Obilježavanje Međunarodnog dana obrazovanja: “Osiguranje uključivosti obrazovanja kroz podršku studentima (s invaliditetom): Dokle smo došli i kako dalje?”

Pozivamo na stručni skup pod nazivom “Osiguranje uključivosti obrazovanja kroz podršku studentima (s invaliditetom): Dokle smo došli i kako dalje?” koji Koordinacija pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za podršku u visokom obrazovanju organizira povodom Međunarodnog dana obrazovanja 24. siječnja (Program).

Ured za studente s invaliditetom Filozofskog fakulteta aktivni je član Koordinacije te sudjeluje u organizaciji navedenog skupa. Cilj organizacije skupa je prikazati rad službi za podršku studentima na visokim učilištima te otvoriti pitanja potrebnih sustavnih unaprjeđenja kako bi navedene službe mogle nastaviti pružati odgovarajuću podršku studentima s invaliditetom, ali i studentima pripadnicima ostalih ranjivih i podzastupljenih skupina, kao i svim studentima i nastavnicima u radu s njima.

Stručni skup organizira se na daljinu preko Zoom platforme. Molimo da prijavite vaše sudjelovanje preko poveznice za prijavu do petka, 20. siječnja 2023. godine. 

Smjernice za online usmeno ispitivanje studenata sa invaliditetom

Cilj teksta u nastavku je dati kratki pregled smjernica za rad sa studentima s različitim  tjelesnim, osjetilnim ili psihološkim smetnjama. Postoji mogućnost da biste mogli usmeno ispitivati studente s invaliditetom koji se nisu registrirali pri Uredu za SSI ili još nemaju dijagnozu te nemaju službenu prilagodbu načina ispitivanja a pokazuju određene teškoće funkcioniranja u akademskom okruženju. Slijedite princip da, štogod je dostupno studentima sa invaliditetom, povećava dostupnost svima. 

Za dodatna pitanja ili savjete u vezi pristupa studentima s određenim poteškoćama molimo Vas javite se na e-mail uredssi@ffzg.hr Continue reading

Procjenjivanje znanja na daljinu

Mnogi nastavnici su se u ovim izvanrednim okolnostima izazvanima epidemijom našli suočeni s izazovom stvaranja novog načina ocjenjivanja. Slijedi kratki pregled načina na koji možete osigurati, što je više moguće, da je online procjena znanja koju planirate primijeniti pristupačna svim studentima:

Continue reading

Obavijest o radu

Ured za studente s invaliditetom tijekom izvanrednih okolnosti zbog epidemije za sve upite  dostupan je putem e-adrese: uredssi@ffzg.hr te prema potrebi putem mobitela i video veze.

Smjernice za osiguravanje pristupačnosti nastavnih materijala koji se postavljaju u sustav za e-učenje

E-pristupačnost odnosi se na osiguravanje jednakih mogućnosti i pristupa e-sadržaju svakoj osobi pa tako i osobi s invaliditetom. Kada se različiti sadržaji nude putem interneta treba voditi brigu o e-pristupačnosti. Više informacija o smjernicama za osiguravanje pristupačnosti nastavnih materijala koji se postavljaju u sustav za e-učenje možete saznati na poveznici ovdje.

Iskustvo zlata vrijedi 2020

Poslovni dnevnik već tradicionalno putem društveno odgovornog projekta “Iskustvo zlata vrijedi” spaja partnere poslodavce sa studentima s invaliditetom i studentima slabijega materijalnog statusa, s ciljem omogućavanja prakse radi lakšeg zapošljavanja u budućnosti.

O PROJEKTU

Kroz projekt “Iskustvo zlata vrijedi” proširuje se svijest u poslovnoj i široj zajednici te se problematizira pitanje zapošljavanja onih koji do posla zbog osobnih razloga i drugih okolnosti teže dolaze.

Organizatori s posebnim senzibilitetom i sviješću o težoj zapošljivosti navedenih skupina studenata od 2013. godine razvijaju ovaj projekt u suradnji s uglednim hrvatskim kompanijama – vrijednim partnerima projekta – koje prepoznaju njegovu važnost te svojim sudjelovanjem aktivno sudjeluju u omogućavanju studentske prakse s jedne strane, ali i stvaranju pozitivnog ozračja i nužnosti progovaranja o navedenoj problematici.

Do sada je kroz projekt omogućena radna praksa za više od 100 studenata s invaliditetom te studenata slabijega materijalnog statusa. Ponosno ističemo da je više od 10 studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Poslovni dnevnik i ove godine želi svima kojima život nije pružio jednaku startnu poziciju pomoći da se lakše uključe na tržište rada te jednog dana ravnopravno sudjeluju u tržišnoj utakmici.

Zainteresirani studenti se za sudjelovanje mogu prijaviti ispunjavanjem prijavnice najkasnije do 25. ožujka 2020.

Dodatne informacije, uvjeti natječaja i i prijava dostupni su na poveznici: https://www.poslovni.hr/dogadjanja/iskustvo-zlata-vrijedi-2020

Za više informacija nazovite 
01/ 6300 743 ili pošaljite poruku na iskustvozlatavrijedi@poslovni.hr.

Novčana potpora za podmirenje dijela troškova prijevoza za akademsku godinu 2019./2020

MZO je objavio natječaj za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom

Odluka o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2019./2020. uza zahtjeve za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za akademsku godinu 2019./2020.

Na temelju članka 7. stavka 1. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom (Narodne novine, broj 23/15), ministrica znanosti i obrazovanja donosi Odluku o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2019./2020. uza zahtjeve za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za akademsku godinu 2019./2020.

https://mzo.gov.hr/vijesti/prijevoz-za-redovite-studente-s-invaliditetom-3377/3377

 

Natječaj za dodjelu 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata za akademsku godinu 2019./2020.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisuje javni natječaj za dodjelu 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata za akademsku godinu 2019./2020. (sukladno osiguranim sredstvima u Državnome proračunu) redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj

Državne stipendije dodjeljuju se i u kategoriji 2 – redovitim studentima osobama s invaliditetom – 70 stipendija.

https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/3147