Poziv na sudjelovanje i volontiranje – Kongres Europskog antropološkog društva

Ovim se putem pozivaju svi zainteresirani studenti na volontiranje i sudjelovanje na predstojećem 20. Kongresu Europskog antropološkog društva u organizaciji Instituta za antropologiju, koji će se održati u Zagrebu od 24. do 28. kolovoza 2016. godine pod nazivom European Anthropology in a Changing World: From Culture to Global Biology.

Službeni poziv možete pronaći ovdje.

Ukoliko ste zainteresirani za volontiranje i sudjelovanje na Kongresu, lijepo Vas molimo da
nam se javite, najkasnije do 10. 06. 2016., na: barbara.cvitkusic@inantro.hr ili
lucija.dodigovic@inantro.hr

Stipendije za sudjelovanje na ljetnoj školi „11th International Konitsa Summer School”

Border Crossings Network dodjeljuje dvije stipendije za sudjelovanje na ljetnoj školi „11th International Konitsa Summer School” (stipendija pokriva participation fee). Svi detalji o programu škole dostupni su na: http://www.border-crossings.eu/konitsa/2016. Stipendije se dodjeljuju putem internog natječaja koji provodi Odsjek. Zainteresirane studente molimo da do srijede, 1. lipnja Petri Kelemen (e-mailom na: pkelemen@ffzg.hr) dostave sljedeće dokumente: 1) dokument s osobnim podacima: ime i prezime, studijske grupe, godina studija, kontakt, 2) skenirani ovjereni prijepis ocjena sa svih dosadašnjih studija i 3) motivacijsko pismo (do 300 riječi). Odsjek će, u skladu s vlastitim financijskim mogućnostima, razmotriti mogućnost davanja financijske potpore za putne troškove. Prijava za sudjelovanje putem obrasca na internetskim stranicama Border Crossings Network obavit će se nakon provedenog internog natječaja Odsjeka (kandidati će o rezultatima biti obaviješteni do 3. lipnja). Za sve dodatne informacije slobodno se obratite Petri Kelemen.

Natječaj za stipendije u okviru programa CEEPUS za zimski semestar 2016./2017.

U okviru CEEPUS mreže CIII-RO-0014-12-1617 „Borders and Borderlines in Cultural Anthropology in the university education“ u kojoj sudjeluje naš Odsjek, u akad. god. 2016./2017. dostupne su tri jednomjesečne stipendije za studente diplomskog i doktorskog studija etnologije i kulturne antropologije. Zainteresirani studenti potrebne dokumente trebaju dostaviti Petri Kelemen, CEEPUS koordinatorici na Odsjeku, do 3. lipnja. Opširnije u prilogu.

Obavijest – Antropologija tekstila

Seminar iz kolegija Antropologija tekstila održat ćemo, prema dogovoru, u četvrtak, 19.5.2016. s početkom u 11.30 h u Etnografskom muzeju. Dolazak obvezan! Sastanak u predvorju Muzeja.

Poziv na panel i diskusiju “Doba baštine” u EMZ

Etnografski muzej u Zagrebu poziva vas u četvrtak, 19. svibnja 2016. u 12 sati na predavanje „Doba baštine“, uz Međunarodni dan muzeja. O novim izazovima i rješenjima za muzeje u 21. stoljeću govoriti će ravnateljica Etnografskog muzeja i predsjednica Europskog muzejskog foruma Goranka Horjan, dr. sc. Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica i naš gost dr. sc. Tomislav Šola, direktor Najbolji u baštini.

Kulturnoantropološki pogled na Zagreb: lokacije, prakse, interakcije. Radionica za studente etnologije i kulturne antropologije

U okviru projekta „Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet“ (http://www.citymaking.eu/) u petak, 20. svibnja u 11 sati u dvorani A018 održat će se radionica pod naslovom „Kulturnoantropološki pogled na Zagreb: lokacije, prakse, interakcije. Radionica za studente etnologije i kulturne antropologije“. Na radionici će sudjelovati studenti preddiplomskog i diplomskog studija etnologije i kulturne antropologije: Tomislav Augustinčić, Maša Borović, Jozefina Ćurković, Dinko Duančić, Iva Grubiša, Lucijana Kukuljica, Maja Marin i Marino Mihalj, a moderirat će ju dr. sc. Petra Kelemen i dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević. Radionica se temelji na istraživanjima u gradu Zagrebu koja su se provodila u okviru četiriju kolegija unutar studijskog programa etnologije i kulturne antropologije: kolegija „Antropologija festivala“, „Antropologija turizma“, „Antropologija društvenog sjećanja“, „Etnološke i kulturnoantropološke studije predstavljanja“.

Gostujuća predavanja dr. sc. Jože Hudalesa (Sveučilište u Ljubljani)

Dr. sc. Jože Hudales, izvanredni profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, održat će sljedeća gostujuća predavanja: „Urbana antropologija v Sloveniji: urbane in ruralne identitete v novih industrijskih centrih socialistične Slovenije“ u ponedjeljak, 16. svibnja u 12:30 h u predavaonici A125, „Sledovi mitologije v pokrajini: Primerjave ljudskih izročil o gradovih in Gradiščih ter o jezerih, podzemnih tunelih in usnjenih mostovih v Sloveniji in pri Slovanih“ u utorak, 17. svibnja u 17 h u dvorani D5 te „Sodobni trendi v muzeologiji 21. stoletja: etnologija in antropologija ter ekomuzeji in novi muzeji“ u srijedu, 18. svibnja u 11 h u predavaonici A001.

Obavijest – dr. sc. Bukovčan

Molim još jednom sve studente koji su bili na Etnofilm festivalu u Rovinju od 29.04. do 1.05. da dođu u tajništvo Odsjeka i potpišu se na listu sudionika. U suprotnom će sami morati snositi troškove boravka.

Skup HED-a i 7. znanstveni seminar u čast Branimiru Brataniću

Hrvatsko etnološko društvo, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb, Etnografski muzej, Zagreb i Matica hrvatska pozivaju Vas na Znanstveno-stručni skup Hrvatskog etnološkog društva i 7. znanstveni seminar u čast Branimiru Brataniću “Baština i festivali. Povijesni razvoj, festivalski okviri i suvremene tendencije smotri i festivala tradicijske kulture u Hrvatskoj”. Skup će se održati u utorak, 17. svibnja, u Matici hrvatskoj (adresa: Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, 10000 Zagreb), s početkom u 9:30 sati. Program je dostupan u prilogu.