logo

Filozofski fakultet

Sveučilišta u Zagrebu

Upisi na preddiplomski i diplomski studij

Upisi na preddiplomski i diplomski studij

 1. Kako započinje procedura za prijavu razredbenog ispita na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu/FFZG?
  Nakon prijave putem Nacionalnog informacijskog sustava za prijave na visoka učilišta (NISpVU), pristupnici se obavezno moraju prijaviti i pristupiti testu intelektualnih sposobnosti koji organizira Filozofski fakultet, u terminu koji odredi Fakultet.
 2. Kada se podnosi prijava za test intelektualnih sposobnosti; kako izgleda ta prijava, kada se održava ispit intelektualnih sposobnosti?
  Prijava se podnosi na ispunjenom obrascu prijave (koji se preuzima u info-centru Fakulteta) u Studentskoj službi Fakulteta, u terminima koje odredi Fakultet, a koji će biti objavljeni na stranicama ffzg.hr.
 3. Za koje studije na FFZG postoje ispiti predznanja, kako izgledaju ti predispiti, kada se održavaju?

Ispiti predznanja polažu se za studije engleskog, francuskog, talijanskog, španjolskog, grčkog i latinskog jezika,  provjerava se četverogodišnje srednjoškolsko ili gimnazijsko gradivo, a održavaju se u terminima koji se mogu pročitati na stranicama www.ffzg.hr.

 1. Kakva je procedura upisa u prvu godinu preddiplomskog studija, što treba napraviti, koji su dokumenti potrebni za upis?
  Nakon objave rezultata upisa, Fakultet određuje datume upisa na studij, za što kandidat treba donijeti osobni identifikacijski dokument, slike i uplatnicu s uplaćenim troškovima upisa i paketa upisne dokumentacije.
 2. Što moraju napraviti strani državljani koji se žele upisati na FFZG?
  Srednjoškolski se dokumenti nostrificiraju pri Agenciji za odgoj i obrazovanje (AZOO) (http://www.azoo.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=2702), a visokoškolska se dokumentacija nostrificira na našem Sveučilištu (http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/upisi-stipendije-priznavanja/akademsko-priznavanje-inozemnih-visokoskolskih-kvalifikacija/).
 3. Kako se nostrificiraju dokumenti iz strane države i gdje se to obavlja?
  Strani dokumenti se nostrificiraju ili u Agenciji za odgoj i obrazovanje (završeno srednjoškolsko obrazovanje u inozemstvu) ili pri Uredu za akademsko priznavanje visokoškolskih kvalifikacija (priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije i priznavanje razdoblja studija provedenog na inozemnoj visokoškolskoj ustanovi u svrhu nastavka obrazovanja u Republici Hrvatskoj).
 4. Postoji li mogućnost upisa izvan kvote s plaćanjem? Ne
 5. Postoje li izvanredni studiji na Filozofskom fakultetu? Ne
 6. Plaća li se školarina za prvu godinu preddiplomskog studija?

Ne,  ako pristupnik prvi put upisuje redovni studij i ako ima državljanstvo Republike Hrvatske ili države članice EU.

 

 1. Plaća li se školarina ako je prvi upis bio izvanredni studij?
  Ne, ako pristupnik prvi puta upisuje redovni studij i ako ima državljanstvo Republike Hrvatske ili držve članice EU
 2. U čemu je razlika između jednopredmetno i dvopredmetnog studija?
  Jednopredmetni studij podrazumijeva jednu studijsku grupu, a dvopredmetni dvije, no na oba treba do kraja preddiplomskog ostvariti minimalno 180 ECTS-a.
 3. Kako promijeniti jednu studijsku grupu, a zadržati drugu grupu? Plaća li se puna cijena školarine u tom slučaju?
  Procedura upisa je ista kao kad se prvi puta upisuje fakultet, ali se  prethodno mora predati molba za zadržavanje jedne studijske grupe voditelju razredbenog postupka.  Da, plaća se puna cijena školarine.
 4. Hoće li se održati jesenski rok razredbenog ispita, odnosno testa intelektualnih sposobnosti?
  Na Filozofskom fakultetu u načelu ne ostaju slobodna mjesta za jesenski razredbeni postupak, no za to se mora pričekati završetak upisa u ljetnom razredbenom postupku.
 5. Imamo li mi veze s problematikama s NISpVu sustavom i NCVVO-m u vezi prijava studijskih programa, rang-lista i upisa bodova? Ne.
 6. Može li netko upisati FFZG a da nije prošao test intelektualni sposobnosti? Ne
 7. Imaju li neke kategorije kandidata posebne uvjete polaganja razredbenog ispita i za upis na FFZG?
  Branitelji i hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, djeca smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja i 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine kandidati sa 60 % i više tjelesnog oštećenja mogu se upisati pod uvjetom da prijeđu razredbeni prag.
  Sve potrebne podatke o upisima moguće je dobiti na
  postani-student.hr .
 8. Gdje se dobivaju različite potvrde – za stipendije, studentske domove, dječji doplatak itd.?
  U Studentskoj referadi Fakulteta.