12. međunarodni studentski filozofski simpozij: “Filozofija u svakodnevnom životu”

(klik za veći prikaz)

Prenosimo iz poziva:

Udruga studenata filozofije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu „Scopus“ poziva vas da se prijavite za sudjelovanje na 12. Međunarodnom Studentskom Filozofskom Simpoziju pod nazivom „Filozofija u svakodnevnom životu“. Simpozij će se održati 9. i 10. travnja 2015. godine na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Borongajska 83d.

Nerijetko se događa da osobe izvan filozofske dicipline ne razumiju ulogu filozofije u današnjem kontekstu. Filozofija je kroz povijest kategorizirana kao „nepotrebna“, „suvišna“ i „komplicirana“ te je njen značaj umanjivan. No, osobe koje se bave filozofijom tvrde da to nije istina i da filozofija pridonosi svakodnevnom životu u različitim disciplinama, počevši od etike i znanosti, pa sve do politike. Tema ovogodišnjeg simpozija je orijentirana na procjenu korisnosti filozofije u svakodnevnim temama. Tema je otvorena svim filozofskim smjerovima i disciplinama te kao takva otvara niz mogućnosti za izlagače.

Prijedlozi tema za izlaganje: pravednost demokratskih sustava, primjenjivost moralnih teorija, uloga kritičkog mišljenja u odgoju pojedinaca, filozofija u svakodnevnom razgovoru i argumentacijske pogreške sugovornika, logika u svakodnevnoj primjeni, popularna filozofija, opravdavanje postojanja ili nepostojanja nevidljivih entiteta, korisni i štetni utjecaji filozofije, filozofija uma i mentalne bolesti (poteškoće), kognitivna znanost i utjecaj marketinga na ljudske odluke, digitalizacija i ljudska autonomija, moderna fizika i svakodnevna slika svijeta, politička filozofija i ekonomski sustavi, etika i prava pacijenata, raspodjela zdravstvenih dobara, etika klimatskih promjena i klimatskog inženjeringa. Teme služe kao orijentir a studenti se ohrabruju da prijave svoju vlastitu temu izvan predloženih stavki.

Više informacija te upute za prijavu možete naći u službenom pozivu:

Službeni poziv za prijavu (klik za download)

1,280 total views, 2 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *