Izjava članova Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Potaknuti tragičnim ratnim zbivanjima i stradanjima na teritoriju Republike Ukrajine koja su zadnjih dana šokirala svijet, te humanitarnom krizom i izbjegličkim valom stotina tisuća nedužnih civila prisiljenih napustiti svoja ognjišta, ujedinjeno i uime svih članova Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kako ukrajinista tako i rusista, želimo iskazati najdublje žaljenje i suosjećanje sa svim kolegama u Ukrajini, njihovim obiteljima i prijateljima.

Vođeni humanističkim idealima i vjerovanjem u temeljne vrijednosti koje postoje i trebaju postojati u slobodnom i otvorenom društvu europske civilizacije, solidariziramo se u borbi ukrajinskog naroda u svrhu očuvanja vlastitog jezika, kulture i identiteta. Danas ukrajinski narod brani teritorijalni integritet, pravo na vlastito postojanje i autentičnost koje je ovim ratom dovedeno u pitanje. Pod izlikom raznih optužbi, pa čak i za nacizam, provodi se oružani napad na neovisnu državu. Stoga osuđujemo agresiju na Ukrajinu i njezine stanovnike te se divimo hrabrosti i ujedinjenosti ukrajinskoga naroda u borbi za očuvanje dostojanstva vlastitoga jezika i kulture.

Ukrajinisti i rusisti Filozofskog fakulteta u Zagrebu pridružuju se valu demonstracija i apela svih ljudi dobre volje diljem svijeta te dižu svoj glas protiv rata!

 

Članovi Odsjeka za ukrajinski jezik i književnost