Gostovanje monodrame na makedonskom jeziku

U tijeku je 2. Zagrebački festival monodrame u organizaciji Teatra Gavran te u sklopu istoga gostuje makedonski prvak glume Gjorgji Jolevski te izvodi monodramu “Posljednja Krappova vrpca” prema tekstu Samuela Becketta. Mislimo da bi izvedba mogla biti zanimljiva studentima makedonskoga jezika i književnosti.

Ulaznice za studente su po cijeni od 50 kn (na dan izvedbe pola sata prije predstave na blagajni  Uranie).

Ulaznice su dostupne u sustavu Entrio.hr na poveznici.

Izvedba je u nedjelju, 29. svibnja u 20 h, u Urania prostoru kreacije na Kvaternikovom trgu.

PLNK_eng_final

Projekcija filma Apology for Modernity. The NSK State in Time Pavilion

U Muzeju suvremene umjetnosti (Dvorana Gorgona) u utorak, 24. svibnja u 17h održat će se projekcija filma Apology for Modernity. The NSK State in Time Paviliongrupe Irwin i redatelja Igora Zupéa.

Slovenska grupa IRWIN, jedan od najznačajnijih umjetničkih kolektiva u svijetu suvremene umjetnosti i redatelj Igor Zupé, prvi put izvan Slovenije predstavljaju film „Apology for Modernity. The NSK State in Time Pavilion”. Film je nastajao u vrijeme 57. venecijanskog bijenala 2017. u paviljonu „NSK Država u vremenu”. Prije projekcije filma, o projektu će govoriti članovi grupe Irwin, redatelj Igor Zupé i ravnateljica MSU-a Zdenka Badovinac, koja je zajedno s Charlesom Escheom bila kustosica NSK paviljona. Predstavljanje filma omogućilo je Veleposlanstvo Republike Slovenije.

Predavanje prof. dr. Maje Jakimovske-Tošić

Povodom dana Sv. Ćirila i Metoda u organizaciji Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba u ponedjeljak, 23. svibnja u 18:30 prof. dr. Maja Jakimovska-Tošić (Institut za makedonsku književnost, Skopje) održat će predavanje “Ćirilometodsko kulturno nasljeđe u Makedoniji i njegovo značenje za suvremenu Europu”. Predavanje će se održati u Kulturno-društvenom centru CO sv. Zlate Meglenske, Nova cesta 176 (ulaz sa zadnje strane – suteren, dvorana Toše Proeski).

GOSTUJUĆE PREDAVANJE PROF. DR. SC. DIJANE CRNJAK (BANJA LUKA)

U četvrtak, 26. svibnja, prof. dr. sc. Dijana Crnjak (Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci) održat će online gostujuće predavanje u sklopu kolegija Dijalektologija srpskog jezika na temu Srpski narodni kalendar u okolini Banjaluke: etnolingvistički aspekti i paralele sa drugim krajevima. Predavanje će početi u 17:15 sati. Svi zainteresirani mogu se uključiti na predavanje putem linka ili ga mogu poslušati iz učionice A-302.

 

https://us02web.zoom.us/j/83374540240?pwd=V3U0L3EwV2N5SmplVHk5ckFEMkJWQT09

Meeting ID: 833 7454 0240
Passcode: 1234

 

Predstavljanje nove zbirke priča Georgija Gospodinova u knjižari Fraktura

U knjižari Fraktura (ulica kneza Mislava 17), danas u 20 sati, na Translator’s Corner: Georgi Gospodinov, “Sva naša tijela”  bit će predstavljene sto tri ultrakratke priče sabrane u novoj knjizi majstora riječi Georgija Gospodinova “Sva naša tijela”. Razgovor će voditi urednica Sanja Jovičić sa Ksenijom Banović, vrsnom prevoditeljicom, ali i poznavateljicom bugarske i europske književnosti. Osim u Knjižari, razgovor ćete moći pratiti online na Facebooku te na YouTube kanalu knjižare!

Tribina “Upoznajmo slovensku povijest”

Na Festivalu povijesti Kliofest održat će se tribina “Upoznajmo slovensku povijest” (u povodu knjiga Moderna i suvremena slovenska povijest i U sjeni politike). Tribinu će moderirati Damir Agičić, a sudjelovat će Peter Vodopivec, Aleš Gabrič, Bojan Godeša, Žarko Lazarević, Vlatka Filipčić Maligec i Anita Peti-Stantić.
Vrijeme i mjesto održavanja tribine: četvrtak, 19. svibnja 2022. od 13 do 14:30, Pozornica I, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4. 

Gostujuća predavanja Nauma Kajčeva na Kliofestu i Fakultetu

Bugarski povjesničar, prof. Naum Kajčev sa Sveučilišta Sv. Kliment Ohridski u Sofiji ovoga tjedna će održati dva predavanja.

  • Predavanje “Schools, textbooks and nation-building: from Bulgarian-Serbian parallels and differences in late 19th – early 20th century to Bulgaria-North Macedonia debates after 2017” će održati u sklopu Festivala povijesti Kliofest u srijedu, 18. svibnja 2022. od 11.00 do 11.45 (POZORNICA II. Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4)
  • Predavanje “Illyrianism, Serbia and Bulgaria in the second quarter of the 19th century”  će održati u petak, 20. svibnja u 12.30h u dvorani A201 na Filozofskom fakultetu.

Skupna izložba suvremenih makedonskih umjetnika

U Pogonu Jedinstvo će se od 12. do 17. 5. predstaviti suvremeni makedonski umjetnici, Više o programu, izložbi i događajima možete naći na poveznicama: