Povijest

spiral clock

Udruženje studenata filozofije pri Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu osnovano je u studenom 1994. godine na inicijativu ondašnjih studenata četvrte godine, ujedno i članova uredništva časopisa Čemu.

Prvotni i osnovni cilj Udruženja bilo je redovito izdavanje časopisa studenata filozofije Čemu, čija su prva dva broja ugledala svjetlo dana u gotovo samizdatskim okolnostima. Tek što je Institut Otvoreno društvo – Hrvatska odlučio redovito financirati časopis, javila se potreba za Udruženjem koje bi časopisu osiguralo lakše birokracijske putove, odnosno jednostavnije načine uplaćivanja donacija i podmirivanja računa. Otad se brojevi časopisa Čemu financiraju pod ingerencijom svoje krovne udruge.

Drugi cilj Udruženja studenata filozofije bilo je organiziranje javnih tribina i okruglih stolova o filozofskim temama te pitanjima vezanima uz studija filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prva tribina održana je u KIC-u 20. prosinca 1994. godine, u jeku javnih sukoba između Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta i Hrvatskih studija u Zagrebu. Tribina nazvana Filozofija na sveučilištu, na kojoj su riječ imali tadašnji pročelnici triju Odsjeka za filozofiju, prof. dr. Branko Despot (Filozofski fakultet), doc. dr. Jure Zovko (Hrvatski studiji) i prof. dr. Ivan Macan  (Filozofski fakultet Družbe Isusove), imala je znatan odjek u medijima.

Treći cilj Udruženja studenata filozofije bilo je stvaranje platforme za dijalog između studenata i profesora na Odsjeku za filozofiju. Prvobitni korak takve inicijative bilo je biranje studentskih predstavnika u Vijeću Odsjeka za filozofiju, koji su imali dužnost iznositi zahtjeve studenata pred Vijećem te referirati o ishodima sjednicama Vijeća članovima Udruženja.

Posljednji ciljevi, ne manje važni, bili su organiziranje neformalnih druženja i sportskih aktivnosti studenata filozofije Filozofskog fakulteta, kao i povezivanje sa studentima filozofije drugih Sveučilišta u Hrvatskoj i inozemstvu. Tom su prilikom stvoreni kontakti sa studentima u Beču i Zürichu, na Oxfordu i Princetonu, a htijenje za održavanjem komunikacije i suradnje s vremenom se pokazalo pokretnim impulsom samoga Udruženja i konstantom koja se kasnije uvelike provlačila u časopisu Čemu te na studentskim simpozijima.

 

 

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr