South-East Europe Textbook Network

States and Regions

Transregional Projects(return to home page)

Croatia

Snjezana Koren
Southeast European Joint History Project

 


Radionica IV

Albanians and their neighbors: the future’s past

Radionica IV: Albanians and their neighbors: the future’s past (Atena, 16.-17. lipnja 2000.). Sudionici iz Albanije, Grcke, Jugoslavije i Kosova, te University of California.

Ciljevi radionice:

1.      Kako su Albanci i njihovi susjedi uzajamno prikazani u njihovim udzbenicima povijesti u odnosu na zajednicku i/ ili konfliktnu proslost?

2.      Mogucnosti revidiranog pogleda na regionalnu proslost u kojem ce povijest ujedinjavati umjesto razdvajati susjede.

Pitanja na koja su odgovarali sudionici radionice:

Opce informacije

1.1  U kojim se razredima poucava povijesti? Koliko sati tjedno? Koja se povijesna razdoblja poucavaju u pojedinom razredu?

1.2  Poucava li se osim nacionalne povijesti i opca povijesti? Koji su omjeri izmedju nacionalne, balkanske, europske i svjetske povijesti?

1.3  Kakav je sustav autorizacije, publikacije i distribucije udzbenika?

Analiza udzbenika povijesti

2.1    U kojim su povijesnim razdobljima i u kojem povijesnom kontekstu Albanija i Albanci spomenuti u udzbenicima? Koliko je stranica posveceno Albancima (isto pitanje odnosi se na druge narode u albanskim udzbenicima)?

2.2    Koja se vrsta povijesti poucava u odnosu na Albaniju i Albance? Politicka, vojna, kulturna, ekonomska ili socijalna? ? Postoje li razliciti pristupi u razlicitim povijesnim razdobljima?

2.3    Kako su prikazani odnosi izmedju Albanaca i susjednih zemalja?

2.4    Ima li albanskih heroja ukljucenih u nacionalnu povijest ili obrnuto? (Isto pitanje odnosi se na druge narode u albanskim udzbenicima.)

2.5    Ima li posebnih lekcija posvecenih Albancima? U kojim povijesnim razdobljima? Jesu li Albanci spomenuti kao nacionalna manjina? Spominju li se u albanskim udzbenicima druge narodi kao nacionalne manjine? Ima li posebnih lekcija koje su im posvecene?

2.6    Koje su karte i ilustracije ukljucene u udzbenike u vezi zemalja koje sudjeluju u radu radionici?

2.7    Kako je prikazana uloga Albanije i Albanaca u suvremenoj povijesti?

2.8    Kako je prikazano kosovsko pitanje u albanskim i srpskim udzbenicima? Spominje li se uopce u udzbenicima drugih zemalja?