Izborna skupština Udruženja studenata filozofije

USF_marina-mijatovic3-cropPoštovani članovi i članice,

Udruženje studenata filozofije poziva vas na izbornu skupštinu koja će se održati u srijedu, 5. studenoga 2014. godine u dvorani A001, s početkom u 19 sati.

Continue reading

39 total views, no views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

7. Zagrebi! Festival 2014.

zagrebi-plakat1Prenosimo sa Zagrebi.com:

“Sedmi po redu Zagrebi! festival, koji će se ove godine održati uoči blagdana Svih svetih, od 29. do 31. listopada u Laubi – kući za ljude i umjetnost i Kulturno informativnom centru (KIC), za temu ima smrt. Nakon prošlogodišnjeg izdanja koje se bavilo umjetnicima u zlatnoj dobi stvaralaštva, ovo novo ide korak dalje.

Continue reading

28 total views, no views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Promocija knjige o Gaji Petroviću

2Prenosimo iz maila Matka Sorića:

“Gajo Petrović jedna je od najznačajnih ličnosti novije hrvatske filozofije. Usprkos tome, malo je pažnje usmjereno isključivo na njegove originalne teorijske modele. Dok najveći dio pristupa tematizira anegdote iz njegova života ili institucionalni utjecaj, te ga portretira kao pozitivan ili negativan simptom društveno-povijesnog konteksta, esej Matka Sorića nastoji kritički valorizirati Petrovića kao autora specifične filozofske pozicije.

Continue reading

115 total views, no views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Uredništvo časopisa „Čemu“ raspisuje natječaj za radove za novi XXIII. broj “Filozofija i jezik”

LOGO (1)Temat novog broja časopisa bavit će se međusobnim odnosom filozofije i jezika, odnosno filozofije prema jeziku te jezicima pojedinih filozofskih sistema. To uključuje i filozofiju jezika te osebujne „filozofske jezike“ koje su filozofi gradili. Drugim riječima, filozofski stav prema jeziku, tj. njegovu mjestu u ljudskom univerzumu te fundamentalni odnos jezika i svijeta predstavlja problematsku točku za ovaj temat kao i „filozofski jezici“ često neodvojivi od samog filozofskog sistema (u vidu specifične terminologije, tvorbe rečenicâ i diskursa, konstrukcije značenja i sl.). Filozofskim prodiranjem u sâm jezik otvaraju se najdublja pitanja i problemi vezani za čovjekovo bivanje u svijetu u svim dimenzijama. Ta isprepletenost jezika, čovjeka i svijeta ukazuje i na uvjete mogućnosti različitih „filozofskih jezika“ jer svakoj filozofiji kao i jeziku pripada svojevrsno poimanje svijeta.  Zato tek naglasak na teorijskom pluralizmu može dati dublji uvid u razumijevanje jezika. Uz to, mogu se promišljati i brojni partikularni problemi vezani uz jezik kroz razne filozofske discipline.

Continue reading

229 total views, no views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Međunarodni simpozij “Mind and Culture”

Međunarodni simpozij “Mind and Culture” održati će se od 5. do 6. prosinca 2014. u Zagrebu na Institutu za filozofiju na adresi Ulica grada Vukovara 54.

Philosophy of mind danas je jedna od najzastupljenijih filozofijskih disciplina koja je aktualizirala klasične teme kao što su odnos svijesti, mentalnih svojstva i mentalnih funkcija prema tijelu i tjelesnim stanjima. Svrha simpozija “Mind and Culture” je razmotriti pojam “mind” u širome kontekstu: u kontekstu kulturnoga stvaralaštva i životnih formi socijalizacije, odnosno svijeta kao “Lebenswelt”. Temeljno obilježje ljudskoga duha (mind) sadržano je u tome da osim što objašnjava fenomene također stvara umjetnička djela, kreira svijet kulture i njegove institucije, kritički ih vrednuje. U tom kontekstu svakako je važno pitanje “metodskog kulturalizma” uvjetovanoga već postojećom jezičnom praksom i djelovanjem, odnosno “životnim formama” (Wittgenstein).

Continue reading

172 total views, no views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr