od 20. do 24. siječnja!

Na radionicama možete saznati kako uspješno postavljati karijerne ciljeve i izraditi svoj karijerni plan, kako napisati životopis koji će vas istaknuti među kandidatima, kako ostaviti dobar dojam na razgovoru za posao te zašto je socijalni kapital važan pri zapošljavanju? Kroz individualno karijerno savjetovanje sa psihologom možete saznati kako iskoristiti znanja stečena na fakultetu te riješiti dileme vezane uz vašu buduću karijeru.

Prijaviti se možete na ovom linku:

Možete se prijaviti na jednu ili više aktivnosti. Termini održavanja pojedinih aktivnosti nalaze se na linku za prijavu.
Objavljeno: 24. siječnja 2020.

Poziv na konferenciju
Konferencija Jasenovac: prošlost i sadašnjost - povijest i sjećanje na institucionalno uništenje, koja će se održati u Zagrebu, Jasenovcu i Beogradu od 24.-26. ožujka 2020. godine (zagrebačka sesija 26. ožujka na Filozofskom fakultetu), okupit će tim međunarodnih stručnjaka koji istražuju povijest i sjećanje na Jasenovac metodom kritičke analize složene mreže koja povezuje prošlost i sadašnjost. Znanstvenici će preispitivati dugogodišnje povijesne kontroverze i predstaviti nova istraživanja, ali i doprinijeti boljem razumijevanju mijenjanja kulture pamćenja tijekom godina.

Za više informacija pročitajte https://jasenovac-past-and-present.org/home/hr/
Objavljeno: 22. siječnja 2020.

Obavijest studentima
Ida Ograjšek Gorenjak zbog bolesti danas (22.1.) neće održati nastavu iz Europske i svjetske povijesti 1918.-1945.
Objavljeno: 22. siječnja 2020.

Obavijest studentima
Doc.dr.sc. Kornelija Jurin Starcevic neće u ponedjeljak 20. 01. 2020. odrzati nastavu iz predmeta "Povijest Osmanskog Carstva" (od 10,15- 12,30) zbog zdravstvenih razloga.
Mole se studenti koji su trebali izložiti svoju seminarsku temu, da prezentaciju i/ili tekst pošalju profesorici kako bi ih mogla staviti na Omegu. Ukoliko bude moguće, nastava će biti odrađena ovaj tjedan.
Objavljeno: 20. siječnja 2020.

Natječaj za sufinanciranje studentskih projekata za kalendarsku godinu 2020.
Objavljeno: 16. siječnja 2020.

Obavijest studentima
Dr. sc. Branimir Janković neće u petak, 17. siječnja 2020. održati konzultacije i nastavu iz Povijesti historiografije zbog službenog putovanja. Nastava iz Diplomske radionice I. (moderne i suvremene povijesti) bit će održana prema rasporedu.
Objavljeno: 15. siječnja 2020.

Obavijest studentima
Odgađa se seminarska nastava na kolegiju Europska i svjetska povijest u ranom novom vijeku u ponedjeljak 20. siječnja zbog obvezne terenske nastave.
Nadoknada bit će u petak 24. siječnja u 20 sati, A-201., kada je i prvi rok za predaju seminarskih radova.
Objavljeno: 15. siječnja 2020.

Obavijest studentima
Asistent Nikola Tomašegović u petak 17. siječnja 2020. neće održati nastavu niti konzultacije zbog sudjelovanja na doktorskoj radionici u Grazu.
Objavljeno: 13. siječnja 2020.

Obavijest studentima
Doc. dr. sc. Kornelija Jurin Starčević će održati konzultacije u petak 10. siječnja 2020. u terminu od 14:00-15:00 umjesto u terminu od 11:30-12:30.
Objavljeno: 10. siječnja 2020.

Obavijest studetima
U petak 10. siječnja posjećuje se Hrvatski povijesni muzej u okviru obavezne terenske nastave na Historiografskom praktikumu. Sastanak je u predvorju Muzeja u Matoševoj 9 na Gornjem gradu.

http://www.hismus.hr/hr/posjetite-nas/

Organizirane su tri grupe u 10:00, 11:30 i 13:00. Mole se studenti i studentice da se prijave u grupu na Omegi koja im odgovara. Ako je jedina grupa koja im odgovara zauzeta ili se ne mogu prijaviti na Omegu, neka se jave mailom prof. Nikolić. Predviđeno vrijeme posjeta je cca 1 sat i 15 minuta.
Objavljeno: 8. siječnja 2020.

Obavijest studentima
Ivica Prlender zbog službenog puta 10.1.2020. nije u mogućnosti održati nastavu i konzultacije.
Nastava će biti nadoknađena.
Objavljeno: 7. siječnja 2020.

Obavijest studentima
Zbog službenog puta, prof. dr. Ivica Šute neće održati nastavu i konzultacije u petak 20. prosinca 2019. godine.
Objavljeno: 19. prosinca 2019.

Obavijest studentima
Nastava na fakultetu u petak 20. 12. završava u 12 sati. Otkazuje se nadoknada iz kolegija Europske regije i hrvatska povijest u ranom novom vijeku (obje grupe) u 18:30 i pomiče za petak, 24. siječnja u 18:30 (A-201).
Objavljeno: 17. prosinca 2019.

Obavijest studentima
Prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina umjesto u srijedu, 18.12., konzultacije će održati u četvrtak, 19.12. u 11h. Molim vas za ispriku. Ukoliko ne možete doći u četvrtak, javite se ili mailom ili dođite u vrijeme konzultacija u utorak, 17.12.
Objavljeno: 17. prosinca 2019.

Obavijest studentima
U utorak 17.12. u 12.30h, A202, redateljica Dana Budisavljević sa studentima Diplomske radionice razgovarat će o snimanju dokumentarnih filmova, o nastanku filma o Dijani Budisavljević, o povjesničarima i filmskoj industriji. Predlažem svim zainteresiranim studentima da prije susreta/predavanja pogledaju nagrađivani film "Dnevnik Dijane Budisavljević".

Vidimo se u A202. Dobrodošli svi.

Prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina
Objavljeno: 14. prosinca 2019.

Obavijest studentima
Prof.dr.sc. Borislav Grgin neće održati konzultacije i nastavu u ponedjeljak 16. prosinca 2019., zbog službene spriječenosti.
Objavljeno: 12. prosinca 2019.

Obavijest o nadoknadi nastave
Nadoknada nastave iz seminara na kolegiju Europske regije i hrvatska povijest u ranom novom vijeku (obje grupe) održat će se u petak 20. prosinca od 18:30 do 20:00 (A-201) i petak 17. siječnja 2020. od 8 do 9:30 (A-202). Nadoknada nastave iz seminara na kolegiju Europska i svjetska povijest u ranom novom vijeku održat će se u utorak 17. prosinca od 17:00 do 18:30 sati (A-201).
Objavljeno: 12. prosinca 2019.

Obavijest studentima
Dr. sc. Luka Špoljarić neće održati nastavu iz kolegija Križarske države: religija, politika, društvo u utorak, 10. prosinca 2019.
Objavljeno: 9. prosinac 2019.

Poziv na znanstvenu tribinu
U Multimedijalnoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu u utorak 10. prosinca 2019. u 12.00h održat će se tribina: Tko se boji društvenih i humanističkih znanosti u Hrvatskoj? Skup je rezultat projekta FF-a u Zagrebu u kojem su sudjelovali govornici:

Prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina, red.prof., Odsjek za povijest
Akademske slobode, hrvatsko društvo,

Doc.dr.sc. Kruno Kardov, pročelnik Odsjeka za sociologiju
Društvena ne-pitanja hrvatske sociologije

Prof.dr.sc. Hrvoje Klasić, izv.prof, Odsjek za povijest
Povijesni revizionizam i govor mržnje

Dr.sc. Mislav Žitko, Odsjek za filozofiju
Humanističke znanosti između vrijednosti i pristranosti

Dr.sc. Franko Dota, FFRI
(Ne)mogućnost i budućnost LBGT studija u Hrvatskoj

Nakon uvodnih izlaganja očekujemo drugu (i slobodnu) raspravu. Dobrodošli svi.
Objavljeno: 6. prosinca 2019.

Znanstveni kolokvij Povijest u javnom prostoru: stanje i perspektive
Znanstveni kolokvij Povijest u javnom prostoru: stanje i perspektive. Hrvatska i inozemna iskustva održat će se u petak, 6. prosinca 2019. u 14 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Program i knjiga sažetaka
Objavljeno: 4. prosinca 2019.

Obavijest studentima
Studenti koji pohađaju kolegij Povijest Habsburške Monarhije u 19. stoljeću a žele se prijaviti na terensku nastavu (Ogulin-Josipdol-Senj-Vinodol) koja će se održati 7.12. (subota) mogu se javiti Filipu Šimetinu Šegviću na e-mail adresu.
Objavljeno: 4. prosinca 2019.

Obavijest studentima
Dr. sc. Branimir Janković neće održati nastavu ni u petak, 29. studenog 2019.
Objavljeno: 29. studeni 2019.

Obavijest studentima
U petak, 29.11., prof. Hrvoje Klasić održat će nastavu iz kolegija Politika i propaganda u 20. stoljecu
Objavljeno: 28. studeni 2019.

Obavijest studentima
Zrinka Nikolić Jakus neće održati nastavu i konzultacije u srijedu 27.11. zbog štrajka.
Objavljeno: 27. studeni 2019.

Obavijest
Diplomska radionica na modulu srednji vijek u srijedu 27. studenog o.g. neće se održati, zbog posljednjeg ispraćaja profesora Streche i najavljenog štrajka.
Objavljeno: 26. studeni 2019.

Obavijest studentima
Zrinka Nikolić Jakus neće održati nastavu i konzultacije u ponedjeljak 25.11. zbog štrajka
Objavljeno: 25. studeni 2019.

Obavijest studentima
Zbog smrti prof. dr. M. Streche djelomice se mijenja raspored nastave. Mole se polaznici njegovog seminara da se uključe u grupu prof. dr. I. Iveljić u srijedu u 11 sati u C-001, a polaznike izbornog kolegija prof. dr. Streche da odaberu neki drugi izborni kolegij na povijesti te svoj izbor elektroničkim putem jave prof. dr. Iveljić. Izabrani kolegij mogu pohađati od sljedećeg tjedna.
Objavljeno: 23. studeni 2019.

Obavijest
Javljamo tužnu vijest da je preminuo naš profesor Mario Strecha. Sprovod kolege Streche bit će u srijedu 27.11. u 14.30 na Krematoriju
Objavljeno: 21. studeni 2019.

Obavijest studentima
Od 23.11. do 4.12.2019. bit ću u Sjedinjenim Američkim Državama. Molim Vas, koristite mail za konzultacije ukoliko je nešto hitno.

Tvrtko Jakovina
Objavljeno: 21. studeni 2019.

Obavijest studentima
Dr. sc. Branimir Janković neće održati nastavu u petak, 22. studenog 2019. zbog štrajka.
Objavljeno: 21. studeni 2019.

Obavijest studentima
Zbog ranije planiranog gostovanja dr. Danijela Kezića iz Regensburga, nastava u utorak 12.30 bit će održana.

Isto tako, molim studente moje seminarske grupe da kontaktiraju dr. Idu Ograjšek. U srijedu, 20.11. u 19.20 u Branimir centru bit će zajednička projekcija filma Bitka za Midway.

Ulaznica je 27 kuna po osobi. Okupljamo se u 19h pred blagajnama kina. Budući da ulaznice moram podignuti unaprijed molila bih vas da mi potreban novac donesete u vrijeme konzultacija (ponedjeljak ili utorak, 12:30-13:30, C 112). Ako ste iz nekog razloga spriječeni svakako mi javite mailom.
Srdačan pozdrav,
Ida Ograjšek Gorenjak

Vidimo se sutra,

Tvrtko Jakovina
Objavljeno: 18. studeni 2019.

Obavijest studentima
Prof. dr. Klaus Buchenau sa Sveučilišta u Regensburgu želi u svoj projekt uključiti diplomiranog studenta/studenticu za temu korupcija u Hrvatskoj od druge polovice 19. stoljeća do 1914. preko stipendije BAYHOST. Potrebno je znanje engleskog ili njemačkog nivo C1 te dakako poznavanje rada u arhivima. Stipendija iznosi 735 eura i daje se do tri godine. Početak bi bio u oktobru 2020. Rok za aplikaciju u BAYHOST-u je 1. prosinca, zainteresirani mogu kontaktirati prof. dr. I. Iveljić
Objavljeno: 12. studeni 2019.

Obavijest za studente diplomskog studija povijesti - modul rani novi vijek
Zbog sutrašnjeg štrajka, otkazuju se predavanje i seminar iz predmeta "Historijska antropologija". Nadoknada nastave će se održati po dogovoru.
Objavljeno: 11. studeni 2019.

Obavijest za dvopredmetne studente preddiplomskog studija povijesti
Zbog sutrašnjeg štrajka, dvopredmetni studenti preddiplomskog studija povijesti na predavanje iz predmeta "Europska i svjetska povijest ranoga novog vijeka" mogu doći danas, 11. studenoga u 17 sati u A-201.
Objavljeno: 11. studeni 2019.

Obavijest studentima
Doc. dr. sc. Kornelija Jurin Starčević neće održati nastavu i konzultacije ni u ponedjeljak 11.11.2019. zbog bolesti.
Objavljeno: 11. studeni 2019.

Obavijest studentima
Doc. dr. sc. Kornelija Jurin Starčević neće održati nastavu i konzultacije u petak 08.11.2019. zbog bolesti.
Objavljeno: 8. studeni 2019.

Obavijest studentima
Dr. sc. Branimir Janković neće održati nastavu i konzultacije u petak, 8. studenog 2019. zbog službenog putovanja.
Objavljeno: 7. studeni 2019.

Obavijest studentima
Zbog štrajka kojim je obuhvaćena i Nacionalna i sveučilišna knjižnica sutra 6. 11. NEMA planirane terenske nastave Historiografskog praktikuma u NSK. Vjerojatno idemo 20. studenog. Dobit ćete na vrijeme obavijest. Idući tjedan 13. 11. studenti koji imaju nastavu u 8:00 neka dođu u RAČUNALNU UČIONICU NA PRVOM KATU KNJIŽNICE FAKULTETA. U 11:00 će biti nastava u A-201. U oba termina bit će edukacijske radionice o pretraživanjima baza podataka. Ako ne bude štrajka.
Objavljeno: 5. studeni 2019.

Obavijest studentima
Predavanje iz Suvremene vojne povijesti zbog općeg štrajka u srijedu 6.11. neće biti održano. Nadoknada dvije neodržane nastave bit će u Centru Miko Tripalo (Oktogon). Termini nadoknade, kao i obveze studenata, bit će definirani idući tjedan, 13.11.
Objavljeno: 5. studeni 2019.

Obavijest studentima
Posjet Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici za grupe koje slušaju Historiografski praktikum srijedom bit će u srijedu 6.11. u vrijeme nastave. Oni koji imaju nastavu u 8 dolaze u 8:30 u predvorje Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a oni koji imaju nastavu u 11 u 11:15. U slučaju štrajka i otkazivanja nastave dobit ćete novu obavijest na vrijeme.
Objavljeno: 1. studenog 2019.

Obavijest studentima
Terenska nastava iz Historiografskog praktikuma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u srijedu 30. studenog otkazuje se zbog štrajka.
Prof. Nikolić Jakus neće održavati konzultacije zbog istog razloga. Naknadne obavijesti o nastavi iz Historiografskog praktikuma idućeg tjedna bit će na vrijeme unaprijed javljene na Omegi i web-stranici Odsjeka za povijest.
Objavljeno: 29. listopada 2019.

Poziv na predavanja dr. sc. Nikoline Židek
Pozivaju se zainteresirani studenti i nastavnici na gostujuća predavanja dr. Nikoline Židek s Fakulteta međunarodnih odnosa Sveučilišta IE u Madridu o hrvatskoj političkoj emigraciji u Argentini (6.–7. studenog 2019.). Predavanja će se održati u terminu nastave doc. dr. sc. Gorana Hutinca. Predavanja će biti na hrvatskom jeziku.

Teme i termini predavanja:

“Enklava sjećanja: hrvatska politička emigracija u Argentini nakon Drugog svjetskog rata 1947.-2019.” (srijeda, 6. studenog 2019., 15.30-17, dvorana A201).

SAŽETAK: Predavanje daje pregled djelovanja hrvatske političke emigracije u Argentini nakon Drugog svjetskog rata. Obuhvaća dolazak hrvatske političke emigracije u Argentinu te njezine mehanizme očuvanja identiteta i sjećanja: organiziranje svakodnevnog života (Hrvatski katolički centar, Mala škola, Hrvatska mladež/Društvo hrvatskih katoličkih srednjoškolaca i sveučilištaraca, zbor Jadran, endogamni brakovi); političke aktivnosti: političke stranke te izdavačka djelatnost, povezanost s hrvatskom političkom emigracijom u svijetu, odnosi s argentinskim vlastima, odnosi s Ambasadom SFRJ u Buenos Airesu. Donosi se historizacija njihova sjećanja od 1947. do danas, pri čemu se preko redovnih proslava i obilježavanja tzv. domovinskih datuma analizira kako se očuvalo i prenijelo sjećanje kroz tri generacije, te promjene koje je to sjećanje doživjelo kroz vrijeme i koju ulogu ima sjećanje u očuvanju identiteta hrvatske dijaspore u Argentini.

„Političko nasilje hrvatske političke emigracije u Latinskoj Americi tijekom hladnog rata“ (četvrtak, 7. studenog 2019., 14-15.30, dvorana A202)

SAŽETAK: U predavanju se analiziraju političke djelatnosti hrvatske dijaspore u Latinskoj Americi, s Buenos Airesom u središtu. U fokusu su one aktivnosti čiji je cilj bila neovisnost Hrvatske putem nasilnih sredstava. Nakon općeg pregleda političkih aktivnosti, analizira se primjena nasilja i terorističkih aktivnosti segmenata hrvatske političke emigracije u latinsko-američkim zemljama radi postizanja političkih ciljeva. Terorističke aktivnosti hrvatske dijaspore u svijetu bile su češće i izraženije u drugim dijelovima svijeta, kao npr. u Švedskoj, Australiji, Zapadnoj Njemačkoj i SAD-u (postavljanje bombi, atentati i dvije otmice aviona) te dva upada u SFRJ, te se računa da su izvodili «po jedan teroristički čin svakih pet tjedana u razdoblju od 1962. do 1983.” (Tokić). 1960-ih godina, kao rezultat rastućeg međunarodnog animoziteta naspram terorizma te posebnih odnosa između Titove Jugoslavije i Zapada, protujugoslavenski ekstremisti postali su nepoželjni u tim zemljama i njihove su operacije bile otežane. Stoga su prebacili svoje aktivnosti u latinsko-američke zemlje kao što su Paragvaj i Argentina, s obzirom na povoljnu političku klimu i vojne diktature koje su im nudile utočište na temelju antikomunističkih alijansi.

ŽIVOTOPIS: Dr.sc. Nikolina Židek doktorirala je političke znanosti na Sveučilištu Complutense u Madridu, te je magistrirala međunarodne odnose na Diplomatskoj školi u Madridu. Predaje na Fakultetu međunarodnih odnosa Sveučilišta IE u Madridu. Također je gostujući predavač na specijalističkom studiju genocida i ljudskih prava na Universidad del Museo Social Argentino (UMSA) u Buenos Airesu i članica istraživačke skupine na Centru za studije sjećanja Instituta za ekonomske i društvene studije IDES u Buenos Airesu, koji je utemeljila Elizabeth Jelin. Prije ulaska u znanost dr.sc. Židek radila je kao hrvatski profesionalni diplomat tijekom 12 godina.
Objavljeno: 29. listopada 2019.

Izbori za studentske predstavnike - diplomski studij
Obavještavaju se studenti 1. i 2. godine diplomskog studija da će se izbori za studentske predstavnike održati tijekom čitavog četvrtka i petka na Omegi. Sve potrebne informacije studenti će dobiti u svojim grupama. Za sva pitanja studenti se mogu obratiti Filipu Žanperi (oko izbora na 1. godini diplomskog studija) i Mihaeli Marić (oko izbora na 2. godini diplomskog studija).
Objavljeno: 23. listopada 2019.

Obavijest studentima
Nastava predmeta Metode i tehnike istraživanja povijesti 19. stoljeća održava se sljedeća tri tjedna za obje seminarske grupe u Hrvatskom državnom arhivu na Marulićevom trgu i to u terminima utorkom u 8 h: 22. 10. 2019., 29. 10. 2019. i 5. 11. 2019. Okupljanje u 7:55 h pred zgradom arhiva.
Objavljeno: 22. listopada 2019.

Obavijest studentima
Prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina konzultacije će, umjesto u srijedu 16.11., održati u četvrtak 17.10. u 11h.
Objavljeno: 15. listopada 2019.

Međuodsječni izborni kolegij 'Sport u kulturi Dalekog istoka i Indije' – dodatna mogućnost upisa
S obzirom na tehničku pogrešku odgovarajućeg digitalnog sustava koji je pogrešno javljao da su upisna mjesta popunjena, iako je kvota dobrim dijelom ostala neispunjena, naznačujemo da je još uvijek moguće upisati Sport u kulturi Dalekog istoka i Indije namijenjen polaznicima i polaznicama svih preddiplomskih i diplomskih studija na Filozofskom fakultetu i to zaključno s 21. 10. 2019.

Kolegij pruža uvid u sport te njegovu ulogu i važnost u društvima i kulturama Dalekog istoka i Indije. Naglasak je pri tom stavljen na predstavljanje tradicionalnih istočnjačkih borilačkih koncepata/sustava – kineskih: Yong chun (Wing Tzun), Taiji (Taijiquan); japanskih: Nanbudo, Aikido, Judo, Jujutsu; korejskih: Taekwondo i dr.; autentične indijske metode: Joga u Indiji i na zapadu.

Kolegij je sadržan u programu odnosno satnici Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije ( Modul 1 nosi 4 ECTS boda, Modul 2 nosi 5 ECTS boda).

Nastava se održava ponedjeljkom od 18.30 do 20.00 sati u dvorani A-106.

Studenti se pozivaju na predstojeći nastavni termin 21. 10. 2019. kada se, iznova to ističemo, zaključuju formalne prijave na kolegij.

Podrobnije informacije dostupne su sustavu e-učenje OMEGA (lozinka: SPORTDIN) i na linku

Objavljeno: 15. listopada 2019.

Obavijest studentima
Doc. dr. sc. Trpimir Vedriš u ponedjeljak i srijedu (21. i 23. listopada) neće održati redovite konzultacije za studente.
Objavljeno: 14. listopada 2019.

Obavijest studentima
Izborni kolegij Uvod u njemačku paleografiju neće se izvoditi zbog premalo prijavljenih studenata.
Objavljeno: 14. listopada 2019.

Obavijest diplomskim studentima modula moderne i suvremene povijesti
Seminarske grupe na predmetu Metode i tehnike istraživanja povijesti 19. st:

8.00 – 9.30 h :

Červek, Orlovac, Bajić, Boronić, Fogadić, Košuta, Kraljević, Mihanović, Rukavina, Soldo, Šolić, Thon

12.30 – 14.00 h :

Andreić, Benko, Kolić, Meglić, Batistić, Kučina, Pražen, Banić, Ćurić, Horvat, Hrvoić, Rupčić, Škrobar
Objavljeno: 13. listopada 2019.

Obavijest studentima
Prof. dr. sc. Mario Strecha u ak. god. 2019/2020. održavat će konzultacije ponedjeljkom od 11 do 12 sati i, uz prethodnu najavu e-mailom, petkom od 15.30 do 16.30 sati.
Objavljeno: 9. listopada 2019.

Obavijest studentima
Prof. dr. Bruna Kuntić-Makvić zbog stručnih obveza neće održati predavanje i konzultacije u srijedu, 9. listopada 2019.
Objavljeno: 8. listopada 2019.

Obavijest studentima preddiplomskog studija - izbori za studentske predstavnike
Obavještavaju se studenti prve godine preddiplomskog studija kako će se izbori za studentske predstavnike održati u srijedu 9. listopada 2019. u 14 sati u dvorani DVI, na početku predavanja iz kolegija "Povijest ranih civilizacija".
Obavještavaju se studenti druge godine preddiplomskog studija kako će se izbori za studentske predstavnike održati u ponedjeljak 14. listopada 2019. u 11 sati u dvorani DV, na početku predavanja iz kolegija "Hrvatska povijest ranoga novog vijeka".
Obavještavaju se studenti treće godine preddiplomskog studija kako će se izbori za studentske predstavnike održati u petak, 11. listopada 2019. u 8 sati u dvorani DIII, na početku predavanja iz kolegija "Povijest historiografije".
Objavljeno: 8. listopada 2019.

Obavijest studentima
Prof. dr. Boris Olujić održat će nastavu iz kolegija Hrvatski povijesni prostor u prapovijesti i antici za SVE studente 1. godine u srijedu u 8.00 h (A 201).
Objavljeno: 6. listopada 2019.

Obavijest studentima
Studenti prve godine koji su se prijavili u četvrtak u A-001 na liste za Historiografski praktikum, ne moraju se upisivati i na Omegi. Nije pogrešno ako su to i napravili, ali mora biti ista grupa kao ona koju su upisali ručno na listi. Studenti kombinacije s geografijom su u grupi srijedom od 11 sati (A-201). Za sve upite obratiti se prof. Nikolić Jakus
Objavljeno: 4. listopada 2019.

Obavijest studentima
dr. sc. Marko Šarić doc. u četvrtak 10. listopada neće održati nastavu zbog sudjelovanja na znanstvenom skupu. Termin nadoknade nastave bit će naknadno objavljen.
Objavljeno: 4. listopada 2019.

Obavijest studentima
Prof. dr. sc. Zrinka Blažević će u zimskom semestru ak. god. 2019. /2020. konzultacije održavati ponedjeljkom od 16. do 17 sati i po dogovoru.
Objavljeno: 3. listopada 2019.

Obavijest studentima
U priloženoj Powerpoint prezentaciji možete pročitati osnovne informacije o Historiografskom praktikumu.
Objavljeno: 3. listopada 2019.

Obavijest studentima
Poštvani studenti,

Izborni kolegij Povijest modernog ratovanja drži doc.dr.sc. Robert Barić, pukovnik, Fakultet političkih znanosti. Nastava će se od idućeg tjedna, 9.10., održavati srijedom u A201 u 18.30h.

Tvrtko Jakovina
Objavljeno: 3. listopada 2019.

Pomoćne povijesne znanosti I. na diplomskom studiju
Za sve diplomske studente koji predmet Pomoćne povijesne znanosti nisu slušali na preddiplomskom studiju nastava iz predmeta Pomoćne povijesne znanosti I (diplomski studij) počinje u petak 11. listopada 2019. po rasporedu.
Objavljeno: 1. listopada 2019.

Obavijest studentima
Prvo predavanje iz kolegija "Psihologija" za studente povijesti i geografije (nastavnički smjer) će se održati u četvrtak 10.10.2019. u terminu od 12.30 do 15.30 sati u učioni 4 (u potkrovlju) na Geografskom odsjeku PMF-a (Marulićev trg 19/II).
Objavljeno: 1. listopada 2019.

Obavijest studentima prve i druge godine diplomskog studija povijesti - Kandidature za izbore za studentske predstavnike
Obavjestavaju se studenti prve i druge godine diplomskog studija povijesti da ce se u razdoblju od srijede 2.10. do petka 4.10. zaprimati kandidature za izbore za studentske predstavnike u akademskoj godini 2019./20.
Studenti koji se kandidiraju za predstavnika ili zamjenika na prvoj godini trebaju se javiti studentskom predstavniku Filipu Žanperi.
Studenti koji se kandidiraju za predstavnika ili zamjenika na drugoj godini trebaju se javiti studentskoj predstavnici Mihaeli Marić.
Objavljeno: 1. listopada 2019.

obavijest za studente treće godine
Obavještavaju se svi studenti i studentice treće godine koji slušaju predmet Hrvatska povijest 1918.-1945. da obavezno dođu u srijedu 2. listopada u 13:00 u C-109 radi podjele u seminarske grupe. Nastava iz navedenoga predmeta počinje sljedeći tjedan.
Objavljeno: 1. listopada 2019.

Obavijest diplomskim studentima moderne i suvremene povijesti
Nastava iz predmeta Metode i tehnike istraživanja povijesti 19. stoljeća počinje za sve studente u srijedu, 9. 10. 2018. u 12.30 h. Dolazak obavezan jer će tada biti izvršena podjela na seminarske grupe.
Objavljeno: 1. listopada 2019.

Obavijest studentima
Hrvoje Petrić će konzultacije održati u četvrtak 3. listopada u 12 sati.
Objavljeno: 30. rujna 2019.

Obavijest studentima
Prof. dr. Ivo Goldstein od 1. listopada 2019. do 30. rujna 2020. godine nalazi se na slobodnoj studijskoj godini.
Prof. Goldstein nastavit će držati ispite za kolegije koje je održao, pratiti kao mentor diplomske i doktorske radove koje je prethodno preuzeo, ali neće imati redovite konzultacije.
Termini konzultacija se moraju prethodno dogovoriti na igoldste@ffzg.hr
Objavljeno: 30. rujna 2019.

Obavijest studentima
Nastava iz izbornog predmeta Problemi hrvatske moderne započet će 11.10. prema rasporedu.
Objavljeno: 30. rujna 2019.

Obavijest za studente prve godine preddiplomskog studija
Sastanak Odsjeka za povijest sa studentima prve godine preddiplomskog studija održat će se u srijedu, 2. listopada, u 14.00 sati u dvorani VI.
Objavljeno: 30. rujna 2019.

Obavijest studentima prve godine preddiplomskog studija povijesti
Podjela u seminarske grupe za kolegije stare povijesti održat će se u četvrtak, 3. listopada 2019. u 14 h u predavaonici A-001. Dolazak je obavezan.
Objavljeno: 30. rujna 2019.

Obavijest studentima
Obavještavaju se svi studenti i studentice treće godine koji slušaju predmet Europska i svjetska povijest 1918.-1945. da obavezno dođu u utorak 1.10. u 14h u D6 radi podjele u seminarske grupe. Nastava iz seminara počinje sljedeći tjedan.
Objavljeno: 30. rujna 2019.