Cameristi della Scala – koncert u sklopu ciklusa Lisinski subotom

Gianluca Scandola, umjetnički ravnatelj

PROGRAM:

Guiseppe Verdi/ Giovanni Avolio: Falstaff
za violinu, violončelo i orkestar

Gioachino Rossini: Guillaume Tell
za violinu, violončelo i orkestar

Guiseppe Verdi/ Camillo Sivori: Trubadur za violinu i orkestar

Gaetano Donizetti/Antonio Pasculli: La Favorita Gaetana Donizettija
za obou i orkestar

Guiseppe Verdi/ Luigi Mancinelli: Aida
za violončelo i orkestar

Guiseppe Verdi/ Antonio Bazzini: La Traviata
za violinu i orkestar

Gostovanja i koncerti umjetnika slavnog milanskog opernog hrama Teatro alla Scala, Cameristi della Scala najčešće se opisuju kao nezaboravni! Tako je bilo i nakon nastupa u Carnegie Hallu u listopadu 2013., kad su na programu bile rijetko izvođene, neobjavljene i gotovo zaboravljene fantazije na Verdijeve opere Verdijevih suvremenika, prijatelja i suradnika. „Mnogo sam istraživao“, istaknuo je tom prigodom Gianluca Scandola, violinist i umjetnički ravnatelj ansambla, „i pronašao oko 50 nepoznatih djela. Nakon dugog procesa transkribiranja i revizije, ostali smo na djelima koja smo izveli na našem prvom nastupu u Carnegie Hallu.“ Koncert je dočekan s oduševljenjem publike i kritike, a tu izvedbu moći će doživjeti i zagrebačka publika, slušajući obrade tema iz Falstaffa za violinu, violončelo i orkestar Giovannija Avolija, Trubadura za violinu i orkestar Camilla Sivorija, Aide za violončelo i orkestar Luigija Mancinellija, Traviate za violinu i orkestar Antonija Bazzinija i druge. Brojne turneje, gostovanja u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj, Kini, Rusiji, Argentini, Izraelu, Sjedinjenim Američkim Državama, mnogo nagrada, posebice nagrada Isimbardi Milanske provincije za promicanje umjetnosti i međunarodnu djelatnost, suradnja s brojnim umjetnicima i glasovitim dirigentima, kao što su Riccardo Muti i Daniel Barenboim, dovoljno govore i poziv su Zagrepčanima da ne propuste jedinstven glazbeni doživljaj – „večer za pamćenje“.

Datum: subota 25. studenoga 2017. u 19:30, sala Lisinski di Zagabria

TALIJANSKI FILMOVI NA ZAGREB FILM FESTIVALU

Ciambra 

Talijanski kandidat za Oscara iza kojeg stoji ime izvršnog producenta Martina Scorsesea vodi nas u malenu romsku zajednicu u Kalabriji. Priča je to o odrastanju i inicijaciji u svijet muškosti 14-godišnjeg Roma Pija, pronicljiv uvid u život i svakodnevicu talijanske društvene margine koju osim Roma čine lokalni Talijani i afrički imigranati. Film je slobodni nastavak prvog filma Jonasa Carpignana Mediterraneo koji je prikazan 2015. na ZFF-u u sklopu Dana LUX filma.

PROJEKCIJE: četvrtak, 16.11. u 13:00h u kinu Tuškanac i u 21:30h u kinu Europa

 

Sicilijanska bajka 

Slavni talijanski redatelji Fabio Grassadonia i Antonio Piazza nakon sjajnog mafijaškog krimića Salvo vraćaju se istoj tematici u Sicilijanskoj bajci, filmu kojeg prikazujemo unutar programa Ponovno s nama. Zbog načina na koji istiniti slučaj iz crne kronike fikcionalizira uz obilatu uporabu elemenata fantastike, ovaj su film kritičari već usporedili s Panovim labirintom Guillerma del Tora i proglasili filmom u kojem mafija susreće braću Grimm. Redatelj Antonio Piazza gost je ZFF-a i prisustvovat će projekcija svog filma, spreman na sva pitanja iz publike!

PROJEKCIJE: četvrtak, 16.11. u 19:30h u kinu Tuškanac, petak 17.11. u 18:30 u Muzeju suvremene umjetnosti.

 

Skrivena ljubav

Luca Guadagnino

Italija, Francuska, Brazil, 132’, 2017

 

Mon amour, mon ami

Adriano Valerio,

Italija, Francuska, 2017, 15’

 

Otkazana nastava kod doc. dr. sc. Snježane Husić 16. i 17. studenoga

Doc. dr. sc. Snježana Husić zbog bolesti neće održati nastavu 16. i 17. studenog 2017. na kolegijima “Svakodnevni život u talijanskim gradovima (12-15. stoljeće)” i “Talijanska pripovjedna proza u prijevodu”. Zato se prvi kolokvij iz kolegija “Svakodnevni život u talijanskim gradovima od 12-15 st” odgađa za 7. prosinca. O terminima nadoknade nastave studenti će biti pravovremeno obaviješteni.