Stipendije Republike Mađarske

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s mađarskom zakladom Tempus Public Foundation, pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Vlade Mađarske u akademskoj godini 2024./2025.

Više na poveznici: https://www.ampeu.hr/natjecaji/bilateralne-stipendije-madjarske-u-akademskoj-godini-2024-2025

Hungarološki pub kviz u Institutu Liszt

Dragi studenti,

prenosimo obavijest Instituta Liszt:

 

Dragi naši gosti,

Vrijeme je da dokažete svoje znanje iz povijesti uz pravi izazov. Srdačno Vas pozivamo na zadnji ovogodišnji  PUB KVIZ, na finale finala.

 Vrijeme: srijeda, 29. studenog 2023., 19:00

 Mjesto: Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb 

             Augusta Cesarca 10, Europski trg, Ban centar

Kviz vodi: Krešimir Sučević Međeral

Tema: povijest

 

Program se održava dvojezično. Čekamo prijave timova (4 osoba) preko QR koda.

 

Najbolji tim osvaja ne samo slavu, već i vrijedne nagrade.

Dobra atmosfera je zagarantirana.

Veselimo se Vašem dolasku!

Predstavljanje knjige Glazba cvrčaka, Zbornika radova o mađarskoj kulturi i jeziku u čast Franciski Ćurković-Major

Srdačno pozivamo sve studente i nastavnike na predstavljanje knjige Glazba cvrčaka. Zbornika radova o mađarskoj kulturi i jeziku u čast Franciski Ćurković-Major koje će se održati 13. studenog 2023. u Institutu Liszt od 19.00 sati.

Profesorica Franciska Ćurković-Major radila je na našoj katedri od 1996. najprije kao lektorica, a zatim kao docentica. Nakon umirovljenja 2013. ostala je i dalje aktivna članica Katedre. U hrvatskim i inozemnim stručnim časopisima i zbornicima sa znanstvenih skupova objavila je brojne znanstvene, pregledne i stručne, kao i popularizacijske radove iz područja podučavanja mađarskog kao stranog i manjinskog jezika, književne povijesti, te komparativne književne povijesti. Autorica je dvije znanstvene knjige, te urednica i suurednica desetak znanstvenih knjiga, zbornika i antologija. Zjedno sa studentima objavila je prijevode na hrvatski najvažnijih kanonskih tekstova mađarske književnosti.

 

dr. sc. Andrea Bordács: Identitet, ženska umjetnost i kulturna prožimanja u suvremenoj umjetnosti

U sklopu Erasmus razmjene, profesorica dr. sc. Andrea Bordács, estetičarka, kritičarka umjetnosti i predstojnica szombathelyskog Odsjeka za umjetnost sveučilišta ELTE održat će dva predavanja pri Katedri za hungarologiju. Predavanja će se održati na mađarskom jeziku a bit će popraćena i prezentacijom na engleskom jeziku. U raspravu nakon predavanja moguće je uključiti se i s pitanjima na engleskom.

Mjesto i vrijeme predavanja:

I. Kulturális átjárás, kettős identitás a kortárs művészetben (Intercultural crossing, identity in contemporary art)

Četvrtak, 12. listopada, 17:00-18:30 u dvorani A-128

 

II. Kortárs magyar nőművészet- testkép/párkapcsolat /gondoskodás (Contemporary Hungarian women’s art – body image/relationship/care)

Petak, 13. listopada, 12:30-14:00 u dvorani A-128

 

Nadamo se što većem odazivu kolega i studenata!