logo

Filozofski fakultet

Sveučilišta u Zagrebu

Simpozij

Poziv na znanstveni simpozij ”XVI. Dani Cvita Fiskovića”

21/09/2018

Pozivaju se svi na XVI. Dane Cvita Fiskovića, znanstveni simpozij koji se u organizaciji Odsjeka za povijest umjetnosti održava u Rabu od 26. do 29. rujna 2018. godine. Tema ovogodišnjeg simpozija je “Materijalnost umjetničkog dijela” (program simpozija). Tom prilikom obilježit će se i 20 godina održavanja ovog, jedinog redovitog, a od 2012. godine bienalnog, skupa povjesničara umjetnosti u Hrvatskoj. Na simpoziju će se predstaviti i zbornik radova  s prethodnog XV. skupa DCF  koji se pod temom “Likovne umjetnosti, arhitektura  i  povijesni identiteti” održao u Zadru 2016. godine.

Obavijest o utvrđivanju rang-liste na temelju promjene praga Natječaja za dodjeljivanje državnih stipendija za ak. god. 2017./2018.

18/01/2018

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavljuje rang-liste na temelju promjene praga natječaja za dodjeljivanje državnih stipendija za akademsku godinu 2017./2018. Pozivaju se svi studenti koji su ostvarili uvjete za dodjelu državne stipendije za akademsku godinu 2017./2018. da u roku od sedam (7) dana od dana objave (najkasnije do 25. siječnja 2018. u 12 sati) u Sustavu državnih stipendija, koristeći opciju ”Izbornik” na poveznici ”Ostvareno pravo na stipendiju”, unesu ispravan IBAN žiroračuna i potvrde prihvaćanje Uvjeta stipendiranja.

Simpozij ”Arhitektonika lučidbe: prijepori i razlikovanja uz filozofiju djelovanja”

12/12/2017

Udruženje studenata filozofije Filozofskog fakulteta od 13. do 16. prosinca 2017. god. održava međunarodni interdisciplinarni simpozij ”Arhitektonika lučidbe: prijepori i razlikovanja uz filozofiju djelovanja” u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta. Više o programu i popratnim događanjima pod opširnije. (više…)

Gostovanje Jürgena Moltmanna u Zagrebu i simpozij “Reformacije i revolucije”

11/12/2017

Od 14. do 16. prosinca 2017. u Zagrebu će se (u Velikoj dvorani “Školske knjige”, Masarykova 28) održavati godišnji simpozij Hrvatskog filozofskog društva, pod naslovom “Reformacije i revolucije”. Uoči simpozija, u srijedu, 13. prosinca 2017., u 19 sati, na Filozofskom fakultetu (dvorana 3) održat će se javni razgovor s prof. em. Jürgenom Moltmannom (Sveučilište u Tübingenu), jednim od najznačajnijih teologa današnjice. Detalji pod opširnije. (više…)

Međunarodni transdisciplinarni simpozij ”Bioetika i aporije psihe”

22/11/2017

U okviru znanstvene djelatnosti Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku u Zagrebu će se u prostorima Filozofskog fakulteta i Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku 23., 24. i 25. studenoga 2017. održati prvi međunarodni transdisciplinarni simpozij Bioetika i aporije psihe koji su-organiziraju Sveučilišni centar za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Zagrebu, Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko bioetičko društvo, udruga ”Ludruga” i projekt ”Zoom na psihu”. Detalji pod opširnije. (više…)

Poziv na simpozij ‘Bioetika i aporije psihe’

19/10/2017

Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, u suradnji s Hrvatskim bioetičkim društvom i udrugom ”Ludruga”, organiziraju međunarodni transdisciplinarni simpozij Bioetika i aporije psihe, s namjerom da to postane redovito godišnje okupljanje znanstvenika i entuzijasta koji gaje interes za teme vezane uz psihu i mentalno zdravlje. Održat će se 23. i 24. 11. 2017. u Zagrebu, u prostoru Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Više informacija pod opširnije. (više…)

2. međunarodni simpozij Digitalna humanistika

02/05/2017

U Zadru će se od 6. do 7. studenog 2017. održati 2. međunarodni simpozij Digitalna humanistika: zamašnjak vidljivosti hrvatske kulturne baštine. Simpozij je dio znanstvenih aktivnosti vezanih uz projekt Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom. Rok za dostavu sažetaka je 19. lipnja 2017. godine. Službeni jezik simpozija je engleski. Više informacija dostupno je na stranicama simpozija ovdje.

Poziv na simpozij ‘Kulturna povijest kapitalizma: Britanija, Amerika, Hrvatska’

28/03/2017

U organizaciji znanstvenoistraživačkog projekta ‘Kulturna povijest kapitalizma: Britanija, Amerika, Hrvatska‘ (HRZZ) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održat će se međunarodni simpozij, 7. i 8. travnja 2017. godine. Više informacija o govornicima, programu simpozija i sažecima izlaganja možete pogledati ovdje.

Poziv na mini-simpozij u okviru COST akcije IS1401 ‘Strengthening Europeans’ Capabilities by Establishing the European Literacy Network’

28/03/2017

Pozivaju se svi zainteresirani na predavanja i rasprave koje će se održati u petak, 31. ožujka 2017. godine s početkom od 9 sati u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u okviru COST akcije IS1401 ‘Strengthening Europeans’ Capabilities by Establishing the European Literacy Network’.  Uz pozvane predavače, prof. dr. Tomasa Tjusa i prof. dr. Sarah Huffman, na simpoziju će biti predstavljeni tekući projekti i planovi za daljnje povezivanje na području istraživanja i poticanja pismenosti. Za istaknuti je da će na simpoziju biti predstavljena tri domaća primjera dobre prakse i novi projekti u okviru programa Horizon 2020 koji se tiču pismenosti. Program