Novčana potpora za podmirenje dijela troškova prijevoza za akademsku godinu 2019./2020

MZO je objavio natječaj za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom

Odluka o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2019./2020. uza zahtjeve za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za akademsku godinu 2019./2020.

Na temelju članka 7. stavka 1. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom (Narodne novine, broj 23/15), ministrica znanosti i obrazovanja donosi Odluku o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2019./2020. uza zahtjeve za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za akademsku godinu 2019./2020.

https://mzo.gov.hr/vijesti/prijevoz-za-redovite-studente-s-invaliditetom-3377/3377

 

Natječaj za dodjelu 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata za akademsku godinu 2019./2020.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisuje javni natječaj za dodjelu 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata za akademsku godinu 2019./2020. (sukladno osiguranim sredstvima u Državnome proračunu) redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj

Državne stipendije dodjeljuju se i u kategoriji 2 – redovitim studentima osobama s invaliditetom – 70 stipendija.

https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/3147

 

 

Kolegij TZK – Nastavna prilagodba po zdravstvenoj osnovi

Studenti/ce sa zdravstvenim problemima i studenti/ce s invaliditetom koji trebaju prilagodbu obaveza kroz cijeli semestar ili akademsku godinu, odnosno mirovanje studentskih prava, obavezni su se telefonski najaviti i otići nadležnoj liječnici Filozofskog fakulteta.

Dr. Tihana Marković

 • Ivančica Novak med. sestra
 • Novi Zagreb Siget
 • Avenija Većeslava Holjevca 22, Zagreb
 • 01/6551 554
 • (parni datumi: poslije podne, neparni datumi: prije podne)

i ponijeti sa sobom:

 • na uvid medicinsku dokumentaciju, rješenje HZMO
 • zdravstvenu iskaznicu
 • indeks/x-icu

Prema preporuci Ureda za studente s invaliditetom (http://www.unizg.hr/uredssi/), studenti/ce mogu biti oslobođeni pojedinih vrsta i oblika tjelovježbe. Na temelju pregleda i dokumentacije studenti/ce će se, sukladno preporuci nadležne liječnice, uključiti u kineziološke aktivnosti (KA) koje im odgovaraju prema načinu, vrsti i intenzitetu vježbanja.
Ishod pregleda i prilagodba obaveza prema kolegiju TZK ovisit će o preporuci nadležne liječnice.

Studenti/ice će:

 • dogovorno biti upućeni na jednu od mogućih KA (http://www.ffzg.unizg.hr/tzk/sportovi-2/)
 • izvršiti obavezu prema kolegiju na drugi način dogovoren s nastavnikom (seminarski rad)
 • nakon dobivene liječničke potvrde o prilagodbi obaveza, doći na razgovor u vrijeme konzultacija jednog od predmetnog nastavnika.

Studenti koji ne trebaju zdravstvenu prilagodbu za cijeli semestar ili akademsku godinu ne trebaju donositi potvrde o razlozima izostanka jer ti izostanci ulaze u 20% izostanaka (od ukupnog broja dolazaka) na koje imaju pravo. Za kratkotrajne bolesti trebate se obratiti svom obiteljskom liječniku.

Nastavna prilagodba po zdravstvenoj osnovi

Stipendiranje studenata i srednjoškolaca s invaliditetom

Upravo je krenula ”Mogućnost za budućnost”. Naime, Erste banka je raspisala natječaj za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata s invaliditetom, kojima će ukupno dodijeliti 20 godišnjih stipendija, mjesečnog iznosa 1.750 kuna.

Natječaj je otvoren do 25. rujna 2019., a svi zainteresirani mogu se prijaviti preko aplikacije na web stranici Erste banke <https://www.erstebank.hr/hr/o-nama/drustveno-odgovorno-poslovanje/mogucnost-za-buducnost>.

Kako bi se prijavili, zainteresirani banci moraju poslati motivacijsko pismo na temu vjeruju li da obrazovanje ima moć promijeniti svijet, i na koji im način pomaže u ostvarenju njihovih želja, snova i interesa. Također, trebaju i priložiti dokumentaciju kojom potvrđuju svoju invalidnost, a koju je banka zakonski obvezna proslijediti na provjeru Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Uz to, uvjeti su i potvrda fakulteta ili srednje škole o statusu redovitog obrazovanja, dokaz o državljanstvu  Republike Hrvatske te izjava da ne primaju niti jednu drugu stipendiju.

Stipendisti banke bit će poznati 9. listopada, a tijekom listopada će im biti isplaćena i prva stipendija. Stipendija se isplaćuje redovitim studentima, stoga je važno da redovito upišu i ljetni semestar akademske godine, kako bi ostvarili punu stipendiju.

Erste&Steiermärkische Bank d.d.

Human Resources Division Recruiting and Development Group

Postupak upisa za pristupnike s invaliditetom

Molimo buduće studente s invaliditetom da se nakon obavljenog upisa u dvorani D7  jave u Ured za studente s invaliditeom (prostorija A006) kako bismo evidentirali vaše potrebe za podrškom tijekom studiranja.

Ured je otvoren u vremenu trajanja upisa.

Termini upisa:

 • srijeda, 17.07.2019. od 9:00 do 18:00
 • četvrtak, 18.07.2019. od 9:00 do 18:00
 • petak, 19.07.2019. od 9:00 do 15:00

Za sve dodatne informacije obratite se na uredssi@ffzg.hr

Projekt “Iskustvo zlata vrijedi”

Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine organiziraju projekt Iskustvo zlata vrijedi, putem kojega spajaju partnere poslodavce sa studentima s invaliditetom i studentima slabijega materijalnog statusa. Cilj projekta je omogućavanje prakse radi lakšega zapošljavanja u budućnosti. U natječaju Iskustvo zlata vrijedi 2019. mogu sudjelovati studenti s invaliditetom i studenti slabijega materijalnoga statusa. Studenti se mogu prijaviti ovdje, a uz osobne podatke, prijavna dokumentacija mora sadržavati motivacijsko pismo, životopis i dokaz o invalidnosti ili socijalnoj ugroženosti.

Prijave traju do 28. ožujka 2019.

Prijavljeni studenti s invaliditetom bit će podvrgnuti provjeri Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom kako bi se utvrdilo udovoljavaju li odredbama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (NN 157/13 i NN 152/14) odnosno Pravilnika o utvrđivanju kvote zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Studentska praksa osigurava se određenom broju studenata, ovisno o broju uključenih partnerskih tvrtki; svaka partnerska tvrtka mora osigurati praksu za jednog studenta u trajanju minimalno jedan mjesec. Ovisno o potrebama i mogućnostima, jedna partnerska tvrtka može osigurati praksu za dva ili više studenata te u trajanju dužem od mjesec dana.

Na završnom događanju u travnju predstavnici partnerskih tvrtki upoznat će se sa studentima koji su im dodijeljeni (odabir studenata i spajanje s partnerskim tvrtkama ovisno o fakultetu na kojem se student školuje, obavlja Stručna komisija Organizatora).

Vrijeme obavljanja prakse dogovorno utvrđuju student i partner poslodavac, a praksa mora biti odrađena do kraja 2019. godine.

Do sada je kroz projekt omogućena radna praksa za više od stotinu studenata s invaliditetom te studenata slabijega materijalnog statusa, od kojih je više od desetoro ostvarilo i stalni posao u istoj tvrtki.

Kao i proteklih godina, Poslovni dnevnik i Večernji list žele svima kojima život nije pružio jednaku startnu poziciju pomoći da se lakše uključe na tržište rada te jednog dana ravnopravno sudjeluju u tržišnoj utakmici.

Uvjete natječaja pročitajte ovdje.

Hokej na sanjkama za osobe s invaliditetom

Klub hokeja na sanjkama za osobe s invaliditetom PARA-MRGA poziva studente s invaliditetom na uključivanje u paraolimpijski sportski program hokeja na sanjkama.

Ovaj sportski program namijenjen je osobama s invaliditetom koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta. Sudjelovanje je besplatno te klub svojim članovima osigurava sanjke, osnovnu zaštitnu opremu, termine leda, fitness dvorane i trenera.
LETAK PARA-MRGA

 

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu stipendira SSI

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu stipendira brucoše i studente viših godina.
Studenti s invaliditetom spadaju u 2. kategoriju, rok je do 12. studenog u 12 sati. 
Prijave se šalju na adresu: Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu (za studentske stipendije), Ilica 24/1, 10 000 Zagreb, a elektronički obrazac dostupan je na stranicama Zaklade. Studenti s invaliditetom ispunjavaju ovaj OBRAZAC
Potrebno je da dobro pročitate tekst natječaja na LINKU te prikupite valjanu dokumentaciju.
I na kraju cjelokupni natječaj i dokumentaciju nalazi se na LINKU.