logo

Filozofski fakultet

Sveučilišta u Zagrebu

Predavanja

Izborni kolegij ‘Čovjek i sport’

15/02/2018

U ljetnom semestru ak. god. 2017./2018. moguće je upisati kolegij ‘Čovjek i sport‘ namijenjen polaznicima/ama svih preddiplomskih i diplomskih studija na Filozofskom fakultetu. Kolegij svojim sadržajima pruža uvid u kompleksnost kulture bavljenja sportom i njegovo mjesto u čovjekovom (kvalitetnom) življenju od davnina. Kolegij je interdisciplinaran (uključuje povijest, povijest umjetnosti, sociologiju, filozofiju, lingvistiku, psihologiju i kineziologiju) i sadržan je u programu, odnosno satnici Odsjeka za povijest. Nastava će se održavati ponedjeljkom od 17.45 do 19.15 sati u dvorani A-202, a započinje u ponedjeljak, 5. 3. 2018. Studenti se pozivaju na prvi nastavni termin, uključujući i studente koji nisu uspjeli formalno prijaviti kolegij.

Predavanje Marka Miljkovića o povijesti jugoslavenskog nuklearnog programa

06/02/2018

U četvrtak, 8. veljače 2018. u 17 sati u Konferencijskoj dvorani Marko Miljković, doktorand na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, održat će predavanje “Kako se Tito prestao brinuti i naučio voljeti bombu: povijest jugoslavenskog nuklearnog programa”. Pozivnica

Poziv na interaktivno predavanje ”Što? … Učenje u akademskom kontekstu”

19/01/2018

Rektorat Sveučilišta u Zagrebu, Ured za studente poziva sve zainteresirane na interaktivno predavanje ”Što? … Učenje u akademskom kontekstu”. Predavanjem će se obuhvatiti psihološki, socijalni i biološki temelji učenja, pamćenja i korištenja znanja. Složeni će teorijski koncepti biti objašnjeni i preoblikovani u razumljivu i primjenjivu formu. Za predavanje se mogu prijaviti studenti preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija u dobi do 30 godina. Detalji pod opširnije. (više…)

Predavanje prof. dr. sc. Bojana Baskara “The Notion of Style (kulturni stil, životni stil) in the Work of Croatian Anthropologist Vera Stein Erlich”

18/01/2018

mobilnaEKA – Platforma za mobilnost i međunarodnu suradnju etnologa i kulturnih antropologa Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva Vas na predavanje pod naslovom “The Notion of Style (kulturni stil, životni stil) in the Work of Croatian Anthropologist Vera Stein Erlich” koje će održati prof. dr. sc. Bojan Baskar (Sveučilište u Ljubljani, Filozofski fakultet, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju) u utorak, 23. siječnja 2018. godine u 18:30 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – predavaonica A018. Više informacija možete pogledati ovdje.

Poziv na predavanje Nikše Božića, d.i.a. “Izazovi razvoja malih gradova”

17/01/2018

mobilnaEKA – Platforma za mobilnost i međunarodnu suradnju etnologa i kulturnih antropologa Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva na predavanje pod naslovom “Izazovi razvoja malih gradova” koje će održati Nikša Božić, d.i.a. (Hrvatska sekcija ECOVAST-a), u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine u 17.00 sati, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, predavaonica A001. Više informacija možete pogledati ovdje.

Kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti i predstavljanje knjige ”Therapeutic fascism”

11/01/2018

U ponedjeljak, 15. siječnja 2018. od 16.00 do 19.00 sati u Konferencijskoj dvorani održat će se predavanje Jelene Seferović i Vinka Drače te predstavljanje knjige Ane Antić Therapeutic fascism: Experiencing the violence of the Nazi New Order in Yugoslavia (Oxford University Press, 2017). Kolokvij, Predstavljanje knjige

Poziv na predavanje i radionicu dr. sc. Mirele Hrovatin (Ministarstvo kulture RH)

08/01/2018

mobilnaEKA – Platforma za mobilnost i međunarodnu suradnju etnologa i kulturnih antropologa Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva Vas na predavanje i radionicu pod naslovom “Primjena UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj” koje će održati dr. sc. Mirela Hrovatin (Ministarstvo kulture RH) u srijedu, 17. siječnja 2018. godine u 9.30 sati, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Konferencijska dvorana (Knjižnica, II. kat). Radionica će slijediti nakon predavanja, a namijenjena je studentima viših godina studija. Prijava za radionicu je do 11. siječnja 2018. godine na e-mail: sloncar@ffzg.hr. Više informacija možete pogledati ovdje.

Poziv na predavanje dr. sc. Ivana Lupića

02/01/2018

U srijedu, 10. siječnja 2018. u 13 sati u Konferencijskoj dvorani dr. sc. Ivan Lupić, docent na Odsjeku za anglistiku američkog Sveučilišta Stanford, održat će predavanje o važnom otkriću nepoznate zbirke pjesama Hanibala Lucića, jednoga od najvažnijih hrvatskih renesansnih pjesnika. Predavanje će se održati u suorganizaciji Odsjeka za kroatistiku, Odsjeka za komparativnu književnost i Odsjeka za talijanistiku. Više o predavanju i predavaču pogledajte ovdje.

Poziv na predavanja

07/12/2017

U okviru bilateralnog znanstvenog projekta ”Interkulturalne kompetencije i europske vrijednosti: Hrvatska-Crna Gora” održati će se pozvana/javna predavanja – prof. dr. sc. Tatjana Novović pod naslovom ”Rano djetinjstvo – izazovi i proturječnosti u suvremenom kontekstu” i prof. dr. sc. Katarina Todorović pod naslovom ”Tipovi i vrste komunikacije u nastavi” (Filozofski fakultet u Nikšiću). Predavanja će se održati u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. godine s početkom u 10 sati u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Poziv na predavanje prof. dr. sc. Ayse Caglar

06/12/2017

U okviru projekta “Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet” (projekt Hrvatske zaklade za znanost, br. 2350, www.citymaking.eu) i u suradnji s Platformom za mobilnost i međunarodnu suradnju etnologa i kulturnih antropologa – mobilnaEKA održat će se javno predavanje prof. dr. sc. Ayse Caglar (Sveučilište u Beču) pod naslovom “‘Migrant business’ and welcoming narratives in cities: Is there a way out of a conceptual swamp?”. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. godine u 15:30 h u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Više informacija možete pogledati ovdje.

Poziv na predavanje Fawwaqaz N. Traboulsia

06/12/2017

U četvrtak, 7. prosinca 2017. godine u 17:00 sati u Knjižnici Filozofskog fakulteta (multifunkcionalna dvorana) predavanje studentima održat će Fawwqaz N. Traboulsi, pisac i profesor Lebanese American University, Beirut. Profesor Traboulsi govorit će o odnosu Libanonaca prema ratovima na Bliskom istoku, građanskom ratu u Libanonu i politici povijesti. Predavanje je otvoreno svima.

Poziv na predavanje

05/12/2017

mobilnaEKA – Platforma za mobilnost i međunarodnu suradnju etnologa i kulturnih antropologa Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Katedra za manjinske kulture i zajednice pozivaju na predavanje pod naslovom ”Slovenci u Hrvatskoj” koje će održati dr. sc. Barbara Riman (Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana) u petak, 8. studenog 2017. godine u 11:00 sati, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, predavaonica A125. Više informacija možete pogledati ovdje.

Poziv na predavanje ”Vještine samopreznetacije”

13/11/2017

Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu poziva na interaktivno predavanje ”Vještine samoprezentacije u pisanoj formi (životopisi i motivacijska pisma)”. Predavanjem će se dati kratki pregled pitanja iz područja: logika i psihološki aspekti selekcijskog postupka te oblikovanja životopisa i motivacijskih pisama; primjeri i komentari studentskih životopisa, motivacijskih pisama i molbi; kratke simulacije selekcijskog intervjua. Za predavanje se mogu prijaviti studenti preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija (u dobi do 30 godina) do srijede, 15.11. u 13 sati preko poveznice ovdje. Mjesto i raspoloživi termini predavanja: Rektorat Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14 – Velika vijećnica; 16. 11. (četvrtak), od 17 do 19 sati (kapacitet 50 studenata) i 17. 11. (petak), od 8 do 10 sati (kapacitet 50 studenata). Poziv

Poziv na predavanje

06/11/2017

Zagrebački ogranak Društva za njemački jezik i Odsjek za germanistiku Filozofskog fakulteta pozivaju sve zainteresirane na gostujuće predavanje pod naslovom Lexik und Legitimationsstrategien rechtspopulistischer Bewegungen koje će 10. studenog 2017. u 11.00 sati u dvorani VII održati dr. sc. Alexa Mathias sa Sveučilišta Leibniz u Hannoveru.

Poziv na predavanje i radionicu

23/10/2017

U povodu 90. obljetnice Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju 27. listopada 2017. godine održat će se od 11.00 do 12.30 sati u predavaonici A-001 predavanje ”Javansko kazalište svitaka u kontekstu tradicije wayang” koje će održati Marina Pretković i Tea Škrinjarić te će se od 13.00 do 16.00 sati u predavaonici C-024 (Arheološki praktikum) održati radionica ”Batik of life” koju će održati Anna Porjadina. Više informacija o predavanju i radionici možete pogledati ovdje.

Poziv na predavanje

23/10/2017

Centar za interdisciplinarno istraživanje stare povijesti poziva sve zainteresirane na gostujuće predavanje pod naslovom “Tukidid i ideja povijesti” koje će prof. dr. Neville Morley sa Sveučilišta u Exeteru (UK) održati u petak 27. listopada 2017. u 11.30 h u predavaonici A-201 Filozofskog fakulteta u Zagrebu (I. Lučića 3). PlakatFacebook event

Poziv na predavanje Seana Homera

23/10/2017

U petak, 27. listopada 2017., u sklopu kolegija Etnografija komunikacije na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju, u 11 sati u dvorani A-125, profesor Sean Homer održat će predavanje pod naslovom ”Awkward in Life”: Greek Cinema in Times of Crisis. Detalji pod opširnije. (više…)

Poziv na predavanja prof. Giuliane Nuvoli u okviru ‘Settimana della Lingua Italiana nel Mondo’

20/10/2017

U utorak, 24. listopada 2017., od 12.30 do 13.30 sati u dvorani A 303, prof. Giuliana Nuvoli sa Sveučilišta u Milanu održat će predavanje pod naslovom ”Dante oggi. La forza del racconto dantesco da Godard ai videogiochi” u sklopu kolegija ”Danteova Božanstvena komedija”. Uz studente kolegija, Odsjek za talijanistiku poziva sve zainteresirane nastavnike i studente.

Poziv na predavanje

18/10/2017

Katedra za francusku književnost poziva na predavanje dr. sc. Gillesa Marmassea, red. prof. s Odsjeka za Filozofiju Sveučilišta u Poitiersu (Francuska) pod naslovom ”Le concept du texte chez Paul Ricœur”. Predavanje će se održati 23. listopada 2017., u 14:45 sati u dvorani A218. Profesor Gilles Marmasse gostuje u okviru dvogodišnjeg (2017.-2018.) francusko-hrvatskog projekta COGITO dr.sc. Nenada Ivića, red.prof. i dr.sc. Maje Zorice, doc. i kolega sa Sveučilišta u Poitiersu.

Poziv na predavanje ”Temeljne akademske vještine”

10/10/2017

Pozivaju se svi zainteresirani na interaktivno predavanje ”Temeljne akademske vještine”. Predavanjem će se studentima nižih godina studija nastojati olakšati razdoblje privikavanja na studiranje, a studente viših godina studija potaknut će se da: iskoriste mogućnosti koje im se nude (a za koje možda niti ne znaju); pomognu integraciju mlađih kolega u akademsku zajednicu. Detalje o predavanju i uvjete za prijavu za predavanje možete pogledati ovdje.