Mjecečni arhivi: prosinac 2019.

ІІІ Міжнародний конкурс декламації української поезії

Кафедра україністики Університету імені Адама Міцкевича в Познані запрошує взяти участь у ІІІ Міжнародному конкурсі декламації української поезії, що відбудеться 10 березня 2020 року о 12:00 год в актовому залі імені Яна Любранського (вул. Венявського, 1, м. Познань, Польща) у рамках традиційних Шевченківських днів.

Захід спрямовано на популяризацію української поезії лише серед тих студентів, які вивчають українську мову як іноземну.

Офіційне запрошення, положення про Конкурс, у якому вказані всі умови участі, та формуляр заявки додаємо в прикріплених документах до повідомлення.

Заявка_конкурс_2020

Положення про конкурс_2020 

Ukrajinski pisac Jurij Andruhovyč u Zagrebu na tribini Razotkrivanje!

 

 

Ukrajinski pisac Jurij Andruhovyč u Zagrebu na tribini Razotkrivanje!

 

O “Leksikonu intimnih gradova”, svojoj knjizi slagalici, kako je sam naziva, podnaslovljenoj “Slobodni priručnik iz geopoetike i kozmopolitike”, Jurij Andruhovyč govorit će nam na tribini Razotkrivanje u ponedjeljak 9. 12. u 18 sati u ZKM-u. S Jurijem Andruhovyčem uz simultani prijevod s ukrajinskog razovarat će urednik Seid Serdarević.

 

“Poznato je: Ukrajince je lakše vezati nego ujediniti. U SAD-u se naša uzajamna posvađanost pojačava svim vrstama emigracijskih podjela i manija.

Tako da čak ni Sjedinjene Države ne mogu ništa sjediniti: svi ukrajinski valovi susreću se jedino u nedjelju u crkvama, ali čak se i tada radije mole u odvojenim grupicama”, jedan je od duhovitih i nadahnutih uvida Jurija Andruhovyča u “Leksikonu intimnih gradova”.

 

“Leksikon intimnih gradova”, knjiga koja na izniman način obrađuje 111 gradova, od Aaraua do Zagreba, jedinstveni je sklop autobiografije i geografije. Ona je svojevrsna “autobiogeografija” u kojoj “geo” i “bio”

postaju jedinstvena i nerazdvojna cjelina, dok “auto” često zalebdi na granici stvarnosti i mašte. Složeni abecednim redom prema zemljopisnim nazivima, ovi tekstovi različitih žanrova, od eseja i priča do pjesama u prozi, zajedno tvore atlas Andruhovyčeva svijeta bogat atmosferom, slikama, mirisima i okusima, ali i dubljim refleksijama, lirizmom i tugom, ironijom i sarkazmom – svim onim zbog čega komunikacija pojedinca sa svijetom dobiva obilježja intimnosti.

Prema riječima kritičara “Leksikon intimnih gradova” je roman s geografijom – i u ljubavnom smislu i kao književni žanr, a Jurij Andruhovyč pisac s kojim čovjek rado skrene s puta.

https://fraktura.hr/knjige/leksikon-intimnih-gradova.html

 

Knjiga “Leksikon intimnih gradova” objavljena je u sklopu projekta Coping with Insecurities of Contemporary Europe sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa.