Oproštaj od profesora Zsolta Lengyela

S tugom objavljujemo da je 9. ožujka 2022. preminuo naš dragi kolega, umirovljeni profesor emeritus Zsolt Lengyel (Sveučilište u Veszprému) – poznati mađarski lingvist i dugogodišnji gostujući profesor na našem studiju.

Profesor Lengyel bio je jedan od najistaknutijih članova mađarske jezikoslovne akademske zajednice, i kao takav osobito je mnogo činio za razvoj i popularizaciju primijenjene lingvistike, kako u domaćem mađarskom, tako i u međunarodnom kontekstu. Njegovo glavno područje istraživanja bila je psiholingvistika, pa se među prvima u Mađarskoj okrenuo prema istraživanju dječjeg jezika i dvojezičnosti. Bio je osnivač Mađarskog društva za primijenjenu lingvistiku, a između 1998. i 2002. godine obnašao je i dužnost dekana nedugo prije oformljenog Fakulteta za moderne filologije i društvene znanosti Sveučilišta u Veszprému.

Profesor je pored svojih mnogih strukovnih zaduženja u periodu od 2005. do 2010. kao gostujući profesor predavao jezikoslovne kolegije na našem studiju hungarologije, uspostavljujući pritom plodonosne strukovne veze i s Odsjekom za fonetiku našega fakulteta. Osim obaveznog gradiva predviđenog studijskim programom profesor Lengyel uvijek se trudio posredovati studentima i svoje bogato i dragocjeno primjenjenolingvističko znanje, pa je njegov izborni kolegij Psiholingvistika bio osobito popularan. Svesrdno je pomagao našim zainteresiranim studentima u organizaciji raznih stipendija i mogućnosti usavršavanja na mađarskim visokim učilištima i znanstvenim skupovima. Uz veliku radnu energiju i operativnost uvijek je zračio vedrinom i ljudskom toplinom – zbog čega je suradnja s njim uvijek značila i lijepo druženje i ugodne ljudske trenutke.

Uspomenu na dragog kolega Zsolta Lengyela zauvijek čuvamo.