Predavanje i pub-kviz povodom 200. obljetnice rođenja Imrea Madácha

Dragi studenti,

prenosimo obavijest Instituta Liszt:

 

Dragi naši gosti,

Srdačno Vas pozivamo na prvi PUB KVIZ u 2023 u Institutu Liszt – Mađarskom kulturnom centru u Zagrebu povodom 200. obljetnice rođenja Imrea Madácha, istaknute ličnosti mađarske književnosti !

Vrijeme: u srijedu, 8. veljače 2023. , 18:00

Mjesto: Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb 

             Augusta Cesarca 10, Europski trg, Ban centar

Program:

Predavanje: „Madách drugačije“ – Gábor Zsille, književni prevoditelj, Agencija za književnost Petőfi

Predavanje o nepoznatim detaljima života pisca na humorističan i interaktivan način.

Kviz: Krešimir Sučević-Međeral ponovno priprema kviz koji neće Vas ostaviti ravnodušnim! Tema našeg drugog PUB KVIZ-a je Imre Madách, autor jednog od najpoznatijeg djela mađarske književnosti, “Čovjekove tragedije”.  Program se održava dvojezično, ali mogu jednako uživati oni kojima je mađarska književnost još nepoznata! Čekamo prijave timova (4-5 osoba) na miz@mfa.gov.hu.

Ovo je prvi PUB KVIZ koji organiziramo 2023. Sveukupno planiramo 4 kviza. Ekipa koja sudjeluje u svim kvizovima će primiti posebnu nagradu!

Veselimo se Vašem dolasku!

___________________

Kedves Vendégeink!

Szeretettel meghívjuk Önöket Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezendő PUB KVÍZRE!

Időpont: 2023. február 8. (szerda)

Helyszín: Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Zágráb 

     Augusta Cesarca 10, Europski trg, Ban centar

 Program:

Előadás: Madách másképpen –  Zsille Gábor műfordító, Petőfi Irodalmi Ügynökség

Közvetlen hangvételű előadás Madách Imre eddig kevésbé ismert életrajzi vonatkozásairól kis humorral fűszerezve.Kvíz: Krešimir Sučević-Međeral újabb kvízre készül, mely nem hagyhat senkit sem hidegen! PUB KVÍZ sorozatunk második állomásának központi témája Madách Imre, s a magyar irodalom gyöngyszeme, Az ember tragédiája. Az esemény magyar és horvát nyelven zajlik, melyre várjuk a 4-5 fős csapatok jelentkezését a miz@mfa.gov.hu e-mail címre.

Ez az első PUB KVÍZ, melyet 2023-ban rendezünk. Terveink szerint összesen 4 db kvíz lesz az év során. Az a csapat, amelyik minden kvízjátékon részt vesz, garantáltan különdíjat kap!

 Szeretettel várjuk Önöket!

Izvanredno predavanje Gábora Zsillea

Katedra za hungarologiju srdačno poziva sve studente na predavanje mađarskog pjesnika i prevoditelja Gábora Zsillea na temu Prijateljstvo Petőfija i Aranya. Predavanje će se održati u srijedu, 18. siječnja u 11 sati u prostoriji A-217 Filozofskog fakulteta. Predavanje će se održati na mađarskom jeziku.

Swingle Bells – božićni koncert u Histrionu

Prenosimo obavijest Mađarskog kulturnog centra Liszt:

 

Dragi naši gosti,

obavještavamo Vas da će se u izvedbi Group ’n’ Swing iz Budimpešte uskoro održati božićni koncert u kazalištu Histrion u Zagrebu.

Group ‘n’ Swing Band, koji ove godine puni 16 godina i osvojio je prestižnu nagradu Fonogram, oduvijek je zauzimao istaknuto mjesto u mađarskoj glazbenoj paleti i dobio jednoglasno priznanje struke i publike. Njihove koncerte karakterizira vrhunska glazbena kvaliteta, brza koreografija, beskrajno dobro raspoloženje i pozitivna energija koja osvaja publiku.

Na božićnom koncertu Swingle Bells publika će moći čuti najveće svjetske „hitove“ božićne tematike i pjesme ikona swing stila uz show produkciju.

Karte možete kupiti na internetskim stranicama Glumačke družine Histrion: https://histrion.hr/i/330/predstave/8213/swingle-bells

 

Vrijeme: u srijedu, 21. prosinca 2022. od 19 sati

Mjesto: Histrion, Ilica 90, 10 000 Zagreb

 

U izvedbi pjesama dominirat će engleski jezik.

Objavljene su stipendije Vlade Mađarske za akademsku godinu 2023./2024.

Obavještavamo studente da su objavljene stipendije za akademsku godinu 2023./2024. koje raspisuje Vlada Republike Mađarske.

Rokovi prijave su 23. veljače 2023. za semestralni/djelomičan studij, istraživački boravak i cjelokupan studij, a 9. ožujka 2023. za boravak na ljetnoj školi.

Daljnje informacije možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/stipendije-vlade-madjarske-u-akademskoj-godini-2023-2024/5182

U prevodilačkom ringu

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca u suradnji s Filozofskim fakultetom poziva vas na prevodilački „dvoboj“ prevoditeljica s mađarskog jezika „U prevodilačkom ringu“.

Prevodilački „dvoboj“ održat će se u četvrtak, 8. prosinca u 18.00, u učionici A 128, a sudjelovat će  Lea Kovács i Kristina Katalinić uz moderiranje Martina Sukalića

Književno prevođenje u pravilu je samotan proces, i čitateljska javnost uvijek ima uvid u konačan proizvod, dok sve faze prevodilačkog procesa redovito ostaju skrivene i odvijaju se u dijalogu prevoditelja s tekstom. Jednako tako, kad je prijevod objavljen, čitatelji ga prihvate kao jedinu moguću verziju – sav rad na tekstu i sve prethodne verzije ostaju u sjeni.
Na koji način ti procesi u sjeni teku, i kako na kraju dovedu do konačne verzije pokazat će nam naše prevoditeljice koje će se okušati u prijevodu knjige za djecu A négyszögletű kerek erdő mađarskog klasika Ervina Lázára.

https://konyvtar.dia.hu/html/muvek/LAZAR/lazar00042_kv.html

Filmska projekcija: Janus Pannonius

U nastavku prenosimo obavijest Instituta Liszt:

 

Dragi naši gosti,

Srdačno Vas pozivamo na filmsku projekciju Janus Pannonius povodom obilježavanja 550. obljetnice smrti humanista i pjesnika.

Digitalno restaurirani televizijski film iz 1974. godine, koji prikazuje život humanista s hrvatskim i mađarskim vezama, jedno je od vrijednih djela mađarske televizije.

Vrijeme: u utorak, 6. prosinca 2022. od 19 sati

Mjesto: Kulturni i informativni centar (KIC)

                Preradovićeva ul. 5, 10000, Zagreb

 

Film je na mađarskom jeziku s hrvatskim titlovima. Ulaz za projekciju je besplatan!

Veselimo se Vašem dolasku!

Pozivnica na promociju knjige „Radnoti Miklos i dvije posljednje večere“ Nevenke Nekić

U ponedjeljak, 21.studenog 2022. u 12 sati u Društvu hrvatskih književnika održat će se predstavljanje knjige „Radnoti Miklos i dvije posljednje večere“, autorice Nevenke Nekić

Adresa: Trg bana Josipa Jelačića 7, u Zagrebu.

Roman govori o sudbini sva tri naroda u Baranji (Hrvatima, Mađarima i Nijemcima) i konačnom protjerivanju Nijemaca.

U privitku prilažemo i pozivnicu Hrvatske paneuropske unije.

Pozivnica na promociju knjige Nevenke Nekić

 

 

Koncert Eleméra Duke u Institutu Liszt

Prenosimo obavijest Instituta Liszt za sve zainteresirane:

 

Srdačno Vas pozivamo na jedinstveni doživljaj klasične i filmske glazbe u Institutu Liszt.

Nastupa sjajni talent, virtuoz, mađarski čelist, Elemér Duka i njegov komorni orkestar „Gypsy Chamber Orchestra”!

Vrijeme: 17. studenog (u četvrtak)  u 19 sati

Mjesto: Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb, Augusta Cesarca 10, Europski trg

Veselimo se Vašem dolasku!

Znanstveno popodne povodom Dana mađarske znanosti

Dragi studenti,

prenosimo obavijest Instituta Liszt:

 

Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj, Institut Liszt ‒ Mađarski kulturni centar u Zagrebu i Vijeće Mađarske nacionalne manjine grada Zagreba povodom Dana mađarske znanosti srdačno Vas poziva na Znanstveno popodne.

 

Vrijeme: 7. studenog 2022. u 17 sati

Mjesto: Institut Liszt Zagreb – Mađarski kulturni centar, Augusta Cesarca 10, Europski trg

 

Veselimo se Vašem dolasku!

Program:
I. Otvorenje: Dr. Károly Szkála

II. Predstavljanje knjige: Franciska Ćurković-Major: Hrvatski motivi u mađarskoj književnosti
Izlagači: dr. Csaba Gy. Kiss (ELTE, Budapest), dr. Kristina Katalinić, (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i autor.
Moderira: Lea Kovács

III. Márton Matuska: Nastale su masovne grobnice Nepotpuno izvješće o masakru koji se dogodio u Vrbasu 1944-1945 Izlagač: dr. László Horváth Nakon prikaza povijesti vjerskih zajednica u Vrbasu, u izlaganju govorit će se o ratnim zločinima koje su počinili partizani u studenom 1944., kao i o zvjerstvima u logorima u Jarku, Kruševlju i Gakovu na temelju sjećanja Mađara i Nijemaca iz Vrbasa.

IV. Poteškoće u komunikaciji zbog kritičnih stanja
Izlagač i moderator: dr. Károly Szkála Izlaganje i rasprava o tehničkom i društvenom utjecaju prirodnih katastrofa, velikih razaranja i komunikacijskih barijera uzrokovanih ratnim događanjima.

 

Predstavljanje knjige: Povijest Hrvatskoga sabora

U Institutu Liszt u ponedjeljak, 24. listopada održat će se predstavljanje knjige Povijest Hrvatskoga sabora

Autori Dinko Šokčević i Szabolcs Varga predstavit će knjigu na mađarskom i hrvatskom jeziku, a o seriji knjiga o parlamentima govorit će i István Pelyach, voditelj projekta i urednik.