logo

Filozofski fakultet

Sveučilišta u Zagrebu

Tribina ‘Psihofarmaci u psihijatriji – potreba ili nasilje?’

Zagrebačka podružnica Hrvatskog bioetičkog društva i Suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku pozivaju sve zainteresirane na treću tribinu ovogodišnjeg ciklusa Bioetički utorak. Tribina će se održati 8. ožujka 2016. godine, s početkom u 17:30 sati, u Konferencijskoj dvorani na II. katu knjižnice Filozofskog fakulteta pod naslovom Psihofarmaci u psihijatriji – potreba ili nasilje?. Gosti tribine su: dr. sc. Vlado Jukić, dr. med., dr. sc. Martin Kuhar te dr. sc. Robert Torre, dr. med. Detalji pod opširnije.

OPŠIRNIJE:

U okviru ciklusa tribina pod naslovom Bioetički utorak, zagrebačka podružnica Hrvatskog bioetičkog društva i suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku organizira tribinu na temu Psihofarmaci u psihijatriji – potreba ili nasilje?. Tribina će se održati u utorak, 8. ožujka 2016. godine, s početkom u 17:30 sati, u Konferencijskoj dvorani na II. katu knjižnice Filozofskog fakulteta.

Gosti tribine su: dr. sc. Vlado Jukić, dr. med., ravnatelj Klinike za psihijatriju „Vrapče“ u Zagrebu, dr. sc. Martin Kuhar sa Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, te dr. sc. Robert Torre, dr. med., spec. psihijatar s Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu.

Usprkos dugoj povijesti, medicinskom i društvenom značaju te javnoj prisutnosti psihijatrije kao teorije i prakse, mnoge su psihijatrijske teme još uvijek tabu. Jedno takvo pitanje tiče se primjene lijekova koji utječu na psihičko stanje, odnosno psihofarmakološke terapije koja dominira nad suvremenom psihijatrijom. Uzme li se u obzir činjenica da broj psihički oboljelih osoba u svijetu i Hrvatskoj neprestano raste, potrebno je stalno ispitivanje institucionalizirane psihijatrijske prakse. Cilj je ove tribine doprinijeti kritičkom propitivanju pozitivnih i negativnih aspekata psihofarmakološke terapije, odnosno psihičkih i fizičkih učinaka primjene lijekova, pri čemu će se nezaobilazno ispitati razvoj tog tipa tretmana te širi kontekst njegova postojanja.

Moderatori tribine su Luka Janeš i Luka Perušić, mag. phil., asistent na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.