South-East Europe Textbook Network
States and Regions
Subjects
Forum
Links
News
Library
Archive
Grupa (h)istoricara / povjesnicara iz Bosne i Hercegovine i jedna predstavnica Savezne republike Jugoslavije, boravila je, u organizaciji Danskog demokratskog fonda, na seminaru "Obrazovanje i pomirenje u BiH" u Askov Hojskole, u periodu od 14. do 24.01.2001. godine.

IDEJA
Ideja da se organizira seminar za istoricare / povjesnicare koji ucestvuju u edukativnom procesu u Bosni i Hercegovini i regionu ima svoje puno opravdanje. Zapravo, proces pomirenja i koegzistencije u bosanskohercegovackom drustvu, odnosno medju narodima u BiH i sire, ovisi, pored ostalog, od intenziteta i pbuhvatnosti demokracije / demokratije, te od tumacenja istorije / povijesti.
Jer, interpretacija istorije / povijesti, prvenstveno / poglavito kroz udzbenike moze proizvoditi dalje frustracije ili, s druge strane, doprinositi razvoju tolerancije u multietnickoj i multikulturalnoj zajednici kao jednom od preduslova / preduvjeta uspostave demokracije / demokratije.

ORGANIZACIJA
Tehnicki dio: Organizacija seminara bila je na visokom nivou. Moderator u BiH je korektno obavio svoj posao.
Ideja da se iz BiH do Danske putuje autobusom pokazala se dobrom i ucinkovitom, zato sto su se ucesnici iz BiH i SRJ blize upoznali, buduci da se ranije nisu poznavali.
Strucni dio: Izbor tema za seminar je bio dobar i edukativan. Raznovrsnost tema je u punoj korespondenciji sa osnovnom idejom seminara. Predavaci su bili kvalificirani, kompetentni i dobro pripremljeni i, u skladu sa zahtjevima postavljenih ciljeva seminara, veoma instruktivni. Posjete obrazovnim i administrativnim institucijama bile se znacajna dopuna teorijskom-debatnom aspektu seminara. Ucesnici seminara (rukovodilac projekta, predavaci, prevodilac, slucanci, itd.) bili su u korektnoj i ucinkovitoj komunikaciji.

ZAKLJUCAK
Seminar je, u svim aspektima, odlicno organiziran i uspjesno zavrsen. Nove spoznaje dobivene na seminaru dobra su osnova i podloga da ucesnici seminara doprinesu razvoju demokracije / demokratije i procesu pomirenja u BiH i sirem regionu.
Bilo bi dobro da se npr. za godinu dana u BiH sastanu ucesnici seminara i obave razgovor o efektima vlastite / osobne aktivnosti u razvoju demokratije / demokracije i pomirenja, kao i iskustvima interpretiranja povijesti u nastavnom procesu, a na bazi instrukcija sa seminara. Istovremeno, bilo bi dobro da se uspostavi E-mail veza izmedju ucesnika seminara i DDF-a.
Ucesnici seminara iz BiH i SRJ izrazavaju zahvalnost DDF-u, gospodinu Pol-Eriku Kandrup-u i svim personama / osobama, koje su bile involvirane u realizaciju / izvodjenje seminara. Takodjer, ucesnici seminara zahvaljuju direktoru / ravnatelju i drugom osoblju Askov Hojskole na prijemu i usluzivanju.

Ucesnici seminara
Enver Imamovic, Ranko Pejic, Snjezana Musa, Mirsad Abazovic, Antonija Sikimic, Eldin Dzonlagic, Snjezana Vasilj, Enes Milak, Zdravko Zlokapa, Zivka Kukric, Zoran Pejasinovic, Nevenka Crncevic, Dragan Gavran, Husein Kadric, Mustafa Sefer, Momcilo Malenica, Alma Kurtovic, Amna Mulic, Alma Vrebo, Nermina Halilovic, Irena Guberinic.

Askov Hojskole, Danmark, 23.01.2001.