PhiloSlavicon – prva znanstveno-stručna konferencija mladih slavista

Na Dan filologa, 25. svibnja 2023. g., u Puškinovoj dvorani (A223) od 10:00 do 17:25 održat će se prva znanstveno-stručna konferencija mladih slavista, PhiloSlavicon!

Ovogodišnja tema Konferencije je „Slavistika jučer, danas, sutra – tragom filološke baštine očima mladih“.

Konferenciju organizira Klub studenata rusistike Puškin, a cilj joj je povezati mlade slaviste te im pružiti mogućnost predstavljanja svojih istraživanja i radova, odnosno pomoći im pri uključivanju u djelatnost akademske zajednice i stjecanju znanja i vještina potrebnih za njihov daljnji karijerni razvoj. Putem Konferencije se također skreće pozornost akademske zajednice na mlade nade u njezinim redovima. A nakon same Konferencije bit će objavljen i zbornik predstavljenih radova.

Izlagači na Konferenciji studenti su i diplomirani filolozi raznih grana slavistike, a njihova će izlaganja pokriti znanstvena područja od lingvistike do znanosti o književnosti. Neke od tema koje će biti zastupljene na Konferenciji su: književni klasici te suvremena djela hrvatske i ruske književnosti, analiza hrvatskih i ruskih frazema, morfologija i sintaksa južnoslavenskih jezika, lingvokulturološko istraživanje Hrvata, bajke i usmena predaja.

Povrh toga, u Konferenciju će nas uvesti dr. sc. Josip Užarević, redovni profesor na Katedri za rusku književnost te autor mnogobrojnih knjiga i znanstvenih radova na hrvatskome i ruskome jeziku, s plenarnim izlaganjem „O načelima analize pjesme“.

Detaljan program Konferencije možete vidjeti na poveznici: https://drive.google.com/file/d/1ksFASWcGdh9tomUL3jv_9LOakJc4d655/view?usp=sharing

Molimo Vas da se prijavite za pasivno sudjelovanje na željenim sesijama putem sljedeće poveznice: https://forms.gle/DBrs4GZRENqE3tJ2A