Predavanje lektorice Ane Sekso Milković o putovanju Lajosa Kassáka u Pariz

A Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság ezúton is szeretettel meghívja Önöket a Magyar Tribün következő előadására, amelynek az Ady Endre Magyar Kultúrkör a társszervezője és Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsa a támogatója.

Az előadás címe:

 Kassák Lajos párizsi utazása

Előadó:

 Ana Sekso Milković, lektor, Zágrábi Egyetem, Bölcsészettudományi Kar Hungarológia Tanszék

Időpont és hely:

 május 21. (szombat) 18 óra, Ady Endre Magyar Kultúrkör, Martićeva 8, 10000 Zágráb.

—————————–

 Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj poziva vas na predavanje u sklopu Mađarske tribine, kojoj je suorganizator Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“, a pokrovitelj Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Naslov predavanja:

 Putovanje Lajosa Kassáka u Pariz

 Predavačica:

Ana Sekso Milković, lektor, Katedra za hungarologiju, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Predavanje će se održati u subotu, 21. svibnja 2022. u 18:00 sati u prostorijama MKK „Ady Endre”, Martićeva 8, 10000 Zagreb.

Sažetak izlaganja dostupan je ovdje: Ana Sekso Milković – Kassák_sažetak_mađ

 

Kulturno informativni centar/Art kino KIC – Kino s pogledom

U Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, u Zagrebu, u okviru
programa Art kino KIC – kino s pogledom, održat će se predstavljanje suvremenog
mađarskog dokumentarnog filma u suradnji s Institutom Liszt – Mađarskim kulturnim
centrom u Zagrebu. Svi filmovi bit će popraćeni razgovorima s autorima.

Raspored projekcija:

Utorak, 10.05.2022. u 20 h
JEDAN BOG, DVA NARODA (Egy Isten, két nemzet)
2016., dokumentarni film, 50 min.
Redatelj: Attila Szabó
Nakon projekcije razgovor sa redateljem će voditi Zoltán Siflis (Šifliš)

Srijeda, 11.05.2022. u 20 h
TRAGOM ŽUTOG ŽDRIJEBETA (A Sárga csikó nyomában)
2016., dokumentarni, 50 min
redatelj: Bálint Zágoni
Nakon projekcije razgovor sa redateljem će voditi Zoltán Siflis (Šifliš)

Četvrtak, 12.05.2022. u 19 h
DEVETOMJESEČNI RAT (Kilenc hónap háború)
dokumentarni, 70 minuta
redatelj: László Csuja
Prije filma održat će se tribina na temu rata u Ukrajini.

Program se organizira uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Instituta Liszt –
Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu.
Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Dani mađarske kulture u Velikoj Gorici od 19. do 21. svibnja

Prenosimo obavijest Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica o Danima mađarske kulture (19. – 21. svibnja 2022.) koji će početi otvaranjem izložbe vanjskog suradnika Katedre za hungarologiju Borisa Dundovića, mag. ing. arch. pod nazivom Graditeljski odjeci Translajtanije: Mađarska arhitektura 19. i početka 20. stoljeća na hrvatskom tlu s početkom u 19:00 sati:

Pučko otvoreno učilište organizira prvi put ove godine Dane mađarske kulture, višednevnu manifestaciju kojom se Velikogoričanima želi prezentirati mađarsku arhitekturu, kinematografiju, glazbenu umjetnost… Uz Grad Veliku Goricu, pokrovitelji su Veleposlanstvo Mađarske u Zagrebu i Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb.

Manifestacija će ponuditi zanimljive i kvalitetne sadržaje, a počinje 19. svibnja, otvaranjem izložbe „Graditeljski odjeci Translajtanije: Mađarska arhitektura 19. i početka 20. stoljeća na hrvatskom tlu“. Izložba autora Borisa Dundovića bit će postavljena u Izložbenom prostoru Učilišta. Publici se želi predstaviti bogato naslijeđe ugarske arhitekture na našim prostorima te ujedno doprinijeti razumijevanju snažne baštinske isprepletenosti dvaju naroda. Otvaranje izložbe koja se temelji na višegodišnjem znanstvenom istraživanju mađarsko-hrvatskih kulturnih veza i njihovog odjeka u izgrađenom okolišu je u 19 sati, a partner izložbe je i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Istog dana u 20 sati u Gradskoj vijećnici možete slušati putopisno predavanje „Od Balatona do vrha Mađarske“. Planinar i zaljubljenik u prirodu Matej Perkov prezentirat će dijelove njegova putovanje od obala Balatona do najvišeg mađarskog vrha Kekesteto/Matra te kroz fotografije, videa i priču otkriti zanimljivosti i ljepote koje krije susjedna država.

Sa suvremenom mađarskom kinematografijom upoznat ćemo se 20. svibnja. U Dvorani Gorica u 20 sati bit će prikazan film „Prije mraka“ koji je režirao Oscarom nagrađeni László Nemes. Radnja filma smještena je u Budimpeštu početkom 20. stoljeća, a prati mladu djevojku koja traga za izgubljenom prošlošću te na kraju biva uvučena u kovitlac društva na pragu raspada.

Dani mađarske kulture završit će 21. svibnja nastupom Folklornog ansambla „Tanac“ iz Mađarske i Ogranka „Seljačke sloge“ Buševec. FA „Tanac“ utemeljen je na inicijativu Miše Šarošca i Jožefa Szavaija 1988. godine u Pečuhu, od mladeži iz okolnih bošnjačkih-hrvatskih sela. Prvenstveni cilj djelatnosti društva uvijek je bio (i je) sakupljanje, prikazivanje i čuvanje narodnog blaga, u prvom redu plesa Hrvata u Mađarskoj. Koncert kojim će ova dva društva proširiti kvalitetnu dugogodišnju suradnju počinje u 19:30 h u Dvorani Gorica.

Svibanjska predavanja profesorice Jutke Rudaš

Gostujuća profesorica sa Sveučilišta u Mariboru, dr. sc. Jutka Rudaš u svibnju će za studente održati predavanja u okviru redovite nastave u sljedećim temama:

5. svibnja (četvrtak) – Poetika Laszla Krasznahorkaija

19. svibnja (četvrtak) – Poetika Pétera Esterházyja I.

20. svibnja (petak)  – Poetika Pétera Esterházyja II.

23. svibnja (ponedjeljak) – Miklós Mészöly – jedna novela

 

Predavanja će se održavati na mađarskom jeziku.

Književno-glazbeni program povodom Dana mađarskoga pjesništva

Institut Liszt – Mađarski kulturni centar srdačno poziva sve zainteresirane na književno-glazbeni program „Konj umire, ptice izlijeću” u organizaciji Ane Sekso Milković povodom Dana mađarskoga pjesništva posvećen stotoj obljetnici pjesme „A ló meghal, a madarak kirepülnek” mađarskog pjesnika Lajosa Kassáka te njenom najnovijem prijevodu na hrvatski jezik. U sklopu programa izlagat će Ana Sekso Milković, lekt. i dr. sc. Jolán Mann s Katedre za hungarologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Vrijeme: četvrtak, 7. travnja 2022., 18 sati

Mjesto: Institut Liszt – Mađarski kulturni centar, Augusta Cesarca 10

MJERE ZAŠTITE ZA POSJETITELJE:

  • Obavezno nošenje maske tijekom cijelog boravka u prostoru instituta.
  • Evidencija posjetitelja (ime i prezime, broj telefona).
  • Slučaju da imate bilo kakve simptome (temperatura, kašalj, slabost i sl.) molimo Vas da ostanete kod kuće.

Gostovanje dr. sc. Jutke Rudaš (Sveučilište u Mariboru, Katedra za mađarski jezik i književnost)

U sklopu svog tromjesečnog studijskog boravka na našoj katedri, dr. sc. Jutka Rudaš profesorica književnosti i predstojnica Katedre za mađarski jezik i književnost Sveučilišta u Mariboru kroz ljetni će semestar održati nekoliko predavanja i seminarskih radionica s temom iz moderne i suvremen mađarske književnosti – u sklopu redovite nastave na našem studiju. Studente ćemo redovito obavijestiti o narednim predavanjima profesorice Rudaš.

Oproštaj od profesora Zsolta Lengyela

S tugom objavljujemo da je 9. ožujka 2022. preminuo naš dragi kolega, umirovljeni profesor emeritus Zsolt Lengyel (Sveučilište u Veszprému) – poznati mađarski lingvist i dugogodišnji gostujući profesor na našem studiju.

Profesor Lengyel bio je jedan od najistaknutijih članova mađarske jezikoslovne akademske zajednice, i kao takav osobito je mnogo činio za razvoj i popularizaciju primijenjene lingvistike, kako u domaćem mađarskom, tako i u međunarodnom kontekstu. Njegovo glavno područje istraživanja bila je psiholingvistika, pa se među prvima u Mađarskoj okrenuo prema istraživanju dječjeg jezika i dvojezičnosti. Bio je osnivač Mađarskog društva za primijenjenu lingvistiku, a između 1998. i 2002. godine obnašao je i dužnost dekana nedugo prije oformljenog Fakulteta za moderne filologije i društvene znanosti Sveučilišta u Veszprému.

Profesor je pored svojih mnogih strukovnih zaduženja u periodu od 2005. do 2010. kao gostujući profesor predavao jezikoslovne kolegije na našem studiju hungarologije, uspostavljujući pritom plodonosne strukovne veze i s Odsjekom za fonetiku našega fakulteta. Osim obaveznog gradiva predviđenog studijskim programom profesor Lengyel uvijek se trudio posredovati studentima i svoje bogato i dragocjeno primjenjenolingvističko znanje, pa je njegov izborni kolegij Psiholingvistika bio osobito popularan. Svesrdno je pomagao našim zainteresiranim studentima u organizaciji raznih stipendija i mogućnosti usavršavanja na mađarskim visokim učilištima i znanstvenim skupovima. Uz veliku radnu energiju i operativnost uvijek je zračio vedrinom i ljudskom toplinom – zbog čega je suradnja s njim uvijek značila i lijepo druženje i ugodne ljudske trenutke.

Uspomenu na dragog kolega Zsolta Lengyela zauvijek čuvamo.

 

Ljetne stipendije Ministarstva vanjskih poslova Republike Mađarske

Sve informacije i prijave za Balassi ljetnu školu studenti mogu pronaći na sljedećim linkovima na engleskom i mađarskom jeziku:

Pályázati felhívás/Call for Application

Magyar https://balassischolarship.kormany.hu/balassi-nyari-egyetem-2022

English   https://balassischolarship.kormany.hu/balassi-summer-university-2022

 

Jelentkezési felület/Application

Magyar  https://spjelentkezes.mdakft.hu/balassi-nyari-egyetem-2022/

English   https://spjelentkezes.mdakft.hu/en/balassi-summer-university-2022/

Rok prijave na stipendije je 1. travnja 2022.

Stipendije za mađarski jezik i prevoditeljske stipendije za ak. god. 2022./2023.

Magyar nyelvi és hungarológiai képzés

Pályázati felhívás/Call for Application

Magyar    https://balassischolarship.kormany.hu/magyar-nyelvi-es-hungarologiai-kepzes-osztondijpalyazata-a-2022-2023-as-tanevre

English    https://balassischolarship.kormany.hu/hungarian-language-and-hungarian-studies-2022-2023

Jelentkezési felület/Application

Magyar   https://spjelentkezes.mdakft.hu/hungarologia-2022/

English   https://spjelentkezes.mdakft.hu/en/hungarology-2022/

 

Pályázati határidő: 2022. március 8.

 

Műfordító képzés:

Pályázati felhívás

https://balassischolarship.kormany.hu/mufordito-kepzes-osztondijpalyazata-a-2022-2023-as-tanevre

Jelentkezési felület

https://spjelentkezes.mdakft.hu/mufordito-2022/

 

Pályázati határidő: 2022. március 10.