Međunarodni znanstveni skup “Prapovijest uma”

Međunarodni znanstveni skup Prapovijest uma održati će se 12. lipnja 2015. godine s početkom u 9:45 sati u Arheološkom Muzeju u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19.

Prenosimo sa stranica Arheološkog Muzeja:

“Zahvaljujući novim rezultatima arheoloških i antropoloških istraživanja, novim tehnikama primijenjenim na već poznate artefakte, kao i različitim novim teorijskim pretpostavkama, više je znanstvenika iz raznih grana arheologije i antropologije u novije vrijeme udružilo snage u skiciranju niza kognitivnih sposobnosti (modula) u evoluciji ranih hominina. Evolucijsko podrijetlo naših kognitivnih sposobnosti na više je važnih načina još uvijek s nama, a arheološki rezultati podržavaju novi modularni koncept uma na izrazito zanimljive načine.

Continue reading

84 total views, no views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Poziv za radove za novi 24. broj časopisa Čemu – Metafizika politike/Politika metafizike

LOGO (1)Udruženje studenata filozofije poziva sve studentice i studente, zainteresirane za pisanje autorskih radova za časopis studenata filozofije Čemu.

Temat novog broja časopisa Čemu obuhvaća odnose između metafizike i politike, koji uključuju uzajamni odnos metafizike prema politici (ili onom političkom), i politike prema metafizici (ili onom metafizičkom). Metafizičko u politici te političko u metafizici zauzimaju, prema tome, središnje mjesto u ovoj tematskoj cjelini. Osim naglašavanja specifičnosti ovih odnosa, temat ostavlja prostora za filozofsku intervenciju u obama područjima, spajajući i ispreplićući teorijsko i praktičko u punom smislu.

Continue reading

675 total views, 2 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Poziv za prijavu na međunarodni simpozij “Priroda i društvo: Kultura, razvoj i okoliš”

diskrepancijaPrenosimo sa stranica Kluba studenata sociologije Diskrepancija:

Klub studenata sociologije Diskrepancija upućuje poziv za prijavu na međunarodni simpozij Priroda i društvo: Kultura, razvoj i okoliš koji će se održati od 10. do 13. studenog 2015. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Continue reading

184 total views, 1 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Werner Bonefeld – Kapital kao subjekt i postojanje rada, prijevod: Toni Bandov

Werner Bonefeld

Povodom objavljivanja 23. broja Čemu “Filozofija i jezik” odlučili smo se da tekstove približimo i širem čitateljstvu tako što ćemo ih postupno objavljivati i na našoj internetskoj stranici. No, za početak smo se odlučili prisjetiti našeg prošlog broja, preciznije rečeno teksta Wernera Bonefelda “Kapital kao subjekt i postojanje rada”.

Continue reading

883 total views, 2 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Natječaj za dodjeljivanje 32 stipendije za studente za sudjelovanje na 2. Forumu studenata “Teologija u interdisciplinarnom dijalogu”

Prenosimo iz maila:

Studentski zbor KBF-a Split u suradnji sa studentskim zborovima Filozofskog i Pravnog fakulteta u Splitu i udrugama Skac_St i SplitMisli objavljuje javni natječaj za dodjeljivanje 32 stipendije za studente za sudjelovanje na 2. Forumu studenata Teologija u interdisciplinarnom dijalogu (TID). Forum TID će se održati u Splitu od 28.-31. svibnja 2015. godine, a tema Foruma je Rod vs teologija. Prijaviti se mogu svi zainteresirani studenti iz raznovrsnih znanstvenih područja, koji će svojim sudjelovanjem doprinijeti interdisciplinarnom i multidisciplinarnom istraživanju odnosa rodne teorije i teologije. Stipendija podrazumijeva pokrivanje putnih troškova i troškova smještaja za odabrane sudionike Foruma.

Continue reading

368 total views, no views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr