Izborna skupština Udruženja studenata filozofije

Poštovane kolegice i kolege,

Udruženje studenata filozofije vas poziva na izbornu skupštinu koja će se održati u srijedu, 11. studenoga 2015. godine u dvorani A001, s početkom u 18 i 30.

Na dnevnom redu su sljedeće točke:

1. Izvještaj o radu predsjedništva u mandatu 2014./2015. i financijsko izvješće

2. Izbori za predsjedništvo USF-a

a) Razrješenje aktualnog predsjedništva USF-a

b) Zaprimanje kandidatura za predsjednika/predsjednicu USF-a

c) Glasovanje za predsjednika/predsjednicu USF-a

d) Glasovanje za predloženo predsjedništvo USF-a

e) Izbor nadzornog odbora USF-a

3. Razno

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u što većem broju.

131 total views, 1 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Poziv za program mentoriranja brucoša

Udruženje studenata filozofije poziva sve studente viših godina filozofije (preporučljivo od treće nadalje) da se prijave na program mentoriranja brucoša.

Mentoriranje uključuje savjetovanje mlađih kolega u vezi kolegija, seminara, ispita, učenja, administracije i općenito života na fakultetu.

Rok prijave je do srijede 30. 9., a molbu treba poslati na mail: usf.ffzg@gmail.com.

U mailu navedite ime i prezime, godinu studija i studijske grupe.

176 total views, no views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Poziv na regionalni studentski skup u Nišu

Prenosimo poziv kolega u Nišu.

2. Regionalni studentski skup iz oblasti filozofije i društvenih nauka

u organizaciji studenata filozofije Departmana za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu,

sa temom:
„Sloboda kritike i kritika slobode“

Prvi poziv za učešće

Poštovani,
Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu i Udruženje studenata filozofije pozivaju Vas na učešće na studentskom skupu “Sloboda kritike i kritika slobode” koji će se održati 13. i 14. novembra 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Nišu.
Ovo okupljanje namenjeno je svim studentima filozofije i društvenih nauka u regiji na osnovnim i master studijama. Interdisciplinarnog je karaktera pa se, pored studenata filozofije, mogu prijaviti i studenti psihologije, pedagogije, istorije, književnosti, umetničke kritike, žurnalistike i drugih društveno-humanističkih naučnih oblasti. Namera organizatorâ je podsticaj na teorijski rad van strogih okvira studijskih programa, na razmenu znanja i ideja, kao i uspostavljanje međusobne saradnje među studentima iz zemlje i regiona.

Teorijsko utemeljenje slobode – sloboda pojedinca, svest o slobodi, sloboda volje, apsolutna sloboda i ograničena sloboda – ne prestaje da bude aktuelno, danas najpre u okvirima političke filozofije. Počev od razlikovanja fizičke i duhovne slobode, do razlikovanja pozitivne i negativne slobode, ovaj pojam u modernom dobu, čak i u onome što se naziva postmodernom erom, dobija stalno nove koordinate, stvara kontekste koji nisu bili poznati ranije, otvara do tada neviđene mogućnosti, obrazuje drugačije prakse.
Možemo reći da je, makar u onim državama koje čine tzv. „zapadni svet“, društvo slobodnije no što je ikada bilo, te da je sloboda kritike dopuštenija no što je ikada bila. Koji su, međutim, njeni učinci i njene posledice? Kada se osvrnemo na nedavne događaje, kao što je, na primer, teroristički napad na pariski nedeljnik Charlie Hebdo, neposredno se nameće ovo pitanje. Praktični učinci slobode kritike u svetlu ovakvih događaja nameću zahtev za promišljanjem, odnosno kritikom slobode. Aktuelnost problema slobode u savremenom svetu uvek podrazumeva preplitanje i međusobni podsticaj ova dva elementa: slobode kritike i kritike slobode.

Važna napomena: Ovaj studentski skup formalno će funcionisati kao sekcija naučnog skupa „Nauka i savremeni univerzitet“ (NISUN) koji će se održati u istom periodu u prostorijama Filozofskog fakulteta. Prijave za skup šalju se na adresu naučnog skupa NISUN, koja će dole biti naznačena. Međutim, ukoliko imate pitanja u vezi sa našim skupom, možete ih poslati na mail: stud.fil.skup.nis.2014@gmail.com
Prijava:
Studenti zainteresovani za učešće na skupu moraju poslati rezime svoje teme.
Podatke o slanju rezimea možete pogledati na sledećem linku:

http://www.filfak.ni.ac.rs/konferencije/item/252-nisun-5

Formalni jezik izlaganja na skupu biće srpski (odnosno: hrvatski, bošnjački ili crnogorski) i engleski.
Trajanje izlaganja biće 15 minuta. (*U skladu sa brojem izlagača, trajanje izlaganja može biti produženo na 20 minuta. Konačno obaveštenje o trajanju izlaganja dobićete uz obaveštenje o prihvatanju rezimea.)
Prijava se vrši elektronskim putem na ovoj internet adresi:

http://www.filfak.ni.ac.rs/prijave/nisun5-sr

(*Napomena: U polju obrasca na internet stranici u kojem morate da navedete ime sekcije, napišite: „Sloboda kritike i kritika slobode“, odnosno odaberite tu sekciju među ponuđenim sekcijama.)
Učešće na skupu je besplatno. Izlagačima će biti obezbeđen smeštaj za vreme trajanja skupa, kao i većina obroka, zajedno sa učesnicima ostalih sekcija.

206 total views, 1 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Podsjetnik: Čemu – poziv za radove

Udruženje studenata filozofije poziva sve studentice i studente, zainteresirane za pisanje autorskih radova za časopis studenata filozofije Čemu.

Temat novog broja časopisa Čemu obuhvaća odnose između metafizike i politike, koji uključuju uzajamni odnos metafizike prema politici (ili onom političkom), i politike prema metafizici (ili onom metafizičkom). Metafizičko u politici te političko u metafizici zauzimaju, prema tome, središnje mjesto u ovoj tematskoj cjelini. Osim naglašavanja specifičnosti ovih odnosa, temat ostavlja prostora za filozofsku intervenciju u obama područjima, spajajući i ispreplićući teorijsko i praktičko u punom smislu.

Napomena: U 24. broju primaju se i autorski radovi izvan temata, odnosno radovi koji odgovaraju tematu će činiti samo jedan dio novog broja.
Molimo autore da pošalju gotove radove do 1. listopada/oktobra. Mail na koji se šalju radovi je: cemu.ffzg@gmail.com.

Više informacija o tematu: http://www.ffzg.unizg.hr/cemu/podsjetnik-poziv-za-radove-za-novi-24-broj-casopisa-cemu-metafizika-politikepolitika-metafizike/

209 total views, 3 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

2. regionalni studentski simpozij “Humanizam u doba neoliberalnog kapitalizma”

Prenosimo sa stranica Filozofskog fakulteta u Splitu:

“Filozofski fakultet u Splitu i Hrvatsko filozofsko društvo, u suradnji sa Studentskim zborovima Filozofskog, Pravnog i Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Splitu te Europskom udrugom studenata prava ELSA Split, pozivaju Vas na sudjelovanje u drugom regionalnom studentskom simpoziju društvenih i humanističkih znanosti: »Humanizam u doba neoliberalnog kapitalizma«, koji će se održati 9. i 10. listopada, 2015. godine u prostorima Filozofskog fakulteta u Splitu na splitskom Peristilu (Poljana kraljice Jelene 1/III).”

Continue reading

434 total views, no views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Međunarodni znanstveni skup “Prapovijest uma”

Međunarodni znanstveni skup Prapovijest uma održati će se 12. lipnja 2015. godine s početkom u 9:45 sati u Arheološkom Muzeju u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19.

Prenosimo sa stranica Arheološkog Muzeja:

“Zahvaljujući novim rezultatima arheoloških i antropoloških istraživanja, novim tehnikama primijenjenim na već poznate artefakte, kao i različitim novim teorijskim pretpostavkama, više je znanstvenika iz raznih grana arheologije i antropologije u novije vrijeme udružilo snage u skiciranju niza kognitivnih sposobnosti (modula) u evoluciji ranih hominina. Evolucijsko podrijetlo naših kognitivnih sposobnosti na više je važnih načina još uvijek s nama, a arheološki rezultati podržavaju novi modularni koncept uma na izrazito zanimljive načine.

Continue reading

197 total views, no views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Poziv za radove za novi 24. broj časopisa Čemu – Metafizika politike/Politika metafizike

LOGO (1)Udruženje studenata filozofije poziva sve studentice i studente, zainteresirane za pisanje autorskih radova za časopis studenata filozofije Čemu.

Temat novog broja časopisa Čemu obuhvaća odnose između metafizike i politike, koji uključuju uzajamni odnos metafizike prema politici (ili onom političkom), i politike prema metafizici (ili onom metafizičkom). Metafizičko u politici te političko u metafizici zauzimaju, prema tome, središnje mjesto u ovoj tematskoj cjelini. Osim naglašavanja specifičnosti ovih odnosa, temat ostavlja prostora za filozofsku intervenciju u obama područjima, spajajući i ispreplićući teorijsko i praktičko u punom smislu.

Continue reading

978 total views, no views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Poziv za prijavu na međunarodni simpozij “Priroda i društvo: Kultura, razvoj i okoliš”

diskrepancijaPrenosimo sa stranica Kluba studenata sociologije Diskrepancija:

Klub studenata sociologije Diskrepancija upućuje poziv za prijavu na međunarodni simpozij Priroda i društvo: Kultura, razvoj i okoliš koji će se održati od 10. do 13. studenog 2015. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Continue reading

354 total views, 1 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Werner Bonefeld – Kapital kao subjekt i postojanje rada, prijevod: Toni Bandov

Werner Bonefeld

Povodom objavljivanja 23. broja Čemu “Filozofija i jezik” odlučili smo se da tekstove približimo i širem čitateljstvu tako što ćemo ih postupno objavljivati i na našoj internetskoj stranici. No, za početak smo se odlučili prisjetiti našeg prošlog broja, preciznije rečeno teksta Wernera Bonefelda “Kapital kao subjekt i postojanje rada”.

Continue reading

1,847 total views, no views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr