Lošinjski dani bioetike – studentska bioetička radionica

Lošnjski dani bioetike

foto:wikipedia.org

Lošinjski dani bioetike su međunarodno-kulturna manifestacija koja se, počevši od 2001., održava svake godine u gradu Malom Lošinju. Idejnu okosnicu Lošinjskih dana bioetike predstavlja koncept integrativne bioetike. Integrativna bioetika u predmetnom smislu obuhvaća rasprave o moralnim dilemama koje se tiču života u najširem smislu, uvjeta života i manipulacija povezanih s time: od kliničko-medicinske prakse i znanstvenih istraživanja, preko skrbi za ne-ljudska živa bića, do globalno-ekoloških problema. U metodološkom smislu, integrativna bioetika promovira interdisciplinarni i pluriperspektivni pristup, odnosno objedinjuje sve one znanstveno-disciplinarne perspektive koje su relevantne za raspravu o bioetičkim problemima, kao i ne-znanstvene perspektive, tj. pristupe koji ovise o različitim kulturnim tradicijama i načinima mišljenja ili religijskim, rodnim, političkim i inim posebnostima.

Projekt studentskih bioetičkih radionica, koje se održavaju u okviru međunarodne znanstveno-kulturne manifestacije Lošinjski dani bioetike u Malom Lošinju, provodi se od 2005. godine pod organizacijskim vodstvom Udruženja studenata filozofije (USF) Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u suradnji s organizatorima Lošinjskih dana bioetike (Hrvatsko filozofsko društvo, Hrvatsko bioetičko društvo i Grad Mali Lošinj). Dosad je održano devet studentskih bioetičkih radionica:

Je li moguća dosljedna etika života? Pobačaj, eutanazija, rat (2005.),

Ekologija i etika (2006.),

Tjelesne modifikacije (2007.),

Zdravlje: pluriperspektivni bioetički pristup (2008.),

Bioetika i feminizam (2009.),

Bioetika i umjetnost (2010.),

Ksenobioetika: izvanzemaljski oblici života u bioetičkoj perspektivi (2011.),

Bioetika i psiha (2012.),

Bioetika, ekonomija, politika (2013.).

U radu studentskih bioetičkih radionica u proteklih devet godina sudjelovalo je preko stotinu studenata preddiplomskih i diplomskih studija sa sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu, Osijeku, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Beču i Berlinu. Pokrivena je i raznolikost znanstveno-obrazovnih područja iz kojih su dolazili studenti, sudionici radionica: filozofija, sociologija, antropologija, psihologija, pedagogija, komparativna književnost, povijest umjetnosti, lingvistika, kroatistika, informatologija, teologija, medicina, biologija, fizika, elektrotehnika, umjetničko područje, itd.

Prema ocjeni organizatora i sudionika Lošinjskih dana bioetike, studentske bioetičke radionice su uvijek bile izvođene na najvišoj razini, doprinosile su sadržajnoj raznolikosti i kvaliteti Lošinjskih dana bioetike otvarajući nove, ranije nerazmatrane a bioetički relevantne teme, te pretvorile ovu tradicionalnu manifestaciju u ljetnu školu bioetike, tj. svojevrsni »bioetički inkubator« koji njeguje bioetičku raspravu među onim studentima koji se bioetikom već bave, te potiče interes za bioetičke teme kod drugih studenata.

Do sada su objavljena i tri zbornika radova sa studentskih bioetičkih radionica u izdanju Udruženja studenata filozofije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu:

– Bioetika i feminizam. Zbornik radova studentske bioetičke radionice s 8. Lošinjskih dana bioetike (urednik: Matija Iviček; izdavač: Udruženje studenata filozofije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2010), sa sedam članaka nastalih na temelju izlaganja održanih na studentskoj bioetičkoj radionici 2009. godine;

– Bioetika i umjetnost. Zbornik radova studentske bioetičke radionice s 9. Lošinjskih dana bioetike (urednik: Matija Iviček; izdavač: Udruženje studenata filozofije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2012), sa deset članaka nastalih na temelju izlaganja održanih na studentskoj bioetičkoj radionici 2010. godine i popratnim slikovnim prilozima;

– Bioetika i psiha. Zbornik radova studentske bioetičke radionice s 11. Lošinjskih dana bioetike (urednici: Nikolina Ćavar i Ivan Žanetić; izdavač: Udruženje studenata filozofije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2013.), sa petnaest članaka nastalih na temelju izlaganja održanih na studentskoj bioetičkoj radionici 2012. godine.

Također su u tematskom broju časopisa Čemu (2007.) Udruženja studenata filozofije Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljeni članci nastali na temelju izlaganja održanih na studentskoj bioetičkoj radionici Tjelesne modifikacije 2007. godine.

U nastajanju je također zbornik pod naslovom Bioetika, ekonomija, politika. Zbornik radova studentske bioetičke radionice s 12. Lošinjskih dana bioetikepod uredništvom Nikoline Ćavar, Josipa Cmrečnjaka i Lovre Savića. Zbornik će obuhvaćati dvadesetak radova nastalih na temelju izlaganja održanih na studentskoj bioetičkoj radionici 2013. godine, te će biti objavljen 2014. godine.

Prijave za studentsku bioetičku radionicu na temu Bioetika i seksualnost u sklopu 13. Lošinjskih dana bioetike započet će početkom 2014. godine, a o svim pojedinostima će studenti biti obaviješteni na vrijeme.

Studenti koji su zainteresirani za sudjelovanje u radu studentske bioetičke radionice u okviru  Lošinjskih dana bioetike, trebaju (samostalno ili u suradnji s nekim drugim) prijaviti izlaganje, odnosno poslati ispunjen obrazac za prijavu, te naslov i sažetak izlaganja (do 900 znakova) na hrvatskom jeziku na e-mail adresu bioethics.losinj@gmail.com. Oni studenti čiji referat bude prihvaćen morat će poslati i sažetak rada na engleskom jeziku.

Od studenata koji će sudjelovati u radu studentske bioetičke radionice očekuje se da u okviru radionice održe (samostalno ili grupno) izlaganje u trajanju od 15 minuta, te da aktivno sudjeluju u diskusijama. Također se očekuje da sudionici studentske bioetičke radionice sudjeluju i u drugim događanjima u okviru Lošinjskih dana bioetike (međunarodni simpozijIntegrativna bioetika i nova epoha, okrugli stol, popratni program).

Postoji također i mogućnost sudjelovanja studenata bez referata. Radi se o studentima koji ne žele imati izlaganje u sklopu studentske bioetičke radionice, no žele sudjelovati u njenom programu. Od njih se očekuje prisustvovanje na svim izlaganjima u sklopu studentske bioetičke radionice te također aktivno sudjelovanje u diskusijama i ostalim, već navedenim događanjima.

Svi studenti su oslobođeni plaćanja kotizacije. Što se tiče smještaja, sudionici su smješteni u hotelima Aurora i Vespera u Malom Lošinju. Proteklih godina je studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smještaj bio subvencioniran raznim sredstvima (odsjeci, razni natječaji), te će se narednih godina ta tradicija pokušati nastaviti. Studenti ostalih fakulteta sami se trebaju pobrinuti za troškove. Putne troškove svi studenti pokrivaju sami.

Za ostale informacije, upite, komentare i slično, na raspolaganju vam je organizacijski tim studentske bioetičke radionice Lošinjskih dana bioetike (Josip Cmrečnjak: josip.cmrecnjak1@gmail.com; Nikolina Ćavar: nina.nina.ninica@gmail.com; Rahela Jug: juggs.mali@gmail.com; Marko Kos: markkos@ffzg.hr), kao i voditelj i mentor studentske bioetičke radionice doc. dr. sc. Hrvoje Jurić (hjuric@yahoo.com).

 Autor: Rahela Jug

2,968 total views, 1 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr