ISVU i Studomat (fakultetske stranice)

Izborni kolegiji, pravila i procedura

Službeni popis izbornih kolegija fakultetske ponude FF za ak. g. 2012/13 nalazi se ovdje (kao dokument Microsoft Worda u prilogu). Pripazite na oznake tipova izbornosti (A, B, C…)!

Pravila

 1. Student u svakom semestru upisuje najmanje jedan izborni kolegij (najmanje, jer treba voditi računa o ECTS zbroju).
 2. Morate voditi računa o tome da prikupite dovoljno bodova po ECTS u svakom semestru (na koncu 6. semestra morate imati prikupljeno barem 180 ECTS, odnosno po 90 na svakoj od dviju studijskih grupa. Matematika govori da je najsigurnije ciljati na 30 ECTS po semestru, odnosno 15 na jednoj studijskoj grupi).
 3. Ukoliko iz opravdanih razloga ne možete upisati nijedan od navedenih kolegija, upisujete bilo koji drugi iz fakultetske ponude. U ISVU ćete biti evidentirani mimo Studomata, u Studentskoj službi, uz potvrdu o upisu od nositelja odabranog kolegija (kojemu se prethodno morate javiti).
 4. U slučaju nedoumica, obratite se u Studentsku službu, ISVU službu, tajništvo ili pročelniku.

Koraci do upisa željenog kolegija

 1. Pročitate donji popis
 2. Pribilježite što vam se sviđa
 3. Provjerite ECTS zbroj obaveznih i izbornih kolegija (na semestru i ukupan tijekom dosadašnjeg studija, za obje studijske grupe)
 4. Ako ste zadovoljni, provjerite na rasporedima kad se izvode kolegiji koji vam se sviđaju (svaki odsjek negdje ima raspored, a postoje i na mreži ffzg); obratite pažnju na kolizije, osobito s obaveznim kolegijima
 5. Ako je još uvijek sve u redu, prijavite se na odabrani kolegij (Studomat itd).
 6. Ako nešto ne štima (kvota popunjena, sve kolidira s obaveznim kolegijima itd.), vratite se na 1.

Pravila za zamjenu za strani jezik

 1. Zamjena za strani jezik: ukoliko studirate dvopredmetno, a svaki od vaših studijskih programa nosi sa sobom obavezu slušanja tzv. stranog jezika struke (SJS), upisujete SJS samo na jednom studiju (birate na kojem ćete to učiniti), dok na drugom studiju možete izabrati zamjenski kolegij, prema pravilima koja odredi odsjek-izvođač toga studija. Zamjenski kolegij mora nositi minimalno 2 ECTS po semestru.
 2. Na studijima grčkog, odnosno latinskog, zamjena za SJS može biti bilo koji kolegij na općem popisu izbornih označen s B, C2, D2 ili E2.
 3. Usput budi rečeno, silabi za strani jezik struke nalaze se na stranicama Centra za strane jezike FF, ovdje: X.
 4. Koji jezici ulaze u Strani jezik struke? Engleski, njemački, talijanski, francuski; od ove godine možete upisati i španjolski i ruski (ako vam to Studomat dopusti)

Tipovi izbornosti

Ukratko: kolegij koji možete odabrati mora imati oznaku B, C2, D2 ili E2 (za C1 — oprez!).

 • B (vanjska izbornost) - izborni kolegiji namijenjeni svim studentima FF-a (kolegiji koji ne pripadaju studijskim programima)
 • C (miješana izbornost) - izborni kolegiji namijenjeni studentima matičnog studija, ali i studentima drugih studija:
  • C1 - kolegiji namijenjeni studentima matičnog studija i drugih određenih studija (oprez! provjerite možete li upisati ovakav kolegij!)
  • C2 - kolegiji namijenjeni studentima matičnog studija i svim studentima FF-a
 • D (djelomična izbornost obveznih kolegija) - obvezni kolegij za studente matičnog studija, izborni za studente drugih studija:
  • (…)
  • D2 - obvezni kolegij za studente matičnog studija, izborni za sve ostale studente FF-a
 • E (izbornost za nematične studije) - izborni kolegiji koji nisu namijenjeni studentima matičnog studija, nego studentima drugih studija
  • (…)
  • E2 - kolegiji koji nisu namijenjeni studentima matičnog studija, nego svim studentima FF-a

Ukoliko izborni kolegij pripada nekom od miješanih oblika, uz podatak o tipu izbornosti najčešće se navodi i broj studenata s drugih studija koji mogu biti primljeni na kolegij.

Sve dodatne informacije o izbornim kolegijima studenti mogu dobiti u tajništvima odsjeka i fakultetskih centara, odnosno od samih nastavnika. Svi odsjeci i centri dužni su na vlastitim web stranicama objaviti silabe tih kolegija.

 
izborni-prva.txt · Last modified: 18. 10. 2012. 19:27 by njovanov
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki