Antiflorizam, ideologija Kung Fu Pande, vegefašizam i testisi kapitalizma u filoSofiji Slavoja Žižeka

slavoj žižekU ovome ozbiljnom radu, govorit ću o aktualnim problemima koje je prepoznao Slavoj Žižek. Izabrao sam ovu temu jer u njoj vidim budućnost filoSofije, a i bilo mi je dosadno. Naime bez promišljanja ovih ključnih problema, svijet bi ubrzo mogao pasti u kapitalistički, vegetarijansko-fašističko-primitivistički ironični kaos (s cvjetnim mirisom). Možda je krivo bilo reći da sam izabrao ovu temu. Vjerujem da je ona izabrala mene nekom vječnom nužnosti. Ne govoriti o ovome značilo bi činiti zlo, jer nekada je ne činjenje (ili govorenje) ono najagresivnije što možemo napraviti. Pisanjem ovoga ograđujem se i sve vas upozoravam!

.

Utemeljenje antiflorizma

U ovom kratkom videozapisu vidimo utemeljenje buduće antiflorističke ontologije Slavoja Žižeka, gdje se ono po svojoj biti cvjetno definira kao perverzno, izopačeno i bolesno[1]. Slikovita usporedba tih groznih cvjetova sa zubatim spolovilima na vrlo jasan i moćan način dočarava užas koji tiho leži u njihovim laticama. Koristeći kršćansku mitologiju, možemo zaključiti kako su cvjetovi instrumenti Sotone koji kroz njih manifestira svoje zlo. Upravo ta sotonska bit cvjetova sadržana je u Žižekovim riječima „Come and screw me!“ („Dođi i šarafi me!“[2]) – bit koja drugim živim bićima šalje perverznu i izopačenu poruku. Samim time, jasno je kako su cvjetovi izvor nemorala, pa Žižek oštroumno zaključuje kako bi trebali biti zabranjeni djeci. No njegova logika ovdje nije provedena do kraja. Naime ako sotonska bit tulipana doista ima toliku moć, onda ni odrasli nisu sigurni. Duhovna situacija vremena poziva na uništenje svih cvjetova radi očuvanja ćudoređa –  i čovječanstva uopće.

.

Kung Fu Panda

.

Na prvi pogled – običan crtić. Na drugi pogled – ideologija par excellence. Naime Žižek u crtiću klasiku Kung Fu Panda prepoznaje ideologiju „istočnjačke vojne mistike“ koja je toliko dobra da punih sat i po’, bez kolebanja, trpi autoironiju. Kung-fu-pandistička ideologija uspoređena je kasnije s anegdotom o potkovi danskog fizičara Nielsa Bohra. Naime narodno je vjerovanje da potkova štiti od zlih duhova (poput tulipana). Na pitanje vjeruje li doista u to, Niels Bohr odgovara: „Ne, ali prijatelj mi je rekao da radi čak i ako ne vjerujem u to.“ Žižek zaključuje kako današnja ideologija, kao i ideologija Kung Fu Pande, funkcionira na isti način. Vjerovanje funkcionira kao socijalna kategorija čak i kada nitko u nj ne vjeruje (npr. u Djeda Božićnjaka).

.

Primitivni vegetarijanci

.

Ovdje Žižek kritizira vegefašizam, koji svoje prste upleće u rad restorana. To implicira nedostatak mesa, što implicira Žižekovu glad (a to je problem). Naime Žižek vegetarijance naziva degenericima, onima koji su zakazali, koji su nepoželjni. Ovdje apstrahira od filoSofije i ulazi u evolucijsku teoriju i nutricionizam te vegetarijance upozorava o njihovoj majmunskoj budućnosti. Doslovno. Naime riječ „degenerik“ u biologiji označava nešto drugo: gubitak viših odlika, funkcija i slično. Jednostavnom logikom Žižek dokazuje kako vegetarijanci, degenerici po prirodi, koji su zakazali i izborom hrane i na društvenoj razini (jer ometaju rad restorana), zakazuju po istom principu i biološki. Jer kako može takvo biće biti čovjek? Ne može. On će eventualno postati majmunom. Jer to ima smisla. You don’t doubt The Žižek.

 

Kastracija kapitalizma

 .

U ovome spotu slovenski komičar Klemen Slakonja, očito duboko inspiriran Žižekom, slikovito prikazuje problem kapitalizma. Naime kapitalizam je poput Mongola na konju, koji običnom seljaku i njegovoj ženi kaže: „Napastovat ću ti ženu, a ti mi pridrži testise da se ne uprljaju.“ Nakon što završi s napastovanjem i ode, farmer počne veselo skakati. Žena, bijesna, pita: „Kako možeš biti sretan? Upravo su me napastovali!“ – a on će: „Da, ali sredio sam ga! Testisi su mu prljavi!“ Problem je očit. Zadovoljni smo time što radimo male probleme za kapitalizam, što mu prljamo testise. Bit je u tome da ih se odsječe. Sljedeći korak protiv kapitalizma jest kastracija kapitalizma, gdje puko djelovanje bez mnogo misli te sitni vandalizam nisu dovoljni. Doista moramo – Cut the balls! We need to cut the balls! Make them become Niagara Falls! U redu, prestat ću.

 


[1] Pogotovo tulipani.

[2] Slobodan prijevod.

 

(NB)

2,711 total views, 2 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr

2 thoughts on “Antiflorizam, ideologija Kung Fu Pande, vegefašizam i testisi kapitalizma u filoSofiji Slavoja Žižeka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *