Da Cinecittà alla tavola. Il cibo nei manifesti del cinema italiano

Nell’ambito della Settimana della Cucina Italiana
Mostra di manifesti dall’Archivio Enrico Minisini di Cividale del Friuli.

Tra i tanti aspetti che rendono l’Italia famosa nel mondo sicuramente ci sono il cibo e il cinema.

I manifesti, le locandine, le fotobuste, vanno dagli anni ’40 fino al 2000 e raffigurano un’Italia vera, sia popolare che borghese che si muove tra neorealismo e mondo moderno. Tra questi troviamo il cinema d’autore, la commedia all’italiana, pellicole note e volti di attori come Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Vittorio De Sica, Alberto Sordi, ma anche film meno conosciuti, ma non per questo meno importanti.

Dopo l’inaugurazione sara’ proiettato il film Un Americano a Roma di STENO con Alberto Sordi.

In lingua italiana con i sottotitoli in italiano.

Data: Mer 28 Nov 2018

Orario: Alle 17:30

Ingresso : Libero

Luogo:Istituto Italiano di Cultura

 

Poziv na predstavljanje projekta Otherstories/altrestorie

U sklopu međusveučilišnoga projekta Otherstories/altrestorie, u petak  23. studenog 2018. u 16 sati, u fakultetskoj Vijećnici, gostovat će talijanski redatelj i novinar Gabriele Del Grande  i profesorica Sergia Adamo, sa Sveučilišta u Trstu. Tema predavanja na talijanskom jeziku bit će migracije u suvremenoj Italiji. Pozivnica u privitku.

pozivnica

 

Pohađanje tečajeva talijanskog jezika, književnosti i kulture u Italiji

Zainteresirani studenti preddiplomskog i diplomskog studija talijanistike koji žele pohađati neki od tečajeva talijanskoga jezika i kulture u Italiji, koristeći neku od ponuda koje su stigle na Odsjek talijanistike (pod čime se podrazumijeva nešto povoljnija cijena tečaja za naše studente), mogu ispuniti priloženi obrazac i poslati ga do  1. veljače 2019. na talijanistika@ffzg.hr

OBRAZAC

Obavijest o datumu obrane diplomskih radova za studente koji moraju diplomirati do 30. rujna 2018. 26.09.2018.

Obavijest o datumu obrane diplomskih radova za studente koji moraju diplomirati do 30. rujna 2018.

26.09.2018.

Zbog velikog broja pristiglih diplomskih radova studenata kojima je isteklo nominalno trajanje studija i koji moraju obraniti diplomski rad i diplomirati do 30. rujna 2018. na rujanskoj sjednici Vijeća Fakulteta dogovoreno je da svi studenti/ce koji su svoj diplomski rad predali mentoru/ici na čitanje do 30. rujna mogu isti i obraniti najkasnije do 21. prosinca 2018. Navedeni rokovi su konačni.

Obavijest za studente nastavničkog smjera (apsolventi i 5. godina)

Osnovna škola Tin Ujević u Koturaškoj ulici traži studente volontere za suradnju na projektu “Vlakićem po Europi”.

Projekt predviđa da studenti  romanskih jezika s našeg Fakulteta jednom mjesečno tijekom cijele školske godine održe po 1 radionicu  učenicima od 1. do 6. razreda o prikladnim kulturno-civilizacijskim sadržajima (npr. pozdravi, Pinocchio, Gardaland, Rim, Carnevale, Fiat) kako bi se potaknuo interes za učenje više različitih stranih jezika.

Zauzvrat će studenti od škole dobiti službenu potvrdu o volontiranju koju će moći priložiti svom životopisu i steći dodatno iskustvo rada u nastavi.

Mole se svi zainteresirani za suradnju na projektu da se jave doc. dr. sc. Sandri Mardešić.

 

Promjena jednog dvopredmetnog studija

Studentima dvopredmetnih studija Filozofskog fakulteta, koji kroz razredbeni postupak kandidiraju za ponovni upis s ciljem promjene jednog dvopredmetnog studijskog programa, Fakultet može u sustavu postani-student.hr (NISpVU) omogućiti prijavu za razredbeni postupak na samo jedan dvopredmetni studij uz zadržavanje prava studija na drugom već upisanom dvopredmetnom studiju.

Svi pristupnici koji kroz razredbeni postupak žele promijeniti jedan od već upisanih dvopredmetnih studija moraju predati molbu. U molbi uz osnovne podatke (ime, prezime, OIB, broj indeksa, podaci za kontakt) obavezno moraju jasno naznačiti koji od već upisanih dvopredmetnih studija žele nastaviti studirati (zadržati). Molbu možete preuzeti ovdje.

Molbe za zadržavanje studija bit će odobrene samo onim pristupnicima koji na studiju koji žele zadržati nisu izgubili pravo studija.

Osim prijave elektroničkim putem u sustav postani-student.hr (NISpVU), kao i svi ostali pristupnici obavezno se trebaju prijaviti u Studentskoj službi Filozofskoga fakulteta u svrhu ponovnog testiranja koje provodi Filozofski fakultet.

Molbe se predaju zajedno sa prijavom za testiranje (od 21. do 25. svibnja 2018.)!

Upisat će se moći samo oni studenti koji prema ostalim kriterijima koji vrijede za sve pristupnike steknu pravo upisa na drugi željeni studij.

Promjena jednog studijskog programa jednaka je promjeni studija, pa za takve pristupnike koji steknu pravo upisa Ministarstvo ne snosi troškove studiranja te se mogu upisati samo uz plaćanje troškova studija.

Obavijest o konzultacijama

Termini konzultacija nastavnika objavljeni su na web stranici Odsjeka pod “Nastavnici” i na

vratima ureda dotičnoga nastavnika.

Promjena pojedinoga termina redovnih konzultacija (zbog bolesti ili službene odsutnosti)

oglašava se na web oglasnoj ploči (uputno je konzultirati ju prije dolaska na konzultacije) i na

vratima ureda dotičnoga nastavnika.

 

Obavijest o komisijskim ispitima

Studenti koji polažu ispit 4. put imaju pravo pristupiti usmenom komisijskom ispitu i u slučaju da nisu zadovoljili na pismenom. Svi kojih se to tiče, trebaju predati zahtjev u tajništvo Odsjeka.